Recepti

Šta je potrebno za pravi užitak u pivu?

Nije neka velika tajna da Nemci proizvode dobro pivo. Ali kako na pravi način uživati u njemu? Svaka čaša je tako napravljena da ističe karakteristike određenog piva. Jedan poznavalac piva je za Dojče vele objasnio da mala čaša nije neophodna da bi se sačuvao svež ukus.

Četvrtak, 10.04.2014.

08:32

Autor: Autor: L. Herber / M. Martinoviæ | Urednik: I. Ðerkoviæ / dw.de

Default images

Podeli:

Kelš - ponos Kelna

Nekima ne liče na prave pivske čaše. Za ljubitelje kelnskog piva kelš (Kölsch) te uske čaše od 20 dcl su esencijalne za očuvanje sveže note tog piva, a kažu da pravi kelš stiže samo iz pivara u ili u blizini Kelna. Konobari inače uvek nose tacne sa punim čašama kelša i automatski stavljaju novo pivo na sto čim mušterija ispije čašu – osim ako stavite podmetač na praznu čašu.

Najvažnije je da je pivo sveže

Poput njihovih rivala na Rajni, i Diseldorf ima svoj pivski specijalitet: tamno pivo pod imenom altbir (altbier). I čaša za alt ima zapreminu od 20 dcl, ali je kraća i šira od čaše za kelš. „Ako se sipa u pravu čašu, alt razvija svoju aromu i oblikuje se kompaktni sloj pene“, kaže jedan pivar koji proizvodi to pivo.

Dekorativne čaše

„Čaša u kojoj se servira pilsner je uža pri vrhu, tako da fine arome hmelja dolaze odmah do nosa“, kaže za Dojče vele jedan pivar iz Esena. „To razvija pravi ukus piva.“ Neke čaše za pilsner su cilindričnog oblika, dok su druge, poput ove na fotografiji, u obliku tulipana. Nožica i stalak odnosno postolje čaše, tu je samo zbog dekoracije i nema uticaja na ukus.

Krigle za „bildovanje“ mišića

Svetlo (helles) pivo na Oktoberfestu servira se u velikoj bavarskoj krigli (nem: mas „Maß“). Originalno pravljene od keramike, te masivne krigle stvorene su za to da prežive nekoliko „rundi“ nazdravljanja. Prazne su teške više od jednog kilograma, pa nije ni čudno da konobarice na Oktoberfestu imaju razvijene mišiće. Živeli! Ili što bi Nemci rekli: Prost!

Dovoljno mesta za penu

Čaše za pšenično pivo su visoke i zaobljene. Zbog velikog procenta ugljen-dioksida, zbog kojeg se stvara talog pene na vrhu, ta vrsta piva mora da se u čaše toči polako. Čaša je napravljena tako da u nju, pri laganom punjenju, stane pivo iz boce od pola litre.

Crveno ili zeleno pivo?

Čak su i Napoleonovi vojnici uzdizali svoje čaše ovom „šampanjcu severa“. Poseban način vrenja pomoću mlečne kiseline zaslužan je za mehuriće u pivu „Berliner vajse“ (Berliner Weisse) i za jedinstven ukus, često kombinovan sa aromom malina ili sirupa dobijenog iz biljke lazarkinja. Čaša u obliku pehara, u kojoj se servira to pivo, ima dovoljno mesta za dobar sloj pene.

Pivo na postolju

Prema navodima jedne pivare koja proizvodi tamno pivo, svaki detalj njegovih karakterističnih čaša u obliku pehara slavi užitak u pivu. Oblik, debljina ili način na koji je napravljen rub čaše – sve to potcrtava aromu piva. Oblik čaše takođe čuva ugljen -dioksid u pivu, a i podstiče da se pivo pije polako.

Iz Bona s ljubavlju

Kad ljubitelji tzv. bonša (Bönnsch) piju to pivo, onda u ruci drže malo umetničko delo, inspirisano dizajnerom Luiđijem Kolanijem, kaže vlasnik pivarne u Bonu. Bonš je nefiltrirana verzija kelša, nazvana po Bonu, gradu u kojem se proizvodi. Ta „čaša je popularnija od samog piva“, sa osmehom priča pivar. Posebno među turistima, koji su u potrazi za jedinstvenim suvenirom.

Izvor: Dojče vele

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.