Rusi hoće da do 2030. slete na Mars

Ruska svemirska agencija Roskosmos razvila je nacrt Strategija razvoja kosmičke delatnosti do 2030. godine, koja predviđa modernizaciju raketa, sletanje na Mesec i na Mars, kao i na druge planete u Sunčevom sistemu.

Život

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2012.

15:15

Default images

Prema pisanju dnevnika “Komersant” koji je imao uvid u projekat, ovaj dokument predat je vladi prošle nedelje, a svrha strategije je da do 2030. godine obezbedi Rusiji najviši svetski nivo u kosmonautici i učvrsti mesto među tri najrazvijenije države u ovoj oblasti.

Kako stoji u dokumentu, Rusija bi do 2015. godine trebalo da razmesti neophodne orbitalne grupe različite namene, kao i da bude spremna za lansiranje bespilotnih aparata sa svoje teritorije.

Do 2020. godine predviđeno je da ruske elektronske komponente za izradu satelita zadovolje najviše međunarodne standarde, što će smanjiti potrebu za uvoznim komponentama, a planirano je i razmeštanje istraživačkih stanica na Marsu.

U narednih 10 godina koliko obuhvata strategija trebalo bi da bude nastavljeno proučavanje planeta u Sunčevom sistemu i obavljanje letova na Mesec sa ljudskom posadom.

Strategija bi trebalo da bude finansirana iz mešovitog budžeta, od budžetskih i vanbudžetskih sredstava, a za sprovođenje zadataka utvrđenih projektom planirano je formiranje posebnog tela “saveta za kosmos” pri kancelariji predsednika države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

9 h

Podeli: