Crno i belo - priča o čokoladi
U Galeriji Prirodnjačkog muzeja (Mali Kalemegdan 5) do kraja aprila biće otvorena izložba "Crno i belo - priča o čokoladi".
Petak, 21.02.2014.
15:31
Posetioci će na izložbi saznati gde je pronađena najstarija čokolada na svetu, kako je izgledala čokolada Maja i Asteka i koju je ulogu imala u njihovom životu, ali i kako je kroz istoriju i različite civilizacije, uz pomoć industrijskog razvoja i komercijalnih zahteva, nastajala savremena čokolada u kojoj svakodnevno uživamo, prenosi Beoinfo.
Takođe, saznaće kada je i ko vodio čokoladni rat, gde se nalazi Akademija čokolade i gde postoji čokoladno ropstvo.
Čokolada je proizvod ljudskog znanja i umeća, ali je njeno poreklo iz prirode, jer svi sastojci potiču iz iz biljnog i iz životinjskog carstva. Semenke drveta kakaovac (Theobroma cacao), koje u prirodi i danas raste u tropskim predelima Amerike, osnovna su sirovina za pravljenje čokolade.
Drugi važan sastojak, šećer, dobija se iz tropsko-suptropske biljke iz porodice trava, šećerne trske (Sacharum officinarum) i šećerne repe (Beta vulgaris var. altišima).
Mleko, koje daje karakteristični ukus mlečnoj čokoladi, proizvod je mlečnih žlezda domaćih životinja krave i koze, koje su nastale pripitomljavanjem divljih predaka.
Galerija radi svakog dana, sem ponedeljka, od 10 do 18 časova.
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.
Komentari 1
Pogledaj komentare