Recepti

Crno i belo - priča o čokoladi

U Galeriji Prirodnjačkog muzeja (Mali Kalemegdan 5) do kraja aprila biće otvorena izložžba „"Crno i belo - priča o čokoladi”".

Petak, 21.02.2014.

15:31

Izvor: Tanjug

Default images

Podeli:

Posetioci će na izložžbi saznati gde je pronađena najstarija čokolada na svetu, kako je izgledala čokolada Maja i Asteka i koju je ulogu imala u njihovom žživotu, ali i kako je kroz istoriju i različite civilizacije, uz pomoć industrijskog razvoja i komercijalnih zahteva, nastajala savremena čokolada u kojoj svakodnevno užživamo, prenosi Beoinfo.

Takođe, saznaće škada je i ko vodio čokoladni rat, gde se nalazi Akademija čokolade i gde postoji čokoladno ropstvo.

Čokolada je proizvod ljudskog znanja i umeća, ali je njeno poreklo iz prirode, jer svi sastojci potiču iz iz biljnog i iz životinjskog carstva. Semenke drveta kakaovac (Theobroma cacao), koje u prirodi i danas raste u tropskim predelima Amerike, osnovna su sirovina za pravljenje čokolade.

Drugi važan sastojak, šećer, dobija se iz tropsko-suptropske biljke iz porodice trava, šećerne trske (Sacharum officinarum) i šećerne repe (Beta vulgaris var. altišima).

Mleko, koje daje karakteristični ukus mlečnoj čokoladi, proizvod je mlečnih žlezda domaćih životinja krave i koze, koje su nastale pripitomljavanjem divljih predaka.

Galerija radi svakog dana, sem ponedeljka, od 10 do 18 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare