Američki naučnici na tragu Božijoj čestici

Naučnici povezani sa Tevatron akceleratorom stacioniranim u Sjedinjenim Američkim Državama objavili su da su primetili moguće nagoveštaje postojanja Higsovog bozona pri masi sličnoj onoj unutar koje su naučnici u CERN-u takođe već posmatrali.

Život

Izvor: B92

Sreda, 07.03.2012.

11:49

Default images

Ovo otkriće ide u prilog tvrdnji postojanja Higsovog bozona, takozvanoj Božijoj čestici – komponentom koja bi mogla da objasni zašto univerzum poseduje masu, za koji naučnici tvrde da se nalazi blizu mase od 125 gigaelektronvolti (GeV).

Međutim, izneti podaci nisu dovoljno statistički provereni da bi mogli da se svrstaju pod “otkriće”. Tevatron je dve decenije predstavljao primarni akcelerator u svetu, ali je 2011. ggašen nakon pregovora o nastavku finansiranja njegovog rada.

Kao i svi akceleratori čestica, Tevatron je stvorio ogromnu količinu podataka koja tek treba da bude analizirana.

“Sve ovo predstavlja dodavanje još jednog komadica informacije u veliku slagalicu nazvanu Higsov bozon, ali nažalost i dalje nemamo dovoljno podataka da bi smo bili u prilici da iznesemo ozbiljniju tvrdnju”, izjavio je Rob Rose, portparol jednog od dva glavna Tevatron detektora.

Toni Vejdberg, fizičar sa Univerziteta Oksford i jedan od saradnika na projektu Atlas, smatra da će zahvaljuću novim podacima naučnici biti u situaciji da u skorije vreme potvrde ili potpuno odbace ideju o postojanju Higsovog bozona.

Rezultati koje su naučnici u Americi ostvarili biće predstavljeni na konferenciji koja će biti održana od 4. do 10. marta u Italiji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oglasili se Rusi: Oslobođeno

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska vojska oslobodila selo Berdiči iz predgradja Avdejevke, prenose RIA Novosti.

13:02

2.5.2024.

1 d

Podeli: