Zdravlje

Sreda, 12.01.2011.

14:20

Česte trudnoće uzrokuju autizam?

Žene koje zatrudne godinu dana nakon poslednjeg porođaja, možda izlažu riziku od autizma svoje naredno dete, tvrdi nedavno objavljena studija.

Izvor: B92

Default images

Bebe koje su rođene na takav način, imaju tri puta više šansi da steknu ovaj poremećaj u razvoju. Pretpostavlja se da je ženinom telu potrebno više vremena da se oporavi od trudnoće, pa su deca koja su rođena u kratkom periodu posle svog starijeg brata ili sestre uskraćena za vitalne nutritijente još u majčinoj utrobi.

Otkrića zasnovana na studiji koja je obuhvatila više od 600 hiljada porodica u Kaliforniji (SAD) samo potvrđuje da su trudnoće u kratkim intervalima veoma štetne.

Prethodne studije ukazale su da žene koje se prebrzo odluče za drugo dete u riziku od prevremenog rađanja i slabog razvoja novorođenčeta.

Britanski lekari ženama su poručili da ne paniče zbog ove studije i ukazali na činjenicu da su šanse da beba oboli od autizma niske, bez obzira na sve okolnosti, ali su savetovali da majke “odmore” barem godinu dana pre naredne trudnoće.

Istraživanje je tražilo dokaze postojanja autizma među 663 hiljade drugorođene dece u Kaliforniji između 1992. i 2002. godine.

Naučnici su u obzir uzimali interval između rađanja jednog i začeća drugog deteta, kao i starost roditelja, etničku podlogu, obrazovanje majke i da li imaju zdravstveno osiguranje.

Drugo dete začeto godinu dana (ili manje) posle rođenja prvog, imalo je 3,4 puta veću šansu da razvije autizam, nego druga deca.

Bebe začete od 12 do 23 meseca posle rođenja prvog deteta imali su 1,9 puta veću šansu da dobiju autizam, dok je razmak od dve do tri godine između trudnoća uticao na rizik za oko 1,2 puta. Više od 500 hiljada ljudi u Velikoj Britaniji pati od nekog od autističnih poremećaja - nestabilni su, imaju probleme u komunikaciji, socijalizaciji ili saosećanju s drugim ljudima. Uzroci autizma i dalje su misterija, ali se smatra da su posledica kombinacije genetskih i faktora okruženja – naročito u toku bebinog prenatalnog razvoja.

Ipak, i neki drugi činioci, poput nivoa gvožđa u krvi majke i višestruko zasićenih masnih kiselina i stresa takođe igraju ulogu u uvećavanju rizika od autizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

23 h

Podeli: