Sunce će pojesti Zemlju (za 5 milijardi godina)

Naučnici u Teksasu posmatrali su zvezdu za koju tvrde da je "progutala planetu". Takođe, oni tvrde da ista sudbina očekuje i Zemlju, kojoj preti Sunce.

Život

Izvor: B92

Petak, 24.08.2012.

10:21

Default images

Internacionalni tim naučnika u kojem su učestvovali stručnjaci iz SAD, Poljske i Španije pronašao je dokaz da je jedna zvezda progutala planetu, prenosi BBC. Promatrajući iz Teksasa zvezdu BD+48 740, koja pripada udaljenoj grupi crvenih divova, primetili su promenu u njenom hemijskom sastavu. Pretpostavljaju da je jedna "preživela" planeta, koji i sada kruži oko te zvezde, verovatno izbačena iz svoje u neuobičajenu orbitu u procesu "smrti" susedne planete.

Povećanje temperature u jezgru zvezde "crvenih divova" izaziva povećanje njihovih površina. To je proces koji za posledicu ima uništavanje okolnih planeta.

"Slična bi sudbina mogla da zadesi i neke od planeta u Sunčevom sistemu, kad se i Sunce pretvori u crvenog diva i proširi se sve do Zemljine orbite. To bi moglo da se dogodi za otprilike pet milijardi godina", rekao je profesor Aleksander Volščan, s Univerziteta u Pensilvaniji.

Eva Vilaver, s Univerziteta u Madridu, rekla je da je zbog brzine kojom se odvija proces "proždiranja" gotovo neverovatno to što su uspeli da "uhvate trenutak". "Izrazito izdužena orbita ove masivne planete, koju smo otkrili oko litijumom zagađenog crvenog diva, upravo je dokaz da je zvezda progutala tu masivnu planetu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: