Utorak, 08.04.2014.

08:50

Windows XP od danas nema podršku

Izvor: cbc.ca

Windows XP od danas nema podršku IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

87 Komentari

Sortiraj po:

Đorđe

pre 10 godina

Tužna istina je da mnogi računari imaju XP zbog slabih procesora i male RAM memorije što je za današnje standarde mizerno. Prvenstveno pretraživači jedu RAM, a Flash player prilično opterećuje procesor, video mora da se grebuje i pusti u VLC ili MPC-HC. Za najosnovnije potrebe, neka od Linux distribucija može bolje da koristi resurse: Mint Debian Cinnamon, Crunchbang ili sačekajte da izađe Xubuntu 14.04 do kraja meseca, a ispod 512MB RAM: Slitaz Cooking i Slacko Puppy. Što se tiče Office paketa, tu je Kingsoft office.

neutralni felsh

pre 10 godina

super. ja neznam ko to moze da koristi u 21.veku (lepo, 08. april 2014 18:53)

"neznam" ni ja... verovatno oni koji postuju zastarelu gramatiku.

da da

pre 10 godina

Bankomati koje pominju ionako nisu direktno na internetu već putem VPN-a ili ko zna čega, tako da ih zabole za update ako su i jedan uopšte instalirali !!!

sve može, ko banke

pre 10 godina

@Da se ne lazemo vecina vas nije nikad ni imala licencirani xp pa tako nije ni update-ovala isti, sto znaci da gubljenjepodrske u srbiji nista ne znaci realno :-D
(pax, 8. april 2014 15:50)

A šta misliš ako nije licenciran da ne može da se apdejtuje?
pa sve može kao i da jeste licenciran.
XP kao i sve ostale možeš svakog meseca da skineš sa sve poslednjim apdejtovima i zakrpama.

Ognjenovic

pre 10 godina

Presao sam ba Mac Book, to je racunar. Necu vise problema sa Windows. Pa celi svet koristi apple i Mac racunare (sent from my iPhone)

AntiWAT

pre 10 godina

@PAX I @PENZOS
A ko kaže da se "narodne verzije" nisu mogle apdejtovati???
I neko reče "... samo kao pisaća mašina..."? Za XP postoji softver za sve namene (13 godina ipak znači nešto). Za mnoge stvari nisu neophodne JUČERAŠNJE verzije programa, a prestanak "podrške" i "zakrpa" ne znači da se neće praviti softver za njega (ako neće M$, ima ko hoće). Od banalnih stvari (muzika, filmovi, internet) do profesionalnih programa (DTP, obrada slika, CAD, audio i video produkcija - gde je bitnija kreativnost nego najnovija verzija programa). Uostalom, živimo u 21. veku, a čekić, testera, sekira... nisu "izgubili podršku".

Internet trpi sve

pre 10 godina

@amo3
ako ti je antivirus SW sigurna garancija da ces biti zasticen od virusa ili da ces biti obavesten da te je neki virus napao ili inficirao kompjuter zelim ti puno srece na Internetu.

Jr

pre 10 godina

@Zdr
Nazalost, nema ti pomoci ni sa win ni sa linux
Na prvom (nece da reinstalira) je otisao disk ili memorija, a na drugom (ne rade portovi, zamrzava) maticna

Bachi

pre 10 godina

@BlackFlag,

Pošta ne gura Windows 98 na 14' ekranu, već je to Windows NT server, koji je tata Windowsu 2000, deda XPu i tako dalje. :) Poprilično stabilan OS, pogotovo u ono vreme, skroz supotrno od Windowsa 98.

Maks

pre 10 godina

@ (Planinski Lav, 8. april 2014 21:05)
Pa onaj ko za posao koristi računar i profesionalni programi su mu potrebni za posao bi trebalo da može da uštedi dovoljno da kupi nov računar ili bar neki polovan računar od nekoliko stotina evra koji bi priveremeno koristio dok ne skupi za nešto bolje.... a onaj koji od računara nije zaradio ni par stotina evra verovatno samo koristi računar za FaceBook, YouTube, chatovanje i slično, a za to može da koristi i neku besplatnu Linux distribuciju na starom računaru jer ti za FaceBook nije neophodan neki četvorojezgreni Core i7 Haswell procesor i 8GB RAM.

Kao što bi stolar trebalo da od svog rada može da uštedi da kupi novu testeru, bušilicu i ostalo što mu je potrebno za rad, tako bi i neko kome je posao vezan za računare trebalo da može da uštedi da kupi alat koji mu je potreban za rad (računar).

Evo ja koristim MacBook Pro... radim na računaru, štedeo sam malo po malo i skupio sam da kupim nov računar za posao... nisam ni ja za mesec dana uštedeo par hiljada evra, nego sam od zarade odvajao na stranu koliko sam mogao malo duže vreme dok nisam skupio za novu opremu... tako mogu i ostali.... ako im je računar osnovni alat za posao od kojeg zarađuju, mogu valjda na stranu da odvoje bar 50 ili 100 evra mesečno da bi imali za novu opremu kad bude došlo vreme da se upgradeuje... valjda rade za pare, a ne "za ekseri" što se kaže.

zdr

pre 10 godina

Imam dva legalna XP-a i jedan piratirani koga sam kupio davno za eksperimentisanje. Sa dva legalna izlazim na mrezu.

Prvi racunar je imao problem "plavog ekrana" i od toga se nikade nije potpuno oporavio, Ne rade my neki USB hubovi, povremeneo, ne radi mu Wifi. Njega ne mogu da reinstaliram jer nemam CD.

Drugi kupljen zajedno sa kernel masinom i XP na CD-u. Njega sam nekoliko puta reinstalirao i sve je dobro radilo. Nedavno instalacija nije uspela, dosao do pitanja prihvatam li uslove licence i posle pristanka sa F8 se instalacija zamrzla. Za "repair" funkciju mi trazi lozinku adminastratora koju ne znam.

Bilo koji savet po ovim pitanjima je dobrodosao.

Oba racunara trce kao dvonozni psi. Meni veca i brza masina nije potrebna i jos gubim vreme na razne pokusaje ali nista ne radi. Cini mi se da cu pokusati piratiranu verziju, sumnjam da cu ostati na MS-u u buducnosti.

Planinski Lav

pre 10 godina

XP koriste samo oni koji moraju. Cena migracije na noviji sistem je abnormalno visoka, a dobitak je zanemarljivo mali. Da ne spominjem nekompatibilnost mnogih programa koji ne rade na novijim sistemima tako da bi bilo potrebno dokupiti nove. Takođe mislim da proizvođaći softvera neće tako olako pustiti niz vodu 500 miliona korisnika, bar ne ako su pametni.

darth neshko

pre 10 godina

@iphone, za tvoju informaciju win 7 lepo radi sa 1gb, mozda win 8 nece bez 2gb. Uostalom i 8 i xp i Win7 imaju isto NT jezgro tj kernel. samo sto je Win7 bolje odradjen od Xp-a

Ribnicki Delfin

pre 10 godina

Nikada mi nije pao sistem. Uspori povremeno, reinstaliram i ajde. Bas me briga koji je os ispod, zanimaju me aplikacije, a one su sve gore i gore. Treba ti PC od 1000€ za iole ozbiljniji posao.

penzos

pre 10 godina

pa da , sada ce ameri odnosno mikrosoft da obezbede sebi trinaestu platu bez pardona. to da vecina nece imati logistiku odnosno tehnicku podrsku macku o rep jer i dosad vecina kompjutera je radila bez podrske odnosno radile su piratske verzije bez apdejta. oni su izmislili toplu vodu a srbi su usavrsili bojler.

Troter

pre 10 godina

Vidim da ima onih koji kazu da na XPu nikada nisu morali da rade reinstalacije. Ne znam kako. Sebe smatram racunarski "pismenom" osobom,cak i vise od toga. A jedino sa XPom mi se desavalo da racunar koji je juce sasvim normalno radio ujutro zahtijeva reinstalaciju zbog pada sistema. I nekako su mi svi racunari sa XPom imali tendenciju velikog usporavanja nakon 4-5 mjeseci rada. Sa W7 nisam nikada imao takav problem. Ni na jednom racunaru koji sam koristio nikada nisam uradio reinstalaciju sistema,a jako rijetko se desavalo da ikome koga poznajem "padne sistem" na W7. Vasa iskustva?

DuleK

pre 10 godina

Ko misli da je Windows 7 stabilan, taj nije probao Windows 8.
I to da mozete da ga koristite bez anti-virusa je ruzan mit, dovoljne su vam poslednje besplatne verzije. Takodje izaberite po jedan vama najbolji softver za svaku funkciju (jedan video pler sa kodecima, jedan pretrazivac, itd) i obavezno ccleaner nek se ukljucije pri podizanju sistema. Moje iskustvo i iskustvo onih kojima ja odrzavam sistem, je bar 2 godine stabilan sistem bez gresaka.

Geek

pre 10 godina

Pre 2 nedelje sam instalirao XP u VirtualBoxu (program za koriscenje operativnog sistema u drugom operativnom sistemu kao da je program). Pokrece sve programe, cak i igrice bez problema. Imam windows 7 i to je to :)

amo3

pre 10 godina

XP koristim bez antivirusa i SW firewall-a vec 8 godina bez ikakvih problema (firewall na ruteru je naravno ukljucen). Viruse sam pokupio 2 puta, u prvom slucaju je bilo prilicno gadno (cak je zarazio sve fajlove na particiji sa privatnim podacima), jedino resenje je bio totalni format svih particija i kopiranje podataka sa back-up diska. Drugi put je bilo dovoljno da vratim image sistemske particije.

Redovni update, back-up podataka i izbegavanje sumnjivih sajtova su a i o sigurnosti na Internetu, operativni sistem tu igra mnogo manju ulogu ukoliko korisnik poseduje osnove kompjuterske pismenosti. (@Dalibor, 08. april 2014 14:05)

Ne koristis antivirusnu i bilo kakvu drugu zastitu, a znas da si imao dva virusa? Paradoks... Obavestio te Winamp da imas virus... heh ;)

Nikola

pre 10 godina

Odavno koristim Linux Mint Xfce! Lici na XP! Nema viruse a za gledanje filmova, surf po internetu, slusanje muzike, eventualno da se napise neki tekst( 85 posto korisnika sluzi racunar za ove stvari) nema vam boljeg o linuxa brz, lak i bez virusa. Inace imam instaliran xp eventualno za neku igricu!

dual boot

pre 10 godina

"Ja imam windows 7 ultimate ;)"
(Nemanja, 8. april 2014 12:14)
A što se nama žališ???
Mislim da podrška za XP traje do 24.aprila.A da ovo važi samo za IE 8, kako su i ranije zvanično najavili...

Znatiželjan

pre 10 godina

Da li to znači da ko je imao do sada nelegalni XP da je sada legalan, jer se više ne dalje podrška za njega kao i to da nema više gde da se kupi..?

BataBole

pre 10 godina

@dr Manhattan
Primetiće se, kad budete skidali Net framework, Silverlight, apdejtovali DirectX, možda čak i Javu i tako neke dodatke, pa kad vam iskoči banner sa natpisom "verzija vašeg sistema ne podržava rad ove aplikacije" i slično xD

pax

pre 10 godina

Da se ne lazemo vecina vas nije nikad ni imala licencirani xp pa tako nije ni update-ovala isti, sto znaci da gubljenjepodrske u srbiji nista ne znaci realno :-D

@Dalibor

pre 10 godina

@Dalibor

XP koristim bez antivirusa i SW firewall-a vec 8 godina bez ikakvih problema (firewall na ruteru je naravno ukljucen). Viruse sam pokupio 2 puta, u prvom slucaju je bilo prilicno gadno (cak je zarazio sve fajlove na particiji sa privatnim podacima), jedino resenje je bio totalni format svih particija i kopiranje podataka sa back-up diska. Drugi put je bilo dovoljno da vratim image sistemske particije.

Redovni update, back-up podataka i izbegavanje sumnjivih sajtova su a i o sigurnosti na Internetu, operativni sistem tu igra mnogo manju ulogu ukoliko korisnik poseduje osnove kompjuterske pismenosti.

BlackFlag

pre 10 godina

Xp ce uvek raditi na starim masinama na kojima NIKADA nisu ni trebali podrsku! To sto su banke i po neki servisi koristili stari windows xp, sada ce morati na Win 7 ili 8... Mora Microsoft da ubere kapital od licenci. Izmedju ostalog, sve je bolje od XP-a a i stabilnije, te ce banke imati bezbedniji software! To je dobro za sve, a najvise za microsoft! Poste jos furaju windows 98 na 15 inchnim monitorima, a boga mi i policija! Kompjuteri stari 16 godina!

Boki

pre 10 godina

Ja sam na nov laptop stavio Win XP. Dati su drajveri za Xp, Win 7 i Win 8. Obzirom da nije jaka masina (Celeron 847, 2gb), opredelio sam se za Xp. Jedino sto mi hd radi u ide modu iako je sata, mada ja u radu ne primecujem neku bitnu razliku.

p1

pre 10 godina

Ja cu svakoako da ga koristim na starom racunaru cisto ono ako dobijem zelju da igram stare igrice koje podrzavaju samo XP ili 98 kao npr resident evil 1

Ivke

pre 10 godina

Neka prekinu podrsku,ona nam i ne treba, samo skinemo sa Pirate Bay-a najnoviju verziju Black Windows XP Pro, instaliramo Zone Alarm Firewall i Antivirus i imamo najbolju zastitu, bolju nego cak i u novijim Windows-ima.

igi

pre 10 godina

A zasto bi neka firma sebe izlagala trosku da zameni OS a u vecini slucajeva i ceo racunar. Sve se prebaci na terminalski pristup koji radi i pod XPom. XP je sasvim dovoljan za terminalski pristup serveru koji moze biti recimo 2008 a. Pri tome korisnik nista ne gubi radi u poslovnoj aplikaciji kao i do sad a firma nema trosak od nabavke tj menjanja citavog hardvera da ne dodajem i cenu novog OSa. Napravi se plan zamene pa se prelazak radi i po nekoliko godina tako su troskovi podnosljivi. Pricam za srednja i velika preduzeca sa 60 i vise racunara. Jedino ulaganje je terminal server i licence za njega kao i eventualna prepravka poslovne aplikacije.

bora

pre 10 godina

Meni radio posao super duže od deset godina na raznim mašinama. Trenutno imam WinXp SP3 na tri mašine u kući i zaboravio sam šta znači reinstalacija sistema. Ipak svestan sam da mi ne gine sedmica kad-tad. Dotle teram ovako

Dejan

pre 10 godina

To vam je isto kaokada vozite Audi 80 B4,a on se više ne proizvodi. Ali i dalje ide i dalje radi i sve funkcioniše.
Da li ovo znači da će virusa biti samo za XP,a ovi novi OS nemaju uopšte problema sa virusima? NAravno da ne. U principu se ništa bitno neće desiti... naravno sve što je staro, bilo bi dobro zamenuti novijim.
Cela poenta priče je naravno ZARADA koju želi Microsoft. Ovo je samo prsticanje da se kupuje...
Uživajte u svojim XP Windowsima kako i do sada, ništa manje ni više.

Maki

pre 10 godina

Meni nije jasno da nakon 13 godina koriscenja, 3 service packa i brojnih nadogradnji Microsoft nije u stanju 'zakrpiti' sigurnosne propuste?!

mira

pre 10 godina

pa mislim u čemu je problem, pre XP-a na milionima računara je bila 98-ica pa su svi "teško" prešli na XP, polako ali sigurno svi će preći i na Windows 8.1 i kad tad shvatiti da je to najbolji OS ikada napravljen, moderan u potpunom skladu sa vremenom u kojem je nastao i u kojem treba da radi za korisnike, od prve beta verzije pa sve do sada sa Update 1 nisam videla BSOD ni jedan jedini put, a to je na XP-u bila dosta česta pojava, XP je zaista dinosaurus koji mora da nestane i nema šta da traži na modernim mašinama, x64 4-8 jezgara u CPU, 8-16 GB RAM-a itd...na starim mašinama može da služi kao pisaća mašina ali za to bih pre izabrala neku Linux distro...znači 8.1 zakon....

dragan

pre 10 godina

Već znam stotinak koji će ilegalno da i dalje imaju ažuriranje windowsa xp.Ima stručnjaka koji će i preko interneta nuditi ažuriranje radi reklame.

prosto

pre 10 godina

Zato je Majkrosoft izbacio 8.1 embeded verziju za preduzeća itd..jeftina verzija, sa 180 dana grejs perioda ...do kupovine...eto rešenja....

Dalibor

pre 10 godina

Najgori sistem kad sam ga imao svaki drugi treci dan je padai od kojekakvih virusa. Sada sam na sedmici i poslednja dva meseca sam odlucio na ne stavljam nikakav antivirus i moze se reci radi kao sat i bez antivirusa :)

andi

pre 10 godina

Imam osecaj da Majkrosoft placa ovakve vesti. Pa sta ako prestaje podrska XP-u?! Koliko stotina miliona ljudi nikad nisu update-ovali taj XP i nista im ne fali. Sada se prestavlja kao da ce se destiti smak sveta da ce se svi zaraziti da niko nece moci nista da radi tralala. Pa ne odredjuje Majkrosoft oce li programi raditi, nego onaj koji ih pravi.

Dejan

pre 10 godina

To vam je isto kaokada vozite Audi 80 B4,a on se više ne proizvodi. Ali i dalje ide i dalje radi i sve funkcioniše.
Da li ovo znači da će virusa biti samo za XP,a ovi novi OS nemaju uopšte problema sa virusima? NAravno da ne. U principu se ništa bitno neće desiti... naravno sve što je staro, bilo bi dobro zamenuti novijim.
Cela poenta priče je naravno ZARADA koju želi Microsoft. Ovo je samo prsticanje da se kupuje...
Uživajte u svojim XP Windowsima kako i do sada, ništa manje ni više.

andi

pre 10 godina

Imam osecaj da Majkrosoft placa ovakve vesti. Pa sta ako prestaje podrska XP-u?! Koliko stotina miliona ljudi nikad nisu update-ovali taj XP i nista im ne fali. Sada se prestavlja kao da ce se destiti smak sveta da ce se svi zaraziti da niko nece moci nista da radi tralala. Pa ne odredjuje Majkrosoft oce li programi raditi, nego onaj koji ih pravi.

Maki

pre 10 godina

Meni nije jasno da nakon 13 godina koriscenja, 3 service packa i brojnih nadogradnji Microsoft nije u stanju 'zakrpiti' sigurnosne propuste?!

bora

pre 10 godina

Meni radio posao super duže od deset godina na raznim mašinama. Trenutno imam WinXp SP3 na tri mašine u kući i zaboravio sam šta znači reinstalacija sistema. Ipak svestan sam da mi ne gine sedmica kad-tad. Dotle teram ovako

Ivke

pre 10 godina

Neka prekinu podrsku,ona nam i ne treba, samo skinemo sa Pirate Bay-a najnoviju verziju Black Windows XP Pro, instaliramo Zone Alarm Firewall i Antivirus i imamo najbolju zastitu, bolju nego cak i u novijim Windows-ima.

pax

pre 10 godina

Da se ne lazemo vecina vas nije nikad ni imala licencirani xp pa tako nije ni update-ovala isti, sto znaci da gubljenjepodrske u srbiji nista ne znaci realno :-D

p1

pre 10 godina

Ja cu svakoako da ga koristim na starom racunaru cisto ono ako dobijem zelju da igram stare igrice koje podrzavaju samo XP ili 98 kao npr resident evil 1

amo3

pre 10 godina

XP koristim bez antivirusa i SW firewall-a vec 8 godina bez ikakvih problema (firewall na ruteru je naravno ukljucen). Viruse sam pokupio 2 puta, u prvom slucaju je bilo prilicno gadno (cak je zarazio sve fajlove na particiji sa privatnim podacima), jedino resenje je bio totalni format svih particija i kopiranje podataka sa back-up diska. Drugi put je bilo dovoljno da vratim image sistemske particije.

Redovni update, back-up podataka i izbegavanje sumnjivih sajtova su a i o sigurnosti na Internetu, operativni sistem tu igra mnogo manju ulogu ukoliko korisnik poseduje osnove kompjuterske pismenosti. (@Dalibor, 08. april 2014 14:05)

Ne koristis antivirusnu i bilo kakvu drugu zastitu, a znas da si imao dva virusa? Paradoks... Obavestio te Winamp da imas virus... heh ;)

dragan

pre 10 godina

Već znam stotinak koji će ilegalno da i dalje imaju ažuriranje windowsa xp.Ima stručnjaka koji će i preko interneta nuditi ažuriranje radi reklame.

Boki

pre 10 godina

Ja sam na nov laptop stavio Win XP. Dati su drajveri za Xp, Win 7 i Win 8. Obzirom da nije jaka masina (Celeron 847, 2gb), opredelio sam se za Xp. Jedino sto mi hd radi u ide modu iako je sata, mada ja u radu ne primecujem neku bitnu razliku.

BlackFlag

pre 10 godina

Xp ce uvek raditi na starim masinama na kojima NIKADA nisu ni trebali podrsku! To sto su banke i po neki servisi koristili stari windows xp, sada ce morati na Win 7 ili 8... Mora Microsoft da ubere kapital od licenci. Izmedju ostalog, sve je bolje od XP-a a i stabilnije, te ce banke imati bezbedniji software! To je dobro za sve, a najvise za microsoft! Poste jos furaju windows 98 na 15 inchnim monitorima, a boga mi i policija! Kompjuteri stari 16 godina!

Troter

pre 10 godina

Vidim da ima onih koji kazu da na XPu nikada nisu morali da rade reinstalacije. Ne znam kako. Sebe smatram racunarski "pismenom" osobom,cak i vise od toga. A jedino sa XPom mi se desavalo da racunar koji je juce sasvim normalno radio ujutro zahtijeva reinstalaciju zbog pada sistema. I nekako su mi svi racunari sa XPom imali tendenciju velikog usporavanja nakon 4-5 mjeseci rada. Sa W7 nisam nikada imao takav problem. Ni na jednom racunaru koji sam koristio nikada nisam uradio reinstalaciju sistema,a jako rijetko se desavalo da ikome koga poznajem "padne sistem" na W7. Vasa iskustva?

igi

pre 10 godina

A zasto bi neka firma sebe izlagala trosku da zameni OS a u vecini slucajeva i ceo racunar. Sve se prebaci na terminalski pristup koji radi i pod XPom. XP je sasvim dovoljan za terminalski pristup serveru koji moze biti recimo 2008 a. Pri tome korisnik nista ne gubi radi u poslovnoj aplikaciji kao i do sad a firma nema trosak od nabavke tj menjanja citavog hardvera da ne dodajem i cenu novog OSa. Napravi se plan zamene pa se prelazak radi i po nekoliko godina tako su troskovi podnosljivi. Pricam za srednja i velika preduzeca sa 60 i vise racunara. Jedino ulaganje je terminal server i licence za njega kao i eventualna prepravka poslovne aplikacije.

Znatiželjan

pre 10 godina

Da li to znači da ko je imao do sada nelegalni XP da je sada legalan, jer se više ne dalje podrška za njega kao i to da nema više gde da se kupi..?

prosto

pre 10 godina

Zato je Majkrosoft izbacio 8.1 embeded verziju za preduzeća itd..jeftina verzija, sa 180 dana grejs perioda ...do kupovine...eto rešenja....

neutralni felsh

pre 10 godina

super. ja neznam ko to moze da koristi u 21.veku (lepo, 08. april 2014 18:53)

"neznam" ni ja... verovatno oni koji postuju zastarelu gramatiku.

BataBole

pre 10 godina

@dr Manhattan
Primetiće se, kad budete skidali Net framework, Silverlight, apdejtovali DirectX, možda čak i Javu i tako neke dodatke, pa kad vam iskoči banner sa natpisom "verzija vašeg sistema ne podržava rad ove aplikacije" i slično xD

mira

pre 10 godina

pa mislim u čemu je problem, pre XP-a na milionima računara je bila 98-ica pa su svi "teško" prešli na XP, polako ali sigurno svi će preći i na Windows 8.1 i kad tad shvatiti da je to najbolji OS ikada napravljen, moderan u potpunom skladu sa vremenom u kojem je nastao i u kojem treba da radi za korisnike, od prve beta verzije pa sve do sada sa Update 1 nisam videla BSOD ni jedan jedini put, a to je na XP-u bila dosta česta pojava, XP je zaista dinosaurus koji mora da nestane i nema šta da traži na modernim mašinama, x64 4-8 jezgara u CPU, 8-16 GB RAM-a itd...na starim mašinama može da služi kao pisaća mašina ali za to bih pre izabrala neku Linux distro...znači 8.1 zakon....

@Dalibor

pre 10 godina

@Dalibor

XP koristim bez antivirusa i SW firewall-a vec 8 godina bez ikakvih problema (firewall na ruteru je naravno ukljucen). Viruse sam pokupio 2 puta, u prvom slucaju je bilo prilicno gadno (cak je zarazio sve fajlove na particiji sa privatnim podacima), jedino resenje je bio totalni format svih particija i kopiranje podataka sa back-up diska. Drugi put je bilo dovoljno da vratim image sistemske particije.

Redovni update, back-up podataka i izbegavanje sumnjivih sajtova su a i o sigurnosti na Internetu, operativni sistem tu igra mnogo manju ulogu ukoliko korisnik poseduje osnove kompjuterske pismenosti.

Planinski Lav

pre 10 godina

XP koriste samo oni koji moraju. Cena migracije na noviji sistem je abnormalno visoka, a dobitak je zanemarljivo mali. Da ne spominjem nekompatibilnost mnogih programa koji ne rade na novijim sistemima tako da bi bilo potrebno dokupiti nove. Takođe mislim da proizvođaći softvera neće tako olako pustiti niz vodu 500 miliona korisnika, bar ne ako su pametni.

sve može, ko banke

pre 10 godina

@Da se ne lazemo vecina vas nije nikad ni imala licencirani xp pa tako nije ni update-ovala isti, sto znaci da gubljenjepodrske u srbiji nista ne znaci realno :-D
(pax, 8. april 2014 15:50)

A šta misliš ako nije licenciran da ne može da se apdejtuje?
pa sve može kao i da jeste licenciran.
XP kao i sve ostale možeš svakog meseca da skineš sa sve poslednjim apdejtovima i zakrpama.

AntiWAT

pre 10 godina

@PAX I @PENZOS
A ko kaže da se "narodne verzije" nisu mogle apdejtovati???
I neko reče "... samo kao pisaća mašina..."? Za XP postoji softver za sve namene (13 godina ipak znači nešto). Za mnoge stvari nisu neophodne JUČERAŠNJE verzije programa, a prestanak "podrške" i "zakrpa" ne znači da se neće praviti softver za njega (ako neće M$, ima ko hoće). Od banalnih stvari (muzika, filmovi, internet) do profesionalnih programa (DTP, obrada slika, CAD, audio i video produkcija - gde je bitnija kreativnost nego najnovija verzija programa). Uostalom, živimo u 21. veku, a čekić, testera, sekira... nisu "izgubili podršku".

Nikola

pre 10 godina

Odavno koristim Linux Mint Xfce! Lici na XP! Nema viruse a za gledanje filmova, surf po internetu, slusanje muzike, eventualno da se napise neki tekst( 85 posto korisnika sluzi racunar za ove stvari) nema vam boljeg o linuxa brz, lak i bez virusa. Inace imam instaliran xp eventualno za neku igricu!

Geek

pre 10 godina

Pre 2 nedelje sam instalirao XP u VirtualBoxu (program za koriscenje operativnog sistema u drugom operativnom sistemu kao da je program). Pokrece sve programe, cak i igrice bez problema. Imam windows 7 i to je to :)

Maks

pre 10 godina

@ (Planinski Lav, 8. april 2014 21:05)
Pa onaj ko za posao koristi računar i profesionalni programi su mu potrebni za posao bi trebalo da može da uštedi dovoljno da kupi nov računar ili bar neki polovan računar od nekoliko stotina evra koji bi priveremeno koristio dok ne skupi za nešto bolje.... a onaj koji od računara nije zaradio ni par stotina evra verovatno samo koristi računar za FaceBook, YouTube, chatovanje i slično, a za to može da koristi i neku besplatnu Linux distribuciju na starom računaru jer ti za FaceBook nije neophodan neki četvorojezgreni Core i7 Haswell procesor i 8GB RAM.

Kao što bi stolar trebalo da od svog rada može da uštedi da kupi novu testeru, bušilicu i ostalo što mu je potrebno za rad, tako bi i neko kome je posao vezan za računare trebalo da može da uštedi da kupi alat koji mu je potreban za rad (računar).

Evo ja koristim MacBook Pro... radim na računaru, štedeo sam malo po malo i skupio sam da kupim nov računar za posao... nisam ni ja za mesec dana uštedeo par hiljada evra, nego sam od zarade odvajao na stranu koliko sam mogao malo duže vreme dok nisam skupio za novu opremu... tako mogu i ostali.... ako im je računar osnovni alat za posao od kojeg zarađuju, mogu valjda na stranu da odvoje bar 50 ili 100 evra mesečno da bi imali za novu opremu kad bude došlo vreme da se upgradeuje... valjda rade za pare, a ne "za ekseri" što se kaže.

penzos

pre 10 godina

pa da , sada ce ameri odnosno mikrosoft da obezbede sebi trinaestu platu bez pardona. to da vecina nece imati logistiku odnosno tehnicku podrsku macku o rep jer i dosad vecina kompjutera je radila bez podrske odnosno radile su piratske verzije bez apdejta. oni su izmislili toplu vodu a srbi su usavrsili bojler.

da da

pre 10 godina

Bankomati koje pominju ionako nisu direktno na internetu već putem VPN-a ili ko zna čega, tako da ih zabole za update ako su i jedan uopšte instalirali !!!

Ribnicki Delfin

pre 10 godina

Nikada mi nije pao sistem. Uspori povremeno, reinstaliram i ajde. Bas me briga koji je os ispod, zanimaju me aplikacije, a one su sve gore i gore. Treba ti PC od 1000€ za iole ozbiljniji posao.

Dalibor

pre 10 godina

Najgori sistem kad sam ga imao svaki drugi treci dan je padai od kojekakvih virusa. Sada sam na sedmici i poslednja dva meseca sam odlucio na ne stavljam nikakav antivirus i moze se reci radi kao sat i bez antivirusa :)

Bachi

pre 10 godina

@BlackFlag,

Pošta ne gura Windows 98 na 14' ekranu, već je to Windows NT server, koji je tata Windowsu 2000, deda XPu i tako dalje. :) Poprilično stabilan OS, pogotovo u ono vreme, skroz supotrno od Windowsa 98.

DuleK

pre 10 godina

Ko misli da je Windows 7 stabilan, taj nije probao Windows 8.
I to da mozete da ga koristite bez anti-virusa je ruzan mit, dovoljne su vam poslednje besplatne verzije. Takodje izaberite po jedan vama najbolji softver za svaku funkciju (jedan video pler sa kodecima, jedan pretrazivac, itd) i obavezno ccleaner nek se ukljucije pri podizanju sistema. Moje iskustvo i iskustvo onih kojima ja odrzavam sistem, je bar 2 godine stabilan sistem bez gresaka.

Internet trpi sve

pre 10 godina

@amo3
ako ti je antivirus SW sigurna garancija da ces biti zasticen od virusa ili da ces biti obavesten da te je neki virus napao ili inficirao kompjuter zelim ti puno srece na Internetu.

darth neshko

pre 10 godina

@iphone, za tvoju informaciju win 7 lepo radi sa 1gb, mozda win 8 nece bez 2gb. Uostalom i 8 i xp i Win7 imaju isto NT jezgro tj kernel. samo sto je Win7 bolje odradjen od Xp-a

dual boot

pre 10 godina

"Ja imam windows 7 ultimate ;)"
(Nemanja, 8. april 2014 12:14)
A što se nama žališ???
Mislim da podrška za XP traje do 24.aprila.A da ovo važi samo za IE 8, kako su i ranije zvanično najavili...

zdr

pre 10 godina

Imam dva legalna XP-a i jedan piratirani koga sam kupio davno za eksperimentisanje. Sa dva legalna izlazim na mrezu.

Prvi racunar je imao problem "plavog ekrana" i od toga se nikade nije potpuno oporavio, Ne rade my neki USB hubovi, povremeneo, ne radi mu Wifi. Njega ne mogu da reinstaliram jer nemam CD.

Drugi kupljen zajedno sa kernel masinom i XP na CD-u. Njega sam nekoliko puta reinstalirao i sve je dobro radilo. Nedavno instalacija nije uspela, dosao do pitanja prihvatam li uslove licence i posle pristanka sa F8 se instalacija zamrzla. Za "repair" funkciju mi trazi lozinku adminastratora koju ne znam.

Bilo koji savet po ovim pitanjima je dobrodosao.

Oba racunara trce kao dvonozni psi. Meni veca i brza masina nije potrebna i jos gubim vreme na razne pokusaje ali nista ne radi. Cini mi se da cu pokusati piratiranu verziju, sumnjam da cu ostati na MS-u u buducnosti.

Ognjenovic

pre 10 godina

Presao sam ba Mac Book, to je racunar. Necu vise problema sa Windows. Pa celi svet koristi apple i Mac racunare (sent from my iPhone)

Đorđe

pre 10 godina

Tužna istina je da mnogi računari imaju XP zbog slabih procesora i male RAM memorije što je za današnje standarde mizerno. Prvenstveno pretraživači jedu RAM, a Flash player prilično opterećuje procesor, video mora da se grebuje i pusti u VLC ili MPC-HC. Za najosnovnije potrebe, neka od Linux distribucija može bolje da koristi resurse: Mint Debian Cinnamon, Crunchbang ili sačekajte da izađe Xubuntu 14.04 do kraja meseca, a ispod 512MB RAM: Slitaz Cooking i Slacko Puppy. Što se tiče Office paketa, tu je Kingsoft office.

Jr

pre 10 godina

@Zdr
Nazalost, nema ti pomoci ni sa win ni sa linux
Na prvom (nece da reinstalira) je otisao disk ili memorija, a na drugom (ne rade portovi, zamrzava) maticna

Dalibor

pre 10 godina

Najgori sistem kad sam ga imao svaki drugi treci dan je padai od kojekakvih virusa. Sada sam na sedmici i poslednja dva meseca sam odlucio na ne stavljam nikakav antivirus i moze se reci radi kao sat i bez antivirusa :)

mira

pre 10 godina

pa mislim u čemu je problem, pre XP-a na milionima računara je bila 98-ica pa su svi "teško" prešli na XP, polako ali sigurno svi će preći i na Windows 8.1 i kad tad shvatiti da je to najbolji OS ikada napravljen, moderan u potpunom skladu sa vremenom u kojem je nastao i u kojem treba da radi za korisnike, od prve beta verzije pa sve do sada sa Update 1 nisam videla BSOD ni jedan jedini put, a to je na XP-u bila dosta česta pojava, XP je zaista dinosaurus koji mora da nestane i nema šta da traži na modernim mašinama, x64 4-8 jezgara u CPU, 8-16 GB RAM-a itd...na starim mašinama može da služi kao pisaća mašina ali za to bih pre izabrala neku Linux distro...znači 8.1 zakon....

Ognjenovic

pre 10 godina

Presao sam ba Mac Book, to je racunar. Necu vise problema sa Windows. Pa celi svet koristi apple i Mac racunare (sent from my iPhone)

Ivke

pre 10 godina

Neka prekinu podrsku,ona nam i ne treba, samo skinemo sa Pirate Bay-a najnoviju verziju Black Windows XP Pro, instaliramo Zone Alarm Firewall i Antivirus i imamo najbolju zastitu, bolju nego cak i u novijim Windows-ima.

@Dalibor

pre 10 godina

@Dalibor

XP koristim bez antivirusa i SW firewall-a vec 8 godina bez ikakvih problema (firewall na ruteru je naravno ukljucen). Viruse sam pokupio 2 puta, u prvom slucaju je bilo prilicno gadno (cak je zarazio sve fajlove na particiji sa privatnim podacima), jedino resenje je bio totalni format svih particija i kopiranje podataka sa back-up diska. Drugi put je bilo dovoljno da vratim image sistemske particije.

Redovni update, back-up podataka i izbegavanje sumnjivih sajtova su a i o sigurnosti na Internetu, operativni sistem tu igra mnogo manju ulogu ukoliko korisnik poseduje osnove kompjuterske pismenosti.

Maki

pre 10 godina

Meni nije jasno da nakon 13 godina koriscenja, 3 service packa i brojnih nadogradnji Microsoft nije u stanju 'zakrpiti' sigurnosne propuste?!

BlackFlag

pre 10 godina

Xp ce uvek raditi na starim masinama na kojima NIKADA nisu ni trebali podrsku! To sto su banke i po neki servisi koristili stari windows xp, sada ce morati na Win 7 ili 8... Mora Microsoft da ubere kapital od licenci. Izmedju ostalog, sve je bolje od XP-a a i stabilnije, te ce banke imati bezbedniji software! To je dobro za sve, a najvise za microsoft! Poste jos furaju windows 98 na 15 inchnim monitorima, a boga mi i policija! Kompjuteri stari 16 godina!

andi

pre 10 godina

Imam osecaj da Majkrosoft placa ovakve vesti. Pa sta ako prestaje podrska XP-u?! Koliko stotina miliona ljudi nikad nisu update-ovali taj XP i nista im ne fali. Sada se prestavlja kao da ce se destiti smak sveta da ce se svi zaraziti da niko nece moci nista da radi tralala. Pa ne odredjuje Majkrosoft oce li programi raditi, nego onaj koji ih pravi.

Boki

pre 10 godina

Ja sam na nov laptop stavio Win XP. Dati su drajveri za Xp, Win 7 i Win 8. Obzirom da nije jaka masina (Celeron 847, 2gb), opredelio sam se za Xp. Jedino sto mi hd radi u ide modu iako je sata, mada ja u radu ne primecujem neku bitnu razliku.

Troter

pre 10 godina

Vidim da ima onih koji kazu da na XPu nikada nisu morali da rade reinstalacije. Ne znam kako. Sebe smatram racunarski "pismenom" osobom,cak i vise od toga. A jedino sa XPom mi se desavalo da racunar koji je juce sasvim normalno radio ujutro zahtijeva reinstalaciju zbog pada sistema. I nekako su mi svi racunari sa XPom imali tendenciju velikog usporavanja nakon 4-5 mjeseci rada. Sa W7 nisam nikada imao takav problem. Ni na jednom racunaru koji sam koristio nikada nisam uradio reinstalaciju sistema,a jako rijetko se desavalo da ikome koga poznajem "padne sistem" na W7. Vasa iskustva?

darth neshko

pre 10 godina

@iphone, za tvoju informaciju win 7 lepo radi sa 1gb, mozda win 8 nece bez 2gb. Uostalom i 8 i xp i Win7 imaju isto NT jezgro tj kernel. samo sto je Win7 bolje odradjen od Xp-a

Nikola

pre 10 godina

Odavno koristim Linux Mint Xfce! Lici na XP! Nema viruse a za gledanje filmova, surf po internetu, slusanje muzike, eventualno da se napise neki tekst( 85 posto korisnika sluzi racunar za ove stvari) nema vam boljeg o linuxa brz, lak i bez virusa. Inace imam instaliran xp eventualno za neku igricu!

Planinski Lav

pre 10 godina

XP koriste samo oni koji moraju. Cena migracije na noviji sistem je abnormalno visoka, a dobitak je zanemarljivo mali. Da ne spominjem nekompatibilnost mnogih programa koji ne rade na novijim sistemima tako da bi bilo potrebno dokupiti nove. Takođe mislim da proizvođaći softvera neće tako olako pustiti niz vodu 500 miliona korisnika, bar ne ako su pametni.

Dejan

pre 10 godina

To vam je isto kaokada vozite Audi 80 B4,a on se više ne proizvodi. Ali i dalje ide i dalje radi i sve funkcioniše.
Da li ovo znači da će virusa biti samo za XP,a ovi novi OS nemaju uopšte problema sa virusima? NAravno da ne. U principu se ništa bitno neće desiti... naravno sve što je staro, bilo bi dobro zamenuti novijim.
Cela poenta priče je naravno ZARADA koju želi Microsoft. Ovo je samo prsticanje da se kupuje...
Uživajte u svojim XP Windowsima kako i do sada, ništa manje ni više.

DuleK

pre 10 godina

Ko misli da je Windows 7 stabilan, taj nije probao Windows 8.
I to da mozete da ga koristite bez anti-virusa je ruzan mit, dovoljne su vam poslednje besplatne verzije. Takodje izaberite po jedan vama najbolji softver za svaku funkciju (jedan video pler sa kodecima, jedan pretrazivac, itd) i obavezno ccleaner nek se ukljucije pri podizanju sistema. Moje iskustvo i iskustvo onih kojima ja odrzavam sistem, je bar 2 godine stabilan sistem bez gresaka.

zdr

pre 10 godina

Imam dva legalna XP-a i jedan piratirani koga sam kupio davno za eksperimentisanje. Sa dva legalna izlazim na mrezu.

Prvi racunar je imao problem "plavog ekrana" i od toga se nikade nije potpuno oporavio, Ne rade my neki USB hubovi, povremeneo, ne radi mu Wifi. Njega ne mogu da reinstaliram jer nemam CD.

Drugi kupljen zajedno sa kernel masinom i XP na CD-u. Njega sam nekoliko puta reinstalirao i sve je dobro radilo. Nedavno instalacija nije uspela, dosao do pitanja prihvatam li uslove licence i posle pristanka sa F8 se instalacija zamrzla. Za "repair" funkciju mi trazi lozinku adminastratora koju ne znam.

Bilo koji savet po ovim pitanjima je dobrodosao.

Oba racunara trce kao dvonozni psi. Meni veca i brza masina nije potrebna i jos gubim vreme na razne pokusaje ali nista ne radi. Cini mi se da cu pokusati piratiranu verziju, sumnjam da cu ostati na MS-u u buducnosti.

Jr

pre 10 godina

@Zdr
Nazalost, nema ti pomoci ni sa win ni sa linux
Na prvom (nece da reinstalira) je otisao disk ili memorija, a na drugom (ne rade portovi, zamrzava) maticna

dual boot

pre 10 godina

"Ja imam windows 7 ultimate ;)"
(Nemanja, 8. april 2014 12:14)
A što se nama žališ???
Mislim da podrška za XP traje do 24.aprila.A da ovo važi samo za IE 8, kako su i ranije zvanično najavili...

amo3

pre 10 godina

XP koristim bez antivirusa i SW firewall-a vec 8 godina bez ikakvih problema (firewall na ruteru je naravno ukljucen). Viruse sam pokupio 2 puta, u prvom slucaju je bilo prilicno gadno (cak je zarazio sve fajlove na particiji sa privatnim podacima), jedino resenje je bio totalni format svih particija i kopiranje podataka sa back-up diska. Drugi put je bilo dovoljno da vratim image sistemske particije.

Redovni update, back-up podataka i izbegavanje sumnjivih sajtova su a i o sigurnosti na Internetu, operativni sistem tu igra mnogo manju ulogu ukoliko korisnik poseduje osnove kompjuterske pismenosti. (@Dalibor, 08. april 2014 14:05)

Ne koristis antivirusnu i bilo kakvu drugu zastitu, a znas da si imao dva virusa? Paradoks... Obavestio te Winamp da imas virus... heh ;)

bora

pre 10 godina

Meni radio posao super duže od deset godina na raznim mašinama. Trenutno imam WinXp SP3 na tri mašine u kući i zaboravio sam šta znači reinstalacija sistema. Ipak svestan sam da mi ne gine sedmica kad-tad. Dotle teram ovako

pax

pre 10 godina

Da se ne lazemo vecina vas nije nikad ni imala licencirani xp pa tako nije ni update-ovala isti, sto znaci da gubljenjepodrske u srbiji nista ne znaci realno :-D

prosto

pre 10 godina

Zato je Majkrosoft izbacio 8.1 embeded verziju za preduzeća itd..jeftina verzija, sa 180 dana grejs perioda ...do kupovine...eto rešenja....

p1

pre 10 godina

Ja cu svakoako da ga koristim na starom racunaru cisto ono ako dobijem zelju da igram stare igrice koje podrzavaju samo XP ili 98 kao npr resident evil 1

dragan

pre 10 godina

Već znam stotinak koji će ilegalno da i dalje imaju ažuriranje windowsa xp.Ima stručnjaka koji će i preko interneta nuditi ažuriranje radi reklame.

penzos

pre 10 godina

pa da , sada ce ameri odnosno mikrosoft da obezbede sebi trinaestu platu bez pardona. to da vecina nece imati logistiku odnosno tehnicku podrsku macku o rep jer i dosad vecina kompjutera je radila bez podrske odnosno radile su piratske verzije bez apdejta. oni su izmislili toplu vodu a srbi su usavrsili bojler.

Ribnicki Delfin

pre 10 godina

Nikada mi nije pao sistem. Uspori povremeno, reinstaliram i ajde. Bas me briga koji je os ispod, zanimaju me aplikacije, a one su sve gore i gore. Treba ti PC od 1000€ za iole ozbiljniji posao.

igi

pre 10 godina

A zasto bi neka firma sebe izlagala trosku da zameni OS a u vecini slucajeva i ceo racunar. Sve se prebaci na terminalski pristup koji radi i pod XPom. XP je sasvim dovoljan za terminalski pristup serveru koji moze biti recimo 2008 a. Pri tome korisnik nista ne gubi radi u poslovnoj aplikaciji kao i do sad a firma nema trosak od nabavke tj menjanja citavog hardvera da ne dodajem i cenu novog OSa. Napravi se plan zamene pa se prelazak radi i po nekoliko godina tako su troskovi podnosljivi. Pricam za srednja i velika preduzeca sa 60 i vise racunara. Jedino ulaganje je terminal server i licence za njega kao i eventualna prepravka poslovne aplikacije.

BataBole

pre 10 godina

@dr Manhattan
Primetiće se, kad budete skidali Net framework, Silverlight, apdejtovali DirectX, možda čak i Javu i tako neke dodatke, pa kad vam iskoči banner sa natpisom "verzija vašeg sistema ne podržava rad ove aplikacije" i slično xD

Geek

pre 10 godina

Pre 2 nedelje sam instalirao XP u VirtualBoxu (program za koriscenje operativnog sistema u drugom operativnom sistemu kao da je program). Pokrece sve programe, cak i igrice bez problema. Imam windows 7 i to je to :)

Maks

pre 10 godina

@ (Planinski Lav, 8. april 2014 21:05)
Pa onaj ko za posao koristi računar i profesionalni programi su mu potrebni za posao bi trebalo da može da uštedi dovoljno da kupi nov računar ili bar neki polovan računar od nekoliko stotina evra koji bi priveremeno koristio dok ne skupi za nešto bolje.... a onaj koji od računara nije zaradio ni par stotina evra verovatno samo koristi računar za FaceBook, YouTube, chatovanje i slično, a za to može da koristi i neku besplatnu Linux distribuciju na starom računaru jer ti za FaceBook nije neophodan neki četvorojezgreni Core i7 Haswell procesor i 8GB RAM.

Kao što bi stolar trebalo da od svog rada može da uštedi da kupi novu testeru, bušilicu i ostalo što mu je potrebno za rad, tako bi i neko kome je posao vezan za računare trebalo da može da uštedi da kupi alat koji mu je potreban za rad (računar).

Evo ja koristim MacBook Pro... radim na računaru, štedeo sam malo po malo i skupio sam da kupim nov računar za posao... nisam ni ja za mesec dana uštedeo par hiljada evra, nego sam od zarade odvajao na stranu koliko sam mogao malo duže vreme dok nisam skupio za novu opremu... tako mogu i ostali.... ako im je računar osnovni alat za posao od kojeg zarađuju, mogu valjda na stranu da odvoje bar 50 ili 100 evra mesečno da bi imali za novu opremu kad bude došlo vreme da se upgradeuje... valjda rade za pare, a ne "za ekseri" što se kaže.

Znatiželjan

pre 10 godina

Da li to znači da ko je imao do sada nelegalni XP da je sada legalan, jer se više ne dalje podrška za njega kao i to da nema više gde da se kupi..?

Internet trpi sve

pre 10 godina

@amo3
ako ti je antivirus SW sigurna garancija da ces biti zasticen od virusa ili da ces biti obavesten da te je neki virus napao ili inficirao kompjuter zelim ti puno srece na Internetu.

sve može, ko banke

pre 10 godina

@Da se ne lazemo vecina vas nije nikad ni imala licencirani xp pa tako nije ni update-ovala isti, sto znaci da gubljenjepodrske u srbiji nista ne znaci realno :-D
(pax, 8. april 2014 15:50)

A šta misliš ako nije licenciran da ne može da se apdejtuje?
pa sve može kao i da jeste licenciran.
XP kao i sve ostale možeš svakog meseca da skineš sa sve poslednjim apdejtovima i zakrpama.

da da

pre 10 godina

Bankomati koje pominju ionako nisu direktno na internetu već putem VPN-a ili ko zna čega, tako da ih zabole za update ako su i jedan uopšte instalirali !!!

neutralni felsh

pre 10 godina

super. ja neznam ko to moze da koristi u 21.veku (lepo, 08. april 2014 18:53)

"neznam" ni ja... verovatno oni koji postuju zastarelu gramatiku.

AntiWAT

pre 10 godina

@PAX I @PENZOS
A ko kaže da se "narodne verzije" nisu mogle apdejtovati???
I neko reče "... samo kao pisaća mašina..."? Za XP postoji softver za sve namene (13 godina ipak znači nešto). Za mnoge stvari nisu neophodne JUČERAŠNJE verzije programa, a prestanak "podrške" i "zakrpa" ne znači da se neće praviti softver za njega (ako neće M$, ima ko hoće). Od banalnih stvari (muzika, filmovi, internet) do profesionalnih programa (DTP, obrada slika, CAD, audio i video produkcija - gde je bitnija kreativnost nego najnovija verzija programa). Uostalom, živimo u 21. veku, a čekić, testera, sekira... nisu "izgubili podršku".

Bachi

pre 10 godina

@BlackFlag,

Pošta ne gura Windows 98 na 14' ekranu, već je to Windows NT server, koji je tata Windowsu 2000, deda XPu i tako dalje. :) Poprilično stabilan OS, pogotovo u ono vreme, skroz supotrno od Windowsa 98.

Đorđe

pre 10 godina

Tužna istina je da mnogi računari imaju XP zbog slabih procesora i male RAM memorije što je za današnje standarde mizerno. Prvenstveno pretraživači jedu RAM, a Flash player prilično opterećuje procesor, video mora da se grebuje i pusti u VLC ili MPC-HC. Za najosnovnije potrebe, neka od Linux distribucija može bolje da koristi resurse: Mint Debian Cinnamon, Crunchbang ili sačekajte da izađe Xubuntu 14.04 do kraja meseca, a ispod 512MB RAM: Slitaz Cooking i Slacko Puppy. Što se tiče Office paketa, tu je Kingsoft office.