Recepti

Austrija menja uvredljive nazive jela

Austrijsko Udruženje ugostitelja traži zabranu naziva pojedinih tradicionalnih jela koji su, po mišljenju njegovih članova, uvredljivi i diskriminišući.

Sreda, 14.03.2012.

10:05

Izvor: Tanjug

Default images

Podeli:

Austrija menja uvredljive nazive jela Udruzenje smatra da je krajnje vreme da se promene nazivi poput "Negerbrot" (crnacki hleb; vrsta cokolade sa kikirikijem), "Zigeuneurschnitzel" (ciganska snicla) i "Mohr im Hemd" (Mavar u maramici). Italijanski specijalitet "Spaghetti alla puttanesca" (spageti na kurvinski nacin), takodje, bi morao da promeni naziv. Clanovi udruzenja priznaju da su ti nazivi deo tradicije, ali isticu da su oni danas neprihvatljivi. "Nas posao je da ugostimo ljude i zato moramo da pokazemo primer", objasnio je predstavnik udruzenja listu "Tiroler tagecajtung". Imena jela bi bila zamenjena njihovim opisom pa bi tako "cigojnersnicla" bila predstavljena kao snicla sa sosom od bibera. Predlog austrijskih ugostitelja je dobio podrsku organizacije SOS Mitmens koja promovise integraciju i jednakost i koja podseca da "diskriminacija ne moze biti predmet za podsmeh, cak i onda kada je posledica slucajnosti ili tradicije". Predsednik Udruzenja tirolske gastronomije, pak, smatra da je rasprava otisla predaleko. "To su samo tradicionalna jela", podseca on. Spaghetti alla puttanesca (nishidaryuichi/Wkimedia Commons) Tanjug Austrijsko Udruzenje ugostitelja trazi zabranu naziva pojedinih tradicionalnih jela koji su, po misljenju njegovih clanova, uvredljivi i diskriminisuci. Austrijsko Udruzenje ugostitelja trazi zabranu naziva pojedinih tradicionalnih jela koji su, po misljenju njegovih clanova, uvredljivi i diskriminisuci.

Udruženje smatra da je krajnje vreme da se promene nazivi poput "Negerbrot" (crnački hleb; vrsta čokolade sa kikirikijem), "Zigeuneurschnitzel" (ciganska šnicla) i "Mohr im Hemd" (Mavar u maramici).

Italijanski specijalitet "Spaghetti alla puttanesca" (špageti na kurvinski način), takođe, bi morao da promeni naziv.

Članovi udruženja priznaju da su ti nazivi deo tradicije, ali ističu da su oni danas neprihvatljivi. "Naš posao je da ugostimo ljude i zato moramo da pokažemo primer", objasnio je predstavnik udruženja listu "Tiroler tagecajtung".

Imena jela bi bila zamenjena njihovim opisom pa bi tako "cigojneršnicla" bila predstavljena kao šnicla sa sosom od bibera.

Predlog austrijskih ugostitelja je dobio podršku organizacije SOS Mitmenš koja promoviše integraciju i jednakost i koja podseća da "diskriminacija ne može biti predmet za podsmeh, čak i onda kada je posledica slučajnosti ili tradicije".

Predsednik Udruženja tirolske gastronomije, pak, smatra da je rasprava otišla predaleko.

"To su samo tradicionalna jela", podseća on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare