Neutralna zamenica za rodnu ravnopravnost

Reč "hen" zvanično je priznata u Švedskoj nacionalnoj enciklopediji kao neutralna zamenica za ljude koji ne žele da se izjasne kao muškarci ili žene.

Život

Izvor: novimagazin.rs

Nedelja, 14.04.2013.

11:24

Default images

Iako je zamenica “hen” u upotrebi u Švedskoj od šezdesetih godina prošlog veka, tek od ovog meseca i zvanično je priznata kao lična zamenica. U enciklopediji kao objašnjenje za reč “hen” navodi se da je to “ rodno neutralna zamenica koja se koristi umesto “han” (on) i “hon” (ona)”.

Mnogi smatraju da je uvođenje rodno neutralne zamenice prvi korak u širenju poimanja polova. Prvenstveno je vide kao institucionalno priznanje onih čija je rodna pripadnost komplikovana i koji ne mogu da se svrstaju među muškarce ali ni među žene.

Međutim, švedski nije prvi jezik koji ima rodno neutralnu zamenicu. Još u srednjoengleskom jeziku postojala je zamenica “ou” iako nikad nije zvanično prihvaćena.

U oktobru 1012. godine, engleski grad Brajton predložio je da se ukinu reči “gospođica” (Miss), “gospodin” (Mr) i “gospođa” (Mrs) i da se zamene rodno neutralnom reči “Mx” koja bi se izgovarala “Mikster”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: