Recepti

Tart s dvostrukim punjenjem

lod koji je poznat još od biblijskih vremena zbog svog neodoljivog slatkog ukusa, odvajkada je bio sastojak vrhunskih poslastica. Predstavljamo vam poslednji od šest deserata u kojima smokva ima glavnu ulogu.

Foto: Luca Colombo/ Studio XL
Recepte ustupio magazin "Sale&Pepe"

Petak, 24.12.2010.

12:51

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Tart s dvostrukim punjenjem Za 8 osoba potrebno je: 300 g brasna, 150 g putera, 1 jaje, 2 zumanceta, 180 g secera, 650 g smokvi, 1 limun, 1 dl mleka, 40 g pirincanog brasna, 2 kasike porta, 2 kasike dzema od kajsije, puter za kalup i so. Izblendirajte brasno s kockicama putera, 80 g secera i solju da dobijete krupne mrve. Dodajte zumanca i jaje i nastavite s blendiranjem da se sve poveze. Testo uvijte u strec foliju i prebacite u frizider na pola sata. Oljustite 350 g smokvi i izblendirajte ih sa mlekom, rendanom korom limuna, preostalim secerom i pirincanim brasnom. Dobijeni krem kuvajte na tihoj vatri oko 5 minuta, pa ga rashladite povremeno ga mesajuci. Kalup za tart precnika 20 cm premazite puterom. Direktno u plehu razvucite ohladjeno testo, oblazuci i dno i ivice. Izbockajte dno viljuskom, prekrijte ga pokvasenim i iscedjenim papirom za pecenje, pa preko papira dodajte 2-3 sake zrna pasulja. Pecite 20 minuta na 180˚C. Uklonite papir s pasuljem, pa pecite jos 5 minuta. Pripremljeni krem sipajte preko rashladjene baze od testa, ukrasite preostalim smokvama, isecenim na kolutove i premazite marmeladom rastopljenom na tihoj vatri u portu. Priprema: 50 minuta Kuvanje: 30 minuta Trosak: 433-1.856 din. 450 kcal po porciji lod koji je poznat jos od biblijskih vremena zbog svog neodoljivog slatkog ukusa, odvajkada je bio sastojak vrhunskih poslastica. Predstavljamo vam poslednji od sest deserata u kojima smokva ima glavnu ulogu. Foto: Luca Colombo/ Studio XL Recepte ustupio magazin "Sale&Pepe" lod koji je poznat jos od biblijskih vremena zbog svog neodoljivog slatkog ukusa, odvajkada je bio sastojak vrhunskih poslastica. Predstavljamo vam poslednji od sest deserata u kojima smokva ima glavnu ulogu.

Za 8 osoba potrebno je: 300 g brašna, 150 g putera, 1 jaje, 2 žumanceta, 180 g šećera, 650 g smokvi, 1 limun, 1 dl mleka, 40 g pirinčanog brašna, 2 kašike porta, 2 kašike džema od kajsije, puter za kalup i so.

Izblendirajte brašno s kockicama putera, 80 g šećera i solju da dobijete krupne mrve. Dodajte žumanca i jaje i nastavite s blendiranjem da se sve poveže. Testo uvijte u streč foliju i prebacite u frižider na pola sata.

Oljuštite 350 g smokvi i izblendirajte ih sa mlekom, rendanom korom limuna, preostalim šećerom i pirinčanim brašnom. Dobijeni krem kuvajte na tihoj vatri oko 5 minuta, pa ga rashladite povremeno ga mešajući.

Kalup za tart prečnika 20 cm premažite puterom. Direktno u plehu razvucite ohlađeno testo, oblažući i dno i ivice. Izbockajte dno viljuškom, prekrijte ga pokvašenim i isceđenim papirom za pečenje, pa preko papira dodajte 2-3 šake zrna pasulja.

Pecite 20 minuta na 180˚C. Uklonite papir s pasuljem, pa pecite još 5 minuta. Pripremljeni krem sipajte preko rashlađene baze od testa, ukrasite preostalim smokvama, isečenim na kolutove i premažite marmeladom rastopljenom na tihoj vatri u portu.

Priprema: 50 minuta
Kuvanje: 30 minuta
Trošak: 433-1.856 din.
450 kcal po porciji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare