Zašto se okretanje Zemlje ubrzalo?

Ponekad imamo subjektivan doživljaj da nam neki dani ili meseci prolaze brže od drugih. Međutim, naučnici tvrde da je novembar 2009. zaista brže prošao. Naime, struje u Južnom okeanu tada su toliko ubrzale okretanje Zemlje da je svaki dan bio kraći za 0,1 milisekundu

Život

Izvor: B92

Utorak, 14.02.2012.

16:30

Default images

Na brzinu okretanja planete utiču različiti faktori - kada vetrovi koji duvaju oko Zemlje uspore, ona počinje da se brže okreće očuvala obrtni moment.

U novembru 2009. problem je uzrokovala antarktička polarna struja koja kruži oko kontinenta sa zapada prema istoku u smeru kazaljki na satu.

Stiven Markus i njegove kolege iz NASA-inog Jet Propulsion Laboratorije (JPL) u Kaliforniji i Instituta za fiziku Zemlje u Parizu primetili su 8. novembra 2009. da je struja iznenada usporila i potom ponovo ubrzala dve nedelje kasnije. Precizna merenja trajanja dana pokazala su da su ove promene odmah ubrzale rotaciju Zemlje i skratile dan za 0,1 milisekundu. Kada se struja normalizovala, produžili su se i dani.

Bio je to prvi put u istoriji da su naučnici zabeležili kako velike promene u okeanima trenutno deluju na Zemljinu rotaciju. Ova studija je vrlo važna jer antarktičke struje direktno utiču na ledene ploče najjužnijeg kontinenta.

Niko ne može sa sigurnošću reći zašto su struje 2009. usporile, međutim, Markus i njegov tim registrovali su da su dva dana pre toga usporili i regionalni vetrovi koji duvaju u istom smeru. Dva dana nakon što su se vetrovi normalizovali, i struje su ponovno ubrzale.

Markus kaže da je poznato da vetrovi deluju na struje, međutim, ističe da nije uobičajeno videti tako velike reakcije.

Tong Li iz JPL-a vjeruje da je usporavanje vetrova moglo izazvati pomeranje El Nina. Ono bi pak moglo predstavljati znake vremena koje nam dolazi.

Naime, klimatski modeli pokazuju da bi ovakve promene s globalnim zagrevanjem mogle da postanu sve učestalije.

Međutim, ova pojava nije jedina koja bi mogla da utiče na brzinu Zemljine rotacije. Prema nekim modelima, s porastom nivoa mora, vodena masa će se premestiti više prema polovima, odnosno bliže Zemljinoj osi što bi takođe trebalo da ubrza rotaciju planete na kojoj živimo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: