Pane e Vino

Na samom vrhu Dorćola, u Dobračinoj ulici, preko puta Rakia bara, u zgradi iz prve polovine prošlog veka smestio se restoran Hleb i vino.

Izvor: B92

Utorak, 14.12.2010.

13:14

Default images

Adresa: Dobračina 6
Telefon: 011/ 30-36-011
Veb sajt: www.paneevino.com

Radno vreme restorana i kuhinje: od 10.00 do 24.00, nedeljom ne radi (kuhinja radi od 12.00 do 23.00)
Gradski prevoz: Autobus - 31; Trolejbus - 19, 21, 22, 29, 41
Kartice: Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro, Dina, Diners
Bašta ili terasa: da, letnja bašta na trotoaru, 20 mesta
Parking: najbliži javni parking na Obilićevom vencu; prva zona
Muzika: pop, rock
Jelovnik: na srpskom i engleskom jeziku
Osoblje govori: engleski i italijanski jezik
Vrsta kuhinje: italijanska
Vegetarijanski meni: u okviru menija ima vegetarijanskih jela
Glavna jela: od 590 do 1.150 dinara
Dnevni meni: 550 dinara
Rezervacija: poželjna
Prostorija za nepušače: da
Zakup: da, samo deo restorana
Obrok za dvoje: 2.000 dinara Pane e Vino bije glas nenametljivog i kvalitetnog restorana u centru grada, gde se dobro jede. I zaista je tako.

Enterijer je sveden, nenametljiv, toliko da se osećate komotno, a ne stegnuto. Lokal se prostire na dva nivoa. Gornji deo zamišljen je kao restoran modernog tipa, a nekoliko stepenika niže nalazi se prava italijanska taverna. Naravno, tu je i bašta u kojoj smo i sedeli.

Za početak smo odabrali potaž od brokolija koju preporučujemo kao neku vrstu osvežavajućeg napitka za vrele letnje dane.

Zatim je usledila mala drama, jer odlučiti se između pasta, tagliatella, špageta, rižota, morskih specijaliteta, salata i raznovrsnog mesa stvara ozbiljnu nedoumicu.

Da li piletinu san marzzano (rolovana sa sušenim paradajzom, spanaćem, pečurkama, parmezanom), ili biftek na kamenu, možda integralne fettucine s hobotnicom (cherry paradajz, kapar, bosiljak, peršun), losos alla pergiovanni, tagliatelle williams, svinjski file sa jabukom...

Posle nekoliko dramatičnih minuta izbor je pao na ćureći file alla Tajland. I nismo pogrešili.

Tajland se u ovom jelu ogleda u prelivu koji čine puter od kikirikija, kokosovo mleko, kari pasta i pirinač.

Već prvi zalogaj doneo je senzaciju topljenja u ustima i topljenja od miline. Kokosovo mleko daje mesu dodatnu mekoću, a aroma kikrikija čini ukus još egzotičnijim.

Doživljaj je pojačan jednostavnom, ali kada su piletina i ćuretina u pitanju — veoma efektnom salatom od rukole s kačkavaljem.

Ipak, istakli bismo još nekoliko salatskih poslastica, poput avokada s kozjim sirom, piletinu sa zucchinijem, salatu od šargarepe i jabuke, pa celera, cvekle i šargarepe, i semenke lana, kupus sa jabukom, biftek-salatu, rukolu i cherry...

Jedan od kvaliteta restorana Pane e Vino, pogađate, jesu i dobra vina. Naravno, italijanska. Crvena, bela i roze, koja se, osim u standardnim dozama na čašu ili bocu, prodaju i na bokal od pola litra. Jedno takvo belo stono bilo je naš izbor. I nismo pogrešili.

Meni deserta osim dnevne ponude torti ubraja i crema catalanu, švajcarsku suvu pitu, tj. voćni tart, tiramisu, mille foglie, palačinke s brusnicom. Shodno sezoni, izbor je pao na tortu izdaćno filovanu jagodama. Pre nego što smo uhvatili put pod noge, a radi premošćavanja sna koji je počeo da hvata, uzeli smo produženi espresso.

Kada se sve sabere, iako se nalazite u centru grada, na lokaciji koja košta, atak na novčanik neće biti posebno jak, a zadovoljstvo, verujemo, veće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: