Sunce je okruženo tamnom materijom?

Oblast oko Sunca najverovatnije je u potpunosti okružena tamnom materijom za koju naučnici veruju da čini veliki deo ukupne mase univerzuma.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.08.2012.

14:59

Default images

Međutim, čestice koje čine tamnu materiju ulaze u interakciju tako retko sa „normalnom“ materijom, da mi ne možemo da spoznamo ni jedan njen kvalitet.

Iako su naučnici bezuspešno pokušavali da je pronađu u udaljenim galaksijama, sada smatraju da se možda nalazi u našem neposrednom „komšiluku“.

Naime, neka ranija merenja pokazala su da je okruženje našeg Sunca prepuno tamne materije.

Sada su astronomi koristili novu tehniku merenja mase, kako bi utvrdili ima li u tome istine. Rezultati su pokazali da postoji 90 odsto šanse da se tamna materija nalazi oko Sunca.

„Ako i buduća merenja budu dovela do sličnih rezultata, posledice će biti u najmanju ruku uzbudljive“, kaže vođa studije Silvija Garbari sa Univerziteta u Cirihu.

„To bi bio prvi dokaz za postojanje ’diska’ tamne materije u našoj galaksiji“.

Misterija tamne materije mogla bi biti razjašnjena, ako naučnici uspeju da primete barem mali deo nje.

Na svetu postoji više detektora koji se drže ispod zemlje i čiji je cilj da zabeleže ukoliko dođe do interakcije čestice tamne materije, sa bilo kojom drugom.

Jedan takav uređaj nalazi se u Italiji (XENON), a drugi u Minesoti (CDMS).

„Ako je tamna materija sazdana od elementarnih čestica, milijarde njih će proći kroz vaše telo dok ne pročitate ovaj članak“, kaže Džordž Lejk, profesor na Univerzitetu u Cirihu.

„Eksperimentalni fizičari se nadaju da će XENON i CDMS zapaziti barem nekoliko takvih čestica svake godine trajanja ispitivanja“.

Otkriveno postojanje tamne energije
Tamna materija ne postoji?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: