Kako sam od Beograda stigao do Googlea

Ekspert za 3D grafiku na veb sajtovima, Aleksandar Rodić, održao je 9. aprila na SAE Institutu predavanje o tome kako izgleda graditi karijeru u razvijenim zemljama i kako je to raditi za najboljeg poslodavca na svetu - američkog giganta Google.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: Tanjug

Sreda, 09.04.2014.

19:48

Default images

Rodić je na predavanju govorio o Web GL programiranju 3D grafike na internet sajtovima i upoznao učesnike sa najnovijm tehnologijama u toj oblasti.

On je na veoma posećenom predavanju otkrio daje završio gimnaziju i Višu elektrotehničku školu u Beogradu i usput se bavio web dizajnom, jer ga je to najviše interesovalo, ali je posle završene škole godinu dana bio bez posla i bavio se svim i svačim.

Pošto je želeo dalje da uči, on je na internetu sticao znanje o kreativnom dizajniranju na internetu i javio se na oglas za postiplomske studije na Savana koledžu za umetnost i dizajn u SAD i dobio je poziv i 60 odsto potrebne stipendije.

Kada je otišao u Savanu shvatio je da mora da radi u slobodno vreme da bi plaćao stanarinu i ostale troškove, jer stipendija nije bila dovoljna da pokrije sve troškove, a njegova porodica u Beogradu morala je da se zaduži da bi mu pomogla, tako da je on, po sopstvenom priznanju, imao jedini izlaz da uspe u tome što radi u SAD.

Na koledžu su profesori zapazili njegov talenat za rad na 3D grafici i prvi posao mu je bio plaćena praksa u kompaniji EA Games, koja je svetski lider u pravljenju kompjuterskih video-igrica.

Zatim je radio za kompaniju Pixar, poznatu u svetu po animiranim 3D filmovima, među kojima su i "Cars" 1 i 2 za koje je i on radio na modelovanju nekih scena.

Jedno vreme je bio angažovan da radi u kompaniji Lucas Art, koju je osnovao tvorac sage "Rat zvezda" Džordž Lukas.

Prekretnica u karijeri mu je bila kada se sreo sa najnovijim programom Web GL za pravljenje 3D grafike na sajtovima, tako da je ubrzo njegove radove zapazila kompanija Google i angažovala ga da radi određene projekte za njih.

Upravo njihovi advokati pomogli da reši probleme oko radne vize u SAD, tako da je ostao da radi u kompaniji Google, koja važi za najboljeg poslodavca na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: