EU: Cena interneta je previsoka

Internet provajderi u Evropi imaju izuzetno neujednačene cene za širokopojasni internet, zbog čega se potrošači često osećaju zbunjeno i prevareno, pokazali su danas objavljeni rezultati jednog istraživanja koje je sprovela Evropska komisija.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.03.2014.

17:50

Default images

Prema tom istraživanju, evropski internet provajderi isporučuju u proseku tek 75 odsto brzine koju potrošači plaćaju, preneo je Frans pres.

Drugo istraživanje je pokazalo da cena koja se naplaćuje za pristup internetu varira do 400 odsto od jedne do druge članice Unije, pa tako dok korisnici u Litvaniji plaćaju u proseku deset evra mesečno za standardni ugovor od 12-30 megabita u sekundi, Poljaci za isti paket plaćaju cenu od 140 evra.

Među jeftinijim članicama EU za širokopajasni internet su Rumunija i Letonija, dok su Španija, Irska i Hrvatska među najskupljima.

Pozivajući se na rezultate četiri studije, evropska komesarka za digitalni razvoj, Neli Kros, izjavila je da je 400 miliona internet korisnika u EU suočeno sa "geografskom lutrijom" prilikom izbora svog internet provajdera.

"Ne postoji jedinstveno tržište za internet i to mora biti promenjeno", izjavila je Kros.

Foto: Image courtesy of cooldesign / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: