Dragon počeo da snabdeva MSS

Američka privatna kompanija Spejseks (SpaceX) uspešno je lansirala svoju letilicu Dragon prema Međunarodnoj svemirskoj stanici, u prvom od oko desetak letova kojim će se snabdevati ova stanica za račun NASA-e.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.10.2012.

13:00

Default images

Ovo je drugi put da kompanija lansira kapsulu Dragon ka Međunarodnoj svemirskoj stanici, posle prvog leta u maju koji je označio novu eru u svemirskom transportu.

Ovo sada nije probni let, letilica nosi 453,6 kilograma materijala za naučne eksperimente i drugu opremu, a nosi i sladoled od čokolade i vanile u zamrzivaču za astronaute.

Letilica je lansirana iz Kap Kanaverala, na Floridi sinoć u 20.35 po lokalnom vremenu (2.35 po centralnoevropskom vremenu u ponedeljak) po skoro savršenom vremenu.

Očekuje se da će bespilotna kapsula Dragon stići do Međunarodne svemirske stanice koja se nalazi na visini od 350 kilometara u sredu nešto posle podne.

Priključiće se stanici pomoću robotizovane ruke kojom upravljaju dvoje od šest astronauta na stanici. Kapsula Dragon treba da se vrati na Zemlju 28. oktobra, a planirano je da uz pomoć padobrana sleti u Pacifik kod obale južne Kalifornije.

Američka svemirska agencija NASA računa na privatnu kompaniju da nosi zalihe svemirskoj stanici sada kada su njeni šatlovi prizemljeni. NASA ima ugovor vredan 1,6 milijardi dolara sa Spejseksom za 12 misija snabdevanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: