Seksualna orijentacija zavisi od gena?

Naučnici su otkrili dva niza DNK povezana sa homoseksualnošću kod muškaraca.

Život

Izvor: Daily Mail

Petak, 14.02.2014.

16:15

Default images

Potvrda postojanja “gej gena” daje argument tezi da je homoseksualnost pitanje biologije, a ne izbora.

Međutim, to povećava i opasnost od mogućnosti da na osnovu genetskih testova neke osiguravajuće kompanije diskriminišu klijente, ili žene abortiraju nerođenu decu homoseksualne orijentacije.

U studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Čikagu, istraživači su analizirali DNK više od 800 homoseksualne braće.

Time su otkrivena dva dela DNK koji deluju kao povezani sa homoseksualnošću.

Nije poznato koliko gena koje sadrže su ključni niti kako utiču na razvoj seksualne orijentacije.

Međutim, rezultati objavljeni na godišnjoj konferenciji američke Asocijacije za napredak nauke podržavaju rezultate dobijene u još jednom istraživanju sprovedenom 1993.

Ta studija je dala prve dokaze za postojanje “gej gena” i izazvala čitavu pometnju u javnosti, koja se dodatno rasplamsala kada drugi naučnici nisu uspeli da pronađu istu povezanost.

Kazi Raman, psiholog Kings koledža u Londonu, kaže da gena koji utiču na seksualnu orijentaciju ima gotovo 40, što znači da bi razvijanje odgovarajućeg testa bilo neverovatno teško.

“Nema rizika da bi bilo ko mogao da napravi genetski test za seksualnu orijentaciju na osnovu naučnih otkrića dobijenih u poslednjih 20 godina. Razlog je to što ne postoji ‘jedan gej gen’”, kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: