Dve nove eksplozije na Suncu

Dve nove eksplozije na Suncu poslale su u svemir naelektrisane čestice i veće količine plazme koje bi, kada stignu na Zemlju, mogle da utiču na satelitsku komunikaciju.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 11.03.2012.

17:01

Default images

Eksplozije su podvedene pod kategoriju M klase a dogodile su se juče (10. marta) popodne i rano jutros po srednjeevropskom vremenu u istoj zoni kao i eksplozije zabeležene ranije tokom nedelje.

Ove eksplozije su poslednje u nizu moćnih erupcija iz sunčeve zone AR1429 koja je bila posebno aktivna ove nedelje, navela je američka televizija MSNBC. Plazma i naelektrisane čestice koje se nazivaju koronalna masa stići će ne Zemlju u ponedeljak po američkom vremenu, navela je televizija.

Kada te čestice stignu na Zemlju, mogle bi uticati na satelitsku komunikaciju a najverovatnije će izazvati efekat aurore borealis, odnosno severne svetlosti.

Prema naučnoj klasifikaciji, sunčeve eksplozije su podeljene u pet kategorija A, B, C, M i X pri čemu su eksplozije kategorije A najslabije a kategorije X najsnažnije. Solarna oluja, odnosno eksplozija koja je u četvrtak, znatno slabije nego što se očekivalo, pogodila Zemlju završena je u petak dostigavši u završnoj fazi treću kategoriju.

Nije, međutim, bilo izveštaja o ometanjima GPS uređaja ili problema u snabdevanju električnom energijom. Severna svetlost registrovana je iznad Mičigena, Viskonsina i Sijetla - gde ta pojava nije uobičajena, izjavio je Bob Ratlidž iz meteorološke agencije NOAA.

Ista pojava viđena je i na nebu iznad Aljaske, Minesote, Severne Dakote i iznad južne hemisfere u Australiji i Novom Zelandu. Eskplozije su normalni deo 11. sunčevog ciklusa, a vrhunac se očekuje naredne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: