Recepti

Zabajone semifredo s portom

Plod koji je poznat još od biblijskih vremena zbog svog neodoljivog slatkog ukusa, odvajkada je bio sastojak vrhunskih poslastica. Predstavljamo vam treći od šest deserata u kojima smokva ima glavnu ulogu.

Foto: Luca Colombo/ Studio XL
Recepte ustupio magazin "Sale&Pepe"

Utorak, 02.11.2010.

17:16

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Zabajone semifredo s portom Za 4 osobe potrebno je: 3 zumanceta, 120 g secera, 1,8 dl porta, 2 dl slatke pavlake i 300 g crnih smokvi. Zabajone smesa: sipajte porto u serpicu sa secerom, stavite da provri i kuvajte sirup 3 minuta. U medjuvremenu, prebacite zumanca u veliku ciniju, izmutite ih mikserom i cim je sirup gotov, dodajte ga u zumanca u tankom mlazu, dok jos kljuca, stalno muteci mikserom. Mutite smesu najmanje 10 minuta ili dok zabajone ne bude izrazito penast i hladan. Odvojeno umutite slatku pavlaku, pa je neznim pokretima odozdo nagore umesajte u zabajone smesu. Kalup za terin duzine oko 24 cm oblozite papirom za pecenje, pa sipajte pola kolicine pripremljenog krema. Poravnajte povrsinu, odozgo poredjajte oprane, obrisane i na snitice isecene smokve, pa prekrijte preostalim kremom. Prebacite u zamrzivac na najmanje 24 sata. Izvadite kalup iz zamrzivaca 30 minuta pre posluzenja, izvrnite semifredo, isecite ga na snite nozem pokvasenim u vreloj vodi i posluzite uz, ako zelite, casicu porta. Priprema: 20 minuta + 1 dan Kuvanje: 5 minuta Trosak: 356-1.101 din. 340 kcal po porciji Plod koji je poznat jos od biblijskih vremena zbog svog neodoljivog slatkog ukusa, odvajkada je bio sastojak vrhunskih poslastica. Predstavljamo vam treci od sest deserata u kojima smokva ima glavnu ulogu. Foto: Luca Colombo/ Studio XL Recepte ustupio magazin "Sale&Pepe" Plod koji je poznat jos od biblijskih vremena zbog svog neodoljivog slatkog ukusa, odvajkada je bio sastojak vrhunskih poslastica. Predstavljamo vam treci od sest deserata u kojima smokva ima glavnu ulogu.

Za 4 osobe potrebno je: 3 žumanceta, 120 g šećera, 1,8 dl porta, 2 dl slatke pavlake i 300 g crnih smokvi.

Zabajone smesa: sipajte porto u šerpicu sa šećerom, stavite da provri i kuvajte sirup 3 minuta. U međuvremenu, prebacite žumanca u veliku činiju, izmutite ih mikserom i čim je sirup gotov, dodajte ga u žumanca u tankom mlazu, dok još ključa, stalno muteći mikserom. Mutite smesu najmanje 10 minuta ili dok zabajone ne bude izrazito penast i hladan.

Odvojeno umutite slatku pavlaku, pa je nežnim pokretima odozdo nagore umešajte u zabajone smesu.

Kalup za terin dužine oko 24 cm obložite papirom za pečenje, pa sipajte pola količine pripremljenog krema. Poravnajte površinu, odozgo poređajte oprane, obrisane i na šnitice isečene smokve, pa prekrijte preostalim kremom.

Prebacite u zamrzivač na najmanje 24 sata. Izvadite kalup iz zamrzivača 30 minuta pre posluženja, izvrnite semifredo, isecite ga na šnite nožem pokvašenim u vreloj vodi i poslužite uz, ako želite, čašicu porta.

Priprema: 20 minuta + 1 dan
Kuvanje: 5 minuta
Trošak: 356-1.101 din.
340 kcal po porciji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare