Kjuriositi "otkrio" drevno korito reke

Rover "Kjuriositi" koji je NASA poslala na Mars, tamo je tek sedam nedelja, ali je već pronašao dokaze o postojanju vode na toj planeti u prošlosti.

Život

Izvor: B92

Petak, 28.09.2012.

10:05

Default images

Rover je poslao fotografije klasičnih konglomerata, stena sastavljenih od šljunka i peska. Naučnici kažu da veličina i oblik ovog kamenja pokazuju da je ono nekada davno erodiralo u vodi. Oni veruju da je "Kjuriositi" pronašao mrežu drevnih rečnih korita.

Veruje se da je kamenje na ovu lokaciju stiglo pre nekoliko milijardi godina, ali i da su reke postojale na površini Marsa duži period posle toga.
Sateliti su često na površini Marsa fotografisali kanale koji su usečeni nekom vrstom proticanja vode. "Kjuriositi" je igrom slučaja prošao pored jednog takvog korita prepunog kamenja i fotografisao kamen debljine 10-15cm.

Naučnici sada proučavaju fotografije kamenja, a njihova veličina i oblici daće relativno precizne procene o brzini i dužini rečnog toka. Naučnici su uzbuđeni i zbog istraživanja hemijskog sastava kamenja, jer će to dati uvid u karakteristike i sastav vode.

"Kjuriositi" se trenutno kreće prema lokaciji "Glenelg", gde naučnici veruju da se nalazi još veći izbor različitog kamenja za proučavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: