Da li Božijoj čestici treba novo ime?

Fizičari vole Higsov bozon, ali mrze njegov popularni nadimak „Božija čestica“.Da li je došlo vreme da se to ime zameni novim?

Život

Izvor: B92

Petak, 23.12.2011.

10:00

Default images

„Prezirem naziv 'Božija čestica'. Nisam naročito religiozan, ali mi se čini da je to ime prst u oko vernicima. Bavim se eksperimentalnom fizikom, a ne Bogom“, smatra Vivek Šarma, fizičar na Univerzitetu u Kaliforniji.

Drugi fizičari se uglavnom slažu.

„To je grozno ime. Ne prikazuje stvarnu ulogu čestice, odnosno kariku koja nedostaje u standardnom modelu i koja daje masu drugim česticama“, obrazlaže Mićio Kaku, teoretski fizičak na Koledžu u Njujorku.

Neke njegove kolege organizovale su čak i izbor za njen novi nadimak.

Neki od predloga su „OOM“ (budistička tantra), „Super kul nedenominalna čestica“, dok neki nemaju ništa protiv „Higsovog bozona“.

Poreklo termina

Standardni model je teorija u fizici koja opisuje prirodu najsitnijih gradivnih elemenata rirode. Svaka čestica je deo ove teorije, a o mestu Higsovog bozona, koji je otkriven eksperimentalno, i dalje se veća.

Nedavno su fizičari iz CERN laboratorije u Ženevi objavili poslednja otkrića vezana za tu česticu koji upućuju da je ona možda stvorena u njihovom sudaraču atoma.

Higsov bozon se povezuje sa poljem koje je odgovorno za davanje mase drugim česticama.

„Božija čestica“ je termin koji potiče od naziva knjige nobelovca Leona Ledermana iz 1994.

Lederman je, doduše, najpre hteo da knjizi da naziv „Prokleta čestica“ jer ju je veoma teško detektovati, ali ga je izdavač naterao da promeni naziv.

„Šteta je što je Leon Lederman, inače veoma fin čovek, odabrao takav naziv za svoju knjigu“, smatra Šarma.

Ipak, od kako je knjiga objavljena, Higsov bozon uglavnom je oslovljavan nadimkom, bar u popularnoj fizici.

„Osećam da je taj termin smislio izdavač kako bi bolje prodao knjige i zaradio novac, a time uvredio i nauku i religiju“, smatra Met Štrasler, fizičar sa Rutgers Univerziteta.

Najveća suprotstavljanja takvom oslovljavanju čudnovate čestice upućena su od strane religioznih.

Ime ne nosi „nikakvu informaciju o tome zašto je Higsova čestica važna i zbog toga se čini da fizičari pokušavaju da se takmiče sa Bogom“, smatra Kajl Kranmer, univerzitetski profesor fizike u Njujorku.

„U stvarnosti, među fizičarima postoje i izraziti vernici i ateisti. Oni se prvenstveno žele da shvate kako priroda funkcioniše, a kao filozofi prirode cenimo lepotu u njenom redu i haosu“, smatra on.

Na posletku, istraživači kažu da „Božija čestica“ uopšte nije prikladan naziv za prave karakteristike Higsovog bozona.

„Božija čestica je loš naziv u svakom slučaju. Nema nikakve veze s fizikom i većina fizičara je ne voli“, smatra Gordon Kejn, fizičar na Univerzitetu u Mičigenu.

Novo ime

Mnogi fizičari nisu oklevali da ponude novi nadimak za Higsov bozon.

„Zašto ne bi mogao da se zove 'čestica mase'? A pošto je naziv bozON, kao gluOn ili fotON, mogao bi da se zove 'mason'“, predlaže Lorens Sulak, profesor na Univerzitetu u Bostonu.

Neki fizičari smatraju da bi jednostavan naziv „Higsov bozon“ bio sasvim primeren.

Kako biste vi nazvali neobičnu česticu?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: