Gama zraci izbrisali život na Zemlji?

Nekoliko istrebljenja u istoriji planete Zemlje do danas nije objašnjeno. Ipak, naučnici smatraju da imaju odgovor koji leži daleko u svemiru – u umirućim zvezdama.

Život

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2012.

18:30

Default images

Teorijski, supernova udaljena hiljadama svetlosnih godina, može da eksplodira i emituje smrtonosne gama zrake koji bi spržili najveći deo života na Zemlji.

Da bi se to desilo, zvezda bi trebalo da zauzima poseban položaj koji bi joj omogućio precizan udar na Zemlju.

Iako takva hipoteza i dalje nema ni jedan dokaz koji je potkrepljuje, od nedavno je uzeta u obzir za objašnjavanje istrebljenja koja su misteriozno pogodila Zemlju pre više miliona godina.

Naime, istrebljenje u periodu Ordovicijuma pre 450 miliona godina nije ni izbliza razjašnjeno kao K-T katastrofa koja je zbrisala dinosauruse pre 65 miliona godina.

Takođe, misteriozna je i kataklizma koja se dogodila između Perma i Trijasa pre 250 miliona godina i koja se često naziva “Velikim umiranjem” jer je pobila 96 odsto morskog života i 70 odsto kopnenih životinja.

Ipak, pretpostavlja se da je pomenuti Ordovicijum bio je prilično “gadan” jer je tada uništeno 60 odsto morskih vrsta, a pošto su najsloženiji organizmi tada živeli u vodi, ovakvo istrebljenje bilo je gotovo kobno po planetu.

I dalje nije poznato šta se tada desilo, ali se zna da su se dogodila dva odvojena istrebljenja u razmaku od milion godina.

Ugljen dioksid je bio važan činilac u jednoj od ove dve kataklizme, što znači da je za barem jednu od njih bila kriva vulkanska erupcija.

Drugu je, pak, mnogo teže objasniti a malobrojni naučnici odlučili su da zbog toga postave radikalnu hipotezu – da je katastrofa uzrokovana gama zračenjem.

Takođe, pretpostavljeno je da je to zračenje posledica ogromne zvezdane eksplozije poznate kao hipernova (koja je barem stotinama puta moćnija od prosečne supernove) koja se dogodila oko hiljadu svetlosnih godina daleko.

Naravno, ako bi gama zraci ove ekstremno moćne eksplozije ikada stigli do Zemlje, to bi bilo pogubno po život na njoj.

Moćni udar u trajanju od samo deset sekundi bio bi dovoljan da skine polovinu ozonskog omotača s planete i spali sve organizme koji se nalaze na površini ultraljubičastim zračenjem.

Ova hipoteza smatrana je gotovo smešnom 2003. kada je predstavljena naučnoj javnosti jer nije postojao ni jedan dokaz da se takav udar ikada desio.

Kao što možete da pretpostavite, eksplozije tako nasilne kao što je hipernova, ne ostavljaju baš mnogo dokaza za sobom.

Međutim, to bi moglo da se promeni. Vilfred Domainko, fizičar na nemačkom Institutu Maks Plank smatra da ako se udar gama zračenja ikada desio u istoriji Zemlje, morao je doći iz zbijenog zvezdanog jata, jer se “mrtve” zvezde u njemu stapaju.

Kada se spoje, dolazi do ogromne eksplozije, dovoljne da oslobodi gigantski udar gama zraka. Postavlja se pitanje da li postoje takva jata zvezda dovoljno blizu Zemlji da na nju utiču na takav način.

Prema Domainkovom mišljenju, šanse su velike da se ovo desilo barem jednom u proteklih milijardu godina.

Kada tokom sledeće godine počne testiranje projekta “Gaia”, letelice Evropske svemirske agencije koja će mapirati zvezde, trebalo bi da pronađe poziciju takvih zbijenih zvezdanih jata.

Čim takvi podaci budu poznati, biće moguće da se otkrije da li je neko od tih jata u Ordovicijumu moglo biti na tačnom mestu u tačno vreme i uništiti život na Zemlji.

Ako se to ispostavi kao tačno, ova krhka hipoteza dobila bi značajan kredibilitet, uprkos tome što postoji zanemarljivo mala šansa da se zapravo pronađu fragmenti originalne hipernove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: