Nuklearna bomba će spasiti Zemlju?

U američkoj državnoj laboratoriji u Novom Meksiku započela je trka naučnika da u što kraćem roku lansiraju nuklearno oružje snage jednog megatona ka meteoritu koji se kreće ka Zemlj kako bi spasili čovečanstvo.

Život

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2012.

13:30

Default images

Iako ovo može zvučati kao zaplet nekog holivudskog blokbastera, u pitanju je kompjuterska simulacija koju zaista testiraju naučnici.

Tim u Los Alamos nacionalnoj laboratoriji koristio je kompjuterski generisan model kako bi testirali efikasnost nuklearnog oružja u odbrani Zemlje od meteora.

Naučnicima je rečeno da je u pitanju meteor dužine 500 metara i da je jedini način da se on uništi upotreba nuklearnog oružja snage jedne megatone što je 50 puta jače od bombe bačene na Nagasaki tokom Drugog svetskog rata.

Rezultati su pokazali da bi se ovakav pristup pokazao efikasnim u odbrani Zemlje od nadolazećih objekata iz svemira.

Superkompjuter korišćen u simulaciji bio je opremljen sa 32.000 procesora a naučnici tvrde da bi slanje nuklearnog projektila bio poslednji potez.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: