Koje je boje tamna strana Meseca?

Tamna strana Meseca u stvari je tirkizna, utvrdili su naučnici posle dve godine merenja i analiziranja teleskopom koji je na Havajima.

Život

Izvor: Izvor: Guardian

Utorak, 14.01.2014.

11:16

Default images

Međunarodni tim naučnika postavio je teleskop i izuzetno osetljivu kameru na opservatoriju Mauna Loa na Havajima i utvrdio da se plavo svetlo reflektovano sa Zemlje pretvara u tirkizno kada se odbije od Meseca.

Britanski list "Gardijan" na osnovu toga je zaključio da britanska grupa Pink Floyd nije bila u pravu 1973. i da bi njihov kultni album "Dark Side of The Moon" u stvari trebalo da se (ispravno) zove "Tirkizna strana Meseca".
BETA/AP Photo/Binsar Bakkara
Tamna strana Meseca je ona koju direktno ne osvetljava Sunce već svetlo koje se reflektuje sa Zemlje. Ta strana je mnogo bleđa i najbolje se vidi tokom mladog meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: