Testosteron "ubija" muškarce?

Južnokorejski stručnjaci su možda došli do ključnog faktora zbog kojeg žene u proseku žive duže od muškaraca, ustanovivši da su kastrirani Korejanci kroz istoriju živeli znatno duže nego nego oni koji nisu.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.09.2012.

12:59

Default images

Do toga su došli proučavanjem podataka o životu plemića tokom pet vekova korejske dinastije Džoseon - od kraja 14. do početka 20. veka, prenosi AFP.

Dok je u tom periodu većina muškaraca iz kraljevske i plemićkih porodica umirala u kasnim četrdesetim ili ranim pedesetim godinama, dotle su evnusi plemićkog porekla (kastrirani ili usled povrede ili zbog nekih društvenih beneficija) u proseku živeli sedamdesetak godina.

Vođa studije Kjung-Džin Min sa Inha Univerziteta, smatra da je razlog dužeg života evnuha to što im je uklonjen izvor muškog hormona testosterona, za koji se zna da uvećava rizik od koronarnih bolesti i smanjuje imunološke funkcije muškaraca.

Osim toga, prema jednoj od vodećih teorija starenja, telo ima ograničenu energiju, koja se koristi bilo za održavanje reproduktivne funkcije, bilo za sve druge funkcije ukoliko reproduktivna izostane.

S druge strane, iako biološki nisu mogli da budu očevi, evnusi su se kroz korejsku istoriju ženili, usvajali i uzgajali decu i u principu živeli život veoma sličan nekastriranim muškarcima.

Savremeni muškarci koji bi želeli da produže životni vek bi eventualno mogli da razmotre "terapiju redukcije testosterona", napominje Kjung-Džin.

On ipak smatra da je još rano za takve intervencije, izmedu ostalog zbog toga što se ne zna da li bi njihov efekat u starijim godinama bio isti kao kod nekadašnjih evnuha, koji su kastrirani još u detinjstvu.

Osim toga, s obzirom na smanjenje seksualne želje, kao posledice redukcije testosterona, neki muškarci bi možda smatrali da produženje života baš i nema smisla, upozorava Kjung-Džin.

Foto: David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: