"Kjuriositi": prva slika Marsa u boji

Svemirsko vozilo "Kjuriositi" američke svemirske agencije NASA večeras (9. 8) je sa Marsa poslalo prvu panoramsku fotografiju u boji kratera Gejl u koji se ta sonda spustila.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 09.08.2012.

23:32

Default images

Od sletanja na Mars u nedelju (5.8) uveče sonda je na Zemlju poslala samo nekoliko fotografija, ali do sada crno-belih i slabije rezolucije, kao i jedan video-snimak slabijeg kvaliteta koji prikazuje poslednjih nekoliko minuta operacije spuštanja svemirskog robota.

Robot je tek nedavno podigao svoj centralni stub na kome se nalazi kvalitetnija 34-mm kamera koja će naučnicima NASA omogućiti bolji pogled na okolinu, prenosi AP.
nasa.gov
"Kjuriositi" se nalazi na dvogodišnjoj misiji na Marsu tokom koje treba da slika okolinu i prikuplja i analizira uzorke tla kako bi se ustanovilo da li su u krateru Gejl nekada postojali uslovi za razvoj mikroskopskih organizama.

Pogledajte kako izgleda prvi autoportret "Kjuriositija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: