Misteriozna geološka struktura na Zemlji

Richat Struktura nalazi se na obali Atlantskog okeana u zapadnoj Africi, obima je 48 kilometara i kao takva vidljiva je i iz svemira, piše the Huffington Post.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 29.03.2012.

11:36

Default images

Holandski astronaut Andre Kuipers, snimio je hipnotišuću scenu Richat Strukture u Mauritaniji 7. marta, dok je svemirska stanica bila iznad Sahare, na visini od oko 386 kilometara. Na fotografiji se vidi kako je erozija slojeva kamena stvorila oblike koje liče na prsten.

Isprva se smatralo da je to proizvod udara meteorita, a sada naučnici veruju da je proizvod uzdignuća i erozije. Uzrok kružne forme ipak još uvek ostaje misteriozan.

Toekom meseci provedenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) astronauti često snime prizore namenjene nauci, ali i javnosti.

Tokom svoje misije, mnogi astronauti aktivni su na društvenim mrežama kao što su Twitter ili Google+, i dele ovakve zapanjujuće scene iz svemira sa svima.

Svemirske agencije takođe koriste fotografije koje su snimili njihovi astronauti kako bi podstakle studente da se bave proučavanjem svemira i geografijom.

Trenutno na svemirskoj stanici živi i radi šest osoba: Kuipers, Amerikanci Den Burbenk i Don Petit, ruski kosmonauti Anton Škaplerov, Anatolij Ivanišin i Oleg Kononenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: