Juta: Gejevi ipak mogu da se venčavaju

Američki apelacioni sud odlučio je da pripadnici gej populacije mogu da nastave da se venčavaju u Juti, čime je odbačen zahtev te države, u kojoj se nalazi sedište Mormonske crkve, da istopolni brakovi budu obustavljeni dok se ne završi žalbeni proces.

Život

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.12.2013.

11:15

Default images

Sudija Apelacionog suda SAD za 10. okrug Ričard Šelbi, koji je juče doneo tu odluku, u ponedeljak je odbacio zahtev državnih vlasti da se gej venčanja obustave, prenosi AP.

Juta je 18. američka država u kojoj gej parovi mogu da se venčavaju, a najviše zvaničnike u zemlji je razgnevilo to što se istopolni brakovi sklapaju samo nekoliko kilometara od sedišta Mormonske cvrkve.

Poslednja šansa države Jute da privremeno obustavi sklapanje brakova među pripadnicima istog pola bio bi američki Vrhovni sud.

"Dok ovaj sud ili Vrhovni sud ne kažu poslednju reč o ustavnosti zakona Jute o brakovima, država ne bi trebalo da bude u obavezi da sprovodi stav sudije Šelbija o novoj i suštinski drugačijoj definiciji braka", saopštile su državne vlasti u zahtevu Apelacionom sudu.

Šelbijeva odluka da poništi zakon koji su glasači odobrili 2004. godine privukla je pažnju s obzirom na dugogodišnje protivljenje Jute gej brakovima i činjenicu da se u toj državi nalazi sedište Mormonske crkve. Procenjuje se da gotovo dve trećine od ukupno 2,8 miliona stanovnika Jute čine pripadnici te crkve, a mormoni dominiraju u pravnim i političkim državnim krugovima.

Mormonska crkva bila je jedna od pokretača kratkotrajne zabrane istopolnih brakova i u Kaliforniji, podseća američka agencija. Ta crkva je u petak saopštila da i dalje podržava "tradicionalne brakove" i izrazila nadu da će viši sud vrednovati njeno uverenje da brak treba da se sklapa između muškarca i žene.

Odluka Apelacionog suda znači da okružne službe mogu da nastave da izdaju dozvole za venčanje pripadnicima gej populacije. Skoro 700 gej parova dobilo je takve dozvole od petka, a advokat Filip Lot je u ponedeljak u sudu upozorio da je situacija u Juti "haotična" otkako je počelo izdavanje dozvola za gej venčanja.

Neki okružni matičari u Juti odbijaju da izdaju dozvole za brakove gej parovima, iako bi mogli da snose zakonske posledice.

Istopolni brakovi će, po svoj prilici, još mesecima biti sporno pitanje u Juti, a Apelacioni sud SAD za 10. okrug će verovatno za nekoliko meseci u potpunosti privesti kraju žalbeni postupak, navodi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: