Pentagon uz pomoć letelica širi wi-fi

Stare američke bespilotne letelice uskoro će dobiti svoj novi život, zahvaljujući Pentagonovom planu da ih pretvori u izvore mobilnih uređaja za bežični (wi-fi) internet.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: B92, BBC

Utorak, 15.04.2014.

16:46

Default images

Američka državna agencija DARPA uspešno je završila prvu od tri probne faze projekta, koji bi pre svega trebalo da obezbedi stabilnu i brzu internet konekciju mobilnim trupama američke vojske, piše BBC.

“Veoma smo zadovoljni tehnološkim postignućima koje smo do sada postigli u oblasti proizvodnje specijalizovanih antena i pojačivača”, kazao je Dik Ridgvej, menadžer DARPA-inog programa.

Upravo su to delovi koji igraju ključnu ulogu u DARPA-inom sistemu za manjih mreža interneta, koje mogu da stoje rame uz rame sa 4G konekcijama koje koriste smartfoni.

Pročetni, upravo okončan deo programa podrazumevao je proizvodnju malih antena koje mogu da šalju signal, pojačivače signala, uređaje za racionalnije korišćenje energije kao i svojevrsnu svetlosnu kapsulu kojabi na letelici osiguravala prenos uređaja.

Prema sadašnjim procenama ovako dostupan internet trebalo bi da obezbedi konekciju protoka od čak 1GB u sekundi.

BBC dodaje kako je Pentagonov plan veoma sličan inicijativi koju je ranije pokrenuo Facebook sa namerom da ceo svet prekrije bežičnim internetom. Međutim, ta inicijativa kritikovana je zbog toga što bi angažovane bespilotne letelice mogle da ugroze bezbednost i privatnost ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: