Indija šalje letelicu na Mars

Indija namerava da lansira letelicu na "Crvenu planetu" u novembru 2013. godine, a vlasti su danas (15. 8) dale zeleno svetlo za ovaj projekat.

Život

Izvor: M. M.

Sreda, 15.08.2012.

15:27

Default images

Raketu će kreirati indijska Organizacija za svemirska istraživanja, a misija će ukupno koštati 52 miliona funti.

"Lansiranje letelice bez ljudske posade predstavlja veliki korak za napredak indijske nauke i tehnologije", rekao je Manmohan Sing, premijer Indije na proslavi 65. godišnjice nezavisnosti zemlje od britanske vladavine.

Sing je dodao da će letelica ući u orbitu oko planete gde će prikupljati naučne informacije.

Indija ima aktivan svemirski program još od 1960. godine. Sredinom sedamdesetih ona je pokrenula na desetine satelita za sebe i skoro dvadeset za druge zemlje. Indija je takođe poslala letelicu u prostor oko Meseca 2008. godine.

Američka svemirska agencija NASA lansirala je prošle nedelje letelicu sa vozilom "Kjuriositi" koja je uspešno sletela na površinu ove neistražene planete. Sa Marsa su stigle i prve fotografije, a misija dvogodišnjeg istraživanja "Kjuriositija" jeste da se utvrdi da li je na ovoj planeti nekada bilo života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: