Tajne koje Kjuriositi krije

NASA je odlučila da podeli neke od tajni u izgradnji rovera Kjuriositi koji se trenutno nalazi na površini Marsa.

Život

Izvor: B92

Subota, 25.08.2012.

14:25

Default images

Inženjeri su priznali da su koristili posebne gume na roveru koje na sebi imaju tragove Morzeove azbuke koji označavaju ime laboratorije gde je Kjuriositi sastavljen – JPL (Jet Propulsion Lab).

„Namerno smo ostavili rupe na točkovima kako bi rover ostavio prepoznatljiv trag“, izjavio je jedan od inženjera.

Kjuriositi takođe poseduje poseban kod koji će u skorijoj budućnosti NASA koristiti kao posebnu palikaciju za mobilne telefone koja će fanovima slati informacije o svemiru.

Rover takođe poseduje reč Mars na napisanu na 16 jezika na sunčanom satu koji takođe služi za kalibraciju Kuriositijevih kamera visoke rezolucije. Sunčani sat na sebi ima i natpis „Do Marsa. Da istražujemo", tako da će on nakon završetka misije služiti i kao spomenik ovoj misiji.

Prilikom izgradnje rovera NASA je sakupila preko milion imena putem Interneta koja se nalaze unutar silikonskog čipa koji se nalazi na roveru.

Kjuriositi takođe nosi i novac, tačnije, srećni peni napravljen 1909. godine koji pomaže pri kalibrisanju kamera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: