Kina na Marsu do 2030. godine

Kina planira da prikupi uzorke sa površine Marsa do 2030. godine, objavili su 10. oktobra njeni državni mediji.

Život

Izvor: B92

Sreda, 10.10.2012.

20:37

Default images

Misija će imati tri stepena - daljinsko ispitivanje, lagano sletanje i istraživanje i povratak posle automatskog ispitivanja, navela je agencija Sinhua izjavu šefa projekta Oujanga Zijuana.

On je na predavanju koje je organizovalo Kinesko astronautičko društvo govorio i o napretku projekta po kojem će kineska lunarna sonda Čang'e 3, kako se očekuje, sleteti na Mars u drugoj polovini 2013.

Prema njegovim rečima, projekat može da pomogne u izgradnji telekomunikacione mreže, koja bi mogla da bude korišćena u budućim istraživanjima Marsa. Nakon toga uzorci uzeti sa Marsa biće vraćeni na zemlju, preneo je AFP.

Ako se planovi za sledeću godinu ostvare, to će biti prvo sletanje jedne kineske letelice na površinu Marsa i prekretnica u razvoju svemirskih istraživanja te zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: