Na Mars otišao ljudski glas, stiglo još slika

Nasin „Kjuriositi” je usnimio prvi ljudski glas koji je putovao sa Zemlje na drugu planetu (Mars) i nazad.

Život

Izvor: B92

Utorak, 28.08.2012.

11:07

Default images

Čarls Bolden, Nasin administrator pričao je o teškoćama spuštanja rovera na Mars, čestitao svim zaposlenima na uspešno obavljenoj misiji početkom meseca i rekao da je radoznalost ono što tera ljude na istraživanja.
Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
„Znanje koje ćemo steći zahvaljujući posmatranju i analizi Gejl kratera reći će nam dosta toga o mogućnostima za život na Marsu kao i o prošlosti i budućnosti naše planete”, kazao je Bold u snimljenoj poruci. „Kjuriositi će biti koristan za Zemlju i inspirisaće novu generaciju naučnika i istraživača i utrti put za ljudsku misiju u ne tako dalekoj budućnosti”.
Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Audio snimak pušten je novinarima u Nasinoj laboratoriji u Pasadeni, zajedno sa novim slikama raznih pejzaža sa Marsa.

„Ovim glasom je načinjen još jedan mali korak ka proširenju ljudskog prisustva van Zemlje, a približilo nam je za korak iskustvo otkrivanja udaljenih svetova”, kazao je Dejv Lejveri, izvršilac Nasinog programa „Kjuriositi”.
Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
„Dok Kjuriosti nastavlja svoju misiju, nadamo se da će ove reči biti inspiracija za onoga ko će postati prvi čovek koji će stati na površinu Marsa. I poput velikog Nila Armstronga, on će glasno pričati o sledećem velikom koraku čovečanstva”.

Kjuriositi je već proveo tri nedelje u okviru svoje dvogodišnje misije na Marsu. Pomoću 10 naučnih instrumenata istraživaće da li u oblasti određenoj za proučavanje postoje uslovi za mirkobski život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: