Karl Lagerfeld: Car mode i skandala

Na stranu sve senzacionalne kreacije, modnog "cara" Karla Lagerfelda - koji je prvi čovek kreativnog tima "Šanela" (Chanel) od 1983. i dizajner "Fendija" od 1965. godine - smatraju "zloglasnim" kad kritikuje imidž drugih, a taj epitet zaradio je sočnim i oštrim komentarima na račun mnogih zvezda.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.04.2014.

12:13

Default images

Za pevačicu Adel tako je jednom prilikom primetio da je "malo predebela", sestri Kejt Midlton, Pipi, poručio je da bi trebalo "samo leđa da pokazuje", dok je za čuvenog pop-art umetnika Endija Vorhola svojevremeno rekao da je "fizički, prilično antipatičan".

Ipak, kako piše BBC, Lagerfeld to "oko kritičara" vežba baš na samom sebi. Nestašan i predusretljiv kad daje intervjue, osamdesetogodišnji dizajner jednako će govoriti o svojim stilskim strategijama, kao i o propustima. Jer, ko bi drugi svoju prirodnu boju kose javno opisao kao "žutu koja vuče na 'pišaćastu'", a sunčane naočare po kojim ga prepoznaju nazvao svojom "burkom".

U jednom intervjuu za "M magazin", sa čitaocima je "plastično" podelio koliku averziju oseća prema papučama "japankama" i elaborirao o dužini muških čarapa - pošto su za njega prihvatljive isključivo dokolenice: "Volim čarape, ali samo one do kolena. Ništa ne mrzim više nego kad muškarac prekrsti noge i pokaže vam svoje dlake, između čarapa i pantalona. To je nešto najgore!"

Kad je reč o njegovom izgledu, Lagerfeld kaže da za njega "karneval u Veneciji traje cele godine". "Ja sam sopstvena karikatura i to mi se sviđa. To je kao maska", kazao je za svoj "mumificirani" imidž odelo-kosa-naočare, koji čini da izgleda kao aristokrata koji je vremeplovom stigao iz 18. veka u 21.

Kosu vezanu u isti rep nosi još od 1976. i dnevno je izbeljuje suvim šamponom. Uvek je u beloj košulji sa visokim okovratnikom, u crnom, za njega skrojenom sakou i u farmerkama.

Neizbežna je i kravata, rukavice bez prstiju i - uvek - čizme od krokodilske kože rađene po meri. I nakit: broševi, prstenje "a la tjudorski kralj", a dizajn nakita zavisi od raspoloženja - od srebrnih srca do vintaž kolekcija u gotskom i art deko stilu.

Kreator-čistunac, koji nikad nije pio, pušio, niti se drogirao, ipak je živeo burnim noćnim životom sedamdesetih i osamdesetih. Lagerfeldova silueta toliko je sređena da, primećuje BBC, deluje kao da nosi istu garderobu svaki dan.

Ipak, svakodnevno i osvežava svoj imidž novim detaljima, povremeno kombinujući klasiku sa savremenim stilovima, a primećeno je da je "prošetao" i zlatnu "Diorovu" bejzbol jaknu, kao i kaput od grubog sukna.

"Ja sam čovek-od-mode, a moda nije samo garderoba. Moda se odnosi na sve vrste promena", kazao je jednom. U mladosti, eksperimentisao je sa imidžima.

"Sve sam probao! Ne baš naramenice - jer kad sam preširok u ramenima delujem kao patuljak. Ali, prošao sam i hipi fazu - sa lancima i krznenim pelerinama, čizmama s platformama..."
Beta / AP Photo/Jacques Brinon
Obožavalac sveta reklame, Lagerfeld - koji sam fotografiše sve "Šanelove" kampanje - briljantan je u marketingu: zato sam povlači konce svog imidža.

"Lagerfeld je kreator kojeg je iznedrila modna industrija", napisala je modna novinarka i dobitnica Pulicera Robin Givan 2012. za "Njuzvik" (Newsweek), tvrdeći da je Lagerfeld "precenjen". "Car" Karl se, naravno, naljutio i odgovorio "Njuzviku".

Odrastao na nemačkom selu, Lagerfeldovu mladost je obeležio odnos sa majkom, koju je obožavao. Kao dete, najviše je voleo da nosi tirolska odelca od crnog somota. Tvrdi i da "nema ljudska osećanja", ipak - kako je pisao "Njujork magazin" - osećanja su sigurno igrala ulogu kad se žastoko ugojio devedesetih godina, posle gubitka "čoveka kojeg smatrao ljubavlju svog života", Parižanina Žaka de Bašea, koji je umro od side 1989.

Docnije je smršao i izjavljivao da je njegova "jedina ambicija u životu da nosi džins broj 28".

Njegova modna poruka (uniseks) svetu glasi: "Isto je i za muškarce i za žene: bela košulja, farmerke i jaknica - bilo kakva, blejzer ili bilo koja... to su tri osnovne stvari, zajedno sa majicom kratkih rukava. To je sve što je ikome potrebno, bez obzira na pol... Neću vam reći: 'Potrebna vam je koktel haljina!' - u životu više i nema toliko koktela."

A na pitanje da li iko na svetu poznaje "pravog Lagerfelda", kaže da misli da to nije moguće, pošto je sam učinio mnogo na izgradnji imidža koji to ne dozvoljava: "Ne želim da u životima drugih predstavljam stvarnost... Želim da budem kao priviđenje, koje se pojavljuje i iščezava."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: