Kako izgleda pomračenje Sunca na Marsu?

Nasin rover "Kjuriositi" snimio je svoje prve fotografije delimičnog pomračenja Sunca koju je na Marsu izazvao mesec Fobos.

Život

Izvor: tportal.hr

Sreda, 19.09.2012.

08:52

Default images

Fotografije od kojih je sastavljen film, rover je napravio kamerom Mast, 13. septembra oko pet sedmica nakon sletanja na Crvenu planetu.

Snimci izgledaju dosta drugačije od fotografija pomračenja na kakve smo navikli na Zemlji. Razlog za to je činjenica da je naš Mesec dovoljno veliki – prečnik mu je 3.476 km - i smešten je tačno na odgovarajućoj udaljenosti da može u potpunosti da prekrije Sunce.

Osim toga, Sunce na Marsovovm nebu ne blješti kao na našem jer Mars ima vrlo retku atmosferu tako da čak i delimične pomračine Sunca na Zemlji izgledaju spektakularnije.

Fobosov prelazak preko Sunca, tzv. tranzit, pre "Kjuriositija" su snimili drugi roveri poput "Oportjunitija", ali i veštački sateliti koji su u ranijim misijama kružili oko Marsa.

Fobos je po svom sastavu zapravo više asteroid nego mesec, oblika sličnom krompiru, a dimenzije su mu 26,8 × 22,4 × 18,4 km. Oko središta Marsa se kreće po orbiti od oko 9.377 km.

Preko Marsovog neba juri velikom brzinom i prelazi ga za oko četiri sata i 15 minuta. Pomračenja Sunca zato na Marsu nikada ne traju duže od 30-ak sekundi.

Naučnici procenjuju da će zbog kratkog orbitalnog perioda i plimnih delovanja Fobos jednoga dana pasti na Mars ili se raspasti u planetarni prsten.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: