CERN: Neutrini nisu brži od svetlosti

Neutrini nisu brži od svetlosti, saopštila je danas Evropska organizacija za nuklearno istraživanje (CERN), pozivajući se na najnovija merenja koja pobijaju rezultate prošlogodišnjeg testa prema kojem su elementarne čestice oborile kosmički rekord brzine.

Život

Izvor: B92

Petak, 16.03.2012.

20:30

Default images

Kako prenosi AFP, merenja je obavio tim koji radi nezavisno od naučnika čiji je eksperiment navodio na zaključak da neutrini putuju brzinom većom od brzine svetlosti.

Najnovi testovi pokazali su da "neutrini ne prelaze brzinu svetlosti", navodi CERN, koji je u februaru objasnio da je do greške u inicijalnim rezultatima došlo zbog tehničkih problema.

U septembru prošle godine CERN-ov tim OPERA saopštio je da su subatomske čestice, tzv. neutrini, putovali oko šest kilometara u sekundi brže od brzine svetlosti, koju je Albert Ajnštajn opisao kao najveću brzinu u kosmosu.

U CERN-u navode da će "konačna presuda" o tome ko je brži - neutrini ili svetlost, biti doneta posle nekoliko dodatnih testova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: