Recepti

Trajfl od sira s medom i štapićima

Plod koji je poznat još od biblijskih vremena zbog svog neodoljivog slatkog ukusa, odvajkada je bio sastojak vrhunskih poslastica. Predstavljamo vam treći od šest deserata u kojima smokva ima glavnu ulogu.

Foto: Luca Colombo/ Studio XL
Recepte ustupio magazin "Sale&Pepe"

Utorak, 07.12.2010.

10:00

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Trajfl od sira s medom i stapicima Za 4 osobe potrebno je: 400 g zelenih smokvi, 250 g neutralnog krem-sira, 120 g bagremovog meda, 6 g zelatina u listicima, 2 kasike ruma, 50 g gotovog lisnatog testa, 20 g secera u prahu i 1 limun. Potopite listice zelatina u hladnu vodu. Ocistite smokve, 2/3 kolicine oljustite i izblendirajte s rumom. Ostatak smokvi isecite na kriskice. Sipajte 1 dl vode u serpicu, dodajte 80 g meda i pire od smokvi, pa stavite da provri. Od trenutka kljucanja kuvajte 3-4 minuta. Dodajte iscedjen zelatin, promesajte i ostavite da se ohladi, povremeno mesajuci. Krem-sir mikserom umutite sa rendanom korom limuna i preostalim medom. Dobijenu smesu rasporedite na dno 4 case, odozgo rasporedite kriskice smokvi tako da se zalepe za zid case, pa dopunite smesom od blendiranih smokvi i meda. Razvucite testo u tanak list, pospite ga secerom i isecite na trake velicine 2x8 cm. Prebacite ih u pleh oblozen papirom za pecenje i pecite 5 minuta u rerni zagrejanoj na 200˚C. Kad se rashlade, posluzite ih uz trajfl. Priprema: 25 minuta Kuvanje: 10 minuta Trosak: 428-866 din. 295 kcal po porciji Plod koji je poznat jos od biblijskih vremena zbog svog neodoljivog slatkog ukusa, odvajkada je bio sastojak vrhunskih poslastica. Predstavljamo vam treci od sest deserata u kojima smokva ima glavnu ulogu. Foto: Luca Colombo/ Studio XL Recepte ustupio magazin "Sale&Pepe" Plod koji je poznat jos od biblijskih vremena zbog svog neodoljivog slatkog ukusa, odvajkada je bio sastojak vrhunskih poslastica. Predstavljamo vam peti od sest deserata u kojima smokva ima glavnu ulogu.

Za 4 osobe potrebno je: 400 g zelenih smokvi, 250 g neutralnog krem-sira, 120 g bagremovog meda, 6 g želatina u listićima, 2 kašike ruma, 50 g gotovog lisnatog testa, 20 g šećera u prahu i 1 limun.

Potopite listiće želatina u hladnu vodu. Očistite smokve, 2/3 količine oljuštite i izblendirajte s rumom. Ostatak smokvi isecite na kriškice. Sipajte 1 dl vode u šerpicu, dodajte 80 g meda i pire od smokvi, pa stavite da provri. Od trenutka ključanja kuvajte 3-4 minuta. Dodajte isceđen želatin, promešajte i ostavite da se ohladi, povremeno mešajući.

Krem-sir mikserom umutite sa rendanom korom limuna i preostalim medom. Dobijenu smesu rasporedite na dno 4 čaše, odozgo rasporedite kriškice smokvi tako da se zalepe za zid čaše, pa dopunite smesom od blendiranih smokvi i meda.

Razvucite testo u tanak list, pospite ga šećerom i isecite na trake veličine 2x8 cm. Prebacite ih u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 5 minuta u rerni zagrejanoj na 200˚C.

Kad se rashlade, poslužite ih uz trajfl.

Priprema: 25 minuta
Kuvanje: 10 minuta
Trošak: 428-866 din.
295 kcal po porciji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare