"Digitalni život" posle smrti je budućnost

Evo (možda) nove brige za sve i to za period nakon okončanja života: sve vaše onlajn aktivnosti, imejl prepiska, statusi na društvenim mrežama, deljenja... znači kompletan elektronski arhiv, posle smrti mogle bi da postanu dostupne javnosti.

Izvor: B92

Sreda, 16.04.2014.

09:55

Default images

Za nekoliko poznatih pisaca i intelektualaca verzija takve "deponije digitalnog uma" već je realnost, pa je npr. 17.198 elektronske pošte književnice Suzan Zontag dostupno zainteresovanim na kompjuteru u "Special Collections" čitaonici biblioteke na američkom univerzitetu UCLA.

Zontagova je, kako piše Njujork Tajms, arhivirala svu svoju elektronsku poštu, a američki pisac i književni kritičar Bendžamin Mozer, koji radi na biografiji poznate književnice, smatra da arhivirani imejlovi mogu dodati "element piščeve ličnosti" kada se piše o njegovom ili njenom životu.

Bibliotekari i hroničari nastoje da "uhvate" i zabeleže bar deo misli i osećaja običnih ljudi. Tako se u arhivima američke Kongresne biblioteke (The Library of Congress) može pronaći svaki tvit napisan i poslat u razdoblju od 2006. do 2010. A internet arhive pune su informacija i glasina koje se brzo šire, posebno u vreme brojnih revolucija, pobuna i nemira u svetu.

Na internetu se pored ostalog mogu pronaći sačuvani i amaterski video snimci bombaškog napada na Bostonskom maratonu, tvitovi i komentari koji su usledili odmah nakon njega.

Količina podataka u smartfonima daleko je veća od one koju je Zontag mogla i da zamisli iako je umrla pre manje od deset godina. Za sve one koji veruju u vrednost istorijskog istraživanja, hard-diskovi, poput onih očuvanih na UCLA, postaće mesto upravo za takvo istraživanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: