Da li ste za ovakvu šolju kafe?

Da stanovnici Balkana uživaju u ispijanju turske kafe, koja se doduše na nešto drugačiji način priprema u Turskoj, nije ništa novo. Dobro su nam poznate i različite varijante italijanskog espresa, pa vam ovoga puta ukazujemo na neke manje poznate tradicionalne napitke od kafe sa svih meridijana.

Izvor: Izvor: B92, Daily Telegraph

Sreda, 09.04.2014.

17:29

Default images

Indija

Kako legenda kaže, kafu je prvi put u Indiju doneo musliman Baba Budan u 16. veku pri povratku iz Meke. Na jugu Indije danas je izuzetno popularna filtrirana kafa, polako kuvana sa posebnim sistemom za filtriranje, poslužena u metalnim šoljama. Često je zaslađena mlekom ili šećerom pre serviranja.

Kuba

Kafa je sastavni deo života Kubanaca još od 18. veka, kada su je počeli uzgajatio francuski farmer koji su pobegli sa revolucijom zahvaćenog Haitija. “Café Cubano” je napitak sličan jakom espresu, u koji se šećer dodaje već tokom kuvanja.

Japan

U Japanu možete kupiti, kako toplu tako i hladnu kafu u konzervama dostupnim u prodavnicama, automatima… U ovakvom pakovanju kafa je počela da se prodaje širom zemlje još u šezdesetim godinama prošlog veka.
Ilustracija (www.sxc.hu)
Meksiko

“Café de olla” je ukusna, veoma začinjena kafa, sa dodatkom cimeta i posebnom vrstom šećera zvanog “piloncillo”. Tradicionalno se služi u glinenim posudama kako bi sačuvala prirodni ukus.

Vijetnam

Hladna kafa pije se širom sveta, ali je u Vijetnamu spremaju od posebnih, prepečenih zrna kafe, uz dodatak kondenzovanog mleka.

Etiopija

Kolevka kafe, Etiopija je zemlja u kojoj se ovaj napitak i danas intenzivno pije i predstavlja centralni deo života stanovnika te zemlje. Kako kažu Etiopljani, “Buna dabo naw”, odnosno “Kafa je naš hleb”. ispijanje kafe praćeno je celom ceremonijom koja ima važnu ulogu u društvenom životu - žena priprema kafu dva, do tri sata, tokom kojih peče unapred pripremljena zrna kafe, potom ih kuva u posebnom loncu zvanom “jebena” i služi porodici i gostima.

Australija

I Australijanci shvataju ispijanje kafe veoma ozbiljno, još od kada su je u njihovu zemlju doneli imigranti iz Italije posle Drugog svetskog rata. “Flat white” kafa je nalik espresu, sa tankim slojem baršunastog mleka na vrhu i važi za jedan od omiljenih napitaka širom zemlje.
Ilustracija (www.sxc.hu)
Tajland

Hladna tajlandska kafa “Oilang” je kafa izmiksana zajedno sa ledom, začinjena raznim ukusima, od susama do kardamona. U mnogim prodavnicama moguće je kupiti i gotov “Oilang” prah, pa je priprema ovog napitka znatno jeftinija. Takođe, ova kafa često se služi sa mlekom, što je tradicija ostala od sredine 20. veka, koju su sa sobom doneli brojni američki vojnici.

Senegal

Za brzo razbuđivanje probajte tradicionalno piće u Senegalu, napitak “Café Touba”. U pitanju je kafa začinjena usitnjenom ljutom paprikom ili zrnima selima. Prema legendi, ovaj napitak izmislio je religijski vođa Ahmadu Bamba, osnivač senegalskog bratstva Murid. Kafa je i dobila naziv prema gradu Tubi, gde je bilo sedište pomenutog bratstva.

Irska

Širom sveta popularna irska kafa u sebi, sasvim primereno irskoj tradiciji, sadrži i nekoliko kapi viskija, po želji zaslađenih šlagom. Legenda kaže da je ovakvo piće nastalo jedne hladne večeri sredinom prošlog veka u Limeriku, kada je grupa Amerikanaca stigla u jedan bar, tražeći piće koje bi ih najbrže ugrejalo. U trenutku smišljen recept potom se preneo u SAD, a ostalo je već istorija…

Kakvu kafu vi pijete?

Izvor: Daily Telegraph

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: