Božja čestica: početak kraja potrage

Dva protonska zraka visoke energije ukrstila su se u Velikom hadronskom sudaraču što je bio svojevrsan rekord zbog snage utrošene prilikom sudara. Ovaj događaj ujedno je obeležio i početak kraja potrage za Higsovim bozonom.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 05.04.2012.

18:30

Default images

Sudar snopova snage 8 TeV (teraelektronvolti) simbolično je najavio kraj potrage za Higsovim bozonom, Božijom česticom koja bi trebalo da kompletira Ajnštajnovu teoriju univerzuma.

Kako su naučnici objavili da su postigli postojanje „stabilnih snopova", počeli su eksperimenti koji bi do kraja godine trebalo da potvrde ili opovrgnu postojanje neuhvatljive čestice.

„Iskustvo sakupljeno u poslednje dve godine pri snazi od 3.5 TeV omogućava nam da povećamo energiju zraka za ovu godinu bez većih rizika za mašinu. Sada možemo da se posvetimo eksperimentima i povećanom potencijalu za otkrivanje koji nam je višak snage omogućio“, objasnio je CERN-ov direktor za Akceleratore i tehnologiju, Stiv Majers.

Higsova čestica, ukoliko postoji, najverovatnije će biti stvorena na snazi od 8 TeV a ne na 7 TeV – prethodnoj operativnoj snazi. Međutim, veća snaga takođe će pojačati i sve pozadinske procese koji mogu imati isti signal kao i Božja čestica.

Veliki kolajder radiće do kraja 2012. godine, nakon čega će biti isključen na duže vreme kako bi se obavile pripreme da se njegova snaga prebaci na 6.5 TeV, dok ultimativni cilj predstavlja postizanje konstantne snage od 7 TeV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: