Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 31.03.2014.

00:18

"Zbog Rafe i RF sam ovakav igrač"

Novak Đoković izjavio je da nijednog trenutka nije smeo sebi da dozvoli pad koncentracije u finalu sa Rafaelom Nadalom u Majamiju (6:3, 6:3).

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

“Podizao sam nivo igre kako je turnir odmicao, a najbolje sam odigrao u finalu, i to protiv svog najvećeg rivala. Uživao samna terenu jer sam igrao sjajno i imao sam mnogo samopouzdanja, ali nisam hteo da izgubim fokus niti jedne sekunde jer je Rafa tip igrača koji, ako mu se dozvoli šansa, on će je iskoristiti i vratiće se u meč. Zato nisam želeo da izgubim ’momentum’, čak i kada sam imao brejk viška u drugom setu, nisam čuvao energiju i svaki poen igrao sam sa 100% mogućnosti“, rekao je Novak posle svoje četvrte titule u Majamiju.

Na konferenciji za novinare Rafaela Nadala jedan od novinara postavio je originalno pitanje: Rafa, mnogo puta si rekao da voliš izazove, da li ti je drago što Novak postoji?

“Ne", rekao je Nadal uz širok osmeh, “Volim izazove, ali nisam glup“.

Novaku je postavljeno isto pitanje, ali on je odgovorio mnogo ozbiljnije:

“Odgovoriću drugačije od Rafe. Mislim da su me veliki izazovi koje sam imao tokom karijere pozitivno promenili kao igrača. Na neki način, zbog Rafe i Rodžera ja sam ovakav igrač kakav sam danas. Mentalno sam se mnogo mučio da pobedim sumnje koje sam imao nakon što sam osvojio prvi Gren slem i došao do ’broja tri’ 2008. godine.

U kontinuitetu sam gubio od njih u velikim mečevima i to me je nateralo da shvatim šta treba da radim na terenu. Vredno sam trenirao i to se isplatilo u poslednjih nekoliko godina. Nije lako kada igraš sa najboljima u finalu, ali ako hoćeš da budeš najbolji, moraš da pobediš najbolje“.

Na pitanje kako je uspeo da eliminiše Nadalovo sjajno kretanje kao faktor u meču, Novak je odgovorio:

“Protiv Nadal imam najviše šansi na betonskoj podlozi. Uvek je pitanje da li mogu da sprovedem u delo taktiku koju sam planirao – ako dobijam neke lake poene servisom, ako uspevam da ga pomeram po terenu i ne dam mu da igra iz zone u kojoj se on komforno oseća, onda sam sve uradio kako treba. Ali to je lakše reći nego učiniti. On je igrač koji vas uvek tera da odigrate dodatni udarac, ima šampionski mentalitet. Sa druge strane, meni je danas sve išlo savršeno“.

Novak je po ko zna koji put ove godine bio prinuđen da odgovara i na pitanje o Borisu Bekeru, a i odgovor je bio isti.

“Bila je specifična situacija jer je Boris operisao kukove i nije mogao da dođe, pa je Marjan ostao u Majamiju. Drago mi je i zahvalan sam Marjanu jer je ostao, mnogo puta sam istakao da on za mene nije samo trener, već istinski prijatelj. Poznaje me bolje od Borisa, ali tek smo počeli da sarađujemo sa Borisom i imamo sjajnu komunikaciju. Radujem se što ću videti Borisa u Monte Karlu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve