Kompjuterski virusi uskoro i u televizorima

Samo je pitanje dana kad će kompjuterski virusi moći da inficiraju i televizore, upozorio je danas suosnivač i izvršni direktor četvrte u svetu kompanije za kompjuterske antivirusne programe "Kasperski Lab", Jevgenij Kasperski.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.04.2014.

16:00

Default images

On je u intervjuu britanskom listu "Telegraf" izneo podatak da moskovsko sedište "Kasperski Laba" dnevno primi 315.000 izveštaja o sumnjivim aktivnostima, odnosno sumnji na različite viruse, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu, ali televizori ipak dosad nisu bili meta napada virusa.

Kasperski, međutim, tvrdi da nema sumnje da će se to uskoro promeniti, s obzirom da televizori sada sve češće imaju mogućnost povezivanja na Internet, što ih čini podložnima zarazi virusima koji već dugo ugrožavaju desktop i laptop računare, a u poslednje vreme i mobilne telefone.

"Pretnja će se proširiti na mobilne telefone, kao i uređaje za kućnu zabavu poput televizora, koji sada mogu da se povezuju i na Internet", istakao je Kasperski, jedan od najvećih svetskih stručnjaka za bezbednost u sektoru informacione tehnologije.

Godišnje se beleže milioni napada virusa na kompjutere sa operativnim sistemom "vindouz", hiljade napada na mobilne telefone, uglavnom sa operativnim sistemom "android", kao i stotinjak napada na uređaje sa "Eplovim" sistemom iOS, naveo je ruski stručnjak.

"Svi sistemi su ranjivi i bojim se da je veoma moguće da loši momci intenzivno rade na razvoju virusa za uređaje sa sistemom iOS. Tehnički će biti moguće da se inficiraju milioni uređaja", dodao je on.

Na pitanje novinara da li je dosad čuo za slučaj da je virusom zaražen neki televizor, Kasperski je odgovorio: "Dosad nisam, ali to će se sigurno dogoditi."

"Koja je razlika između televizora i kompjutera? Samo veći ekran i daljinski upaljač. Na pomolu su televizori sa operativnim sistemom 'android', a već postojeći moderni televizori imaju ugrađene memorijske čipove i povezuju se na Internet", rekao je Kasperski u intervjuu.

On je dodao da je njegova kompanija već razvila antivirusni program za mobilne telefone, kao i prototip antivirusa za televizore. "Spremni smo da se uhvatimo u koštac sa problemom čim hakeri izbace nove maliciozne softvere za televizore", istakao je Kasperski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: