Potpisan ugovor o nabavci vakcine

Republički zavod za zdravstveno osiguranje potpisao je ugovor sa švajcarskom farmaceutskom kućom Novartis o nabavci tri miliona doza vakcina protiv novog gripa.

Izvor: B92

Petak, 13.11.2009.

00:52

Default images

Farmaceutska kuća "Novartis" koju zastupa "Jugohemija" i koja je jedina na tenderu imala kompletnu dokumentaciju, ponudila je vakcinu protiv virusa H1N1 po ceni od 799 dinara, odnosno osam evra po dozi. Od momenta potpisivanja ugovora, vakcina bi u Srbiju trebalo da stigne najkasnije do polovine decembra, kada se očekuje isporuka 500.000 doza.

U Srbiji je do sada kod 279 pacijenata potvrđen novi grip, a devetoro ljudi kod kojih je registrovan ovaj virus je umrlo, saopštio je Institut za javno zdravlje "Batut".

U Beogradu odlučeno da svi centralni domovi zdravlja budu otvoreni 24 sata.

Prvu količinu od pola miliona doza, "Novartis“ je dužan da isporuči Srbiji u roku od 25 dana, ali se očekuje da se to dogodi i ranije.

Vakcine će se čuvati u hladnjačama na institutu Torlak, gde očekuju da će i sami početi da je proizvode od marta.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević uverava građane da nemaju od čega da strahuju ali upozorava da ne treba kupovati sumnjive vakcine ako se pojave.

"Ja očekujem da mi u narednim danima građanima objasnimo da je vakcina zaštita i to najbolja zaštita i da izbor da se ne vakcinišu predstavlja nekoliko desetina puta veći rizik da grip", kazao je on.

O poseti ministra zdravlja Institutu "Torlak" možete čitati u posebnoj vesti.

Očekuje se da će vakcinacija u decembru biti najmasovnija ikada.

Predsednik radne grupe za praćenje novog gripa, Predrag Kon objasnio je za B92 da su sve pandemijske vakcine monovalentne, što znači da nose samo jedan soj virusa.

"Kada se govori o tome da li je celovirusna, što podrazumeva da je čitav virus prisutan koji je umrtvljen i inaktivisan. Te inaktivisane vakcine mogu da budu split vakcina – što podrazumeva da je virus pocepan u delove i to je ta split vakcina koja je nešto manje reaktogena i zbog toga se može davati i deci već od 6 meseci života", naveo je Kon.

"Subjunit vakcina, ova vakcina koja je nabavljena, podrazumeva još manje količine virusa, dakle podrazumeva samo delove virusa koji utiču na stvaranje imuniteta i to je praktično najprečišćenija vakcina koja do sada postoji, to je najsavremenija vakcina“, objasnio je on. U međuvremenu u Srbiji je preminula još jedna osoba od komplikacija izazvanih virusom A H1N1, a potvrđeno je još 13 novih slučajeva oboljevanja, od čega su četiri pacijenta u Beogradu.

Oko trećine obolelih su uzrasta od sedam do 19 godina, a naročitu pažnju bi trebalo posvetiti deci do četiri godine kaže član radne grupe za praćenje novog gripa Branislav Tiodorović.

"Ovaj talas se verovatno završava, ja ću biti otvoren ovo je bio blagi talas, ovo nije bio glavni talas. I verovatno ćemo imati barem još jedan ovakav talas do Nove godine i kao što uvek napominjemo želeli bismo da se prevarimo u proceni – da ne dođe taj glavni udar, kako smo ga predvideli za kraj januara početak februara, što se dešava u ovim zemljama što su pre nas imale ovu pandemiju", kaže Tiodorović

Suzbijanjem širenja novog gripa danas se bavio i Štaba civilne zaštite grada Beograda. Zaključeno je da obdaništa i škole nastave rad, uz primenu svih higijenskih i mera prevencije.

Gradonačelnik je naložio GSP-u da poveća broj autobusa na ulicama, kako bi se izbegle gužve u prevozu, a beogradski domovi zdravlja radiće 24 sata. Rebalansom budžeta grada Beograda odvojena su i dodatna sredstva za kupovinu respiratora i svega neophodnog za hitne slučajeve.

Vukajlovićeva: Vakcine u što kraćem roku

Direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović rekla je ranije za B92 da posle potpisivanja ugovora teče rok od 25 dana tokom kojeg bi vakcine najdalje trebalo da stignu u zemlju.

"Imamo obećanje od ponuđača da će učiniti sve što je u njihovoj moći da te vakcine stignu i pre u Srbiju”, rekla je Vukajlovićeva.

"Kada vakcine stignu u zemlju, u zavisnosti od toga za šta se Vlada odluči, pre svega je potrebno da agencija za lekove uradi kontrolu i da saglasnost, tj. atest za tu seriju. U vanrednim situacijama ovu proceduru je moguće i preskočiti", objasnila je ona.

Vukajlovićeva je rekla da će, nakon toga, distribuciju raditi Institut za imunologiju i virusologiju "Torlak" po planu koji sačinjava Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", pre svega u regijama koje su ugrožene, kao i među prioritetnim kategorijama stanovništva.

Proces vakcinacije obavljaće se u domovima zdravlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: