50 godina od SAD osvajanja svemira (FOTO)

Sjedinjene Države obeležiće 50. godišnjicu prvog leta jednog Amerikanca u orbitu oko zemlje, ali danas na to istorijsko dostignuće gledaju pomešanih osećanja, jer prva nacija koja je poslala čoveka na Mesec sada zavisi od Rusije za slanje ljudskih posada na Međunarodnu svemirsku stanicu. U 9.45 sati 20. februara 1962. godine iz jedanaestog pokušaja, astronaut Džon Glen je poleteo iz Kejp Kanaverala raketom Atlas da napravi tri kruga oko Zemlje za pet časova.

Više fotografija čovekovog puta ka osvajanju svemira pogledajte u našoj Galeriji

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2012.

10:47

Default images

Lansiranje je usledio skoro godinu dana posle leta u svemir sovjetskog kosmonauta Jurija Gagarina. Glenovim letom povraćeno je poverenje u sposobnost SAD da se takmiče u svemirskoj trci i preko noći je od Glena napravilo nacionalnog heroja.

Sada 90-togodišnjak, Glen nije zaboravio političke implikacije svoje misije.

Sovjeti su "tvrdili u to vreme da su tehnički superiorniji i govorili da su, pošto njihove rakete lete a naše eksplodiraju na lansirnim rampama suviše često, dostigli tačku na kojoj su kao društvo superiorniji od nas", rekao je Glen na konferenciji za novinare u Kejp Kanaveralu.

"Bilo je dosta spekulacija o ulozi komunizma koju će da igra u budućnosti u svetu", podsetio je Glen i dodao da je u takvim uslovima takmičenja u vreme Hladnog rata došlo "do podsticaja za program Merkjuri", preneo je AFP.

Skot Karpenter, drugi Amerikanac koji je leteo u svemir 24. maja 1962. rekao je da je prvi let u orbitu trasirao put za prvi korak ka letu na Mesec, koji su Amerikanci izveli jula 1969. godine.

"Ti letovi dali su naciji saznanje da, iako smo bili iza Sovjeta u našem napretku, možemo da ih preteknemo i uradimo tačno ono što nam je Kenedi rekao da uradimo i da ćemo pobediti Ruse na Mesecu, a to smo i uradili", rekao je Karpenter.

Dva penzionisana astronauta izrazila su zabrinutost što NASA više nema letove sa ljudskom posadom u svemir, nakon što je poslednji od svemirskih šatlova povučen iz upotrebe prošlog jula.

Umesto toga Amerikanci sada moraju da lete na Međunarodnu svemirsku stanicu na ruskim svemirskim brodovima Sojuz.

"To ukidanje šatlova znači da mi nemamo više vlastiti transportni sistem za odlazak na svemirsku stanicu", rekao je Glen, dodajući da sada moraju da prave ugovore s Rusima iako se radi o naciji koja je najdalje otišla u svemir.

Glen, koji je bio senator Demokratske stranke od 1974. do 1999. rekao je da je administracija bivšeg predsednika Džordža Buša žrtvovala američke svemirske ambicije smanjujući finansiranje NASE.

"Mislim da je to loše", rekao je bivši astronaut i dodao da se nada da će se neki od napora za stvaranje vlastitog transportnog svemirskog sistema ostvariti.

NASA sada zavisi od privatnih preduzetnika u razvijanju sistema koji bi zamenio šatl program, a koji treba da se ostvari za pet godina. Jedna od kompanija, SpejsX, treba da lansira prvi komercijalno razvijeni svemirski brod ka Međunarodnoj svemirskoj stanici marta 2020.

Kako Kina planira da pošalje čoveka na Mesec, Karpenter je rekao da je zabrinut da su Amerikanci "izgubili svoja nacionalna rešenja".

Kada smo Glen i ja počeli da radimo za NASU, SAD su u svetu bile priznate kao zemlja koja "može nešto da uradi", a sada zbog raznih razloga na nas se širom planete gleda kao na zemlju "koja ne može nešto da uradi", rekao je Karpenter.

Više fotografija čovekovog puta ka osvajanju svemira pogledajte u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: