Ovo su najprodavanija piva na svetu

Lista najprodavanijih piva na svetu će vas prilično iznenaditi jer se na njoj nalaze i neka nama prilično nepoznata piva - verovatno zbog činjenice da nismo Kinezi, koji su potpuno poludeli za tekućinom na bazi ječmenog slada često začinjenom hmeljom.

Izvor: Dnevnik.hr

Nedelja, 02.03.2014.

08:50

Default images

Uglavnom, ako ste i nakon ove činjenice uspešno predvideli prva tri, vi ste potpuni genij...

10. Brahma

Znamo da Brazilci znaju da se zabavljaju, a uz dobru zabavu ide i pivo. Uprkos prisustvu mnogih jakih svetskih brendova (Budweiser pre svih), Brazilci su odani svojim nacionalnim proizvodima, a jedan od njih je i Brahma, pivo koje u reklamnim kampanjama koristi usluge jakih imena poput Madone, Dženifer Lopez i Megan Foks, pogotovo u vreme karnevala u Riju.
http://www.flickr.com/photos/buba69/
9. Coors Light

Suprotno mišljenju mnogih, Light u imenu ovog piva se ne odnosi na procenat alkohola, već na nutricionističke podatke. Nastao 1978. godine, Coors Light se probio na drugo mesto najprodavanijih piva u SAD, a najviše se trudi da se poveže sa sportom. Coors Light je tako službeno pivo NASCAR-a i jedan od sponzora NHL-a i UFC-a.
http://www.flickr.com/photos/ambriola
8. Heineken

Jedno od najpopularnijih piva u Evropi nalazi se tek na osmom mestu, zahvaljujući tome što nije toliko prisutno na tržištima Južne i Severne Amerike. Međutim, upravo na tim tržištima je holandsko pivo zabeležilo porast u prodaji od 7%, pa bi, ako se trend nastavi, Heineken mogao lako da nastavi svoj put prema vrhu.
http://www.flickr.com/photos/negativz
7. Skol

Uprkos svim marketinškim pokušajima Brahme, prvo mesto (sa čak 30% udela na tržištu) u Brazilu ipak drži Skol. Pivo, koje se pojavilo prvi put 1960. godine je izuzetno popularno i u Africi, dok u Evropi jednostavno nije prošlo. Licencu je bio otkupio Carlsberg, ali je nakon što Skol nije uspeo da se probije na tržište, zaustavio proizvodnju 2011. godine.
http://www.flickr.com/photos/yeah-design
6. Corona Extra

Meksički ponos je ne samo najprodavanije pivo u Meksiku, već je i najprodavanije uvozno pivo u SAD i najpopularnije meksičko pivo u svetu koje iz godine u godinu beleži porast u prodaji. Od malene pivnice osnovane 1925. godine, Corona Extra je prerasla u pivo koje se prodaje u 170 država širom sveta, uključujući i Srbiju.
http://www.flickr.com/photos/merfam/
5. Bud Light

Pre 32 godine na tržištu se pojavio Budweiser Light, i ubrzo postao drugo najpopularnije pivo u SAD. U međuvremenu je Bud Light proširio i paletu proizvoda pa se tako nudi Bud Light Platinum koji je slađi od standardne verzije kao i Bud Light s različitim ukusima, poput npr. Bud Light Lime ili Bud Light Strawberry.
http://www.flickr.com/photos/xiaojiecha/
4. Yanjing Beer

Naravno da ste teško mogli da čujete za ovo pivo, ali s obzirom da u ogromnoj državi poput Kine drži 11% tržišta (čak 85% u Pekingu) ne čudi da se nalazi ovako visoko na listi. Yanjing Beer, poznat i kao Beijing Beer, upravo zbog udela prodaje u Pekingu, je bio službeno pivo Olimpijskih igara 2008. godine, a trenutno zapošljava čak 20.000 radnika.
http://www.flickr.com/photos/ndanger/
3. Budweiser

Iako nije najprodavanije pivo na svetu Budweiser je jedno od najprepoznatljivjih. Zahvaljujući tome što je najprodavanije pivo u SAD-u, i sve većem udelu prodaje na velikim tržištima poput Brazila i Kine, Budweiser iz godine u godinu napreduje na listi najprodavanijih. Budweiser se trenutno prodaje u 85 zemalja sveta.
http://www.flickr.com/photos/avlxyz
2. Tsingtao

Ovo kinesko pivo se prvi put pojavilo 1904. godine na jednom od kung-fu turnira, a od tada je naraslo na velikog igrača koji drži 14% kineskog tržišta. Ali, iako u Kini nije igrač broj jedan, jeste u svetu gde je najprodavanije kinesko pivo. Tsingtao, koji je do ranih 90-ih bio u vlasništvu države, s izvozom je krenuo 1954. godine.
1. Snow Beer

Iako je relativno novo, prvi put je proizvedeno 1993. godine, „snežno pivo“ zahvaljujući enormnoj prodaji u Kini već drugu godinu za redom drži titulu najprodavanijeg pivskog brenda. Snow još nije poznat van granica Kine, a proizvodi se u preko 80 pivnica širom zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: