Četvrtak, 24.04.2014.

11:57

Apple "gasi" iPhone dok vozite?

Izvor: B92

Apple "gasi" iPhone dok vozite? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

78 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 9 godina

za (Samo Apple, 25. april 2014 05:44)

Dečko, ili idi u muzej da vidiš šta je lepota ili fitness centar.

Zvučiš kao fetišista.

SalimSeNemam iPhone

pre 9 godina

Ovo me je zaista rastuzilo,sad ja kao vlasnik iPhone-a moram da strepim sta li ce novo smisliti I time mi ugroziti poslovanje putem telefona...

jovance

pre 9 godina

@krcko
ja svaki dan vidjam ljude koji kucaju poruke dok voze i telefoniraju bez hands free-a i samim tim usporavaju saobracaj i opasnost na putu je veca zbog istih, e to je problem.

@krcko

pre 9 godina

Jovance, da li ste culi za hands-free tehnologiju ili bluetooth, voice control...? Ko jos danas koristi mobilni u voznji kao telefon na prst od pre 30 godina...tome ni ne treba mobilni.

Ccm

pre 9 godina

Na Androidu možeš da izdiktiraš poruku i nema potrebe za ograničenjima.
(Unitarista, 25. april 2014 10:26)
Siri postoji od juna 2011.

Mladja

pre 9 godina

Sva sreca pa ne postoji zakon koji mi brani da igram svoj Gameboy dok vozim, inace ne znam kako bih ubijao vreme ujutru dok vozim i dok se brijem...

Deda Pera

pre 9 godina

Deda, vidi se da nikad nisi imao iPhone. (zmitjkoe, 24. april 2014 22:44)

Sem u svrhe razvoja softvera, nisam.
A i to samo da bi smo proučili mehanizme funkcionisanja kao i ograničenja koja su korisnicima nametnuta.
To je uređaj u odumiranju, sem ako ne evoluira i izađe iz 2009-te,proći će kao Nokia.
Bili bi mi žao jer više je bolje, konkurencija samo rađa napredak. Ali...

jovance

pre 9 godina

@krcko
Ne diktira ti uredjaj kada smes da koristis telefon nego zakon koj ocigledno ne postujes i samim tim ne postujes svoj a ni tudji zivot.

Dejan

pre 9 godina

Npr. u Dublinu juce specijalna akcija Garde ( njihova policija ) 350 kazni za koriscenje telefona (60 eur ), akciju nastavljaju i danas. A sve to da bi pripremili ljude jer od 1 maja kazne su 1000 eura ako imate telefon u ruci ili tipkate dok je na postolju.

pacer

pre 9 godina

Znaci li ovo konacno da priznaju da Siri nefunkcionise? Bedak, bas!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Swedenonline, 24. april 2014 22:55)

Siri fenomenalno radi, ali samo ako ima dobar internet i ako se koristi jedan od 9 preprogramiranih jezika.
Tako da kod nas u SRB ne radi.

Samo ako uspe da nadju sistem da telefon prepozna dali je u dzep/ruke vozaca, e ne bilo kog putinka, to ce da bude revolucionarno. Ali cisto sumnjam da ce biti tako nesto, tako da ovo nece nikad izaci.

wayward

pre 9 godina

Ako pročitate tekst pažljivije shvatićete da je u pitanju patent, a ne nova osobina Apple-ovih uređaja. Patenti se danas uzimaju kao svojevrsna zaštita od konkurencije, njima se širi tzv. "intellectual property" portfolio i tu su da aktivno pretite firmama koje počnu da vam grizu udeo na tržištu. Apple svakako neće implementirati ovaj patent "as-is", a vrlo verovatno ni uopšte.

N2

pre 9 godina

@Petar
Totalno si u pravu, sad neki dan u Jurija Gagarina (bulevar sa tri trake) u jednoj traci autobus koci a druge dve trake dva auta vozaci kucaju poruke i voze 30km/h i ne mozes da prodjes. Ljudi sviraju kucaci poruka - nista kao da nikog ne vide. Ovo postaje sve cesca pojava, uspore, prelaze iz trake u traku. Neverovatno.

BlackHat

pre 9 godina

Javlja mi se kroz maglu da ce im pasti prodaja za 70%... A vec cujem reci kupaca "Je l' to onaj sto se gasi dok hodamo i vozimo? A, necu taj!". Mobilni telefon treba raditi uvek i biti funkcionalan, dok njegovi vlasnici trebaju znati da sami o sebi vode racuna. Ovim nacinom stavljaju do znanja svetu koliko su amerikanci retardirani i zaglupljeni da im kroz telefonske funkcije ogranicavaju hoce li ziveti ili ne? A pazi ovo... Recimo, kupite takav telefon, vozite, i sad ne ocekujete da ce zvoniti... Odjednom apple preko mreze ukljuci opciju, telefon zazvoni, vlasnik se iscima i tako pogine. Hahaha. Zar ne da je glupost. Ali dobro, dok je ovaca, bice i vune... A meni milina sto nisam ovca... :-)

deda milojko

pre 9 godina

U vozilima za americko trziste vec nekih 5-6 godina postoji automatsko povezivanje telefona sa kolima preko bluetooth. Cim udjete u auto, aktivira se bluetooth na telefonu i sve razgovore obavljate preko spikerfona i zvucnika na kolima. IPhone ce morati mnogo da poradi na svojoj inovaciji jer ako suvozac hoce da posalje poruku sta onda? Nije lose ali nije ni revolucionarno, klasika za Apple od muve pravi magarca.

Marko

pre 9 godina

Ako ovo naprave, sigurno ce se moci iskljuciti. Ovo je za one koji ne mogu sebe da kontrolisu, pa ce to raditi telefon za njih. Jeste da ce ga mnogi iskljuciti ali sigurno ce postojati neko ko ce to drzati ukljucenim. Isto kao sto i samsung pravi sve i svakakve gluposti koje cete upotrebiti 5 puta u životu i iskljuciti, tako ce i apple. Uostalom zasto ima neko nesto protiv, kome se svidja nek izvoli, kome ne neka iskljuci i svi zadovoljni.

Aleksa

pre 9 godina

Ja procitao "Apple gasi iPhone" sreca me obuzima, kad ono "dok vozite" reko e jbg...
(Mile, 24. april 2014 16:01)

Malko si se zaznuo, prodali su u zadnjem tromesecju 43.7 miliona telefona, 16.3 miliona Ajpeda, i ostvarili ... pazi sad .... evo sad ce .....45 milijardi dolara prometa.

Pas_na_tufne

pre 9 godina

Dobri su ovi sto kritikuju Apple ovde u komentarima. Znaci vi ste za to da se gine? Bravo!
(Zarko, 24. april 2014 16:38)
70-80% nesrecna sa smrtnim slucajem je zvog alkohola ili droge.
Vecina udesa zbog koriscenja mobilnog telefona, nema velikih posledica, obicno su samo ostecenja na vozilu. pogledaj malo staistiku, to sto oni hoce da uzimaju lovu na kazne je drugo. Ne podrzavam voznju i koriscenje mobilnog telefona, ali samo ti skrecem paznju na mnogo veci problem...

petar

pre 9 godina

u Beogradu sigurno bar 70 posto koristi mobilni tokom voznje. Boli me uvo za njih, ali me uzasno nervira sto usporavaju saobracaj iza sebe. Cim vidim da neko gnjavi, znam o cemu je rec....

Sa Tor

pre 9 godina

@JOVAN A Srbistanci su kao pa poznati po tom gramu mozga? Alo, bre, covece... Pa svaki peti vozac u Beogradu telefonira u toku voznje.

Washington

pre 9 godina

Jeste odlično ali samo ako bude pravilo razliku između vozača i suvozača ako ne onda jeste idiotarija zamislite situaciju da ste u autu ili nekom drugom prevoznom sredstvu više sati ne kao vozač i da nemožete koristiti svoj telefon a isto ne valja i ako ta opcija može da se ugasi jer onda kao da je nema jedini smisao je da može na neki način da prepozna vozača ali neznam kako ce to da izvedu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nebojša, 24. april 2014 14:24)

A ti stvarno mislis da nece skontati ko je vozac a ko nije? Pa nisu totalni idioti koji se bave proizvodnjom tehnologije par sati.

Nikola

pre 9 godina

Sjajan potez, nadam se da će zaživeti i na Android uređajima. Jedan sam od onih koji koriste telefon tokom vožnje a kada bi primera radi bio ograničen samo na upotrebu spikera , njega bih koristio stalno a ne povremeno kao do sada. Kucanje poruka u toku vožnje je ekstreman sport i svakako bih ga trebalo onemogućiti i nejasno mi je uopšte kako pojedinci to uspevaju pa čak i sa cigaretom u ruci...zaista ludo...u svakom slučaju dobar potez ako bude prihvaćen.

Ja

pre 9 godina

Apple sta god da uradi to padne u vodu...isto vazi i za Sljamsung i njegov drndoid. HTC je najbolji, tako je uvek bilo i ostace. LG isto nista koristi...blackberry glupost...huawei koči,baguje...nokia zastarela...lenovo mi se nikad nije svidjalo a ni nece...onaj novi OnePlus one ne izgleda nista posebno,nisam ga probala...tako da necu ni da ga komentarisem...ona telenor smart serija nije nikakva...moja drugarica ima Telenor smart 2 i ne moze nista da azurira,telefon je spor,daleko od krša,ali takav je i ne svidja mi se...kod HTC-a je tu vrhunska izrada,kvalitet i tako dalje.Nikada necu preci sa HTC-a na neku drugu marku.Trenutno imam HTC Desire c...ima godinu dana i fenomelanan je. Planiram da kupim One M7.... Toliko od mene.....Pozzzzzz!!!!!:))

Legionar

pre 9 godina

Alo gospodo,baterija veci ekran,bolji multitasking,poboljsanje Siri,dizajn..kakvo je ovo lupetanje,sta je sledece,merac pritiska,pa da postanete Samsung..

Radoznali perica

pre 9 godina

Ja ne podrzavam ovaj vid restrikcija putem proizvodjaca! Mlacenje prazne slame koju ce prvi haker srediti a bezobrazni mahom to izkoristiti. Pre svega zna se sta je jedini pravi nacin. Edukacija i kultura!!! . Kada ste svesni da mozete izgubiti svoju i tudju glavu razgovorom i kuckanjem a dovoljno vaspitani (makar i po dzepu jer to ocigledno najbolje funkcionise) da to i ne cinite sve bi doslo na svoje mesto. Na zalost covekova priroda je drugacija od logike... Ako nas neka korporacija mora uciti sta treba a sta ne, nismo daleko dogurali kao covecanstvo.

Ivan London

pre 9 godina

Pogledajte sledeci link u vezi CarPlay platforme koju je razvio Apple koja je potom prihavecana od svih vodecih proizvodjaca automobila posto ima veze sa ovom vescu

www.apple.com/ios/carplay

Ovich

pre 9 godina

Hm, moze da detektuje dali iphone koristi vozac koristecici kameru. Tj kad pises poruku drzis iphone u poziciji u kojoj prednja kamera vidi tvoju facu, druga kamera vidi volan. Veoma jednostavnom analizom slike se moze utvrditi dali telefon drzi vozac.

Ako ga okrenes desno, moze da detektuje da su na slici desna vrata prema slici i prema smeru kretanja okruzenja van auta. Ako okrenes ka krovu ili dole moze da trazi da drzite telefon ispravno da biste poslali poruku ako deletktuje da je pozicija cudna i da je brzina kretanja veca od pesacke.

Za dodatnu preciznost moze da koristi GPS i akcelerometar.

Naravno, postoji hipoteza prema kojoj ovo moze jos vise ugroziti saobracaj u slucaju da se osoba bori protiv svog telefona pokusavaljuci da posalje poruku na razne nacine.

Miloš Jović

pre 9 godina

Ja ne telefoniram dok vozim prvo zbog sebe i zbog svoje porodice koju vozim... Ne treba da se menja iPhone, nego svest ljudi koliko je to opasno. Kada bi se stvarno sprovodio Zakon o bezbednosti saobraćaja u kome je za to predvidjena novčana kazna od par hiljada dinara, ljudi ne bi telefonirali dok upravljaju vozilom... Nego koga je to briga.. Pozdrav za sve savesne vozače koji ne telefoniraju ili koriste neku vrstu Hands free uredjaj koja je svuda dozvoljena...

JOBAH

pre 9 godina

Ova vest moze biti smesna samo osobama koji nemaju nista u glavi a idiotarija jos gorim.Ovo je odlican potez jer vecina dok vozi kuca sms,razgovara i takve idiote treba policija da kaznjava sa bar milion dinara kazne,oduzeti zauvek dozvolu i da policija zauvek zapleni i proda vozilo.Ti koji dok voze koriste telefone neka ginu,bas me briga,nego mi je zao nevinih koji ginu zbog takvih budala.Svaka cast Apple-u za ovaj potez.Bravo.
(dusan, 24. april 2014 13:37)

Ako ti ne znas kad treba da razgovaras a kad ne onda je ovo prava aplikacija za tebe... trk u prodavnicu... napravljeno za amere koji nemaju gram mozga kad se telefon koristi a kad ne...

vladica

pre 9 godina

divno, iphone znaci pali gps i kameru da bi analizirao situaciju kad mu se prohte, ali sve je to u interesu korisnika...i nicijem drugom interesu, casna pionirska.
ideja je malo debilna- ako vozac sam nije svestan da ne treba da dira telefon dok vozi, nista mu nece pomoci, a meni licno se ni malo ne dopada ideja da telefon pali funkcije i senzore kad apple to zeli

Rango

pre 9 godina

Ma nema šanse da sa današnjom tehnologijom mogu da sigurnošću utvrditi da li netko upravlja vozilom ili samo sjedi na suvozacevom sjedištu. Odnosno, to je moguće utvrditi uz pomoć camera i software za prepoznavanje, ali bi takva tehnika danas crpila previše baterije... Ništa od toga, bar još par godina, dok senzori ne postanu sofisticiraniji i štedljiviji...

Sale

pre 9 godina

Evo prostog razloga zasto nece moci zaziveti u Americi:
Ako suvozac koristi iphone, nema te kompanije koja sme da ogranici pravo koristenja telefona saputnicima u autu. Sto se tice vozaca, ako zele da "zabrane" upotrebu telefona za vozaca, onda ce morati da imaju kameru instaliranu u auto kako bi se mogli uveriti da je vlasnik telefona iza volana, a ne na suvozacevom mestu... sto opet daje ideju da vozac recimo sedne na suvozacevo mesto - vozi se minut, pa onda stane predje na vozacevo mesto i nastavi da vozi - dakle bez kamere u autu - sto je povreda licne privatnosti, Apple nema nacina da ovo primeni kako treba.

Sto ce reci nema nista od ovoga!!!

Hulk

pre 9 godina

I vi verujete u sve sto cujete o Apple. Oni su ozbiljni i sve rade promisljeno. A od ovoga nece biti nista. Ugasice se jedino kad se isprazni baterija:))

Washington

pre 9 godina

Pa ako ova vrsta drskosti "za vaše dobro" ne natera ovce da konačno napuste Apple, onda ništa neće. A komunjare iz "Gardijana", naravno aplaudiraju ovoj budalaštini, kao i svakom ograničenju slobode korisnika i građana, osim, naravno, ako se ne radi o nekoj "seksi" manjini, jednakijoj od nas običnih smrtnika...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (EU Citizen, 24. april 2014 13:47)

Ogranicenje slobode? A sta je vec ogranicenje slobode, nekom zabraniti da koristi telefon dok vozi ili pustiti ga da nekog neduznog pesaka ubije?!

Jel zabrana da se voze kola kad si pijan isto ugrozavanje prava pijandura!?

Ovaj sistem kad se razvije ce sigurno postati novi standard u svim telefonima i ja jedva cekam.

Washington

pre 9 godina

Kako on zna da li sam ja vozač ili suvozač?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milan, 24. april 2014 12:11)

Pa upravo kad to skontaju kako zaobici postace Apple-ov patent.

pera

pre 9 godina

Dragi moj EU citizen, ako ti razgovaraš i šalješ poruke dok voziš onda si veći idoto nego što izgledaš. Pošto se mnogo dičiš svojim EU državljanstvom, traba da znaš da je telefoniranje u toku vožnje zabranjeno u evropi. Ovaj apple program je napravljen upravo zbog takvih i tebe sličnih.

Nebojša

pre 9 godina

Ova vest moze biti smesna samo osobama koji nemaju nista u glavi a idiotarija jos gorim.Ovo je odlican potez jer vecina dok vozi kuca sms,razgovara i takve idiote treba policija da kaznjava sa bar milion dinara kazne,oduzeti zauvek dozvolu i da policija zauvek zapleni i proda vozilo.Ti koji dok voze koriste telefone neka ginu,bas me briga,nego mi je zao nevinih koji ginu zbog takvih budala.Svaka cast Apple-u za ovaj potez.Bravo. (dusan, 24. april 2014 13:37)

Jeste odlično ali samo ako bude pravilo razliku između vozača i suvozača ako ne onda jeste idiotarija zamislite situaciju da ste u autu ili nekom drugom prevoznom sredstvu više sati ne kao vozač i da nemožete koristiti svoj telefon a isto ne valja i ako ta opcija može da se ugasi jer onda kao da je nema jedini smisao je da može na neki način da prepozna vozača ali neznam kako ce to da izvedu.

EU Citizen

pre 9 godina

Pa ako ova vrsta drskosti "za vaše dobro" ne natera ovce da konačno napuste Apple, onda ništa neće. A komunjare iz "Gardijana", naravno aplaudiraju ovoj budalaštini, kao i svakom ograničenju slobode korisnika i građana, osim, naravno, ako se ne radi o nekoj "seksi" manjini, jednakijoj od nas običnih smrtnika...

Digitalni mis

pre 9 godina

U današnjim automobilima postoji bluetooth, a pošto je tako zašto jednostavno ne dodaju ovoj opciji i opciju da vlasnik može da označi bluetooth iz automobila kao "povlašćen" što bi omogućavalo da se telefon automatski poveže sa njim kada je ovaj u dometu? Na ovaj način bi ljudima i dalje bilo omogućeno da primeju pozive, mejlove.... ali bez ugrožavanja bezbednosti. Pretpostavljam da bi ogromna većina vlasnika Ajfona koristila mogućnost automatskog povezivanja na bluetooth svog automobila nego što bi puštali da im se telefon gasi dok voze, istovremeno suvozač i putnici bi svoje telefone mogli da koriste nesmetano jer bluetooth automobila ne bi bio "povlašćen" na njihovim telefonima. Ovakvo rešenje bi bilo jednostavnije i jeftinije nego implementacija novih senzora i, pretpostavljam, komplikovanijih softverskih rešenja koji bi detektovali da li vlasnik telefona vozi ili ne.

s

pre 9 godina

Ne mogu da verujem sta je sve vest!!! Apple ima novi patent o...(dopunite sami)... Pa naravno da sve kompanije stalno patentiraju raznorazne stvarcice cak i bez ikakvih planova za implementaciju. Ocigledno stvarno ne znate o cemu da pisete pa prevodite strane casopise i clanke.

A tek ovi sto se ubacuju sa stavovima tipa Apple je propao, Apple bivsi lider.. Da,da..oduvek je Apple proklet, na pragu gubitka, "njegovo vreme je proslo"...hahaha..
E pa na Vasu zalost, Apple je i dalje nedostizivi lider upravo u onome sto u srzi zanima svaku kompaniju a to je profit (sigurno je da npr. Google ne zeli vase podatke radi reda). U poslednjem kvartalu, prodato je 4-5 miliona iPhone-ova VISE nego sto su svi ocekivali (tačnije 43.5 miliona). I ne zaboravite, to je telefon sa prosecnom cenom od 700eur. Neka objave Samsung i ostali koliko su zapravo PRODALI(ne distributerima i prodavnicama) telefona u tom cenovnom rangu.
Realno gledano, Apple (barem u skorije vreme) ne ide nigde.

kiki

pre 9 godina

Evo objašnjenja kako će znati da li vozite ili ne, za sve one koji su lenji da sami potraže http://appleinsider.com/articles/14/04/22/apple-tech-takes-on-distracted-driving-blocks-users-from-texting-while-behind-the-wheel

miki

pre 9 godina

Pa ovde je receno da moraju da osmisle sistem koji ce da prepozna. Po meni ima vise nacina. U modernim zemljama imaju automobile gotovo ugradjene sisteme. Tako da ukoliko auto registruje aktivan tel. razgovor zahteva da telefon prineses vratima i ocitas, ili prepozna sa koje strane je mob i ukoliko je aktiviran na sedistu vozaca, aplikacija pokrece gasenje.
Ovo je jedan način, ali je mnogo zahtevan.
Drugi mozda preko navigacije i td,..

dusan

pre 9 godina

Ova vest moze biti smesna samo osobama koji nemaju nista u glavi a idiotarija jos gorim.Ovo je odlican potez jer vecina dok vozi kuca sms,razgovara i takve idiote treba policija da kaznjava sa bar milion dinara kazne,oduzeti zauvek dozvolu i da policija zauvek zapleni i proda vozilo.Ti koji dok voze koriste telefone neka ginu,bas me briga,nego mi je zao nevinih koji ginu zbog takvih budala.Svaka cast Apple-u za ovaj potez.Bravo.

Zju

pre 9 godina

Možda im ovo bude inovacija na 6ici. hahaha.
P.S. Treba da piše "kao BIVŠI lider na tržištu. A ako ovo sprovedu tek će onda biti bivši.

vozac-suvozac-putnik

pre 9 godina

Samo se pitam kako ce iPhone znati da li vozim ili sam putnik u vozilu?

Kao putnik ne samo da koristim telefon, vec i laptop, i ne vidim problem u tome. A kad sam za volanom, telefon je povezan na bluetooth, i tako razgovaram, imam softver koji prica ime pozivaoca, tako da nemam potrebe da gledam u telefon, takodje procita i ko je poslao poruku, pa znam da li treba da zastanem kako bi procitao i eventualno odgovorio.

Krcko

pre 9 godina

Koristim apple-ove uredjaje i privatno i poslovno ali ovakav potez, bar za mene, znaci kraj koristenja iPhone-a. Nece mi kompanija ciji uredjaj posteno platim diktirati kada mogu a kada ne uredjaj koristiti!

jason statham

pre 9 godina

pa da ali verovatno ce to morati da aktivira sam vozac jer zamislite da ste suvozac i vozite se pozadi a tel. vam ne funkcionise. To je za slucaj da je npr. aktivirano automatski. A ako vozac ima mogucnost izbora onda ga ima i bez te opcije jednostavno ako nece da koristi telefon, nece...ako odluci da hoce nece koristiti tu opciju i cao...suvisna stvar...

jason statham

pre 9 godina

pa da ali verovatno ce to morati da aktivira sam vozac jer zamislite da ste suvozac i vozite se pozadi a tel. vam ne funkcionise. To je za slucaj da je npr. aktivirano automatski. A ako vozac ima mogucnost izbora onda ga ima i bez te opcije jednostavno ako nece da koristi telefon, nece...ako odluci da hoce nece koristiti tu opciju i cao...suvisna stvar...

Krcko

pre 9 godina

Koristim apple-ove uredjaje i privatno i poslovno ali ovakav potez, bar za mene, znaci kraj koristenja iPhone-a. Nece mi kompanija ciji uredjaj posteno platim diktirati kada mogu a kada ne uredjaj koristiti!

vozac-suvozac-putnik

pre 9 godina

Samo se pitam kako ce iPhone znati da li vozim ili sam putnik u vozilu?

Kao putnik ne samo da koristim telefon, vec i laptop, i ne vidim problem u tome. A kad sam za volanom, telefon je povezan na bluetooth, i tako razgovaram, imam softver koji prica ime pozivaoca, tako da nemam potrebe da gledam u telefon, takodje procita i ko je poslao poruku, pa znam da li treba da zastanem kako bi procitao i eventualno odgovorio.

dusan

pre 9 godina

Ova vest moze biti smesna samo osobama koji nemaju nista u glavi a idiotarija jos gorim.Ovo je odlican potez jer vecina dok vozi kuca sms,razgovara i takve idiote treba policija da kaznjava sa bar milion dinara kazne,oduzeti zauvek dozvolu i da policija zauvek zapleni i proda vozilo.Ti koji dok voze koriste telefone neka ginu,bas me briga,nego mi je zao nevinih koji ginu zbog takvih budala.Svaka cast Apple-u za ovaj potez.Bravo.

s

pre 9 godina

Ne mogu da verujem sta je sve vest!!! Apple ima novi patent o...(dopunite sami)... Pa naravno da sve kompanije stalno patentiraju raznorazne stvarcice cak i bez ikakvih planova za implementaciju. Ocigledno stvarno ne znate o cemu da pisete pa prevodite strane casopise i clanke.

A tek ovi sto se ubacuju sa stavovima tipa Apple je propao, Apple bivsi lider.. Da,da..oduvek je Apple proklet, na pragu gubitka, "njegovo vreme je proslo"...hahaha..
E pa na Vasu zalost, Apple je i dalje nedostizivi lider upravo u onome sto u srzi zanima svaku kompaniju a to je profit (sigurno je da npr. Google ne zeli vase podatke radi reda). U poslednjem kvartalu, prodato je 4-5 miliona iPhone-ova VISE nego sto su svi ocekivali (tačnije 43.5 miliona). I ne zaboravite, to je telefon sa prosecnom cenom od 700eur. Neka objave Samsung i ostali koliko su zapravo PRODALI(ne distributerima i prodavnicama) telefona u tom cenovnom rangu.
Realno gledano, Apple (barem u skorije vreme) ne ide nigde.

Miloš Jović

pre 9 godina

Ja ne telefoniram dok vozim prvo zbog sebe i zbog svoje porodice koju vozim... Ne treba da se menja iPhone, nego svest ljudi koliko je to opasno. Kada bi se stvarno sprovodio Zakon o bezbednosti saobraćaja u kome je za to predvidjena novčana kazna od par hiljada dinara, ljudi ne bi telefonirali dok upravljaju vozilom... Nego koga je to briga.. Pozdrav za sve savesne vozače koji ne telefoniraju ili koriste neku vrstu Hands free uredjaj koja je svuda dozvoljena...

pera

pre 9 godina

Dragi moj EU citizen, ako ti razgovaraš i šalješ poruke dok voziš onda si veći idoto nego što izgledaš. Pošto se mnogo dičiš svojim EU državljanstvom, traba da znaš da je telefoniranje u toku vožnje zabranjeno u evropi. Ovaj apple program je napravljen upravo zbog takvih i tebe sličnih.

Zju

pre 9 godina

Možda im ovo bude inovacija na 6ici. hahaha.
P.S. Treba da piše "kao BIVŠI lider na tržištu. A ako ovo sprovedu tek će onda biti bivši.

deda milojko

pre 9 godina

U vozilima za americko trziste vec nekih 5-6 godina postoji automatsko povezivanje telefona sa kolima preko bluetooth. Cim udjete u auto, aktivira se bluetooth na telefonu i sve razgovore obavljate preko spikerfona i zvucnika na kolima. IPhone ce morati mnogo da poradi na svojoj inovaciji jer ako suvozac hoce da posalje poruku sta onda? Nije lose ali nije ni revolucionarno, klasika za Apple od muve pravi magarca.

EU Citizen

pre 9 godina

Pa ako ova vrsta drskosti "za vaše dobro" ne natera ovce da konačno napuste Apple, onda ništa neće. A komunjare iz "Gardijana", naravno aplaudiraju ovoj budalaštini, kao i svakom ograničenju slobode korisnika i građana, osim, naravno, ako se ne radi o nekoj "seksi" manjini, jednakijoj od nas običnih smrtnika...

vladica

pre 9 godina

divno, iphone znaci pali gps i kameru da bi analizirao situaciju kad mu se prohte, ali sve je to u interesu korisnika...i nicijem drugom interesu, casna pionirska.
ideja je malo debilna- ako vozac sam nije svestan da ne treba da dira telefon dok vozi, nista mu nece pomoci, a meni licno se ni malo ne dopada ideja da telefon pali funkcije i senzore kad apple to zeli

Washington

pre 9 godina

Pa ako ova vrsta drskosti "za vaše dobro" ne natera ovce da konačno napuste Apple, onda ništa neće. A komunjare iz "Gardijana", naravno aplaudiraju ovoj budalaštini, kao i svakom ograničenju slobode korisnika i građana, osim, naravno, ako se ne radi o nekoj "seksi" manjini, jednakijoj od nas običnih smrtnika...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (EU Citizen, 24. april 2014 13:47)

Ogranicenje slobode? A sta je vec ogranicenje slobode, nekom zabraniti da koristi telefon dok vozi ili pustiti ga da nekog neduznog pesaka ubije?!

Jel zabrana da se voze kola kad si pijan isto ugrozavanje prava pijandura!?

Ovaj sistem kad se razvije ce sigurno postati novi standard u svim telefonima i ja jedva cekam.

Mladja

pre 9 godina

Sva sreca pa ne postoji zakon koji mi brani da igram svoj Gameboy dok vozim, inace ne znam kako bih ubijao vreme ujutru dok vozim i dok se brijem...

Aleksa

pre 9 godina

Ja procitao "Apple gasi iPhone" sreca me obuzima, kad ono "dok vozite" reko e jbg...
(Mile, 24. april 2014 16:01)

Malko si se zaznuo, prodali su u zadnjem tromesecju 43.7 miliona telefona, 16.3 miliona Ajpeda, i ostvarili ... pazi sad .... evo sad ce .....45 milijardi dolara prometa.

BlackHat

pre 9 godina

Javlja mi se kroz maglu da ce im pasti prodaja za 70%... A vec cujem reci kupaca "Je l' to onaj sto se gasi dok hodamo i vozimo? A, necu taj!". Mobilni telefon treba raditi uvek i biti funkcionalan, dok njegovi vlasnici trebaju znati da sami o sebi vode racuna. Ovim nacinom stavljaju do znanja svetu koliko su amerikanci retardirani i zaglupljeni da im kroz telefonske funkcije ogranicavaju hoce li ziveti ili ne? A pazi ovo... Recimo, kupite takav telefon, vozite, i sad ne ocekujete da ce zvoniti... Odjednom apple preko mreze ukljuci opciju, telefon zazvoni, vlasnik se iscima i tako pogine. Hahaha. Zar ne da je glupost. Ali dobro, dok je ovaca, bice i vune... A meni milina sto nisam ovca... :-)

Dejan

pre 9 godina

Npr. u Dublinu juce specijalna akcija Garde ( njihova policija ) 350 kazni za koriscenje telefona (60 eur ), akciju nastavljaju i danas. A sve to da bi pripremili ljude jer od 1 maja kazne su 1000 eura ako imate telefon u ruci ili tipkate dok je na postolju.

kiki

pre 9 godina

Evo objašnjenja kako će znati da li vozite ili ne, za sve one koji su lenji da sami potraže http://appleinsider.com/articles/14/04/22/apple-tech-takes-on-distracted-driving-blocks-users-from-texting-while-behind-the-wheel

Hulk

pre 9 godina

I vi verujete u sve sto cujete o Apple. Oni su ozbiljni i sve rade promisljeno. A od ovoga nece biti nista. Ugasice se jedino kad se isprazni baterija:))

JOBAH

pre 9 godina

Ova vest moze biti smesna samo osobama koji nemaju nista u glavi a idiotarija jos gorim.Ovo je odlican potez jer vecina dok vozi kuca sms,razgovara i takve idiote treba policija da kaznjava sa bar milion dinara kazne,oduzeti zauvek dozvolu i da policija zauvek zapleni i proda vozilo.Ti koji dok voze koriste telefone neka ginu,bas me briga,nego mi je zao nevinih koji ginu zbog takvih budala.Svaka cast Apple-u za ovaj potez.Bravo.
(dusan, 24. april 2014 13:37)

Ako ti ne znas kad treba da razgovaras a kad ne onda je ovo prava aplikacija za tebe... trk u prodavnicu... napravljeno za amere koji nemaju gram mozga kad se telefon koristi a kad ne...

Sa Tor

pre 9 godina

@JOVAN A Srbistanci su kao pa poznati po tom gramu mozga? Alo, bre, covece... Pa svaki peti vozac u Beogradu telefonira u toku voznje.

jovance

pre 9 godina

@krcko
Ne diktira ti uredjaj kada smes da koristis telefon nego zakon koj ocigledno ne postujes i samim tim ne postujes svoj a ni tudji zivot.

Ccm

pre 9 godina

Na Androidu možeš da izdiktiraš poruku i nema potrebe za ograničenjima.
(Unitarista, 25. april 2014 10:26)
Siri postoji od juna 2011.

Ovich

pre 9 godina

Hm, moze da detektuje dali iphone koristi vozac koristecici kameru. Tj kad pises poruku drzis iphone u poziciji u kojoj prednja kamera vidi tvoju facu, druga kamera vidi volan. Veoma jednostavnom analizom slike se moze utvrditi dali telefon drzi vozac.

Ako ga okrenes desno, moze da detektuje da su na slici desna vrata prema slici i prema smeru kretanja okruzenja van auta. Ako okrenes ka krovu ili dole moze da trazi da drzite telefon ispravno da biste poslali poruku ako deletktuje da je pozicija cudna i da je brzina kretanja veca od pesacke.

Za dodatnu preciznost moze da koristi GPS i akcelerometar.

Naravno, postoji hipoteza prema kojoj ovo moze jos vise ugroziti saobracaj u slucaju da se osoba bori protiv svog telefona pokusavaljuci da posalje poruku na razne nacine.

N2

pre 9 godina

@Petar
Totalno si u pravu, sad neki dan u Jurija Gagarina (bulevar sa tri trake) u jednoj traci autobus koci a druge dve trake dva auta vozaci kucaju poruke i voze 30km/h i ne mozes da prodjes. Ljudi sviraju kucaci poruka - nista kao da nikog ne vide. Ovo postaje sve cesca pojava, uspore, prelaze iz trake u traku. Neverovatno.

miki

pre 9 godina

Pa ovde je receno da moraju da osmisle sistem koji ce da prepozna. Po meni ima vise nacina. U modernim zemljama imaju automobile gotovo ugradjene sisteme. Tako da ukoliko auto registruje aktivan tel. razgovor zahteva da telefon prineses vratima i ocitas, ili prepozna sa koje strane je mob i ukoliko je aktiviran na sedistu vozaca, aplikacija pokrece gasenje.
Ovo je jedan način, ali je mnogo zahtevan.
Drugi mozda preko navigacije i td,..

Washington

pre 9 godina

Kako on zna da li sam ja vozač ili suvozač?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milan, 24. april 2014 12:11)

Pa upravo kad to skontaju kako zaobici postace Apple-ov patent.

Digitalni mis

pre 9 godina

U današnjim automobilima postoji bluetooth, a pošto je tako zašto jednostavno ne dodaju ovoj opciji i opciju da vlasnik može da označi bluetooth iz automobila kao "povlašćen" što bi omogućavalo da se telefon automatski poveže sa njim kada je ovaj u dometu? Na ovaj način bi ljudima i dalje bilo omogućeno da primeju pozive, mejlove.... ali bez ugrožavanja bezbednosti. Pretpostavljam da bi ogromna većina vlasnika Ajfona koristila mogućnost automatskog povezivanja na bluetooth svog automobila nego što bi puštali da im se telefon gasi dok voze, istovremeno suvozač i putnici bi svoje telefone mogli da koriste nesmetano jer bluetooth automobila ne bi bio "povlašćen" na njihovim telefonima. Ovakvo rešenje bi bilo jednostavnije i jeftinije nego implementacija novih senzora i, pretpostavljam, komplikovanijih softverskih rešenja koji bi detektovali da li vlasnik telefona vozi ili ne.

Ja

pre 9 godina

Apple sta god da uradi to padne u vodu...isto vazi i za Sljamsung i njegov drndoid. HTC je najbolji, tako je uvek bilo i ostace. LG isto nista koristi...blackberry glupost...huawei koči,baguje...nokia zastarela...lenovo mi se nikad nije svidjalo a ni nece...onaj novi OnePlus one ne izgleda nista posebno,nisam ga probala...tako da necu ni da ga komentarisem...ona telenor smart serija nije nikakva...moja drugarica ima Telenor smart 2 i ne moze nista da azurira,telefon je spor,daleko od krša,ali takav je i ne svidja mi se...kod HTC-a je tu vrhunska izrada,kvalitet i tako dalje.Nikada necu preci sa HTC-a na neku drugu marku.Trenutno imam HTC Desire c...ima godinu dana i fenomelanan je. Planiram da kupim One M7.... Toliko od mene.....Pozzzzzz!!!!!:))

wayward

pre 9 godina

Ako pročitate tekst pažljivije shvatićete da je u pitanju patent, a ne nova osobina Apple-ovih uređaja. Patenti se danas uzimaju kao svojevrsna zaštita od konkurencije, njima se širi tzv. "intellectual property" portfolio i tu su da aktivno pretite firmama koje počnu da vam grizu udeo na tržištu. Apple svakako neće implementirati ovaj patent "as-is", a vrlo verovatno ni uopšte.

petar

pre 9 godina

u Beogradu sigurno bar 70 posto koristi mobilni tokom voznje. Boli me uvo za njih, ali me uzasno nervira sto usporavaju saobracaj iza sebe. Cim vidim da neko gnjavi, znam o cemu je rec....

Washington

pre 9 godina

Jeste odlično ali samo ako bude pravilo razliku između vozača i suvozača ako ne onda jeste idiotarija zamislite situaciju da ste u autu ili nekom drugom prevoznom sredstvu više sati ne kao vozač i da nemožete koristiti svoj telefon a isto ne valja i ako ta opcija može da se ugasi jer onda kao da je nema jedini smisao je da može na neki način da prepozna vozača ali neznam kako ce to da izvedu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nebojša, 24. april 2014 14:24)

A ti stvarno mislis da nece skontati ko je vozac a ko nije? Pa nisu totalni idioti koji se bave proizvodnjom tehnologije par sati.

Deda Pera

pre 9 godina

Deda, vidi se da nikad nisi imao iPhone. (zmitjkoe, 24. april 2014 22:44)

Sem u svrhe razvoja softvera, nisam.
A i to samo da bi smo proučili mehanizme funkcionisanja kao i ograničenja koja su korisnicima nametnuta.
To je uređaj u odumiranju, sem ako ne evoluira i izađe iz 2009-te,proći će kao Nokia.
Bili bi mi žao jer više je bolje, konkurencija samo rađa napredak. Ali...

@krcko

pre 9 godina

Jovance, da li ste culi za hands-free tehnologiju ili bluetooth, voice control...? Ko jos danas koristi mobilni u voznji kao telefon na prst od pre 30 godina...tome ni ne treba mobilni.

Sale

pre 9 godina

Evo prostog razloga zasto nece moci zaziveti u Americi:
Ako suvozac koristi iphone, nema te kompanije koja sme da ogranici pravo koristenja telefona saputnicima u autu. Sto se tice vozaca, ako zele da "zabrane" upotrebu telefona za vozaca, onda ce morati da imaju kameru instaliranu u auto kako bi se mogli uveriti da je vlasnik telefona iza volana, a ne na suvozacevom mestu... sto opet daje ideju da vozac recimo sedne na suvozacevo mesto - vozi se minut, pa onda stane predje na vozacevo mesto i nastavi da vozi - dakle bez kamere u autu - sto je povreda licne privatnosti, Apple nema nacina da ovo primeni kako treba.

Sto ce reci nema nista od ovoga!!!

Ivan London

pre 9 godina

Pogledajte sledeci link u vezi CarPlay platforme koju je razvio Apple koja je potom prihavecana od svih vodecih proizvodjaca automobila posto ima veze sa ovom vescu

www.apple.com/ios/carplay

Marko

pre 9 godina

Ako ovo naprave, sigurno ce se moci iskljuciti. Ovo je za one koji ne mogu sebe da kontrolisu, pa ce to raditi telefon za njih. Jeste da ce ga mnogi iskljuciti ali sigurno ce postojati neko ko ce to drzati ukljucenim. Isto kao sto i samsung pravi sve i svakakve gluposti koje cete upotrebiti 5 puta u životu i iskljuciti, tako ce i apple. Uostalom zasto ima neko nesto protiv, kome se svidja nek izvoli, kome ne neka iskljuci i svi zadovoljni.

jovance

pre 9 godina

@krcko
ja svaki dan vidjam ljude koji kucaju poruke dok voze i telefoniraju bez hands free-a i samim tim usporavaju saobracaj i opasnost na putu je veca zbog istih, e to je problem.

Nebojša

pre 9 godina

Ova vest moze biti smesna samo osobama koji nemaju nista u glavi a idiotarija jos gorim.Ovo je odlican potez jer vecina dok vozi kuca sms,razgovara i takve idiote treba policija da kaznjava sa bar milion dinara kazne,oduzeti zauvek dozvolu i da policija zauvek zapleni i proda vozilo.Ti koji dok voze koriste telefone neka ginu,bas me briga,nego mi je zao nevinih koji ginu zbog takvih budala.Svaka cast Apple-u za ovaj potez.Bravo. (dusan, 24. april 2014 13:37)

Jeste odlično ali samo ako bude pravilo razliku između vozača i suvozača ako ne onda jeste idiotarija zamislite situaciju da ste u autu ili nekom drugom prevoznom sredstvu više sati ne kao vozač i da nemožete koristiti svoj telefon a isto ne valja i ako ta opcija može da se ugasi jer onda kao da je nema jedini smisao je da može na neki način da prepozna vozača ali neznam kako ce to da izvedu.

Rango

pre 9 godina

Ma nema šanse da sa današnjom tehnologijom mogu da sigurnošću utvrditi da li netko upravlja vozilom ili samo sjedi na suvozacevom sjedištu. Odnosno, to je moguće utvrditi uz pomoć camera i software za prepoznavanje, ali bi takva tehnika danas crpila previše baterije... Ništa od toga, bar još par godina, dok senzori ne postanu sofisticiraniji i štedljiviji...

Nikola

pre 9 godina

Sjajan potez, nadam se da će zaživeti i na Android uređajima. Jedan sam od onih koji koriste telefon tokom vožnje a kada bi primera radi bio ograničen samo na upotrebu spikera , njega bih koristio stalno a ne povremeno kao do sada. Kucanje poruka u toku vožnje je ekstreman sport i svakako bih ga trebalo onemogućiti i nejasno mi je uopšte kako pojedinci to uspevaju pa čak i sa cigaretom u ruci...zaista ludo...u svakom slučaju dobar potez ako bude prihvaćen.

SalimSeNemam iPhone

pre 9 godina

Ovo me je zaista rastuzilo,sad ja kao vlasnik iPhone-a moram da strepim sta li ce novo smisliti I time mi ugroziti poslovanje putem telefona...

pacer

pre 9 godina

Znaci li ovo konacno da priznaju da Siri nefunkcionise? Bedak, bas!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Swedenonline, 24. april 2014 22:55)

Siri fenomenalno radi, ali samo ako ima dobar internet i ako se koristi jedan od 9 preprogramiranih jezika.
Tako da kod nas u SRB ne radi.

Samo ako uspe da nadju sistem da telefon prepozna dali je u dzep/ruke vozaca, e ne bilo kog putinka, to ce da bude revolucionarno. Ali cisto sumnjam da ce biti tako nesto, tako da ovo nece nikad izaci.

Aleksandar

pre 9 godina

za (Samo Apple, 25. april 2014 05:44)

Dečko, ili idi u muzej da vidiš šta je lepota ili fitness centar.

Zvučiš kao fetišista.

Pas_na_tufne

pre 9 godina

Dobri su ovi sto kritikuju Apple ovde u komentarima. Znaci vi ste za to da se gine? Bravo!
(Zarko, 24. april 2014 16:38)
70-80% nesrecna sa smrtnim slucajem je zvog alkohola ili droge.
Vecina udesa zbog koriscenja mobilnog telefona, nema velikih posledica, obicno su samo ostecenja na vozilu. pogledaj malo staistiku, to sto oni hoce da uzimaju lovu na kazne je drugo. Ne podrzavam voznju i koriscenje mobilnog telefona, ali samo ti skrecem paznju na mnogo veci problem...

Radoznali perica

pre 9 godina

Ja ne podrzavam ovaj vid restrikcija putem proizvodjaca! Mlacenje prazne slame koju ce prvi haker srediti a bezobrazni mahom to izkoristiti. Pre svega zna se sta je jedini pravi nacin. Edukacija i kultura!!! . Kada ste svesni da mozete izgubiti svoju i tudju glavu razgovorom i kuckanjem a dovoljno vaspitani (makar i po dzepu jer to ocigledno najbolje funkcionise) da to i ne cinite sve bi doslo na svoje mesto. Na zalost covekova priroda je drugacija od logike... Ako nas neka korporacija mora uciti sta treba a sta ne, nismo daleko dogurali kao covecanstvo.

Legionar

pre 9 godina

Alo gospodo,baterija veci ekran,bolji multitasking,poboljsanje Siri,dizajn..kakvo je ovo lupetanje,sta je sledece,merac pritiska,pa da postanete Samsung..

Krcko

pre 9 godina

Koristim apple-ove uredjaje i privatno i poslovno ali ovakav potez, bar za mene, znaci kraj koristenja iPhone-a. Nece mi kompanija ciji uredjaj posteno platim diktirati kada mogu a kada ne uredjaj koristiti!

EU Citizen

pre 9 godina

Pa ako ova vrsta drskosti "za vaše dobro" ne natera ovce da konačno napuste Apple, onda ništa neće. A komunjare iz "Gardijana", naravno aplaudiraju ovoj budalaštini, kao i svakom ograničenju slobode korisnika i građana, osim, naravno, ako se ne radi o nekoj "seksi" manjini, jednakijoj od nas običnih smrtnika...

Zju

pre 9 godina

Možda im ovo bude inovacija na 6ici. hahaha.
P.S. Treba da piše "kao BIVŠI lider na tržištu. A ako ovo sprovedu tek će onda biti bivši.

s

pre 9 godina

Ne mogu da verujem sta je sve vest!!! Apple ima novi patent o...(dopunite sami)... Pa naravno da sve kompanije stalno patentiraju raznorazne stvarcice cak i bez ikakvih planova za implementaciju. Ocigledno stvarno ne znate o cemu da pisete pa prevodite strane casopise i clanke.

A tek ovi sto se ubacuju sa stavovima tipa Apple je propao, Apple bivsi lider.. Da,da..oduvek je Apple proklet, na pragu gubitka, "njegovo vreme je proslo"...hahaha..
E pa na Vasu zalost, Apple je i dalje nedostizivi lider upravo u onome sto u srzi zanima svaku kompaniju a to je profit (sigurno je da npr. Google ne zeli vase podatke radi reda). U poslednjem kvartalu, prodato je 4-5 miliona iPhone-ova VISE nego sto su svi ocekivali (tačnije 43.5 miliona). I ne zaboravite, to je telefon sa prosecnom cenom od 700eur. Neka objave Samsung i ostali koliko su zapravo PRODALI(ne distributerima i prodavnicama) telefona u tom cenovnom rangu.
Realno gledano, Apple (barem u skorije vreme) ne ide nigde.

BlackHat

pre 9 godina

Javlja mi se kroz maglu da ce im pasti prodaja za 70%... A vec cujem reci kupaca "Je l' to onaj sto se gasi dok hodamo i vozimo? A, necu taj!". Mobilni telefon treba raditi uvek i biti funkcionalan, dok njegovi vlasnici trebaju znati da sami o sebi vode racuna. Ovim nacinom stavljaju do znanja svetu koliko su amerikanci retardirani i zaglupljeni da im kroz telefonske funkcije ogranicavaju hoce li ziveti ili ne? A pazi ovo... Recimo, kupite takav telefon, vozite, i sad ne ocekujete da ce zvoniti... Odjednom apple preko mreze ukljuci opciju, telefon zazvoni, vlasnik se iscima i tako pogine. Hahaha. Zar ne da je glupost. Ali dobro, dok je ovaca, bice i vune... A meni milina sto nisam ovca... :-)

dusan

pre 9 godina

Ova vest moze biti smesna samo osobama koji nemaju nista u glavi a idiotarija jos gorim.Ovo je odlican potez jer vecina dok vozi kuca sms,razgovara i takve idiote treba policija da kaznjava sa bar milion dinara kazne,oduzeti zauvek dozvolu i da policija zauvek zapleni i proda vozilo.Ti koji dok voze koriste telefone neka ginu,bas me briga,nego mi je zao nevinih koji ginu zbog takvih budala.Svaka cast Apple-u za ovaj potez.Bravo.

JOBAH

pre 9 godina

Ova vest moze biti smesna samo osobama koji nemaju nista u glavi a idiotarija jos gorim.Ovo je odlican potez jer vecina dok vozi kuca sms,razgovara i takve idiote treba policija da kaznjava sa bar milion dinara kazne,oduzeti zauvek dozvolu i da policija zauvek zapleni i proda vozilo.Ti koji dok voze koriste telefone neka ginu,bas me briga,nego mi je zao nevinih koji ginu zbog takvih budala.Svaka cast Apple-u za ovaj potez.Bravo.
(dusan, 24. april 2014 13:37)

Ako ti ne znas kad treba da razgovaras a kad ne onda je ovo prava aplikacija za tebe... trk u prodavnicu... napravljeno za amere koji nemaju gram mozga kad se telefon koristi a kad ne...

Ja

pre 9 godina

Apple sta god da uradi to padne u vodu...isto vazi i za Sljamsung i njegov drndoid. HTC je najbolji, tako je uvek bilo i ostace. LG isto nista koristi...blackberry glupost...huawei koči,baguje...nokia zastarela...lenovo mi se nikad nije svidjalo a ni nece...onaj novi OnePlus one ne izgleda nista posebno,nisam ga probala...tako da necu ni da ga komentarisem...ona telenor smart serija nije nikakva...moja drugarica ima Telenor smart 2 i ne moze nista da azurira,telefon je spor,daleko od krša,ali takav je i ne svidja mi se...kod HTC-a je tu vrhunska izrada,kvalitet i tako dalje.Nikada necu preci sa HTC-a na neku drugu marku.Trenutno imam HTC Desire c...ima godinu dana i fenomelanan je. Planiram da kupim One M7.... Toliko od mene.....Pozzzzzz!!!!!:))

Sale

pre 9 godina

Evo prostog razloga zasto nece moci zaziveti u Americi:
Ako suvozac koristi iphone, nema te kompanije koja sme da ogranici pravo koristenja telefona saputnicima u autu. Sto se tice vozaca, ako zele da "zabrane" upotrebu telefona za vozaca, onda ce morati da imaju kameru instaliranu u auto kako bi se mogli uveriti da je vlasnik telefona iza volana, a ne na suvozacevom mestu... sto opet daje ideju da vozac recimo sedne na suvozacevo mesto - vozi se minut, pa onda stane predje na vozacevo mesto i nastavi da vozi - dakle bez kamere u autu - sto je povreda licne privatnosti, Apple nema nacina da ovo primeni kako treba.

Sto ce reci nema nista od ovoga!!!

vozac-suvozac-putnik

pre 9 godina

Samo se pitam kako ce iPhone znati da li vozim ili sam putnik u vozilu?

Kao putnik ne samo da koristim telefon, vec i laptop, i ne vidim problem u tome. A kad sam za volanom, telefon je povezan na bluetooth, i tako razgovaram, imam softver koji prica ime pozivaoca, tako da nemam potrebe da gledam u telefon, takodje procita i ko je poslao poruku, pa znam da li treba da zastanem kako bi procitao i eventualno odgovorio.

Aleksa

pre 9 godina

Ja procitao "Apple gasi iPhone" sreca me obuzima, kad ono "dok vozite" reko e jbg...
(Mile, 24. april 2014 16:01)

Malko si se zaznuo, prodali su u zadnjem tromesecju 43.7 miliona telefona, 16.3 miliona Ajpeda, i ostvarili ... pazi sad .... evo sad ce .....45 milijardi dolara prometa.

Washington

pre 9 godina

Pa ako ova vrsta drskosti "za vaše dobro" ne natera ovce da konačno napuste Apple, onda ništa neće. A komunjare iz "Gardijana", naravno aplaudiraju ovoj budalaštini, kao i svakom ograničenju slobode korisnika i građana, osim, naravno, ako se ne radi o nekoj "seksi" manjini, jednakijoj od nas običnih smrtnika...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (EU Citizen, 24. april 2014 13:47)

Ogranicenje slobode? A sta je vec ogranicenje slobode, nekom zabraniti da koristi telefon dok vozi ili pustiti ga da nekog neduznog pesaka ubije?!

Jel zabrana da se voze kola kad si pijan isto ugrozavanje prava pijandura!?

Ovaj sistem kad se razvije ce sigurno postati novi standard u svim telefonima i ja jedva cekam.

vladica

pre 9 godina

divno, iphone znaci pali gps i kameru da bi analizirao situaciju kad mu se prohte, ali sve je to u interesu korisnika...i nicijem drugom interesu, casna pionirska.
ideja je malo debilna- ako vozac sam nije svestan da ne treba da dira telefon dok vozi, nista mu nece pomoci, a meni licno se ni malo ne dopada ideja da telefon pali funkcije i senzore kad apple to zeli

Hulk

pre 9 godina

I vi verujete u sve sto cujete o Apple. Oni su ozbiljni i sve rade promisljeno. A od ovoga nece biti nista. Ugasice se jedino kad se isprazni baterija:))

Rango

pre 9 godina

Ma nema šanse da sa današnjom tehnologijom mogu da sigurnošću utvrditi da li netko upravlja vozilom ili samo sjedi na suvozacevom sjedištu. Odnosno, to je moguće utvrditi uz pomoć camera i software za prepoznavanje, ali bi takva tehnika danas crpila previše baterije... Ništa od toga, bar još par godina, dok senzori ne postanu sofisticiraniji i štedljiviji...

Deda Pera

pre 9 godina

Deda, vidi se da nikad nisi imao iPhone. (zmitjkoe, 24. april 2014 22:44)

Sem u svrhe razvoja softvera, nisam.
A i to samo da bi smo proučili mehanizme funkcionisanja kao i ograničenja koja su korisnicima nametnuta.
To je uređaj u odumiranju, sem ako ne evoluira i izađe iz 2009-te,proći će kao Nokia.
Bili bi mi žao jer više je bolje, konkurencija samo rađa napredak. Ali...

jason statham

pre 9 godina

pa da ali verovatno ce to morati da aktivira sam vozac jer zamislite da ste suvozac i vozite se pozadi a tel. vam ne funkcionise. To je za slucaj da je npr. aktivirano automatski. A ako vozac ima mogucnost izbora onda ga ima i bez te opcije jednostavno ako nece da koristi telefon, nece...ako odluci da hoce nece koristiti tu opciju i cao...suvisna stvar...

Pas_na_tufne

pre 9 godina

Dobri su ovi sto kritikuju Apple ovde u komentarima. Znaci vi ste za to da se gine? Bravo!
(Zarko, 24. april 2014 16:38)
70-80% nesrecna sa smrtnim slucajem je zvog alkohola ili droge.
Vecina udesa zbog koriscenja mobilnog telefona, nema velikih posledica, obicno su samo ostecenja na vozilu. pogledaj malo staistiku, to sto oni hoce da uzimaju lovu na kazne je drugo. Ne podrzavam voznju i koriscenje mobilnog telefona, ali samo ti skrecem paznju na mnogo veci problem...

deda milojko

pre 9 godina

U vozilima za americko trziste vec nekih 5-6 godina postoji automatsko povezivanje telefona sa kolima preko bluetooth. Cim udjete u auto, aktivira se bluetooth na telefonu i sve razgovore obavljate preko spikerfona i zvucnika na kolima. IPhone ce morati mnogo da poradi na svojoj inovaciji jer ako suvozac hoce da posalje poruku sta onda? Nije lose ali nije ni revolucionarno, klasika za Apple od muve pravi magarca.

SalimSeNemam iPhone

pre 9 godina

Ovo me je zaista rastuzilo,sad ja kao vlasnik iPhone-a moram da strepim sta li ce novo smisliti I time mi ugroziti poslovanje putem telefona...

miki

pre 9 godina

Pa ovde je receno da moraju da osmisle sistem koji ce da prepozna. Po meni ima vise nacina. U modernim zemljama imaju automobile gotovo ugradjene sisteme. Tako da ukoliko auto registruje aktivan tel. razgovor zahteva da telefon prineses vratima i ocitas, ili prepozna sa koje strane je mob i ukoliko je aktiviran na sedistu vozaca, aplikacija pokrece gasenje.
Ovo je jedan način, ali je mnogo zahtevan.
Drugi mozda preko navigacije i td,..

Nebojša

pre 9 godina

Ova vest moze biti smesna samo osobama koji nemaju nista u glavi a idiotarija jos gorim.Ovo je odlican potez jer vecina dok vozi kuca sms,razgovara i takve idiote treba policija da kaznjava sa bar milion dinara kazne,oduzeti zauvek dozvolu i da policija zauvek zapleni i proda vozilo.Ti koji dok voze koriste telefone neka ginu,bas me briga,nego mi je zao nevinih koji ginu zbog takvih budala.Svaka cast Apple-u za ovaj potez.Bravo. (dusan, 24. april 2014 13:37)

Jeste odlično ali samo ako bude pravilo razliku između vozača i suvozača ako ne onda jeste idiotarija zamislite situaciju da ste u autu ili nekom drugom prevoznom sredstvu više sati ne kao vozač i da nemožete koristiti svoj telefon a isto ne valja i ako ta opcija može da se ugasi jer onda kao da je nema jedini smisao je da može na neki način da prepozna vozača ali neznam kako ce to da izvedu.

pera

pre 9 godina

Dragi moj EU citizen, ako ti razgovaraš i šalješ poruke dok voziš onda si veći idoto nego što izgledaš. Pošto se mnogo dičiš svojim EU državljanstvom, traba da znaš da je telefoniranje u toku vožnje zabranjeno u evropi. Ovaj apple program je napravljen upravo zbog takvih i tebe sličnih.

Ovich

pre 9 godina

Hm, moze da detektuje dali iphone koristi vozac koristecici kameru. Tj kad pises poruku drzis iphone u poziciji u kojoj prednja kamera vidi tvoju facu, druga kamera vidi volan. Veoma jednostavnom analizom slike se moze utvrditi dali telefon drzi vozac.

Ako ga okrenes desno, moze da detektuje da su na slici desna vrata prema slici i prema smeru kretanja okruzenja van auta. Ako okrenes ka krovu ili dole moze da trazi da drzite telefon ispravno da biste poslali poruku ako deletktuje da je pozicija cudna i da je brzina kretanja veca od pesacke.

Za dodatnu preciznost moze da koristi GPS i akcelerometar.

Naravno, postoji hipoteza prema kojoj ovo moze jos vise ugroziti saobracaj u slucaju da se osoba bori protiv svog telefona pokusavaljuci da posalje poruku na razne nacine.

Sa Tor

pre 9 godina

@JOVAN A Srbistanci su kao pa poznati po tom gramu mozga? Alo, bre, covece... Pa svaki peti vozac u Beogradu telefonira u toku voznje.

jovance

pre 9 godina

@krcko
Ne diktira ti uredjaj kada smes da koristis telefon nego zakon koj ocigledno ne postujes i samim tim ne postujes svoj a ni tudji zivot.

Ccm

pre 9 godina

Na Androidu možeš da izdiktiraš poruku i nema potrebe za ograničenjima.
(Unitarista, 25. april 2014 10:26)
Siri postoji od juna 2011.

kiki

pre 9 godina

Evo objašnjenja kako će znati da li vozite ili ne, za sve one koji su lenji da sami potraže http://appleinsider.com/articles/14/04/22/apple-tech-takes-on-distracted-driving-blocks-users-from-texting-while-behind-the-wheel

pacer

pre 9 godina

Znaci li ovo konacno da priznaju da Siri nefunkcionise? Bedak, bas!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Swedenonline, 24. april 2014 22:55)

Siri fenomenalno radi, ali samo ako ima dobar internet i ako se koristi jedan od 9 preprogramiranih jezika.
Tako da kod nas u SRB ne radi.

Samo ako uspe da nadju sistem da telefon prepozna dali je u dzep/ruke vozaca, e ne bilo kog putinka, to ce da bude revolucionarno. Ali cisto sumnjam da ce biti tako nesto, tako da ovo nece nikad izaci.

Digitalni mis

pre 9 godina

U današnjim automobilima postoji bluetooth, a pošto je tako zašto jednostavno ne dodaju ovoj opciji i opciju da vlasnik može da označi bluetooth iz automobila kao "povlašćen" što bi omogućavalo da se telefon automatski poveže sa njim kada je ovaj u dometu? Na ovaj način bi ljudima i dalje bilo omogućeno da primeju pozive, mejlove.... ali bez ugrožavanja bezbednosti. Pretpostavljam da bi ogromna većina vlasnika Ajfona koristila mogućnost automatskog povezivanja na bluetooth svog automobila nego što bi puštali da im se telefon gasi dok voze, istovremeno suvozač i putnici bi svoje telefone mogli da koriste nesmetano jer bluetooth automobila ne bi bio "povlašćen" na njihovim telefonima. Ovakvo rešenje bi bilo jednostavnije i jeftinije nego implementacija novih senzora i, pretpostavljam, komplikovanijih softverskih rešenja koji bi detektovali da li vlasnik telefona vozi ili ne.

Ivan London

pre 9 godina

Pogledajte sledeci link u vezi CarPlay platforme koju je razvio Apple koja je potom prihavecana od svih vodecih proizvodjaca automobila posto ima veze sa ovom vescu

www.apple.com/ios/carplay

Miloš Jović

pre 9 godina

Ja ne telefoniram dok vozim prvo zbog sebe i zbog svoje porodice koju vozim... Ne treba da se menja iPhone, nego svest ljudi koliko je to opasno. Kada bi se stvarno sprovodio Zakon o bezbednosti saobraćaja u kome je za to predvidjena novčana kazna od par hiljada dinara, ljudi ne bi telefonirali dok upravljaju vozilom... Nego koga je to briga.. Pozdrav za sve savesne vozače koji ne telefoniraju ili koriste neku vrstu Hands free uredjaj koja je svuda dozvoljena...

Nikola

pre 9 godina

Sjajan potez, nadam se da će zaživeti i na Android uređajima. Jedan sam od onih koji koriste telefon tokom vožnje a kada bi primera radi bio ograničen samo na upotrebu spikera , njega bih koristio stalno a ne povremeno kao do sada. Kucanje poruka u toku vožnje je ekstreman sport i svakako bih ga trebalo onemogućiti i nejasno mi je uopšte kako pojedinci to uspevaju pa čak i sa cigaretom u ruci...zaista ludo...u svakom slučaju dobar potez ako bude prihvaćen.

Marko

pre 9 godina

Ako ovo naprave, sigurno ce se moci iskljuciti. Ovo je za one koji ne mogu sebe da kontrolisu, pa ce to raditi telefon za njih. Jeste da ce ga mnogi iskljuciti ali sigurno ce postojati neko ko ce to drzati ukljucenim. Isto kao sto i samsung pravi sve i svakakve gluposti koje cete upotrebiti 5 puta u životu i iskljuciti, tako ce i apple. Uostalom zasto ima neko nesto protiv, kome se svidja nek izvoli, kome ne neka iskljuci i svi zadovoljni.

Legionar

pre 9 godina

Alo gospodo,baterija veci ekran,bolji multitasking,poboljsanje Siri,dizajn..kakvo je ovo lupetanje,sta je sledece,merac pritiska,pa da postanete Samsung..

Washington

pre 9 godina

Jeste odlično ali samo ako bude pravilo razliku između vozača i suvozača ako ne onda jeste idiotarija zamislite situaciju da ste u autu ili nekom drugom prevoznom sredstvu više sati ne kao vozač i da nemožete koristiti svoj telefon a isto ne valja i ako ta opcija može da se ugasi jer onda kao da je nema jedini smisao je da može na neki način da prepozna vozača ali neznam kako ce to da izvedu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nebojša, 24. april 2014 14:24)

A ti stvarno mislis da nece skontati ko je vozac a ko nije? Pa nisu totalni idioti koji se bave proizvodnjom tehnologije par sati.

Washington

pre 9 godina

Kako on zna da li sam ja vozač ili suvozač?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milan, 24. april 2014 12:11)

Pa upravo kad to skontaju kako zaobici postace Apple-ov patent.

@krcko

pre 9 godina

Jovance, da li ste culi za hands-free tehnologiju ili bluetooth, voice control...? Ko jos danas koristi mobilni u voznji kao telefon na prst od pre 30 godina...tome ni ne treba mobilni.

Aleksandar

pre 9 godina

za (Samo Apple, 25. april 2014 05:44)

Dečko, ili idi u muzej da vidiš šta je lepota ili fitness centar.

Zvučiš kao fetišista.

Radoznali perica

pre 9 godina

Ja ne podrzavam ovaj vid restrikcija putem proizvodjaca! Mlacenje prazne slame koju ce prvi haker srediti a bezobrazni mahom to izkoristiti. Pre svega zna se sta je jedini pravi nacin. Edukacija i kultura!!! . Kada ste svesni da mozete izgubiti svoju i tudju glavu razgovorom i kuckanjem a dovoljno vaspitani (makar i po dzepu jer to ocigledno najbolje funkcionise) da to i ne cinite sve bi doslo na svoje mesto. Na zalost covekova priroda je drugacija od logike... Ako nas neka korporacija mora uciti sta treba a sta ne, nismo daleko dogurali kao covecanstvo.

N2

pre 9 godina

@Petar
Totalno si u pravu, sad neki dan u Jurija Gagarina (bulevar sa tri trake) u jednoj traci autobus koci a druge dve trake dva auta vozaci kucaju poruke i voze 30km/h i ne mozes da prodjes. Ljudi sviraju kucaci poruka - nista kao da nikog ne vide. Ovo postaje sve cesca pojava, uspore, prelaze iz trake u traku. Neverovatno.

wayward

pre 9 godina

Ako pročitate tekst pažljivije shvatićete da je u pitanju patent, a ne nova osobina Apple-ovih uređaja. Patenti se danas uzimaju kao svojevrsna zaštita od konkurencije, njima se širi tzv. "intellectual property" portfolio i tu su da aktivno pretite firmama koje počnu da vam grizu udeo na tržištu. Apple svakako neće implementirati ovaj patent "as-is", a vrlo verovatno ni uopšte.

Mladja

pre 9 godina

Sva sreca pa ne postoji zakon koji mi brani da igram svoj Gameboy dok vozim, inace ne znam kako bih ubijao vreme ujutru dok vozim i dok se brijem...

jovance

pre 9 godina

@krcko
ja svaki dan vidjam ljude koji kucaju poruke dok voze i telefoniraju bez hands free-a i samim tim usporavaju saobracaj i opasnost na putu je veca zbog istih, e to je problem.

petar

pre 9 godina

u Beogradu sigurno bar 70 posto koristi mobilni tokom voznje. Boli me uvo za njih, ali me uzasno nervira sto usporavaju saobracaj iza sebe. Cim vidim da neko gnjavi, znam o cemu je rec....

Dejan

pre 9 godina

Npr. u Dublinu juce specijalna akcija Garde ( njihova policija ) 350 kazni za koriscenje telefona (60 eur ), akciju nastavljaju i danas. A sve to da bi pripremili ljude jer od 1 maja kazne su 1000 eura ako imate telefon u ruci ili tipkate dok je na postolju.