Kavaljerstvo je seksizam?

U vreme kada je viteštvo odavno mrtvo, grupa feministkinja se trudi da ova pojava nikada ne “vaskrsne”. Njene predstavnice tvrde da je čak i gest muškarca koji želi da pomogne ženi dok nosi teške kese iz supermarketa, grub prekršaj jednakosti polova.

Foto: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Izvor: B92

Četvrtak, 16.06.2011.

13:23

Default images

Istraživači su stvorili listu takvih “štetnih” praksi: pomaganje ženi da pronađe dobar računar, ponuditi nekoj dami prevoz ili je zvati “druže”.

Čak i muškarci koji takvim postupanjem imaju za cilj da pokažu naklonost, smatraju se “krivima” – dakle, obasipanje neželjenom pažnjom ili rečenice “ne mogu da živim bez tebe”, takođe su seksističke.

Naučnice feminističkog Društva za psihologiju žena koje je stacionirano u Vašingtonu (SAD) kažu da se mnogi otvoreno seksistički činovi neprimećeno pojavljuju u svakodnevnoj komunikaciji.

„Žrtve“ su prema njihovom mišljenju nesvesne štete koju takva dela nanose kulturi ženskih prava, jer njima podstiču nejednakost i nepravdu.

Studija zaključuje da ni muškarci ni žene nisu svesni „ukupne nadmoći seksizma u njihovim životima“.

Ipak, priznaju da su za to krive i žene.

Studija je sprovela istraživanje među radnicima oba pola u Americi i Nemačkoj, a volonteri su imali zadatak da vode dnevnike u koje su upisivali primere s kojima su se svakodnevno susretali sa dugačke liste seksističkih i neseksističkih incidenata, iako im nije unapred rečeno koji je koji.

U biltenu „Psihologija žene“, koautorke Džulija Bejker i Dženet Svim kažu: „Mnogi muškarci ne samo da ne obraćaju pažnju na takve seksističke ispade, nego i ne misle da su diskriminatorni i štetni po žene.

Žene podstiču seksistička verovanja, barem delimično, jer se ne trude da ih suzbiju u ličnom životu“, smatraju autorke.

One kažu da time što će ljude učiniti svesnim seksizma, mogu promeniti stavove i pomoći muškarcima da saosećaju sa ženama „žrtvama seksizma koje nosi kavaljerstvo“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: