Vreme bi moglo da prestane da postoji?

Ljudi često govore da kako starimo vreme sve brže prolazi; međutim, ako je poslednja naučna teorija tačna, moguće je da se dešava upravo suprotno.

Život

Izvor: B92

Utorak, 19.06.2012.

11:28

Default images

Radikalna teorija koju su nedavno izneli stručnjaci podrazumeva da se vreme usporava i da na kraju dolazi do njegovog potpunog zastoja.

Poslednji rezultati naučnika sa dva španska univerziteta predlažu da svi živimo u zabludi i da se univerzum uopšte ne širi. Teorija kaže da se vreme konstantno usporava i da će se milijardama godina kasnije ono potpuno zaustaviti.

Razloga za brigu nema, jer naučnici smatraju da taj postepen prestanak nije vidljiv ljudskim okom i da će naša planeta nestati do trenutka kada vreme potpuno stane.

"Do trenutka kada se to desi naša planeta neće postajati," rekao je profesor Senovilja. "Sve će se zamrznuti poput prizora na fotografiji, zauvek."

Naučnici su prethodno izmerili svetlost sa udaljenih eksplodiranih zvezda kako bi pokazali da se univerzum širi velikom brzinom.

Prihvaćena teorija se zasniva na ideji da vrsta anti-gravitacione sile - poznate pod nazivom "tamna energija" - "razbija" galaksiju.

Međutim, naučnici, radeći na najnovijoj teoriji, kažu da mi gledamo stvari "otpozadi". I profesor Senovilja tvrdi da su trenutne pretpostavke, koje podrazumevaju ubrzanje vremena umesto postepenog usporavanja, potpuno pogrešne.

Iako je nova teorija nešto u šta se može teško poverovati, kosmolozi sa Kembridž univerziteta smatraju da ona nije bez osnova.

"Verujemo da je vreme nastalo tokom Velikog praska, a ako ono može da se pojavi onda može i da nestane - to je upravo obrnut efekat."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: