Utorak, 08.10.2013.

22:28

Nadal koristio 'legalni doping'

Priča oko Rafaela Nadala i dopinga dobila je novu stranicu.

Izvor: AG

Nadal koristio 'legalni doping' IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

159 Komentari

Sortiraj po:

Antonio Petigru

pre 10 godina

@ prosto ko pasulj, 10. oktobar 2013 09:52
Možda i nije ali lepo piše i koristi se srpskim jezikom, pa zaslužuje i kritike zbog svog pisanja.

game, set and...

pre 10 godina

@ PRP i ostali stručnjaci...

recite fino da se PRP koristi u plastičnoj hirurgiji od 70-tih, naročito za regeneraciju kože... u sportu su DOKAZANI boljitci kod tretmana mišića, a za tendonitise je takođe dokazano da se POGORŠAVAJU, tj. da se oštećeno tkivo nakratko leči, a nakon toga postaje još podložnije povredi – prelazi u hronični tendinitis, a primer za to vam je od tenisera Džejms Blejk...
poenta je da je Nadal koristio PRP da objasni visok nivo hormona rasta u krvi, a gde ga je brizgao, to možemo samo da nagađamo, ili da verujemo Toniju... i kao što već rekoh, informišite se malo o mixu steroidi-faktor rasta, pa se onda zapitajte zašto baš PRP... a kada je počeo, pa verovatno u 17-toj kada je dobio izraslinu na levoj nadlaktici, koja nije bila tu par meseci ranije, a koja se na slici u ovom članku lepo vidi, doduše u za nijansu manjem izdanju od uobičajenog, ali i dalje dovoljno velika da rukav ne može da dođe do sredine mišića, dok na desnoj ima prostora za još jedan...

pozdrav...

genije fuentes i unckle tony

pre 10 godina

Auu, al se ovaj jedan Hrvat (Nadalov advokat) paspisao pod raznim imenima. Najsmesnije mi je sto u svakom komentaru ne moze da odoli a da ne spomene Novakovu 2011. i recenicu tipa "budimo realni, dajte malo realnosti" itd. Smejurija! Pa nije Novak imao pauzu 8 meseci 2010. Istrazujuci temu Nadala i PRP (Platelet-rich plasma) nasao sam da mnogo medicinski obrazovanih ljudi iznosi tezu po kojoj Nadal uopste i nema povredu kolena. To je alibi prica za povecan nivo hormona rasta u organizmu, te posto je on posledica PRP terapije - onda je to u redu i legalno. Da uprostim - ako ja svesno koristim doping (hormon rasta) a WADI dostavim lekarsku dokumentaciju po kojoj godinama lecim povredu kolena PRP terapijom, onda imam OPRAVDANJE zasto mi je povisen nivo hormona rasta u organizmu. Citava zbrka postoji zbog legalizovanja ove terapije za povrede, pa se Nadalu gleda kroz prste (nije on bilo ko). Mislim da ostala buranija od tenisera ne bi prosla sa istom pricom ko sto je Nadalova, njima bi ladno sankcionisali povecan nivo hormona rasta da se javlja u duzem kontinuitetu, Nadalu ne. Za pojedinacne prave povrede (poput Verdaska) ne prave pitanje. Tu tezu zastupaju mnogi i cude se zasto se to Nadalu dozvoljava jer na delu je ocigledna prevara. Pa zar vam ne izgleda kao prica za naivne ono Nadalovo: "jos me boli koleno, ali ne utice na udarce..." Ha, ha, samo 4 poraza ove sezone, hi, hi. Ma da, jos te boli, pa jos moras da si konstantno na PRP-u. Mislim, pa nismo svi vrane.

pametnom dosta

pre 10 godina

@strong Prilicno dobro si opisao tretman, s tim sto se ne uzima velika kolicina krvi, vec mala. Jer sve mora biti u skladu sa pravilima. Tretman je jako bolan. Krv se ubaci u tzv centrifugu gde se plazma odvoji i ubrizga u bolno mesto. Tretman ne koristi samo Nadal, vec i ostale njegove kolege, s razlikom sto on javno govori o tome. Tretman boli momentalno, ali bol brzo prodje. Temperatura se javlja retko. Potpuno je legalno, i nema veze sa dopingom. Ne utice na preformanse igraca, samo na oporavak. Evo ja citam komentare ovde i smejem se. Kroz ordinaciju mi je proslo na desetine rekreativaca, sportista, zena koje zele lepse da izgledaju. Bice da su svi dopingovani, po misljenju cenjenih komentatora..
(PRP, 9. oktobar 2013 14:11)

I sve bi to bilo slatko i lepo u redu, da zbog te terapije NE SKACE NIVO HORMONA RASTA U ORGANIZMU U ROKU OD 24 SATA!
A hormon rasta je doping! JASNO, shatro doktore!

croasani su komedija

pre 10 godina

@mika slika Ovo je tretman plazmom, ne ubrizgavanje bocica krvi. Ma nemoguci ste. Ovaj tretman imate u vecini kozmetickih salona, za podmladjivanje lica..
(dokle, 9. oktobar 2013 14:06)

Vidi ovog pametnjakovica. Dakle to je dokaz da nije doping, sto se koristi u salonima, ha ha ha ha... Smejurija na kvadrat. Kao kad bi rekao - steroidi nisu doping, pa koriste ih svi u teretani gde ja vezbam, i aminokiseline i glukozu (pao tvoj Cilic zbog nje) i anabolike itd, itd, sve je to legalno keve mi.

genije fuentes i unckle tony

pre 10 godina

(big deal, 9. oktobar 2013 13:40)
Nadal ga koristi godinama u kontinuitetu, za razliku od ostalih nabrojanih.

Antonio Petigru

pre 10 godina

@ REKETNI STIT, 9. oktobar 2013 13:40
Veoma prikladan komentar. Izdvojio bih jednu rečenicu:
"Molim,Vas,manite se kritike Srba,puni smo mana,ali zivimo u harmoniji s njima,mnogo udobnije,nego sto je Vas zivot s nama !"
Moram da primetim da si ovo odlično formulisao i da se isto osećam.
Uvek su mi više prijali takvi Srbi, nego neki drveni advokati, ozlojeđeni do zla boga, sa stalnom potrebom dokazivanja kako su bolji od Srba među kojima žive.
Dragi vopi, nema potrebe da podebljavaš, jako sam dobro pročitao tekst, a otišao sam da vidim i šta je napisao Dejli Mejl. Bolje povedi računa da ako novine ne pišu istinu ne treba baš ni citirati isečke iz tog članka.
Moja primedba je bila na bacanje drvlja i kamenja na ljude, sa kojima živiš i na čijem jeziku pišeš, zbog teksta u nekim Engleskim novinama.

Miki

pre 10 godina

@tajson To o cemu ti pricas i ovo sto je koristio Nadal su dve razlicite stvari. Tretman plazmom je rutinska intervencija koju koriste gotovo svi sportisti. Sta mislis kako se fudbaleri tako brzo oporavljaju od povreda?
@RF Ako je nesto legalno, onda je to dozvoljeno i dostupno svima, i nema razloga da neko reaguje.

plazma

pre 10 godina

@tajson To o cemu pricas je potpuno druga terapija. Ubrizgavanje krvi zivotinja rade neki doktori u sumnjivim ordinacijama. PRP tretman je obican rutinski tretman koji se moze koristiti cak i za kozu lica. Zaista ne razumem zasto je ljudima tesko da nesto novo procitaju, nauce. PRP je sjajna stvar za ljude kojima treba brz i siguran oporavak. Ne mesajte babe i zabe.

Sam svoj lekar

pre 10 godina

@PRP:
Ne insistiram,na ideji da se Nadal dopingovao,ali...Mali problem je sto se status PRP-tretmana administrativno odugovlaci,sto omogucava eticke akrobacije.Uskoro cu na operaciju kolena i malo sam se zainteresovao za operativne tehnike.U šali sam rekao svom lekaru(renomirani francurski strucnjak za rame i koleno Dr.Charous....)da zelim koleno kao Nadal,tim povodom smo dotakli PRP tehniku.PRP tretman je predvidjen za lecenje obolelih;trenutno, zvanicno nije zabranjen za upotrebu kod zdravih osoba,sve ostalo je slobodno tumacenje zdravstvenog stanja i etickih vrednosti!Kokain se legalno upotrebljava za lecenje sinusa,ali je zabranjen sportistma?!

tajson

pre 10 godina

raspitaj te se sta ako nevrate njegovu prociscenu krv sto verujte nemoze da pomogne,nego se stavljaju hormoni i krv pretezno zivotinjskog porekla,kao i sto je Mesi dobijajo hormone rasta koji su totalno zabranjene ali dok je to primao i uzimao nije igrao fudbal,proverite kakav je on bio pre tretmana(kad je stigao kao klinac u Barsu)a vidite rezultate,i guglajte malo sta proizvodi onoliki znoj i sta ga stvara, koja supstanca,verujte necete pisati pozitivno o Nadalu.

Sneža

pre 10 godina

@hmm

“ @Putar Interesantno, ali Novak nije potpisao peticiju. Od velikih imena uradili su to samo Federer, toliko prozivani Nadal i Marej. Uz nekoliko slabije poznatih igraca. Novak je trazio vise vremena da se infomise o situaciji. Inace Nadal i Marej su taj zahtev ponovili pred us open. Ali naravno kod nas objektivnih o tome se ne pise.”
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)
(hmm, 9. oktobar 2013 14:04)

Ne znam šta je to u ljudima, a što ih tera da pišu sve i svašta , bilo da je laž ili istina????
Vi, hmm, ste neobavešteni, a evo i potvrde:
- Đoković je potpisao peticiju o promeni načina testioranja po kojoj bi ubuduće u sobi gde se vrše antidoping analize trebalo da postoji kamera, kao i još jedan dodatni svedok. ( http://www.b92.net/sport/tenis/masters/vesti.php?yyyy=2013&mm=10&dd=04&nav_id=761895 )

Sima

pre 10 godina

Koliko komentara,... a jel zna neko neki primer ove vrste dopinga?
Čisto me zanima kako to ide? Koliko se krvi vadi, kako se čisti(meša), koliko traje taj proces, koliko je to rizično?..

hmm

pre 10 godina

@Putar Interesantno, ali Novak nije potpisao peticiju. Od velikih imena uradili su to samo Federer, toliko prozivani Nadal i Marej. Uz nekoliko slabije poznatih igraca. Novak je trazio vise vremena da se infomise o situaciji. Inace Nadal i Marej su taj zahtev ponovili pred us open. Ali naravno kod nas objektivnih o tome se ne pise.

legalno

pre 10 godina

Prvo nikakav doping nije u pitanju, vec rutinski tretman. Koristili su ga i Hjuit, Federer, Delpo.. Ili mislite da oni samo cekaju da povreda prodje sama od sebe. I da je normalno da Nole sa povredom stopala pobedjuje u Monaku, bez ikakve pomoci.. Legalne naravno.

miki

pre 10 godina

Rafa je izjavio da je ''legalni'' doping korstio i 2009, u vreme mastersa u monte karlu, kad je to bilo dozvoljeno.Zabranjen je 2010 i ta zabrana je trajala do pocetka 2011 godine.E pa ako neko veruje da on to nije koristio u tom periodu definitivno ima problem sa glavom.Jednog dana ce se sve razotkriti, kad nike i ostali sponzori ne budu imali vajde od Nadala, Felpsa i drugih.Slavice svet Noleta i Cavica kao i ostale svetkse sportiste koji su se dostojanstveno borili i pobedjivali ''zasticene masine''

Objektivan

pre 10 godina

Sram vas bilo! Sad kad je preuzeo prvo mesto, morali ste naći nešto da biste ga mogli pljuvati. A gde je dokaz da se Novak nije dopingovao, molim vas?!

dokle

pre 10 godina

@mika slika Ovo je tretman plazmom, ne ubrizgavanje bocica krvi. Ma nemoguci ste. Ovaj tretman imate u vecini kozmetickih salona, za podmladjivanje lica..

PRP

pre 10 godina

@strong Prilicno dobro si opisao tretman, s tim sto se ne uzima velika kolicina krvi, vec mala. Jer sve mora biti u skladu sa pravilima. Tretman je jako bolan. Krv se ubaci u tzv centrifugu gde se plazma odvoji i ubrizga u bolno mesto. Tretman ne koristi samo Nadal, vec i ostale njegove kolege, s razlikom sto on javno govori o tome. Tretman boli momentalno, ali bol brzo prodje. Temperatura se javlja retko. Potpuno je legalno, i nema veze sa dopingom. Ne utice na preformanse igraca, samo na oporavak. Evo ja citam komentare ovde i smejem se. Kroz ordinaciju mi je proslo na desetine rekreativaca, sportista, zena koje zele lepse da izgledaju. Bice da su svi dopingovani, po misljenju cenjenih komentatora..

vopi

pre 10 godina

pa sta ako pise Dejli Mejl,kave to veze ima mogu neke novine i u africi da pisu,pa sta?koje novine danas pisu istinu i koje su merodavne?jer vi citate tekst ove teme?VISE TENISERA JE KORISTILO TU LEGALNU TERAPIJU,da podebljam slova,zar u svakoj temi na forumu ljudi citaju samo naslov,NEVEROVATNO!moze i moja baba isto kao i taj novinar da protumaci tu terapiju kao legalni doping,WTF citajte tekst ljudi

REKETNI STIT

pre 10 godina

@vopi,i ostali:
Komentarisemo clanak objavljen jutros u 'Dejli Mejlu'!Nijedan srpski casopis se nije bavio istraznim radnjama na ovu temu!Yanik Noa nije Srbin,a ipak,javno je prozvao spanske sportiste zbog dopinga,(nije se stavio u odbranu Noleta),osim par tvitera,niko iz spanske sportske javnosti nije podneo tuzbu,ili na drugi nacin argumentovao Noinu klevetu.U clanku se spominju imena strucnjaka(puno ime i prezime),mnogo teza,nego bilo ciji pseudonim u komentarima na stranicama B92.Pritom,tretman PRP,je vec bio zabranjivan za legalnu upotrebu sportista!Mejutim,Vama,je mnogo vaznije da nadjete zamerke Srbima,koji usled nedostatka literalnog talenta,ili zbog neznih godina,sastavljaju trapave recenice,za izraz instiktivne sumnje!Navijacka pristrasnost,opravdano podhranjena slucajem Lens Amstronga,ne ostavlja prostor za sumnju ni kod osoba,koje imaju vise godina zivota iza sebe,nego ispred,a kamoli mladim osobama,kojima je Nole izvor radosti !Molim,Vas,manite se kritike Srba,puni smo mana,ali zivimo u harmoniji s njima,mnogo udobnije,nego sto je Vas zivot s nama !Ako ste Nadalov navijac,uzivajte u negovim uspesima,zasluzili ste,isto kao i on.Dok se ne dokaze da je upotrebljavo zabranjene tretmane zasluzuje postovanje i slavu.Ali ako mu je za to bio potreban doping,,,nemojte kriviti Noletove navijace,jer ih ima mnogo vise van Srbije!

doktor

pre 10 godina

Novak je tokom citave 2011 koristio hiperbaricnu komoru sto je vrlo slicno "krvnom dopingu" pa vi vidite ;-) Majkl Felps je isto to koristio. Mozda to nije (jos uvek) zabranjeno, ali fakat da moze da napravi razliku i da ne moze bas svaki sportista to sebi da priusti zbog cene.

big deal

pre 10 godina

PRP tretman su koristili: Nadal, Verdasko, Blejk , Has, Monfis, Mari, Conga i mnogi drugi. Legalan je. Čemu upirati prst u Nadala kada ga pola igrača koristi.

Antonio Petigru

pre 10 godina

@ vopi, 9. oktobar 2013 11:46
A tebi kanda promaklo da o ovome piše Dejli Mejl.
Ali bitno šta radimo i kako se ponašamo mi u Srbiji.

3.2.1 kreni

pre 10 godina

(dex, 9. oktobar 2013 10:06)
Pokušavaš spinovanje i ubacivanje našeg nedostatka kritičnosti u odnosu na Novakovu seriju u 2011. Pa evo… Novak je, uz ranije primetne probleme sa disanjem, već 7 godina KONSTANTAN u rezultatima. Razvijao se u fizičkom mislu,sazrevao i sada je u punoj snazi, ali tanak, nebildovan i savitljiv kao sajla.Bio je nekoliko godina treći, pa drugi i onda dve godine prvi. Za to vreme Nadal stalno priča o tom kolenu, malo ga ima malo ga nema na terenu, a onda dodje pripremljen kao Konan Varvarin, a ne kao sa 7-mesečne terapije. Voleo bih da mi neko objasni kako se posle svake povrede, (i to takve vrste da može sportisti i karijeru da okonča) on vrati uvek jači. To je suprotno logici a i biologiji i fiziologiji. Povrede se sportistima saniraju, produžuje karijera a ne unapredjuje.Posle povreda svaki sportista ima blagu stagnaciju a onda podizanje nivoa rezultata. Osim Nadala.Toliko.

Vaše ime

pre 10 godina

Naravno da se dopinguje, to je javna tajna. Ali od Nadala mnogi ljudi zarađuju više nego i on sam, kao teniser u vrhu, a najviše kad je broj 1.
Novac je najveće zlo, to se zna, upropastio je mnoge sportove.
Sećam se AO 2012, onaj meč od 6 sati, Novak jadan pada po terenu, Nadal ništa, samo briše znoj, a faca kao da je počeo meč, pogled fokusiran, umora gotovo nema. Ali srce NOvaka je pobedilo.
Ovim mi je Nadal pao u očima, nadao sam se da je čist, ipak, jer mi je lakše da prihvatim da je ''bolji'' teniser prvi, ali sada kad znam da je robot na tronu, a najbolji teniser današnjice drugi, nezasluženo, Nadal je za mene nula.

dibidus

pre 10 godina

Лепо кажу легалан допинг!
Сећате се оне српске докторке (фармацеуткиње) Маријане за којом је полудео цео фудбалски свет која је лечила тајанственим методама неке од најбољих фудбалера света. И то је био "легалан допинг" кад су се опорављали у рекордном року.

vopi

pre 10 godina

da je Novak nastavio da dere Rafu kao i 2011g nikada se ne bi pricalo o dopingu,a sada kada Rafa igra fantasticno prica se o njegovom dopingu,u srbiji je uvek postojala neka teorija zavere u vezi svega,pa sta mislite da niko u svetu nije ni pomislio da je Novak nesto koristio 2011g???a ne onda je sve bilo ok posto je derao rafu u 7 finala,pustite coveka na miru koji ima pozitivan skor sa svakim teniserom na planeti

sasa jokic

pre 10 godina

Nadalov problem jemsto Velika Britanija ima svog tenisera, a oni imaju uticaj, i mogu da otvore neke teme koje mnogi nemogu.
Naravno, ovo je ispipavanje pulsa, cak je u tekstu autor pozitivan, ali poznavajuci kako to funkcionise, ovo ce povuci i druge analize, i verovatno ce isplivati mnogo ozbiljnije stvari.
Realno bio je ovo veliki rizik za Nadala, ali po meni jedini nacin da se vrati u vrh. 2011 je za njega bio ogroman udarac, i bilo je veliko pitanje da li ce psihicki uspeti da prevazidje 7 uzastopnih poraza, i cinjenicu da i Marej hvata zalet.
Pauza je vise bila zbog "hladjenja" od svega prezivljenog, a usput malo su se "pojacali" koje kakvim tretmanima.
Medjutim, kao sto to obicno biva, djavo ne spava, do sada se samo suskalo iza kulisa i medju teniserima, a onda je neko resio da malo proceslja stvari.....ovo je samo pocetak.

Ortoped hirurg

pre 10 godina

Nema legalnog ili nelegalnog dopinga.To je doping.Taj vid dopinga su koristili plivaci Istocne Nemacke.Ovo je sam prikrivanje dok bude trajao Rafa Nadal.Onog trenutka kada bude sisao sa teniske scene otkrice se prava stvar.Kao u slucaju Lens Armstrong. Dok je osvajao Tour sve je bilo OK. Lova se obrtala.Kada je prestao onda mu pronasli da je dopingovan. Danas je u igri najveca markentiska kuca na svetu IGM.Tu je i Nike.Rafa markentiski danas vredi preko 200 miliona dolara.Novak za zapad nije markentiski toliko vredan.Izmisljena "povreda" dok se ne ocisti od "vitamina". On je cak i misicnu masu izgubio.Danas kada se okrenu Americki listovi od Sport Ilustrated do US Today na celoj strani je reklama NIKE i naravno Rafa sa vidljivim znakom NIKE i naslovom "Again NO 1"

true_that

pre 10 godina

Cinjenicno stanje, Nadal je strasno spreman, i vecina vas je poprilicno svjesna da na 3 dobijena seta niko, pa cak ni Djokovic i Murray, s njim nema sta traziti.

A sto se dopinga tice, puno su sumnjiviji i Djokovic i Murray, Rafa je spreman od 17-e, a ova dvojica, posebno Novak, su se bas naglo "iscelicili", ali, dangubljenje je to mitomanima pricati...

Kuvar

pre 10 godina

Ljudi, sta se , BRE, przite?! Procitao je Noletovu knjigu o ishrani i koristio te recepte. Onako kako je taj nacin ishrane pomogao Djokici, tako je pomogao i Nadalu.

dex

pre 10 godina

Odlicno je ako Nadal samo radi preciscavanje krvi, i to nije nelegalno. Pitanje je da li uzima nesto ,,teze'' i sta je zapravo bila njegova pauza. Medjutim, kao neutralnom posmatracu (koji voli kada Djokovic pobedi, ali nema zivaca da gleda sve partije od po 5 sati, jer ima svoj zivot), ja moram da pitam vas koji pri svakom uspehu nekog drugog tenisera vristite ,,DOPING'', zasto je ovaj Nadalov rezultat nerealan, a Djokovicev od pre dve godine normalna stvar? Tek se oporavio od povrede? Pa Djokovic malo, malo pa nije zavrsavao mec zbog povrede do 2011. a onda krece atomska snaga. Desavalo se da veze po dva-tri meca od po 5 sati i sve ih dobije. Kako je to moguce? Dajte malo realnosti ljudi. Znam da nam je to strano, ali ipak, malo samo nije na odmet.

nowave7

pre 10 godina

Ljudi, da li vi citate clanak ili pocnete odmah da pljujete u komentarima? Lepo pise da mu je ta preciscena krv ubrizgana u kolena, u tetive, da bi se brze oporavio od povrede. Pitanje je kakvu, i da li uopste ima neku prednost od toga na terenu u smislu snage i izdrzljivosti. Pa ipak je to tretman povrede. Zato i kazu legalan doping. Da je to uradio dok je igrao, siguran sam da bi snosio posledice.
Da li ste vi svesni da za sportiste mnogi medicinski tretmani nisu dozvoljni, koji su vama na raspolaganju, upravo zato sto su supstance koje se koriste stavljene na listu zabranjenih supstanci. I sad ocekujete da ce oni da trce pet sati ubitacnim tempom i mlate lopticu i da se ne povrede, ili kad se povrede, da ce to samo da zaraste?!
Prosto mi je neverovatan broj zluradih i ostrascenih komentara. Samo malo da razmislite, vi sto pljujete Nadala, a smatrate da je Novak cist, zapitali bi se, da li je moguce da je, eto kako vi tvrdite, Nadal na svim mogucim hemikalijama, a Djokovic nije, i da ga Novak pobedjuje? Vi zaista verujete u to?

Djordje P

pre 10 godina

Jaoj, kako ste "niski" vi Nadal-se-dopinguje pljuvaci. Kada ga je Nole pobedjivao 2011., a ovaj posle svakog poraza (posto je fin momak) hvalio Noleta, onda niste ni "D" od dopinga spominjali. Sada odjednom svi se bacili na pljuvanje Nadala. Ne znam, ne mogu da garantujem da se nije dopingovao, ali nemate nikakve dokaze ni da jeste. Ako ste ovako vec osuli paljbu po Nadalu, da li ste spremni da priznate da je Nadal najbolji teniser svih vremena (mnogo bolji i od Djokovica) ako se ispostavi da se nije dopingovao? Jer, ako se pokaze da se nije dopingovao, onda su njegovi rezultati iz 2013. vanzemaljski; onda ce se ispostaviti da decko koji ima problema sa povredama ima mnogo vise GS titula od Noleta koji uglavnom (na svu srecu) nema tih poteskoca... A ne, onda cete govoriti kako sponzori stoje iza Nadala i da je u stvari on dopingovan ali se to ne sme otkriti jer je velika kinta u pitanju bla-bla-bla... I tako ce biti sve dok Nole ne bude ponovo pobedjivao Nadala, a ovaj ga hvalio. Jadni ste! Ma, iskidao sam i ja zivce oko Noleta i sve bih dao da se ponovi sezona iz 2011., ali nije fer da bez nekih jacih dokaza pljujete Nadala.

strong

pre 10 godina

Još jednom ovo nije krvni doping.Mnogi naši fudbaleri,košarkaši bili su podvrgnuti PRP tretmanu.Ovde mesta patriotizmu nema kao i navijačkim sttrastima.Ovde je reč o najnormalnijem tretmanu koji je totalno prirodan i koji daje rezultate...Krvni doping je nešto drugo.Apelujem na administratora za malo više obrati pažnju na veliki broj komentara u kojima se pored neznanja seje mržnja!

marko

pre 10 godina

Odgovor za tiguana,kako god bilo i da je sve to legalno kako kazes(a vidi se iz tvog teksta da ne baratas cinjenicama vec samo galamom), Novak je institucija za Rafu u svakom pogledu...

game, set and...

pre 10 godina

dragi moji, retki koji staju u odbranu LEGALNOG...

molim Vas pročitajte pažljivo ceo tekst na engleskom, pa onda zaključujte...

PRP tretman je SAMO jedna od stvari koje Nadal koristi a na rubu su legalnosti, tu je i “komorica” kod kuće za koju su Nadalites optuživali Noleta, ali i neka sprava za trčanje, koja mu “smanjuje napor na kolenima”, a Hofin sindrom zabranjuje trčanje!!! na kraju teksta se takođe kaže za PRP da ovo dvoje doktora imaju dokaze da u 24h hormon rasta “poludi” i da ima 100% efekat dopinga, samo što još nije zabranjen... PRP ima dokazanu primenu u oporavku MEKIH tkiva, a za tendonitise od tog tretmana nema dokazanog boljitka, čak se smatra do dovodi do dodatnog slabljenja ili hronične upale... plus do 2010-te se mogao koristiti samo uz doktorski nalaz... ali važno je da je “legalno”...

najbitnija stvar od svega je da hormon rasta “laserski ubrizgan” na određena “povređena” mesta omogućava brži nestanak anaboličnih sredstava iz organizma, tj. njihovo maskiranje, ali pošto niko to nikada nije našao kod čoveka, ne sme se o tome pisati...

razmislite o tome...

logika

pre 10 godina

"Postoje dva Nadala: Nadal nakljukan hormonima koji pobedjuje na svim podlogama i Nadal bez hormona koji gubi glatko u prvim kolima. Hormone mu ocigledno daju dozirano samo do Vimbldona a onda ga puste da se iscisti do kraja sezone. Zasto to prolazi nekaznjeno, to je pitanje za zvanicnike.
(Goran, 8. oktobar 2013 23:05)"

Izvini prijatelju, dakle prestali su da mu daju tu terapiju, pa je pukao na Vimbldonu. Kažeš, on se od tada čisti. OK, u periodu čišćenja je osvojio US open, Sinsinati, Montreal, igrao finale Pekinga... Jbt, dobro je da su prestali! Dokumentuj to tvoje saznanje, pa objavi negde, molim te.

komentar

pre 10 godina

U tome i jeste stvar,
sve sto radi Nadal
ATP odmah proglasi za legalno.:(

Kada je Djokovic nekada predavao meceve zbog povrede,
samo sto ga nisu razapeli na krst.:(

Kada je Nadal NAMERNO izgubio na Vimbldonu 2013
niko ni reci.:(

Za mene uvek No1e!

pre 10 godina

Pa covek je bre ko iz fabrike da je izasao. Prirodni desnjak kojeg je stric izmaltretirao da igra levom. A tek tripove koje ima po terenu? Kakva bre povreda, napravili su pauzu da bi nasli nacin kako Noletu da stanu na put, pa posle frustracija koje je preziveo 2011. (7 izgubljenih finala od Noleta) jasno je bilo da takav ne moze Noletu na crtu!

Stole

pre 10 godina

bas me zanima dal ce isto z apar godina isplivati i za Majkl Felpsa da s edopingovao.Za Karl Luisa se jos ranije to pricalo.Slazem s eda je potrebno znanje da bi se i pored dopinga pobdjivalo u tenisu al kako nadal izgubi od Rosola i Darsisa,Noletu se tako nesto nikad nije desilo,covek te leve uvek dobija sa nulom.

GT40

pre 10 godina

Stvar je vrlo jednostavna,profit buši gde burgija neće. Zbog velikih sponzorskih kompanija moral se potpuno izgubio. Voleo bih da mi neko nepristrasno objasni kako "doping" može nositi ime "legalan" i biti dozvoljen. Za mene svaki sportista koji ujutru umesto "kifle, jogurta, čokoladice", energetskih preparata pred meč nešto petlja sa bilo kojom medicinskom procedurom, (osim fizioterapeutske), nije legalan. Ovo je sramota, legalno se prave kiborg takmičari. Ovim izjavama tenis je mnogo izgubio,a nije ništa neobično, već očekivano da to dolazi bš od Španaca. A i bilo je sasvim jasno svakom aktivnom sportisti, koji se bar jednom povredio u karijeri, kakvi su stresni ponovni treninzi i dolazak do nekadašnje forme. Postoji strah od nove povrede, postepeno dizanje operećenja....Ovde Nadal, posle 7 meseci od komplikovane povrede kolena, staje na crtu najboljim teniserima sveta ( svih prvih 20 su za respekt), i čisti ih sa terena kao metlom. Kako da ne. Zato je i ova iznudjenja izjava - "objašnjenje" i opravdavanjenje nemogućeg.

Mirko

pre 10 godina

Sve polako dolazi na svoje.
Sada su priznali nekakav "legalni" doping, a za mesec dva ... isplivaće još neki detalji koji nisu ni malo legalni.

Gde ima dima, ima i vatre, a u slučaju nekoga ko se mesecima lečio i posle zalečene povrede (koju i dalje oseća) napraviti ovakve rezultate ... ovo bi mogao da bude veliki šumski požar.

Putar

pre 10 godina

Kad su Italijanski odbojkaši oteli svetsko prvenstvo, antidoping kontrola je pokazala da su pozitivni. Kontrolni test je to isto pokazao! NISU IM UZELI TITULU i dodelili Srbima.
U odbojci je mnogo manji novac u pitanju.
samo sukob interesa, kao što se otprilike dešava, može da obelodani istinu.
Samo jedna činjenica govori o istinitosti testova dopinga - peticija koju je potpisalo 30 tenisera da se kontrola obavlja pred kamerama i u prisustvu jedne neutralne osobe.
Novak je potpisao peticiju. Ako neko zna spisak igrača koji su potpisali, molila bih da napiše. Onda će nam, još malo, neke stvari biti jasnije.
Troickom želim maksimalan uspeh na ročištu.

Miki

pre 10 godina

Koliko god da je spreman ovakav tempo ne bi organizam izdrzao..ne zelim mu zlo naravno ali sa medicinske strane gledano,zavrsice karijeru mnogo ranije nego sto je planirao..ako o tome i razmislja.A sto se tice ove terapije..pa posle onolike price o dopingu necim su morali da zamazu oci narodu..

Dr. Boskovic

pre 10 godina

The efficacy of certain growth factors in healing various injuries and the concentrations of these growth factors found within PRP are the theoretical basis for the use of PRP in tissue repair.[1] The platelets collected in PRP are activated by the addition of thrombin and calcium chloride, which induces the release of these factors from alpha granules. The growth factors and other cytokines present in PRP include:[1][2]Rafini Faktori Rasta:

platelet-derived growth factor
transforming growth factor beta
fibroblast growth factor
insulin-like growth factor 1
insulin-like growth factor 2
vascular endothelial growth factor
epidermal growth factor
Interleukin 8
keratinocyte growth factor
connective tissue growth factor

Nije dokazano da intramuskularna aplikacija im sistemski efekat.
Verujem da se kod Rafaela koristi neka druga i bolja vrste terapije.
On je na kraju krajeva stalno pod povredom pa koristi jake lekove!!!

Damjan Sumerac

pre 10 godina

Šta se čudite pa svi vrhunski sportisti koriste doping a pogotovu teniseri. Nadal je izgubio preko 20 kilograma posle " povrede". Moje teorija je da su ga uhvatili da se dopinguje pa su napravili dogovor da se "povredi" i nastavi naredne godine. E sad pitanje je kako je Nadal izgubio 20kg. Kada sportista prestane da uzima drogu telo koje je naviknuto na saplemente, hormone, anabolike itd. posle prestanka smanjuje, jede, mišiće i skladišti masnoće organizma jer organizam reguje kao da gladuje ako dnevni unosi nisu preko na pr. 4500 kalorija + hormoni anabolici itd. Tim procesom dolazi do velikog gubitka mišićne mase, što meni govori da je sigurno uzimao dopingE (više jer sa onakvim telom i izraženim deltoidima ZA TENISERA je ne moguće da dođe to takvog rezultata prirodnim putem.) Verujte mi znam šta pričam. Nemam ništa protiv Nadala ali od svih tenisera mislim da je on uzimao zaj+++no puno steroida i hormona (ili ima odličnu genetiku) da sad ne navodim šta je mogao da uzima jer ko zna kakvi se sve farmaceutski proizvodi vrte u tim bogatim krugovima. Što se Novaka tiče i on uzima i verujte mi ja ga ne bih ni kritikovao ako bi se to saznalo jer svi ti dopinzi su samo blaga pomoć on i dalje trenira 5,6 sati dnevno, pazi na ishranu spava 9 sati i ima isplaniran svaki minut dana plus to je život bez poroka i zabave tako da skidma kapu obojci jer su vrhunski sportisti.

tiguan

pre 10 godina

Ovaj proces koji je opisan je u tenisu LEGALAN! Jos jednom - LEGALAN! I ponovo za one koji malo teze citaju: L E G A L A N! Da li to moze da dopre do glava Djokovicevih idolopoklonika?! Da li oni uopste znaju znacenje te reci ili joj menjaju znacenje u zavisnosti od konteksta? Da danas Novak kaze da radi potpuno isto, svi ti koji pozivaju na 'oduzimanje titula i spaljivanje na lomaci' bi viknuli u glas - "pa sta, to je ionako dozvoljeno"! E, po tome se ostrasceni ljubitelji sporta razlikuju od realnih.
Moze se raspravljati o tome da li ovaj proces treba da bude dozvoljen ili ne, ali sve dok JESTE DOZVOLJEN optuzivati Nadala za doping BEZ IJEDNOG dokaza da je prekrsio neko pravilo je odlika frustracije, zavisti i gluposti.
Molim lepo - ili dajte dokaz ili zacutite! Najlakse je kao neka baba pljuvati bez osnova.

nsnsns

pre 10 godina

Ma dajte koji je ovo doping, ovo moze svako da koristi nema nikakvih supstanci, jednostavno se preciscava sopstvena krv da bi se brze oporavio.
Sad najbolje zabraniti lecenje kad se neko povredi, jer jelte tu se koriste lekovi, koji nisu prirodne supstance...

nemam ime

pre 10 godina

pre nego pocnete da plujete nadala i da verujete svemu sto procitate raspitajte se malo. lepo je verdasko rekao da mu rade PLAZMA TERAPIJU koja se i kod nas radi u svakoj drugoj ordinaciji i vecina nasih sportista je koristi. ona sluzi da se povredjena tetiva, zglob, misic.. brze oporavi i nema veze sa dopingom!!

george wordy

pre 10 godina

Kod Nadala je očigledan primer fanatizma, prekomernog naprezanja materijala, povreda kolena samo je jadan signal takvog stanja. To je i psihološka trauma, nerealna psihopatska težnja ka tronu, biti najbolji , po svaku cenu, pa i života. Danas je medicina ta koja od Sportista stvara kiborge. Kolio ta ista medicina može da revitalizuje prenapregnute mišiće, tkiva i organe ,to je pitanje.Pored psiho fizičkih promena , nastaje i promena svesti, prihvatanje sebe kao nadčovekom, koji mora da pobedi. U celoj priči Nadal je žrtva izvesnog projekta, u kojem je uključen tim stručnjaka , naravno novac je u pitanju, koliko ostaje Nadalu i to je pitanje. Vrh organizovanog kriminala jeste trgovina ljudskom krvlju, tkivima, i organima, sve uz pomoć legalnih državnih institucija i vrhunskih timova doktora specijalista medicine, koji su dali Hipokratovu zakletvu. Dobro je da se povela rasprava i o ovoj vrsti dopinga u Sportu, pre svega zbog zaštite života mladih sportista koji postaju žrtve nerealnih projekata , ne toliko svojih koliko onih koji na njima žele da zarade. U pozadini svega je ljudska pohlepa, nezajažljivost, koja najčešće odvodi ljude sa one strane duge.

mika slika

pre 10 godina

zbog ovakvog vida dopinga je austrijska nordiska ski-reprezentacija pre nekoliko godina upala u velike probleme!naime, u njihovom kampu doping kontrola je pronasla flasice krvi, spriceve itd. neki treneri i reprezentativci su dozivotno suspendovani a sada smeju samo da voze sanke...ne razumem zasto je to u tenisu dozvoljeno a u ostalim sportovima ne?!

srboljub

pre 10 godina

Da li se sećate konferencije za štampu od pre par godina, kada je Nadal počeo da se previja od bolova i grčeva u stomaku i da klizi ispod stola? Stop dopingu! Akcija!

Zemunac

pre 10 godina

Da se ja pitam, dozvolio bih da se koristi doping u sportu. Jer, mene bas
briga sto ce ti sportisti sutra da se povuku upropascenog zdravlja, imaju
svoje milione, pa neka se lece. Ono sto je meni kao gledaocu bitno je da
vidim spektakl, nove rekorde, atraktivnu igru, trcanje da iznemoglosti.
Sami sportisti mi uopste nisu bitni, cak i ako neki prerano odapne, ima
na milione klinaca koji cekaju da zauzmu njegovo mesto i sou se nastavlja.
Pa i vi koji cete da me kritikujete i sami znate da su npr. skoro svi igraci u Premijer ligi ili Bundesligi dopingovani, pa opet sa uzivanjem
gledate te meceve, a za sudbinu tih sportista vas, ako cemo iskreno, bas
briga. Ako je vama potpuno svejedno, a i sami sportisti su spremni da uniste svoje zdravlje zbog olimpijske medalje ili osvajanja Lige sampiona,
zasto im onda zabranjivati da koriste doping? Pa i u interesu sponzora je
da se postizu sve bolji i bolji rezultati, jer rekordi povecavaju gledanost, a posto ljudsko telo ima odredjene granice, onda je doping nesto neminovno za prevazilazenje tih prirodnih barijera daljim rekordima.
Legalizacijom dopinga se i svi sportisti stavljaju u ravnopravan polozaj,
a ne kao sto sada imamo situaciju da se Nadalu sve dopusta, a nas Troicki
i hrvatski Cilic kaznjavaju.

Goran

pre 10 godina

Ljubo, nisi dobro procitao vest. Ovo nije krvni doping. Istina, pominje se krv, ali to je jedina slicnost ... ali onima koji ne citaju pazljivo i koji zele da zakljuce nesto - ocigledno dovoljna.

Nenad

pre 10 godina

Da,kako da ne...Legalni kao canabis u Amsterdamu.Znao je da stane u odbranu Gasqueta kada se dokazalo da ovaj smrce koku.Zasto nije javno receno sa cime mesaju tu krv?Ima na ovim forumima i medju komentatorima ljudi iz sveta farmacije koji bi jasno definisali svaku supstancu koja se koristi prilikom ovakve terapije.Ali,po nekom nepisanom pravilu,priznanja za doping obicno se desavaju mnogo godina nakon sto sportista okonca karijeru.Sto neko rece,"kod Opre na kaucu" :-) Armstrong je cist,najsveziji primer.E,ako je tako,lepo mu oduzeti sve titule i dodeliti finalistima protiv kojih je igrao.Najpravednije.

Mito

pre 10 godina

Izgleda da i ovde postoje dvostruka merila. Nadal može da se dopinguje a za ostale i kad se posumlja ili se doping test ne izvrši momentalno važe druga pravila. Javna je tajna da su kolena kod Nadala u lošem stanju, a čova igra kao da je potpuno zdrav. Krvni doping je zabranjen posle OI u Moskvi,a ovo je jedan oblik krvnog dopinga.

PSL

pre 10 godina

Interesantna stvar je da su mnogi pisali o dopingu i utaj konteks obavezno stavljali Nadala. Prvo su pisali francuzi, pa englezi i uvek se spominje Nadal. Gde ima dima ima i vatre. Niko nije spomenuo Federera, Mareja ili Novaka. Novak je imao fantastičnu 2011 ali se nije pojavio na terenu posle osam meseci paoze i teške povrede kolena, prema tome Nadal je zaista vrlo sumnjiv.

dejan

pre 10 godina

Da budem iskren, Nadalu i treba omoguciti da se dopinguje, takodje i Mareju, njih dvojica koriste raznorazne metode i dopinge koji se malo tolerisu, a malo su i na granici dozvoljenih. Jel da ne koriste, na sta bi licio danasnji tenis? Nole bi neprekosnoveno vladao, ne bi bil turnira gde ne bi pobedjivao i sigurno niko vise ne bi ni pratio tenis, barem ne koliko se danas prati. Kaze neko, pa sta, koristio je to i Tajger vuds. Pa ok, ali to je USA i kod njih se koristi sve i svasta, to nema veze sa zivotom. Svaka cast Federeru i Djokovicu, na njima e jedino vidi da su cisti. Djokovic koristi hiperbaricnu komoru, ali to je terapija kiseonikom i 100% je legalna stvar, tu nema niceg drugog osim da je uzeo bocu sa kiseonikom i otisao da roni na desetak metara dubine. Kako vidim nema nadalovaca da se jave? Pa i mene bi bilo sramota, da navijam za nekog ko se bode u venu stalno. Mislim da Nole nece potencirati ovaj slucaj sa dopingom, jel je dzentlmen, a kladim se da bi, da je obrnuto, Nadal skocio i trazio svakojake provere i suspenziju.

deksonyu

pre 10 godina

ovo Po meni nije Doping. mnogo NBA igrači dolaze u nemačku da Prime ovu terapiju. ubrizgava se baš u uštećeno tetivo. Brajant. Derik Rose, su igrači kojima na taj način spaseno koleno. inače bi bilo kraj karjere....

strong

pre 10 godina

Zašto komentarišite nešto o čemu nemate pojma.Opisaću vam ceo proces koji je koristio Nadal.Prvo se uzme veća količina krivi,zatim se krvni elementi običnim centrifugiranjem odvoje i ubace u novi špric na koji se stavlja široka igla.Zatim jedan od lekara uzima sondu ultrazvuka i počinje da "nišani" povređeno mesto,drugi lekar nabija iglu i tretman počinje.Vrlo je bolan i što je najgore to mučenje dugo traje.Tako tretirano mesto se brže oporavlja,međutim dobijaju se temperature itd...Znači nije stvar u krvnom dopingu već o tretmanu povređenog dela tela.Molio bih da se javi neki sportski lekar koji je upućen u ovaj tretman.Kada je Novak pravio one vanzemaljske rezultate svi vi ste bili sigurni da nije u pitanju doping.To su vrhunski sportisti koji su svedeni na potrošni materijal i na kojima se svaka šuša može iživljavati.Podrška i Nadalu i velikom majstoru Novaku.

Ivan

pre 10 godina

Ja jesam laik, tako da mozda gresim, ali koliko ja znam, ne vidim razliku izmedju ovog slucaja i tog EPO dopinga, zbog kojeg na primer razapinju Armstronga...

bla bla

pre 10 godina

A Djokovic izlecio astmu, alergije i poboljsao kondiciju za 130%, gluten dijetom i nekim stranim medom...ili mozda nekim Edisonovim pronalaskom koji je ukraden od Tesle a koji je isto koristio i Felps kad (ni)je pobedio Cavica...

Zuki

pre 10 godina

Hormon rasta je odgovoran za brz oporavak organizma od velikih napora, vecu misicnu masu, u gipkije telo. Njegova kolicina u organizmu muskarca znatno opada posle 25. godine zivota. Zato sa godinama postajemo kruci, tromiji, teze se oporavljamo od napora i povreda i povecava se procenat masti u organizmu.
Neprirodno velike kolicine hormona rasta u zrelom dobu gotovo sigurno dovode do pojave raznih vrsta tumora (neprirodni rast tkiva). Nije mu pametno to sto radi. Mnogo rizikuje, bez obzira da li se takve metode smatraju legalnim ili ne. Moze da se desi da plati preskupo saku sportskih trofeja. A onda ga sve pare ovog sveta nece izleciti.

Apel

pre 10 godina

Ljudi, ja sam davno rekao da se u zivotu nicemu ne treba cuditi, da je sve moguce, pa i Ajnstajn je rekao da je glupost bez granica. Ali bez obzira, ipak me s vremena na vreme na momenat dirne glupost u svom stalnom progresu, no brzo se trudim da se povratim i shvatim da je to jednostavno tako. Ja ne znam stvarno da li je toliko tesko procitati pazljivo ovaj zaista kratak tekst. Dakle receno je 1)2011 je metoda legalizovana (ovo je sasvim dovoljno da ucini besmislenim bilo kakvu raspravu) 2) doping ne moze biti ako vi koristite sopstvenu krv, dakle deo sebe da biste sebi pomogli, znaci nema unosa vestackih materija 3) Nadal je sam priznao da ju je koristio. Narode Srbije, urazumi se i pocni vise da razmisljas mozgom, a manje emocijama. Ovde neki kazu da je tezina teksta jer pisu Englezi. Pa da, istina je da su engleski novinari sjajni u svom poslu, zato i vode racuna kako se izrazavaju, a opet poenta je malo "pecnuti" javnost, pogotovo one koji ne citaju pazljivo, a drugo ne zaboravite da je Endi Marej najveca nada Velike Britanije posle dugo godina, pa opet i on nije broj 1 bas zbog tog Nadala, tako da logicno je da ce gledati da ga kritikuju gde god ima prostora.

dejan

pre 10 godina

Ova Nadal je najveca teniska prevara. Jos kada se pojavio privukao mi je paznju ritualom kod serviranja, nisam mogao da poveruaem sta gledam, tip 'ladno krade sekunde izmisljenim ritualom, sudije tolerisu, a on postaje suetski poznat teniser, velicina. Sve ide super dok se Nole nije pojavio i poceo da ga delje k'o vola u kupusu, da ga izludjuje! Tada cika Toni poseze sa drogicom, jer porazí ne mogu na drugaciji nacin da se sprece. Sad, mislím da ce, nazalost, sve ostati na nouinarskim clancima, jer velika lova je u igri. Steta, jer da nije ovog nadrogiranog, Nole bí vec sad imao 10 slemova, i to dva Garosa!

Sin po materi

pre 10 godina

Rafa je veliki radnik, barem ga tako mediji koji imaju uvid u karijeru predstavljaju. Po izjavama se uvek vidi i da je pristojan momak. Po ličnom životu takođe. Ne vidim odakle tolika sumnjičavost prema njemu. Ako je to samo zato što nekada pobedi Noleta, onda se treba zapitati kakvi smo to ljudi. Dok se ne dokaže da neko koristi zabranjena sredstva ili izbegava kontrole, ne treba biti sudija, po meni

Drzava - TO SAM JA

pre 10 godina

naravno da je legalni doping zato sto ga nema na listi zabranjenih.....to je rupa u atp...i Nadal apsolutno nista nije kriv....decko je na taj nacin samo izlecio povredu!!!
Druga stvar je cinjenica da je tenis potpuno propao...Federer, Marej, Conga, Berdih...tako da Nadal ima samo jednog rivala a to je Novak(koji nije u formi)....ostale on lako dobija sto je i pokazao....
treca stvar...na antidoping testu nije utvrdjeno da je bio dopingovan....da je tako naravno da bi mu se brisali rezultati, suspenzija plus raskidi ugovora...teorija zavere je samo teorija

Inace kako to da ceo svet pati od astme a samo se nas Nole izlecio i moze da igra tenis po 6 sati...posto kujete teorije zavere eto vam jedna...Nole eto srece da dobijes Nobelovu nagradu...iskorenio astmu...svaka cast

Miodrag

pre 10 godina

Stvarno bi bilo glupo oduzeti Nadalinki sve titule jer tada bi Federer imao oko 25 grend slem titula,a nas Nole oko 13-15 najmanje.E to nike i ostali sponzori nece nikad dozvoliti.

Ratko Jevtovic

pre 10 godina

Ja mislim da on svako jutro picenje i sa casicom ciste sumadijske rakijice.....da oseti atmosferu...
Pozdrav iz Perta, Australija

Pantelic A.

pre 10 godina

Ovo se radi 50 godina! Pa Nemacka je 70 i neke godine osvojila titulu prvaka Sveta u fudbalu upravo sa tim. Kakav je to doping gde ti tvoju krv vade dok si na kondicionom treningu po planinama a potom tu tvoju krv punu kiseonika ti vracaju kada je tesko na turnirima. To rade apsolutno svi sportisti vec decenijama a sada su usavrsili metode da odvajaju i najbolje celije. Ovo nije nikakva hemija i ne moze spadati pod nikakve droge, lekove, hormone itd. Znaci ova transfuzija sopstvene sveze krvi ne moze da se otkrije nikako, takodje nema stetnih posledica po ljudsko zdravlje. Slazem se mozda nije fer to raditi ali je apsolutno cisto cak sta vise u neku ruku i zdravo ako si izlozen velikom naporu. E zato sad Nadal ima kolena ko u 50 godin posto nisu izdrzala taj prejak tempo tenisa on ga bas pretera.

zelena trava

pre 10 godina

Zar su to novine koje ste nasli da citirate? Gluposti se i stampaju da bi zaludni citali. Ako je radio nesto nedozvoljeno, onda i on sam zna da mu titule ne vrede nista. Samo sto to vise lici na "sta je babi milo...". A o Tiger-u ne vredi trositi reci. Sta ce golfer sa dopingom? Pogledajte kako izgledaju rekreativci i polu-ozbiljni igraci golfa i jasno je kakva im je forma potrebna. Golf je igra vestine i koncentracije, a ne misica, gde ni svoju opremu ne nosite sami, a kamoli da lupate po lopti i trcite 4-5 sati.

kingfisher

pre 10 godina

Ma vidi sve ove srpske moralne vertikale, puna im usta Nadala. A kad je Troicki u pitanju tamo je sve nepravda i belosvetska zavera protiv vascelog srpstva.

Mihajlo

pre 10 godina

Ova vrsta dopinga se pojavila pre oko 20 godina, glavni problem je bio sto je gotovo nemoguce otkriti ovu prevaru. Španski doktor Eufimijan Fuentes osuden je u aprilu 2011 za organizovanje dopingovanja ovom metodom, davao je usluge dopinga sportistima koji su imali da plate... Gde ovo vodi gospodo, ljude kaznjavaju za doping ako koriste neke najobicnije lekove a ova sofisticirana prevara je legalizovana. Kazne Troickog i Cilica ciji su rezultati smesni kada je tenis u pitanju, valjda moraju nekog da kazne a kiborge tipa Nadal ne, Nike je rekao da je to regularno, ja odustajem od tenisa... Postoje video igrice, tamo su junaci regularni, Viva Espania, viva doping!!!

sasa jokic

pre 10 godina

Ja mislim da je ovo cisti spin. Sad ce se ljudi bavkti ovom temom da li je PRP doping ili ne, a skrenuce se tema sa pravog dopinga.
Ponavljam, nemoguce je nakon 7 meseci pauze osvojiti 10 turnira. Covek je trenirao punom parom, i usput se dopunjavao koje cime. Bice ponovo pauza, potpisujem.

deniboy

pre 10 godina

The treatment remains entirely above board. It should also be emphasised that the restored world number one has repeatedly called for all drug tests under tennis’s increasingly beefed up anti doping programme to be made public, as he is fed up at being associated with an issue that has increasingly come to the fore in tennis over the past twelve months.
Ukratko Nadal je tražio da anti-dopnig testovi budu javni jer mu je dosta da ga povezuju sa dopnigom u zadnjih 12 mjeseci.

slobinator

pre 10 godina

da tu nisu čista posla ja sam to znao odavno i ostavljao komentare pa su mi lupali minuse.meni je on bio sumnjiv još kada je dobio federera na vrhuncu snage u vimbldonu i to pošto je gubio sa 2:0 u setovima.tada je vraćao loptice i iz drugog reda tribina.nekoliko puta ga je novak prosto rasturio i na šljaci ali je on uspevao da dobije mečeve vraćajući neke udarce koje normalan čovek ne bi vratio ni da ima motor u zadnjici.bez tog sumanutog trčanja a imajući u vidu njegov skroman repertoar udaraca nadal bi objektivno bio između 30 i 50 mesta na svetu.

vamos dopingos

pre 10 godina

Kada sam prošle godine nekoliko puta komentarisao o fantastičnom fuentesu koji je iznenada naprasno preminuo noć uoči suđenja, a kada je sav dokazni materijal PO NALOGU ŠPANSKOG SUDA uništen kako bi se sakrila imena njegovih klijenata, VI niste objavljivali te komentare. U biciklizmu, fudbalu, rukometu, košarci, (pokušali i odbojci!) Španci odjednom (od 2000-te godine) postadoše prvaci svemira. Lepo je javno rekao Kajzer Franc: nemoguće je da kad mi (Nemci) padamo oni i dalje trče još jače. Rafine uspehe odavno su progasilisumnjivim njegove kolege teniseri, Francuzi, pa zatim i Britanci. Mary, Rafin drugar još iz pionirskih dana je javno iskazao svoje razočaranje tim saznanjima. Fuentesove medalje prikrivaju svetske sportske organizacije, zbog korupcije, finansijskih interesa pa i rasizma.
Tikovi (nečista savest), gubitak kose, sve češći kiseli nervozni osmesi, lažna bolovanja za čiščenje organizma, pa neverovatni supermenski povratak...Isuviše providno. Rafa pobeđuje uglavnom na snagu, upornost, izdržljivost, koje se stiču treningom. Zar stvarno mislite da drugi teniseri ne treniraju?
Ranije sam se divio mom tadašnjem idolu Lensu, bio sam naivan i verovao antidoping agenciji. Vratiće on medalje i titule kada prođe marketinško interesovanje, a šta je sa nepošteno pobeđenim rivalima i sa njihovim neostvarenim karijerama?

Milli Vanilli

pre 10 godina

Oho ho. Pocelo klupko da se odvija. Ajde, ajde mozete vi nama jos sto sta reci sta ima u toj krvi. I rengen snimak kolena pre sa "povredom", tokom "rehabilitacije" i sada kada je "izleceno". Moze biti da nikada nije ni bilo problema sa kolenom, barem nije tako izgledalo. Ali moze se utvrditi, sada kada sam Nadal nije hteo o tome da prica. Morali Francuzi da ga prozivaju.
Mozete misliti kakav Hrkules ce se Murray vratiti sa svoje terapije, za Federera cemo videti… A reakcija teniskog sveta cemo tek biti burna.

Uzimaj taj "odmor" Nole i ne cekaj da te ovi hemicari pocnu pobedjivati. Posle kasno da se radujemo Grand Slemovima i privim mestima.

deniboy

pre 10 godina

Evo jednog "Nadalovca" sa citiranom rečenicom sa Daily Maya
"It should be stressed that the latter process, which involves taking blood and then re-injecting it around the knee tendons, is now ENTIRELY LEGAL and in widespread use"-za one koji ne znaju Engleski zadnje 2 ključne riječi su POTPUNO LEGALNO i u ŠIROKOJ UOPTREBI.Dakle Nadal nije napravio ništa NELEGALNO da bi ga se trebalo sankcionirati,za šta se vi Nadalomrsci lovite to je strašno.

damira_90@hotmail.com

pre 10 godina

Nije posteno,sta god da je,on jeste sumnjiv!Rogere,ovoga ce sacuvat ali ti si za mene NAJBOLJI IKADA!Pa makar Nadal imao 30.GS titula.

RvN10

pre 10 godina

Mislim da 90% ljudi koji su ostavili komentar nisu ni procitali tekst, vec su odmah krenuli sa pljuvanjem. (el.special#2, 8. oktobar 2013 23:22) je sve lepo objasnio. I samo poruka za (Cile, 8. oktobar 2013 23:37), ta dva maratona od po 5,6 sati je odigrao Novak na Australian Openu 2012., 5 protiv Mareja u polufinalu i 6 protiv Nadala u finalu i oba dobio, tako da ti malo ne ide u prilog to sto si napisao. pozz za b92!

xXx

pre 10 godina

A NAŠ Nole koji ga šije 7 puta zaredom čist ko suza, je l'? Ma kako da ne. Ceo život uložiš u tenis i ništa osim tenisa, probiješ se u vrh, stanu sponzori iza tebe i ostali moćnici koji kažu sad ćeš da nam zaradiš pare, a mi ćemo da ti pomognemo u tome.... I šta, mislite da biste smeli da kažete ''ne ja sam pošten i neću da se dopingujem'' ? Kako da ne. Danas se život gubi za 200€ a kamo li za stotine miliona koje se obrću u sportu.

Joca S

pre 10 godina

Zbog ovog se u biciklizmu dobija 2godine suspenzije ali tamo nema ogromnih para pa bicikliste mogu da kazne bez posledica, u tenisu i fudbalu je to malo drugacije.

mister

pre 10 godina

Sramota veeelika!To bi isto bilo da Tipsa kaze isao sam sa Novakom da menjam krv zajedno,deluje :)) Salu na stranu,Nadal je prvo bio normalne konstitucije,pa se onda napucao,leva mu je bila kao u bodi bildera,pa se sada ako primetite opet stesao!Nisu cista posla i niko ne moze da me ubedi da je Nadal veci dasa od Rodzera i Novaka!!!Zavrsio sam DIF,znam sta pricam,ako neko vadi iz vaseg organizma nesto pa ubacuje pod punim treningom ili samo ubacuje pod punim treningom to je doping..Nadal se vratio posle teske povrede i igra kao da je drogiran,kao macka se krece...ALOOOOOO povreda kolena je ozbiljna stvar,a on isto na sljaci,na betonu(a velika je razlika) samo cepa...Federeru se vidi,ne moze vise godine su tu,porodica,covek je genije svog zanata i polakoodlazi,Novak je izbacio gluten iz ishrane sto je dozvoljeno a i dalje je konstantan!!!!!!Nadal je imao vec pauzu zbog povrede pa se vrati jaci,pa opet pauzu vise od pola godina pa se vratio jos jaci ne ide...JESTE on borac,ludak,fanatik ali malo je cudno ovo...

Djole

pre 10 godina

Kao i sa Zistin Enan... Bilo mi je i tad cudno da neko sa metar i po i 55 kila udara loptu jace od Serene Vilijams... Ona je se kao "povukla" sa 26 godina ?!? I kao vratila se na kratko... http://en.wikipedia.org/wiki/Justine_Henin
Samo sto je Nadal mnogo vece ime i zvezda,mnogo vise stvari je u igri,mnogo teze ce stvari da izadju na cistac... Ako ikad izadju (postoji mogucnost da se to nikad ne obelodani)...

nesporno

pre 10 godina

Nije meni zao tenisera,ni Federera,Djokovica i ostalih vrhunskih tenisera koji su gubili od Nadala,primaju oni velike pare za to i kad izgube.Zao mi je svih onih ljudi,desetine i stotine miliona gledalaca i fanova,koji vide prevaranta na tv-u,celom svetu je jasno da sa njim nisu cista posla,ali nista ne mogu da urade po tom pitanju jer je prevarant tu postavljen sa odredjenom namerom i da bi onima koji finansijski stoje iza prevaranta donosio ogroman profit.I zao mi je svih oni fanova koji podrzavaju ovog prevaranta.Da li su slepi kod ociju ili sta vec,nikada mi nece biti jasno.

ni klot, ni frket

pre 10 godina

"Mnogi drugi sportisti koristili su ovu tehniku, uključujući i Tajgera Vudsa." Ako je ovo doping... sta ce golferu doping???

neko je u zabludi..a ko?

pre 10 godina

U pitanju je neka vrsta krvne terapije, rece Verdasko koji mi uvek, usput onako vizuelno izgledao kao da se fiksa. Prakticno cistis krv..a od cega od umora?? Pa umor je prirodan proces kao i odmor?? Ali ajde sada da koristimo sve i svasta da bi se brze odmorili?? Meni uopste nije potrebno da je ovo Verdasko rekao jer sam kao laik samo malo razmisljao i nista vise. Kada neko odsustvuje iz fudbala 2 meseca, to znaci da je imao ozbiljnu povredu. Da li se kao igrac vrati i odmah razbija mesecima na terenu?? Odmah daje golove na svakom mecu narednih 6 meseci?? Svaki mec?? A sta onda pricati o nekome ko nije igrao takmicarse meceve, nikakve zvanicne meceve bolje receno SEDAM meseci?? Pa to nije ozbiljna povreda to je VEOMA , VEOMA ozbiljna povreda. Pa nije Rafa valjda imao prelom noge, ne daj Boze? I onda se vrati i sve osvaja i pobedjuje. To je NEMOGUCE. On nije smeo da igra a sve vreme je trenirao uporno kao zver. Vratio se potpuno odmoran, u kondiciji, vrhunskoj i sve zivo razbija i osvaja?? Svaka cast..on je fenomen. Licno me interesuje dokle ce tako, kako ce da izgleda naredna sezona i odbrana 10 turnira koje je osvojio za 5, 6 meseci. Ovo je naucna fantastika pa vi lupajte minuse, to je obicno moje misljenje. Nije realno??

Dragana P.

pre 10 godina

Isto ovo identicno radili su i Lensu. Ako ste gledali emisiju na NG ili Diskaveriju ufff vise ne znam ni ja gde gledah pre vise meseci izvinite - izvade ima krv u planinama onda im ubrizgaju pri naporima i tako dalje i tako dalje... Opasna rabota. Opasan poremecaj funkcionisanja organizma...

ferplej

pre 10 godina

Proguglajte malo pa cete videti da i nasa doktorica Marijana koristi metodu slicnog efekta koja 4 puta brze sanira povredu.I ne da bog da nesto bude od ovoga jer ce onda 90 posto sportista biti kaznjeno,tj svaki spostista koji je ikada bio povredjen..Nece valjda ici u banju da se leci sa babama.Cilj je da se sto pre dovede u normalno stanje,sto kod Nadala nije moguce..On igra sa 90 posto svojih realnih sposobnosti i opet je najbolji

Stefan

pre 10 godina

Ko bre posle povrede kolena moze da se vrati i osvoji sve moguce najjace turnire u sezoni i nadoknadi minus od 7000 bodova, povreda kolena i ne postoji, povukao se zbog dopa to je i budali jasno, a za to vreme je trenirao kao blesav u zatvorenom prostoru i danju i nocu ali opet nisa specijalno nije napravio jer sve i dalje zavisi samo od Novaka ako on igra svoj tenis kao u Pekingu Spancu ne pomaze nista,,,

Cile

pre 10 godina

Sta bi nadalovci?Malo malo pa reci 'doping' i 'nadal' se stavljaju u iste recenice.Nema dalje.Ovo su sad britanci pisali tekst.Klupko,polako ali sigurno, pocinje da se odmotava.Realno,mene bi bio blam da navijam za jednog najobicnijeg prevaranta.I da je on cist i sve,tezak je smarac i antiteniser.Ali hemija je to napravila od njega.To je ujka Tonijeva zamisao.On je mastermind ovakvog Nadala.Zar mislite da cist teniser moze u proseku tri sata da stoji 5 metara iza servis linije i da gruva do besvesti?Ili one maratone po 5,6 sati?MARATONE PO 5,6 SATI DVA DANA ZAREDOM? Covek glumi nekog baju,nevinasce,umesto da ga isutiraju sa ATP tura i sve titule oduzmu i raspodele finalistima.Protiv prevaranata samo najostrije.

Исток

pre 10 godina

Ово је само једна варијанта праксе да се играчима убацује њихова "побољшана" крв. Па то раде и сви код нас. Иду на висинске припреме. Због ређег ваздуха се повећа број црвених крвних зрнаца и ниво хемоглобина. Изваде им крв тада, на врхунцу снаге. Онда им ту крв назад убризгају пред важну утакмицу, или важан период сезоне који следи. Играчи се теже умарају, бржи су, снажнији. Да се ја питам ја бих то забранио, јер просто није природно, већ потпуно вештачки процес. Али да се широко практикује, то стоји. Слична је варијанта и ова "филтрација" крви, па се најбоље из крви враћа у крвоток.

Дакле ЗАБРАНИТИ!

Goran

pre 10 godina

Postoje dva Nadala: Nadal nakljukan hormonima koji pobedjuje na svim podlogama i Nadal bez hormona koji gubi glatko u prvim kolima. Hormone mu ocigledno daju dozirano samo do Vimbldona a onda ga puste da se iscisti do kraja sezone. Zasto to prolazi nekaznjeno, to je pitanje za zvanicnike.

fILIP

pre 10 godina

Evidentno...Spanci su odavno poznati po dopingovanju u mnogim sportovima:fudbalu,biciklizmu,atletici itd a Nadalov sponzor Nike je bio akter svih najvecih doping afera..

sajber_Bora

pre 10 godina

Mislim da je ovo sada vec otislo predaleko.Mi hocemo da gledamo ljude, a ne dopingovane kiborge na terenu.To sada znaci da ko ima bolji tim lekara, napredniju terapiju, skuplju hiperbaricnu komoru i prljaviji obraz osvaja turnire!Ja zbog toga ne gledam tenis.Gledam ga zato sto i dalje navijam za prirodne talente koji vredno rade da bi postigli vrhunske rezultate. Drago mi je da Novak u svetskoj javnosti ima imidz cistog sportiste i coveka koji zna da se iznervira kada mu ne ide bas najbolje,da aplaudira na dobar potez protivnika, da se nasmeje kad je gusto i koji zna da napravi sou kad treba. Nije sve u peharima, ima nesto i u srcu

Vanja

pre 10 godina

Ako je to ono sto mislim, u biciklizmu je tako nesto itekako zabranjeno. Tako da je skandalozno da to nije zabranjeno u tenisu. Kako je to legalni doping, voleo bih da znam.

Milos

pre 10 godina

Gde ima dima ima i vatre.Najveci fanovi Nadala,cim cuju rec doping,zakopaju glave ko noj u zemlju,jer im je jasno da im je idol i vise nego sumnjiv,ko penal na ivici sesnaesterca.Covek je jedna velika prevara i vestacka tvorevina kako bi se zaustavio Federer,koji bi imao i preko 25 GS do sada da nisu dopingovali spanca.Nazalost,zbog svega toga je i Djokovic morao da postane mnogo veci fizikalac nego tehnicar kako bi se nadmetao sa dopingovanim.

sremac

pre 10 godina

Ovaj ima hemije u sebi koliko i nasa Galenika. Ovo sto je izgubio od Djokare mislim da je bilo namerno, jer bi bilo providno da je drogiran vise od americkih atleticara.

Milos

pre 10 godina

Sto sve vise kruze price nadal-doping,sve vise postujem Federera.Tvrdoglav je bio uvek,nije menjao stil igre nikada,nije mu se prilagodjavao,cak i posle najtezih poraza,ima negativan skor sa nadalom 10-21,od toga 2-13 na sljaci,ali drzao se koliko je mogao,i dokle god se ne rascisti stvar sa Nadalom,Federer uvek i zauvek ispred Nadala.Ocigledno je da sa spancem nikada nisu bila cista posla.

Branko

pre 10 godina

UHHHHHHHHHHHH!!!
Sada se vidi da smo ja I ostali Nolovi navijaci bili upravu. A vi Nadal-ovci treba da se stidite za vase komentare. Bre koji "legalni" doping??? Sta li je uzimao da maskira droge koje je uzimao. Ovaj tip na posten nacin nema sanse protiv Nola. Zadnji turnir u Kini je pravi odnos izmedju Nola I Nadala. Da nije uzimao drogue sigurno nebi osvojio RG I US Open!!!
Nole ti si CAR.
S, velikim postovanjem,
Branko (Teniser) iz Amerike

el.special#2

pre 10 godina

Ово је смешно шта се све пише! Рафаел Надал је најбољи тенисер свих времена и до тога је дошао давајући надљудске напоре и свако треба да му се поклони. Повреде колена је ризиковао свесно, јер је иако су му сви лекари говорили да због израслине у стопалу, тачније због специјалних патика које му тај бол умањују све се преноси на колена и леђа. Неки су говорили да ће остати богаљ! Што се тиче терапије, па одавно се користе матичне ћелије за лечење најопакијих болести, а то производи организам, тачније узимају се из пупчане врпце. Због чега су ћелије допинг?? -да ли је Меси допингован јер су му из Барсе плаћали терапије, где му је даван баш тај хормон раста!? -Драги моји земљаци, већи је допинг када узмемо два бруфена да би се такмичили у нечему под температуром. Не залазим у то ко је бољи, Надал или Ђоковић,навијам за Нолета, а Рафи се клањам и дивим до земље!

game, set and...

pre 10 godina

tretman se zove PRP i legalizovan je slučajno upravo 2010-te...

a neko reče da se roka od 2008-me, od svoje 17-te godine, pa računajte kad je to bilo, kad mu je ubrzo nakon toga izrasla ona anomalija na levoj nadlaktici...

pozdrav za Boran-Agu...

sportska realnost

pre 10 godina

Nadal se DOPINGUJE! Ali o tome se cuti jer stoje milioni iza njega. Sponzori, turiniri, imena... Sve to privlaci publiku i kupce a to znaci novac. Isto se tako znalo i za Lens Armstronga ali cutalo se dok nije nekom zasmetao

mrmot

pre 10 godina

"Legalni doping",šta još sve neće da smisle.Vade ti krv,mešaju nešto,muljaju,pa ti ponovo vraćaju i naćiće se neki nadalovac kvazistručnjak koji će da kaže da su tu čista posla?Do mojega.I moja baba zna da je krenuo sa dopingom od 2008.godine,može još sto turnira da naosvaja do kraja karijere,poobara sve rekorde tenisa,što se mene tiče,taj čovek se služi nelegalnim sredstvima,uvek se služio i služiće se do onda kada bude priznao sve kod Opre na kauču.I zato je Federer najveći svih vremena.

Ljuba

pre 10 godina

OVAJ NACIN SE ZOVE KRVNI DOPING I ZABRANJEN JE A PRVI SU GA KORISTILI BICIKLISTI!!!
Evo na primer link http://mojenovosti.com/lat/index.php?option=btg_novosti&idnovost=70261&%D0%91%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%88%D0%B0%D0%BD-%D0%A3%D0%BB%D1%80%D0%B8%D1%85-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D0%B3#.UlR7qRCmXAk

sajber_Bora

pre 10 godina

Mislim da je ovo sada vec otislo predaleko.Mi hocemo da gledamo ljude, a ne dopingovane kiborge na terenu.To sada znaci da ko ima bolji tim lekara, napredniju terapiju, skuplju hiperbaricnu komoru i prljaviji obraz osvaja turnire!Ja zbog toga ne gledam tenis.Gledam ga zato sto i dalje navijam za prirodne talente koji vredno rade da bi postigli vrhunske rezultate. Drago mi je da Novak u svetskoj javnosti ima imidz cistog sportiste i coveka koji zna da se iznervira kada mu ne ide bas najbolje,da aplaudira na dobar potez protivnika, da se nasmeje kad je gusto i koji zna da napravi sou kad treba. Nije sve u peharima, ima nesto i u srcu

sportska realnost

pre 10 godina

Nadal se DOPINGUJE! Ali o tome se cuti jer stoje milioni iza njega. Sponzori, turiniri, imena... Sve to privlaci publiku i kupce a to znaci novac. Isto se tako znalo i za Lens Armstronga ali cutalo se dok nije nekom zasmetao

Goran

pre 10 godina

Postoje dva Nadala: Nadal nakljukan hormonima koji pobedjuje na svim podlogama i Nadal bez hormona koji gubi glatko u prvim kolima. Hormone mu ocigledno daju dozirano samo do Vimbldona a onda ga puste da se iscisti do kraja sezone. Zasto to prolazi nekaznjeno, to je pitanje za zvanicnike.

fILIP

pre 10 godina

Evidentno...Spanci su odavno poznati po dopingovanju u mnogim sportovima:fudbalu,biciklizmu,atletici itd a Nadalov sponzor Nike je bio akter svih najvecih doping afera..

Branko

pre 10 godina

UHHHHHHHHHHHH!!!
Sada se vidi da smo ja I ostali Nolovi navijaci bili upravu. A vi Nadal-ovci treba da se stidite za vase komentare. Bre koji "legalni" doping??? Sta li je uzimao da maskira droge koje je uzimao. Ovaj tip na posten nacin nema sanse protiv Nola. Zadnji turnir u Kini je pravi odnos izmedju Nola I Nadala. Da nije uzimao drogue sigurno nebi osvojio RG I US Open!!!
Nole ti si CAR.
S, velikim postovanjem,
Branko (Teniser) iz Amerike

Stefan

pre 10 godina

Ko bre posle povrede kolena moze da se vrati i osvoji sve moguce najjace turnire u sezoni i nadoknadi minus od 7000 bodova, povreda kolena i ne postoji, povukao se zbog dopa to je i budali jasno, a za to vreme je trenirao kao blesav u zatvorenom prostoru i danju i nocu ali opet nisa specijalno nije napravio jer sve i dalje zavisi samo od Novaka ako on igra svoj tenis kao u Pekingu Spancu ne pomaze nista,,,

sremac

pre 10 godina

Ovaj ima hemije u sebi koliko i nasa Galenika. Ovo sto je izgubio od Djokare mislim da je bilo namerno, jer bi bilo providno da je drogiran vise od americkih atleticara.

Milos

pre 10 godina

Gde ima dima ima i vatre.Najveci fanovi Nadala,cim cuju rec doping,zakopaju glave ko noj u zemlju,jer im je jasno da im je idol i vise nego sumnjiv,ko penal na ivici sesnaesterca.Covek je jedna velika prevara i vestacka tvorevina kako bi se zaustavio Federer,koji bi imao i preko 25 GS do sada da nisu dopingovali spanca.Nazalost,zbog svega toga je i Djokovic morao da postane mnogo veci fizikalac nego tehnicar kako bi se nadmetao sa dopingovanim.

mrmot

pre 10 godina

"Legalni doping",šta još sve neće da smisle.Vade ti krv,mešaju nešto,muljaju,pa ti ponovo vraćaju i naćiće se neki nadalovac kvazistručnjak koji će da kaže da su tu čista posla?Do mojega.I moja baba zna da je krenuo sa dopingom od 2008.godine,može još sto turnira da naosvaja do kraja karijere,poobara sve rekorde tenisa,što se mene tiče,taj čovek se služi nelegalnim sredstvima,uvek se služio i služiće se do onda kada bude priznao sve kod Opre na kauču.I zato je Federer najveći svih vremena.

Исток

pre 10 godina

Ово је само једна варијанта праксе да се играчима убацује њихова "побољшана" крв. Па то раде и сви код нас. Иду на висинске припреме. Због ређег ваздуха се повећа број црвених крвних зрнаца и ниво хемоглобина. Изваде им крв тада, на врхунцу снаге. Онда им ту крв назад убризгају пред важну утакмицу, или важан период сезоне који следи. Играчи се теже умарају, бржи су, снажнији. Да се ја питам ја бих то забранио, јер просто није природно, већ потпуно вештачки процес. Али да се широко практикује, то стоји. Слична је варијанта и ова "филтрација" крви, па се најбоље из крви враћа у крвоток.

Дакле ЗАБРАНИТИ!

Vanja

pre 10 godina

Ako je to ono sto mislim, u biciklizmu je tako nesto itekako zabranjeno. Tako da je skandalozno da to nije zabranjeno u tenisu. Kako je to legalni doping, voleo bih da znam.

Cile

pre 10 godina

Sta bi nadalovci?Malo malo pa reci 'doping' i 'nadal' se stavljaju u iste recenice.Nema dalje.Ovo su sad britanci pisali tekst.Klupko,polako ali sigurno, pocinje da se odmotava.Realno,mene bi bio blam da navijam za jednog najobicnijeg prevaranta.I da je on cist i sve,tezak je smarac i antiteniser.Ali hemija je to napravila od njega.To je ujka Tonijeva zamisao.On je mastermind ovakvog Nadala.Zar mislite da cist teniser moze u proseku tri sata da stoji 5 metara iza servis linije i da gruva do besvesti?Ili one maratone po 5,6 sati?MARATONE PO 5,6 SATI DVA DANA ZAREDOM? Covek glumi nekog baju,nevinasce,umesto da ga isutiraju sa ATP tura i sve titule oduzmu i raspodele finalistima.Protiv prevaranata samo najostrije.

Ljuba

pre 10 godina

OVAJ NACIN SE ZOVE KRVNI DOPING I ZABRANJEN JE A PRVI SU GA KORISTILI BICIKLISTI!!!
Evo na primer link http://mojenovosti.com/lat/index.php?option=btg_novosti&idnovost=70261&%D0%91%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%88%D0%B0%D0%BD-%D0%A3%D0%BB%D1%80%D0%B8%D1%85-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D0%B3#.UlR7qRCmXAk

el.special#2

pre 10 godina

Ово је смешно шта се све пише! Рафаел Надал је најбољи тенисер свих времена и до тога је дошао давајући надљудске напоре и свако треба да му се поклони. Повреде колена је ризиковао свесно, јер је иако су му сви лекари говорили да због израслине у стопалу, тачније због специјалних патика које му тај бол умањују све се преноси на колена и леђа. Неки су говорили да ће остати богаљ! Што се тиче терапије, па одавно се користе матичне ћелије за лечење најопакијих болести, а то производи организам, тачније узимају се из пупчане врпце. Због чега су ћелије допинг?? -да ли је Меси допингован јер су му из Барсе плаћали терапије, где му је даван баш тај хормон раста!? -Драги моји земљаци, већи је допинг када узмемо два бруфена да би се такмичили у нечему под температуром. Не залазим у то ко је бољи, Надал или Ђоковић,навијам за Нолета, а Рафи се клањам и дивим до земље!

srboljub

pre 10 godina

Da li se sećate konferencije za štampu od pre par godina, kada je Nadal počeo da se previja od bolova i grčeva u stomaku i da klizi ispod stola? Stop dopingu! Akcija!

game, set and...

pre 10 godina

dragi moji, retki koji staju u odbranu LEGALNOG...

molim Vas pročitajte pažljivo ceo tekst na engleskom, pa onda zaključujte...

PRP tretman je SAMO jedna od stvari koje Nadal koristi a na rubu su legalnosti, tu je i “komorica” kod kuće za koju su Nadalites optuživali Noleta, ali i neka sprava za trčanje, koja mu “smanjuje napor na kolenima”, a Hofin sindrom zabranjuje trčanje!!! na kraju teksta se takođe kaže za PRP da ovo dvoje doktora imaju dokaze da u 24h hormon rasta “poludi” i da ima 100% efekat dopinga, samo što još nije zabranjen... PRP ima dokazanu primenu u oporavku MEKIH tkiva, a za tendonitise od tog tretmana nema dokazanog boljitka, čak se smatra do dovodi do dodatnog slabljenja ili hronične upale... plus do 2010-te se mogao koristiti samo uz doktorski nalaz... ali važno je da je “legalno”...

najbitnija stvar od svega je da hormon rasta “laserski ubrizgan” na određena “povređena” mesta omogućava brži nestanak anaboličnih sredstava iz organizma, tj. njihovo maskiranje, ali pošto niko to nikada nije našao kod čoveka, ne sme se o tome pisati...

razmislite o tome...

Nenad

pre 10 godina

Da,kako da ne...Legalni kao canabis u Amsterdamu.Znao je da stane u odbranu Gasqueta kada se dokazalo da ovaj smrce koku.Zasto nije javno receno sa cime mesaju tu krv?Ima na ovim forumima i medju komentatorima ljudi iz sveta farmacije koji bi jasno definisali svaku supstancu koja se koristi prilikom ovakve terapije.Ali,po nekom nepisanom pravilu,priznanja za doping obicno se desavaju mnogo godina nakon sto sportista okonca karijeru.Sto neko rece,"kod Opre na kaucu" :-) Armstrong je cist,najsveziji primer.E,ako je tako,lepo mu oduzeti sve titule i dodeliti finalistima protiv kojih je igrao.Najpravednije.

mika slika

pre 10 godina

zbog ovakvog vida dopinga je austrijska nordiska ski-reprezentacija pre nekoliko godina upala u velike probleme!naime, u njihovom kampu doping kontrola je pronasla flasice krvi, spriceve itd. neki treneri i reprezentativci su dozivotno suspendovani a sada smeju samo da voze sanke...ne razumem zasto je to u tenisu dozvoljeno a u ostalim sportovima ne?!

komentar

pre 10 godina

U tome i jeste stvar,
sve sto radi Nadal
ATP odmah proglasi za legalno.:(

Kada je Djokovic nekada predavao meceve zbog povrede,
samo sto ga nisu razapeli na krst.:(

Kada je Nadal NAMERNO izgubio na Vimbldonu 2013
niko ni reci.:(

mister

pre 10 godina

Sramota veeelika!To bi isto bilo da Tipsa kaze isao sam sa Novakom da menjam krv zajedno,deluje :)) Salu na stranu,Nadal je prvo bio normalne konstitucije,pa se onda napucao,leva mu je bila kao u bodi bildera,pa se sada ako primetite opet stesao!Nisu cista posla i niko ne moze da me ubedi da je Nadal veci dasa od Rodzera i Novaka!!!Zavrsio sam DIF,znam sta pricam,ako neko vadi iz vaseg organizma nesto pa ubacuje pod punim treningom ili samo ubacuje pod punim treningom to je doping..Nadal se vratio posle teske povrede i igra kao da je drogiran,kao macka se krece...ALOOOOOO povreda kolena je ozbiljna stvar,a on isto na sljaci,na betonu(a velika je razlika) samo cepa...Federeru se vidi,ne moze vise godine su tu,porodica,covek je genije svog zanata i polakoodlazi,Novak je izbacio gluten iz ishrane sto je dozvoljeno a i dalje je konstantan!!!!!!Nadal je imao vec pauzu zbog povrede pa se vrati jaci,pa opet pauzu vise od pola godina pa se vratio jos jaci ne ide...JESTE on borac,ludak,fanatik ali malo je cudno ovo...

vamos dopingos

pre 10 godina

Kada sam prošle godine nekoliko puta komentarisao o fantastičnom fuentesu koji je iznenada naprasno preminuo noć uoči suđenja, a kada je sav dokazni materijal PO NALOGU ŠPANSKOG SUDA uništen kako bi se sakrila imena njegovih klijenata, VI niste objavljivali te komentare. U biciklizmu, fudbalu, rukometu, košarci, (pokušali i odbojci!) Španci odjednom (od 2000-te godine) postadoše prvaci svemira. Lepo je javno rekao Kajzer Franc: nemoguće je da kad mi (Nemci) padamo oni i dalje trče još jače. Rafine uspehe odavno su progasilisumnjivim njegove kolege teniseri, Francuzi, pa zatim i Britanci. Mary, Rafin drugar još iz pionirskih dana je javno iskazao svoje razočaranje tim saznanjima. Fuentesove medalje prikrivaju svetske sportske organizacije, zbog korupcije, finansijskih interesa pa i rasizma.
Tikovi (nečista savest), gubitak kose, sve češći kiseli nervozni osmesi, lažna bolovanja za čiščenje organizma, pa neverovatni supermenski povratak...Isuviše providno. Rafa pobeđuje uglavnom na snagu, upornost, izdržljivost, koje se stiču treningom. Zar stvarno mislite da drugi teniseri ne treniraju?
Ranije sam se divio mom tadašnjem idolu Lensu, bio sam naivan i verovao antidoping agenciji. Vratiće on medalje i titule kada prođe marketinško interesovanje, a šta je sa nepošteno pobeđenim rivalima i sa njihovim neostvarenim karijerama?

3.2.1 kreni

pre 10 godina

(dex, 9. oktobar 2013 10:06)
Pokušavaš spinovanje i ubacivanje našeg nedostatka kritičnosti u odnosu na Novakovu seriju u 2011. Pa evo… Novak je, uz ranije primetne probleme sa disanjem, već 7 godina KONSTANTAN u rezultatima. Razvijao se u fizičkom mislu,sazrevao i sada je u punoj snazi, ali tanak, nebildovan i savitljiv kao sajla.Bio je nekoliko godina treći, pa drugi i onda dve godine prvi. Za to vreme Nadal stalno priča o tom kolenu, malo ga ima malo ga nema na terenu, a onda dodje pripremljen kao Konan Varvarin, a ne kao sa 7-mesečne terapije. Voleo bih da mi neko objasni kako se posle svake povrede, (i to takve vrste da može sportisti i karijeru da okonča) on vrati uvek jači. To je suprotno logici a i biologiji i fiziologiji. Povrede se sportistima saniraju, produžuje karijera a ne unapredjuje.Posle povreda svaki sportista ima blagu stagnaciju a onda podizanje nivoa rezultata. Osim Nadala.Toliko.

PSL

pre 10 godina

Interesantna stvar je da su mnogi pisali o dopingu i utaj konteks obavezno stavljali Nadala. Prvo su pisali francuzi, pa englezi i uvek se spominje Nadal. Gde ima dima ima i vatre. Niko nije spomenuo Federera, Mareja ili Novaka. Novak je imao fantastičnu 2011 ali se nije pojavio na terenu posle osam meseci paoze i teške povrede kolena, prema tome Nadal je zaista vrlo sumnjiv.

Putar

pre 10 godina

Kad su Italijanski odbojkaši oteli svetsko prvenstvo, antidoping kontrola je pokazala da su pozitivni. Kontrolni test je to isto pokazao! NISU IM UZELI TITULU i dodelili Srbima.
U odbojci je mnogo manji novac u pitanju.
samo sukob interesa, kao što se otprilike dešava, može da obelodani istinu.
Samo jedna činjenica govori o istinitosti testova dopinga - peticija koju je potpisalo 30 tenisera da se kontrola obavlja pred kamerama i u prisustvu jedne neutralne osobe.
Novak je potpisao peticiju. Ako neko zna spisak igrača koji su potpisali, molila bih da napiše. Onda će nam, još malo, neke stvari biti jasnije.
Troickom želim maksimalan uspeh na ročištu.

Za mene uvek No1e!

pre 10 godina

Pa covek je bre ko iz fabrike da je izasao. Prirodni desnjak kojeg je stric izmaltretirao da igra levom. A tek tripove koje ima po terenu? Kakva bre povreda, napravili su pauzu da bi nasli nacin kako Noletu da stanu na put, pa posle frustracija koje je preziveo 2011. (7 izgubljenih finala od Noleta) jasno je bilo da takav ne moze Noletu na crtu!

GT40

pre 10 godina

Stvar je vrlo jednostavna,profit buši gde burgija neće. Zbog velikih sponzorskih kompanija moral se potpuno izgubio. Voleo bih da mi neko nepristrasno objasni kako "doping" može nositi ime "legalan" i biti dozvoljen. Za mene svaki sportista koji ujutru umesto "kifle, jogurta, čokoladice", energetskih preparata pred meč nešto petlja sa bilo kojom medicinskom procedurom, (osim fizioterapeutske), nije legalan. Ovo je sramota, legalno se prave kiborg takmičari. Ovim izjavama tenis je mnogo izgubio,a nije ništa neobično, već očekivano da to dolazi bš od Španaca. A i bilo je sasvim jasno svakom aktivnom sportisti, koji se bar jednom povredio u karijeri, kakvi su stresni ponovni treninzi i dolazak do nekadašnje forme. Postoji strah od nove povrede, postepeno dizanje operećenja....Ovde Nadal, posle 7 meseci od komplikovane povrede kolena, staje na crtu najboljim teniserima sveta ( svih prvih 20 su za respekt), i čisti ih sa terena kao metlom. Kako da ne. Zato je i ova iznudjenja izjava - "objašnjenje" i opravdavanjenje nemogućeg.

Vaše ime

pre 10 godina

Naravno da se dopinguje, to je javna tajna. Ali od Nadala mnogi ljudi zarađuju više nego i on sam, kao teniser u vrhu, a najviše kad je broj 1.
Novac je najveće zlo, to se zna, upropastio je mnoge sportove.
Sećam se AO 2012, onaj meč od 6 sati, Novak jadan pada po terenu, Nadal ništa, samo briše znoj, a faca kao da je počeo meč, pogled fokusiran, umora gotovo nema. Ali srce NOvaka je pobedilo.
Ovim mi je Nadal pao u očima, nadao sam se da je čist, ipak, jer mi je lakše da prihvatim da je ''bolji'' teniser prvi, ali sada kad znam da je robot na tronu, a najbolji teniser današnjice drugi, nezasluženo, Nadal je za mene nula.

Ortoped hirurg

pre 10 godina

Nema legalnog ili nelegalnog dopinga.To je doping.Taj vid dopinga su koristili plivaci Istocne Nemacke.Ovo je sam prikrivanje dok bude trajao Rafa Nadal.Onog trenutka kada bude sisao sa teniske scene otkrice se prava stvar.Kao u slucaju Lens Armstrong. Dok je osvajao Tour sve je bilo OK. Lova se obrtala.Kada je prestao onda mu pronasli da je dopingovan. Danas je u igri najveca markentiska kuca na svetu IGM.Tu je i Nike.Rafa markentiski danas vredi preko 200 miliona dolara.Novak za zapad nije markentiski toliko vredan.Izmisljena "povreda" dok se ne ocisti od "vitamina". On je cak i misicnu masu izgubio.Danas kada se okrenu Americki listovi od Sport Ilustrated do US Today na celoj strani je reklama NIKE i naravno Rafa sa vidljivim znakom NIKE i naslovom "Again NO 1"

george wordy

pre 10 godina

Kod Nadala je očigledan primer fanatizma, prekomernog naprezanja materijala, povreda kolena samo je jadan signal takvog stanja. To je i psihološka trauma, nerealna psihopatska težnja ka tronu, biti najbolji , po svaku cenu, pa i života. Danas je medicina ta koja od Sportista stvara kiborge. Kolio ta ista medicina može da revitalizuje prenapregnute mišiće, tkiva i organe ,to je pitanje.Pored psiho fizičkih promena , nastaje i promena svesti, prihvatanje sebe kao nadčovekom, koji mora da pobedi. U celoj priči Nadal je žrtva izvesnog projekta, u kojem je uključen tim stručnjaka , naravno novac je u pitanju, koliko ostaje Nadalu i to je pitanje. Vrh organizovanog kriminala jeste trgovina ljudskom krvlju, tkivima, i organima, sve uz pomoć legalnih državnih institucija i vrhunskih timova doktora specijalista medicine, koji su dali Hipokratovu zakletvu. Dobro je da se povela rasprava i o ovoj vrsti dopinga u Sportu, pre svega zbog zaštite života mladih sportista koji postaju žrtve nerealnih projekata , ne toliko svojih koliko onih koji na njima žele da zarade. U pozadini svega je ljudska pohlepa, nezajažljivost, koja najčešće odvodi ljude sa one strane duge.

dejan

pre 10 godina

Da budem iskren, Nadalu i treba omoguciti da se dopinguje, takodje i Mareju, njih dvojica koriste raznorazne metode i dopinge koji se malo tolerisu, a malo su i na granici dozvoljenih. Jel da ne koriste, na sta bi licio danasnji tenis? Nole bi neprekosnoveno vladao, ne bi bil turnira gde ne bi pobedjivao i sigurno niko vise ne bi ni pratio tenis, barem ne koliko se danas prati. Kaze neko, pa sta, koristio je to i Tajger vuds. Pa ok, ali to je USA i kod njih se koristi sve i svasta, to nema veze sa zivotom. Svaka cast Federeru i Djokovicu, na njima e jedino vidi da su cisti. Djokovic koristi hiperbaricnu komoru, ali to je terapija kiseonikom i 100% je legalna stvar, tu nema niceg drugog osim da je uzeo bocu sa kiseonikom i otisao da roni na desetak metara dubine. Kako vidim nema nadalovaca da se jave? Pa i mene bi bilo sramota, da navijam za nekog ko se bode u venu stalno. Mislim da Nole nece potencirati ovaj slucaj sa dopingom, jel je dzentlmen, a kladim se da bi, da je obrnuto, Nadal skocio i trazio svakojake provere i suspenziju.

neko je u zabludi..a ko?

pre 10 godina

U pitanju je neka vrsta krvne terapije, rece Verdasko koji mi uvek, usput onako vizuelno izgledao kao da se fiksa. Prakticno cistis krv..a od cega od umora?? Pa umor je prirodan proces kao i odmor?? Ali ajde sada da koristimo sve i svasta da bi se brze odmorili?? Meni uopste nije potrebno da je ovo Verdasko rekao jer sam kao laik samo malo razmisljao i nista vise. Kada neko odsustvuje iz fudbala 2 meseca, to znaci da je imao ozbiljnu povredu. Da li se kao igrac vrati i odmah razbija mesecima na terenu?? Odmah daje golove na svakom mecu narednih 6 meseci?? Svaki mec?? A sta onda pricati o nekome ko nije igrao takmicarse meceve, nikakve zvanicne meceve bolje receno SEDAM meseci?? Pa to nije ozbiljna povreda to je VEOMA , VEOMA ozbiljna povreda. Pa nije Rafa valjda imao prelom noge, ne daj Boze? I onda se vrati i sve osvaja i pobedjuje. To je NEMOGUCE. On nije smeo da igra a sve vreme je trenirao uporno kao zver. Vratio se potpuno odmoran, u kondiciji, vrhunskoj i sve zivo razbija i osvaja?? Svaka cast..on je fenomen. Licno me interesuje dokle ce tako, kako ce da izgleda naredna sezona i odbrana 10 turnira koje je osvojio za 5, 6 meseci. Ovo je naucna fantastika pa vi lupajte minuse, to je obicno moje misljenje. Nije realno??

dejan

pre 10 godina

Ova Nadal je najveca teniska prevara. Jos kada se pojavio privukao mi je paznju ritualom kod serviranja, nisam mogao da poveruaem sta gledam, tip 'ladno krade sekunde izmisljenim ritualom, sudije tolerisu, a on postaje suetski poznat teniser, velicina. Sve ide super dok se Nole nije pojavio i poceo da ga delje k'o vola u kupusu, da ga izludjuje! Tada cika Toni poseze sa drogicom, jer porazí ne mogu na drugaciji nacin da se sprece. Sad, mislím da ce, nazalost, sve ostati na nouinarskim clancima, jer velika lova je u igri. Steta, jer da nije ovog nadrogiranog, Nole bí vec sad imao 10 slemova, i to dva Garosa!

dex

pre 10 godina

Odlicno je ako Nadal samo radi preciscavanje krvi, i to nije nelegalno. Pitanje je da li uzima nesto ,,teze'' i sta je zapravo bila njegova pauza. Medjutim, kao neutralnom posmatracu (koji voli kada Djokovic pobedi, ali nema zivaca da gleda sve partije od po 5 sati, jer ima svoj zivot), ja moram da pitam vas koji pri svakom uspehu nekog drugog tenisera vristite ,,DOPING'', zasto je ovaj Nadalov rezultat nerealan, a Djokovicev od pre dve godine normalna stvar? Tek se oporavio od povrede? Pa Djokovic malo, malo pa nije zavrsavao mec zbog povrede do 2011. a onda krece atomska snaga. Desavalo se da veze po dva-tri meca od po 5 sati i sve ih dobije. Kako je to moguce? Dajte malo realnosti ljudi. Znam da nam je to strano, ali ipak, malo samo nije na odmet.

Mirko

pre 10 godina

Sve polako dolazi na svoje.
Sada su priznali nekakav "legalni" doping, a za mesec dva ... isplivaće još neki detalji koji nisu ni malo legalni.

Gde ima dima, ima i vatre, a u slučaju nekoga ko se mesecima lečio i posle zalečene povrede (koju i dalje oseća) napraviti ovakve rezultate ... ovo bi mogao da bude veliki šumski požar.

nesporno

pre 10 godina

Nije meni zao tenisera,ni Federera,Djokovica i ostalih vrhunskih tenisera koji su gubili od Nadala,primaju oni velike pare za to i kad izgube.Zao mi je svih onih ljudi,desetine i stotine miliona gledalaca i fanova,koji vide prevaranta na tv-u,celom svetu je jasno da sa njim nisu cista posla,ali nista ne mogu da urade po tom pitanju jer je prevarant tu postavljen sa odredjenom namerom i da bi onima koji finansijski stoje iza prevaranta donosio ogroman profit.I zao mi je svih oni fanova koji podrzavaju ovog prevaranta.Da li su slepi kod ociju ili sta vec,nikada mi nece biti jasno.

sasa jokic

pre 10 godina

Ja mislim da je ovo cisti spin. Sad ce se ljudi bavkti ovom temom da li je PRP doping ili ne, a skrenuce se tema sa pravog dopinga.
Ponavljam, nemoguce je nakon 7 meseci pauze osvojiti 10 turnira. Covek je trenirao punom parom, i usput se dopunjavao koje cime. Bice ponovo pauza, potpisujem.

marko

pre 10 godina

Odgovor za tiguana,kako god bilo i da je sve to legalno kako kazes(a vidi se iz tvog teksta da ne baratas cinjenicama vec samo galamom), Novak je institucija za Rafu u svakom pogledu...

sasa jokic

pre 10 godina

Nadalov problem jemsto Velika Britanija ima svog tenisera, a oni imaju uticaj, i mogu da otvore neke teme koje mnogi nemogu.
Naravno, ovo je ispipavanje pulsa, cak je u tekstu autor pozitivan, ali poznavajuci kako to funkcionise, ovo ce povuci i druge analize, i verovatno ce isplivati mnogo ozbiljnije stvari.
Realno bio je ovo veliki rizik za Nadala, ali po meni jedini nacin da se vrati u vrh. 2011 je za njega bio ogroman udarac, i bilo je veliko pitanje da li ce psihicki uspeti da prevazidje 7 uzastopnih poraza, i cinjenicu da i Marej hvata zalet.
Pauza je vise bila zbog "hladjenja" od svega prezivljenog, a usput malo su se "pojacali" koje kakvim tretmanima.
Medjutim, kao sto to obicno biva, djavo ne spava, do sada se samo suskalo iza kulisa i medju teniserima, a onda je neko resio da malo proceslja stvari.....ovo je samo pocetak.

Mihajlo

pre 10 godina

Ova vrsta dopinga se pojavila pre oko 20 godina, glavni problem je bio sto je gotovo nemoguce otkriti ovu prevaru. Španski doktor Eufimijan Fuentes osuden je u aprilu 2011 za organizovanje dopingovanja ovom metodom, davao je usluge dopinga sportistima koji su imali da plate... Gde ovo vodi gospodo, ljude kaznjavaju za doping ako koriste neke najobicnije lekove a ova sofisticirana prevara je legalizovana. Kazne Troickog i Cilica ciji su rezultati smesni kada je tenis u pitanju, valjda moraju nekog da kazne a kiborge tipa Nadal ne, Nike je rekao da je to regularno, ja odustajem od tenisa... Postoje video igrice, tamo su junaci regularni, Viva Espania, viva doping!!!

REKETNI STIT

pre 10 godina

@vopi,i ostali:
Komentarisemo clanak objavljen jutros u 'Dejli Mejlu'!Nijedan srpski casopis se nije bavio istraznim radnjama na ovu temu!Yanik Noa nije Srbin,a ipak,javno je prozvao spanske sportiste zbog dopinga,(nije se stavio u odbranu Noleta),osim par tvitera,niko iz spanske sportske javnosti nije podneo tuzbu,ili na drugi nacin argumentovao Noinu klevetu.U clanku se spominju imena strucnjaka(puno ime i prezime),mnogo teza,nego bilo ciji pseudonim u komentarima na stranicama B92.Pritom,tretman PRP,je vec bio zabranjivan za legalnu upotrebu sportista!Mejutim,Vama,je mnogo vaznije da nadjete zamerke Srbima,koji usled nedostatka literalnog talenta,ili zbog neznih godina,sastavljaju trapave recenice,za izraz instiktivne sumnje!Navijacka pristrasnost,opravdano podhranjena slucajem Lens Amstronga,ne ostavlja prostor za sumnju ni kod osoba,koje imaju vise godina zivota iza sebe,nego ispred,a kamoli mladim osobama,kojima je Nole izvor radosti !Molim,Vas,manite se kritike Srba,puni smo mana,ali zivimo u harmoniji s njima,mnogo udobnije,nego sto je Vas zivot s nama !Ako ste Nadalov navijac,uzivajte u negovim uspesima,zasluzili ste,isto kao i on.Dok se ne dokaze da je upotrebljavo zabranjene tretmane zasluzuje postovanje i slavu.Ali ako mu je za to bio potreban doping,,,nemojte kriviti Noletove navijace,jer ih ima mnogo vise van Srbije!

tiguan

pre 10 godina

Ovaj proces koji je opisan je u tenisu LEGALAN! Jos jednom - LEGALAN! I ponovo za one koji malo teze citaju: L E G A L A N! Da li to moze da dopre do glava Djokovicevih idolopoklonika?! Da li oni uopste znaju znacenje te reci ili joj menjaju znacenje u zavisnosti od konteksta? Da danas Novak kaze da radi potpuno isto, svi ti koji pozivaju na 'oduzimanje titula i spaljivanje na lomaci' bi viknuli u glas - "pa sta, to je ionako dozvoljeno"! E, po tome se ostrasceni ljubitelji sporta razlikuju od realnih.
Moze se raspravljati o tome da li ovaj proces treba da bude dozvoljen ili ne, ali sve dok JESTE DOZVOLJEN optuzivati Nadala za doping BEZ IJEDNOG dokaza da je prekrsio neko pravilo je odlika frustracije, zavisti i gluposti.
Molim lepo - ili dajte dokaz ili zacutite! Najlakse je kao neka baba pljuvati bez osnova.

Damjan Sumerac

pre 10 godina

Šta se čudite pa svi vrhunski sportisti koriste doping a pogotovu teniseri. Nadal je izgubio preko 20 kilograma posle " povrede". Moje teorija je da su ga uhvatili da se dopinguje pa su napravili dogovor da se "povredi" i nastavi naredne godine. E sad pitanje je kako je Nadal izgubio 20kg. Kada sportista prestane da uzima drogu telo koje je naviknuto na saplemente, hormone, anabolike itd. posle prestanka smanjuje, jede, mišiće i skladišti masnoće organizma jer organizam reguje kao da gladuje ako dnevni unosi nisu preko na pr. 4500 kalorija + hormoni anabolici itd. Tim procesom dolazi do velikog gubitka mišićne mase, što meni govori da je sigurno uzimao dopingE (više jer sa onakvim telom i izraženim deltoidima ZA TENISERA je ne moguće da dođe to takvog rezultata prirodnim putem.) Verujte mi znam šta pričam. Nemam ništa protiv Nadala ali od svih tenisera mislim da je on uzimao zaj+++no puno steroida i hormona (ili ima odličnu genetiku) da sad ne navodim šta je mogao da uzima jer ko zna kakvi se sve farmaceutski proizvodi vrte u tim bogatim krugovima. Što se Novaka tiče i on uzima i verujte mi ja ga ne bih ni kritikovao ako bi se to saznalo jer svi ti dopinzi su samo blaga pomoć on i dalje trenira 5,6 sati dnevno, pazi na ishranu spava 9 sati i ima isplaniran svaki minut dana plus to je život bez poroka i zabave tako da skidma kapu obojci jer su vrhunski sportisti.

Milos

pre 10 godina

Sto sve vise kruze price nadal-doping,sve vise postujem Federera.Tvrdoglav je bio uvek,nije menjao stil igre nikada,nije mu se prilagodjavao,cak i posle najtezih poraza,ima negativan skor sa nadalom 10-21,od toga 2-13 na sljaci,ali drzao se koliko je mogao,i dokle god se ne rascisti stvar sa Nadalom,Federer uvek i zauvek ispred Nadala.Ocigledno je da sa spancem nikada nisu bila cista posla.

Zuki

pre 10 godina

Hormon rasta je odgovoran za brz oporavak organizma od velikih napora, vecu misicnu masu, u gipkije telo. Njegova kolicina u organizmu muskarca znatno opada posle 25. godine zivota. Zato sa godinama postajemo kruci, tromiji, teze se oporavljamo od napora i povreda i povecava se procenat masti u organizmu.
Neprirodno velike kolicine hormona rasta u zrelom dobu gotovo sigurno dovode do pojave raznih vrsta tumora (neprirodni rast tkiva). Nije mu pametno to sto radi. Mnogo rizikuje, bez obzira da li se takve metode smatraju legalnim ili ne. Moze da se desi da plati preskupo saku sportskih trofeja. A onda ga sve pare ovog sveta nece izleciti.

logika

pre 10 godina

"Postoje dva Nadala: Nadal nakljukan hormonima koji pobedjuje na svim podlogama i Nadal bez hormona koji gubi glatko u prvim kolima. Hormone mu ocigledno daju dozirano samo do Vimbldona a onda ga puste da se iscisti do kraja sezone. Zasto to prolazi nekaznjeno, to je pitanje za zvanicnike.
(Goran, 8. oktobar 2013 23:05)"

Izvini prijatelju, dakle prestali su da mu daju tu terapiju, pa je pukao na Vimbldonu. Kažeš, on se od tada čisti. OK, u periodu čišćenja je osvojio US open, Sinsinati, Montreal, igrao finale Pekinga... Jbt, dobro je da su prestali! Dokumentuj to tvoje saznanje, pa objavi negde, molim te.

bla bla

pre 10 godina

A Djokovic izlecio astmu, alergije i poboljsao kondiciju za 130%, gluten dijetom i nekim stranim medom...ili mozda nekim Edisonovim pronalaskom koji je ukraden od Tesle a koji je isto koristio i Felps kad (ni)je pobedio Cavica...

vopi

pre 10 godina

da je Novak nastavio da dere Rafu kao i 2011g nikada se ne bi pricalo o dopingu,a sada kada Rafa igra fantasticno prica se o njegovom dopingu,u srbiji je uvek postojala neka teorija zavere u vezi svega,pa sta mislite da niko u svetu nije ni pomislio da je Novak nesto koristio 2011g???a ne onda je sve bilo ok posto je derao rafu u 7 finala,pustite coveka na miru koji ima pozitivan skor sa svakim teniserom na planeti

nowave7

pre 10 godina

Ljudi, da li vi citate clanak ili pocnete odmah da pljujete u komentarima? Lepo pise da mu je ta preciscena krv ubrizgana u kolena, u tetive, da bi se brze oporavio od povrede. Pitanje je kakvu, i da li uopste ima neku prednost od toga na terenu u smislu snage i izdrzljivosti. Pa ipak je to tretman povrede. Zato i kazu legalan doping. Da je to uradio dok je igrao, siguran sam da bi snosio posledice.
Da li ste vi svesni da za sportiste mnogi medicinski tretmani nisu dozvoljni, koji su vama na raspolaganju, upravo zato sto su supstance koje se koriste stavljene na listu zabranjenih supstanci. I sad ocekujete da ce oni da trce pet sati ubitacnim tempom i mlate lopticu i da se ne povrede, ili kad se povrede, da ce to samo da zaraste?!
Prosto mi je neverovatan broj zluradih i ostrascenih komentara. Samo malo da razmislite, vi sto pljujete Nadala, a smatrate da je Novak cist, zapitali bi se, da li je moguce da je, eto kako vi tvrdite, Nadal na svim mogucim hemikalijama, a Djokovic nije, i da ga Novak pobedjuje? Vi zaista verujete u to?

tajson

pre 10 godina

raspitaj te se sta ako nevrate njegovu prociscenu krv sto verujte nemoze da pomogne,nego se stavljaju hormoni i krv pretezno zivotinjskog porekla,kao i sto je Mesi dobijajo hormone rasta koji su totalno zabranjene ali dok je to primao i uzimao nije igrao fudbal,proverite kakav je on bio pre tretmana(kad je stigao kao klinac u Barsu)a vidite rezultate,i guglajte malo sta proizvodi onoliki znoj i sta ga stvara, koja supstanca,verujte necete pisati pozitivno o Nadalu.

Joca S

pre 10 godina

Zbog ovog se u biciklizmu dobija 2godine suspenzije ali tamo nema ogromnih para pa bicikliste mogu da kazne bez posledica, u tenisu i fudbalu je to malo drugacije.

Djole

pre 10 godina

Kao i sa Zistin Enan... Bilo mi je i tad cudno da neko sa metar i po i 55 kila udara loptu jace od Serene Vilijams... Ona je se kao "povukla" sa 26 godina ?!? I kao vratila se na kratko... http://en.wikipedia.org/wiki/Justine_Henin
Samo sto je Nadal mnogo vece ime i zvezda,mnogo vise stvari je u igri,mnogo teze ce stvari da izadju na cistac... Ako ikad izadju (postoji mogucnost da se to nikad ne obelodani)...

Ivan

pre 10 godina

Ja jesam laik, tako da mozda gresim, ali koliko ja znam, ne vidim razliku izmedju ovog slucaja i tog EPO dopinga, zbog kojeg na primer razapinju Armstronga...

Mito

pre 10 godina

Izgleda da i ovde postoje dvostruka merila. Nadal može da se dopinguje a za ostale i kad se posumlja ili se doping test ne izvrši momentalno važe druga pravila. Javna je tajna da su kolena kod Nadala u lošem stanju, a čova igra kao da je potpuno zdrav. Krvni doping je zabranjen posle OI u Moskvi,a ovo je jedan oblik krvnog dopinga.

Djordje P

pre 10 godina

Jaoj, kako ste "niski" vi Nadal-se-dopinguje pljuvaci. Kada ga je Nole pobedjivao 2011., a ovaj posle svakog poraza (posto je fin momak) hvalio Noleta, onda niste ni "D" od dopinga spominjali. Sada odjednom svi se bacili na pljuvanje Nadala. Ne znam, ne mogu da garantujem da se nije dopingovao, ali nemate nikakve dokaze ni da jeste. Ako ste ovako vec osuli paljbu po Nadalu, da li ste spremni da priznate da je Nadal najbolji teniser svih vremena (mnogo bolji i od Djokovica) ako se ispostavi da se nije dopingovao? Jer, ako se pokaze da se nije dopingovao, onda su njegovi rezultati iz 2013. vanzemaljski; onda ce se ispostaviti da decko koji ima problema sa povredama ima mnogo vise GS titula od Noleta koji uglavnom (na svu srecu) nema tih poteskoca... A ne, onda cete govoriti kako sponzori stoje iza Nadala i da je u stvari on dopingovan ali se to ne sme otkriti jer je velika kinta u pitanju bla-bla-bla... I tako ce biti sve dok Nole ne bude ponovo pobedjivao Nadala, a ovaj ga hvalio. Jadni ste! Ma, iskidao sam i ja zivce oko Noleta i sve bih dao da se ponovi sezona iz 2011., ali nije fer da bez nekih jacih dokaza pljujete Nadala.

strong

pre 10 godina

Zašto komentarišite nešto o čemu nemate pojma.Opisaću vam ceo proces koji je koristio Nadal.Prvo se uzme veća količina krivi,zatim se krvni elementi običnim centrifugiranjem odvoje i ubace u novi špric na koji se stavlja široka igla.Zatim jedan od lekara uzima sondu ultrazvuka i počinje da "nišani" povređeno mesto,drugi lekar nabija iglu i tretman počinje.Vrlo je bolan i što je najgore to mučenje dugo traje.Tako tretirano mesto se brže oporavlja,međutim dobijaju se temperature itd...Znači nije stvar u krvnom dopingu već o tretmanu povređenog dela tela.Molio bih da se javi neki sportski lekar koji je upućen u ovaj tretman.Kada je Novak pravio one vanzemaljske rezultate svi vi ste bili sigurni da nije u pitanju doping.To su vrhunski sportisti koji su svedeni na potrošni materijal i na kojima se svaka šuša može iživljavati.Podrška i Nadalu i velikom majstoru Novaku.

Dr. Boskovic

pre 10 godina

The efficacy of certain growth factors in healing various injuries and the concentrations of these growth factors found within PRP are the theoretical basis for the use of PRP in tissue repair.[1] The platelets collected in PRP are activated by the addition of thrombin and calcium chloride, which induces the release of these factors from alpha granules. The growth factors and other cytokines present in PRP include:[1][2]Rafini Faktori Rasta:

platelet-derived growth factor
transforming growth factor beta
fibroblast growth factor
insulin-like growth factor 1
insulin-like growth factor 2
vascular endothelial growth factor
epidermal growth factor
Interleukin 8
keratinocyte growth factor
connective tissue growth factor

Nije dokazano da intramuskularna aplikacija im sistemski efekat.
Verujem da se kod Rafaela koristi neka druga i bolja vrste terapije.
On je na kraju krajeva stalno pod povredom pa koristi jake lekove!!!

Kuvar

pre 10 godina

Ljudi, sta se , BRE, przite?! Procitao je Noletovu knjigu o ishrani i koristio te recepte. Onako kako je taj nacin ishrane pomogao Djokici, tako je pomogao i Nadalu.

Zemunac

pre 10 godina

Da se ja pitam, dozvolio bih da se koristi doping u sportu. Jer, mene bas
briga sto ce ti sportisti sutra da se povuku upropascenog zdravlja, imaju
svoje milione, pa neka se lece. Ono sto je meni kao gledaocu bitno je da
vidim spektakl, nove rekorde, atraktivnu igru, trcanje da iznemoglosti.
Sami sportisti mi uopste nisu bitni, cak i ako neki prerano odapne, ima
na milione klinaca koji cekaju da zauzmu njegovo mesto i sou se nastavlja.
Pa i vi koji cete da me kritikujete i sami znate da su npr. skoro svi igraci u Premijer ligi ili Bundesligi dopingovani, pa opet sa uzivanjem
gledate te meceve, a za sudbinu tih sportista vas, ako cemo iskreno, bas
briga. Ako je vama potpuno svejedno, a i sami sportisti su spremni da uniste svoje zdravlje zbog olimpijske medalje ili osvajanja Lige sampiona,
zasto im onda zabranjivati da koriste doping? Pa i u interesu sponzora je
da se postizu sve bolji i bolji rezultati, jer rekordi povecavaju gledanost, a posto ljudsko telo ima odredjene granice, onda je doping nesto neminovno za prevazilazenje tih prirodnih barijera daljim rekordima.
Legalizacijom dopinga se i svi sportisti stavljaju u ravnopravan polozaj,
a ne kao sto sada imamo situaciju da se Nadalu sve dopusta, a nas Troicki
i hrvatski Cilic kaznjavaju.

Antonio Petigru

pre 10 godina

@ vopi, 9. oktobar 2013 11:46
A tebi kanda promaklo da o ovome piše Dejli Mejl.
Ali bitno šta radimo i kako se ponašamo mi u Srbiji.

dibidus

pre 10 godina

Лепо кажу легалан допинг!
Сећате се оне српске докторке (фармацеуткиње) Маријане за којом је полудео цео фудбалски свет која је лечила тајанственим методама неке од најбољих фудбалера света. И то је био "легалан допинг" кад су се опорављали у рекордном року.

Miki

pre 10 godina

Koliko god da je spreman ovakav tempo ne bi organizam izdrzao..ne zelim mu zlo naravno ali sa medicinske strane gledano,zavrsice karijeru mnogo ranije nego sto je planirao..ako o tome i razmislja.A sto se tice ove terapije..pa posle onolike price o dopingu necim su morali da zamazu oci narodu..

Stole

pre 10 godina

bas me zanima dal ce isto z apar godina isplivati i za Majkl Felpsa da s edopingovao.Za Karl Luisa se jos ranije to pricalo.Slazem s eda je potrebno znanje da bi se i pored dopinga pobdjivalo u tenisu al kako nadal izgubi od Rosola i Darsisa,Noletu se tako nesto nikad nije desilo,covek te leve uvek dobija sa nulom.

miki

pre 10 godina

Rafa je izjavio da je ''legalni'' doping korstio i 2009, u vreme mastersa u monte karlu, kad je to bilo dozvoljeno.Zabranjen je 2010 i ta zabrana je trajala do pocetka 2011 godine.E pa ako neko veruje da on to nije koristio u tom periodu definitivno ima problem sa glavom.Jednog dana ce se sve razotkriti, kad nike i ostali sponzori ne budu imali vajde od Nadala, Felpsa i drugih.Slavice svet Noleta i Cavica kao i ostale svetkse sportiste koji su se dostojanstveno borili i pobedjivali ''zasticene masine''

game, set and...

pre 10 godina

tretman se zove PRP i legalizovan je slučajno upravo 2010-te...

a neko reče da se roka od 2008-me, od svoje 17-te godine, pa računajte kad je to bilo, kad mu je ubrzo nakon toga izrasla ona anomalija na levoj nadlaktici...

pozdrav za Boran-Agu...

slobinator

pre 10 godina

da tu nisu čista posla ja sam to znao odavno i ostavljao komentare pa su mi lupali minuse.meni je on bio sumnjiv još kada je dobio federera na vrhuncu snage u vimbldonu i to pošto je gubio sa 2:0 u setovima.tada je vraćao loptice i iz drugog reda tribina.nekoliko puta ga je novak prosto rasturio i na šljaci ali je on uspevao da dobije mečeve vraćajući neke udarce koje normalan čovek ne bi vratio ni da ima motor u zadnjici.bez tog sumanutog trčanja a imajući u vidu njegov skroman repertoar udaraca nadal bi objektivno bio između 30 i 50 mesta na svetu.

true_that

pre 10 godina

Cinjenicno stanje, Nadal je strasno spreman, i vecina vas je poprilicno svjesna da na 3 dobijena seta niko, pa cak ni Djokovic i Murray, s njim nema sta traziti.

A sto se dopinga tice, puno su sumnjiviji i Djokovic i Murray, Rafa je spreman od 17-e, a ova dvojica, posebno Novak, su se bas naglo "iscelicili", ali, dangubljenje je to mitomanima pricati...

Dragana P.

pre 10 godina

Isto ovo identicno radili su i Lensu. Ako ste gledali emisiju na NG ili Diskaveriju ufff vise ne znam ni ja gde gledah pre vise meseci izvinite - izvade ima krv u planinama onda im ubrizgaju pri naporima i tako dalje i tako dalje... Opasna rabota. Opasan poremecaj funkcionisanja organizma...

Milli Vanilli

pre 10 godina

Oho ho. Pocelo klupko da se odvija. Ajde, ajde mozete vi nama jos sto sta reci sta ima u toj krvi. I rengen snimak kolena pre sa "povredom", tokom "rehabilitacije" i sada kada je "izleceno". Moze biti da nikada nije ni bilo problema sa kolenom, barem nije tako izgledalo. Ali moze se utvrditi, sada kada sam Nadal nije hteo o tome da prica. Morali Francuzi da ga prozivaju.
Mozete misliti kakav Hrkules ce se Murray vratiti sa svoje terapije, za Federera cemo videti… A reakcija teniskog sveta cemo tek biti burna.

Uzimaj taj "odmor" Nole i ne cekaj da te ovi hemicari pocnu pobedjivati. Posle kasno da se radujemo Grand Slemovima i privim mestima.

Miodrag

pre 10 godina

Stvarno bi bilo glupo oduzeti Nadalinki sve titule jer tada bi Federer imao oko 25 grend slem titula,a nas Nole oko 13-15 najmanje.E to nike i ostali sponzori nece nikad dozvoliti.

xXx

pre 10 godina

A NAŠ Nole koji ga šije 7 puta zaredom čist ko suza, je l'? Ma kako da ne. Ceo život uložiš u tenis i ništa osim tenisa, probiješ se u vrh, stanu sponzori iza tebe i ostali moćnici koji kažu sad ćeš da nam zaradiš pare, a mi ćemo da ti pomognemo u tome.... I šta, mislite da biste smeli da kažete ''ne ja sam pošten i neću da se dopingujem'' ? Kako da ne. Danas se život gubi za 200€ a kamo li za stotine miliona koje se obrću u sportu.

Sin po materi

pre 10 godina

Rafa je veliki radnik, barem ga tako mediji koji imaju uvid u karijeru predstavljaju. Po izjavama se uvek vidi i da je pristojan momak. Po ličnom životu takođe. Ne vidim odakle tolika sumnjičavost prema njemu. Ako je to samo zato što nekada pobedi Noleta, onda se treba zapitati kakvi smo to ljudi. Dok se ne dokaže da neko koristi zabranjena sredstva ili izbegava kontrole, ne treba biti sudija, po meni

nsnsns

pre 10 godina

Ma dajte koji je ovo doping, ovo moze svako da koristi nema nikakvih supstanci, jednostavno se preciscava sopstvena krv da bi se brze oporavio.
Sad najbolje zabraniti lecenje kad se neko povredi, jer jelte tu se koriste lekovi, koji nisu prirodne supstance...

Sneža

pre 10 godina

@hmm

“ @Putar Interesantno, ali Novak nije potpisao peticiju. Od velikih imena uradili su to samo Federer, toliko prozivani Nadal i Marej. Uz nekoliko slabije poznatih igraca. Novak je trazio vise vremena da se infomise o situaciji. Inace Nadal i Marej su taj zahtev ponovili pred us open. Ali naravno kod nas objektivnih o tome se ne pise.”
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)
(hmm, 9. oktobar 2013 14:04)

Ne znam šta je to u ljudima, a što ih tera da pišu sve i svašta , bilo da je laž ili istina????
Vi, hmm, ste neobavešteni, a evo i potvrde:
- Đoković je potpisao peticiju o promeni načina testioranja po kojoj bi ubuduće u sobi gde se vrše antidoping analize trebalo da postoji kamera, kao i još jedan dodatni svedok. ( http://www.b92.net/sport/tenis/masters/vesti.php?yyyy=2013&mm=10&dd=04&nav_id=761895 )

nemam ime

pre 10 godina

pre nego pocnete da plujete nadala i da verujete svemu sto procitate raspitajte se malo. lepo je verdasko rekao da mu rade PLAZMA TERAPIJU koja se i kod nas radi u svakoj drugoj ordinaciji i vecina nasih sportista je koristi. ona sluzi da se povredjena tetiva, zglob, misic.. brze oporavi i nema veze sa dopingom!!

Goran

pre 10 godina

Ljubo, nisi dobro procitao vest. Ovo nije krvni doping. Istina, pominje se krv, ali to je jedina slicnost ... ali onima koji ne citaju pazljivo i koji zele da zakljuce nesto - ocigledno dovoljna.

strong

pre 10 godina

Još jednom ovo nije krvni doping.Mnogi naši fudbaleri,košarkaši bili su podvrgnuti PRP tretmanu.Ovde mesta patriotizmu nema kao i navijačkim sttrastima.Ovde je reč o najnormalnijem tretmanu koji je totalno prirodan i koji daje rezultate...Krvni doping je nešto drugo.Apelujem na administratora za malo više obrati pažnju na veliki broj komentara u kojima se pored neznanja seje mržnja!

Apel

pre 10 godina

Ljudi, ja sam davno rekao da se u zivotu nicemu ne treba cuditi, da je sve moguce, pa i Ajnstajn je rekao da je glupost bez granica. Ali bez obzira, ipak me s vremena na vreme na momenat dirne glupost u svom stalnom progresu, no brzo se trudim da se povratim i shvatim da je to jednostavno tako. Ja ne znam stvarno da li je toliko tesko procitati pazljivo ovaj zaista kratak tekst. Dakle receno je 1)2011 je metoda legalizovana (ovo je sasvim dovoljno da ucini besmislenim bilo kakvu raspravu) 2) doping ne moze biti ako vi koristite sopstvenu krv, dakle deo sebe da biste sebi pomogli, znaci nema unosa vestackih materija 3) Nadal je sam priznao da ju je koristio. Narode Srbije, urazumi se i pocni vise da razmisljas mozgom, a manje emocijama. Ovde neki kazu da je tezina teksta jer pisu Englezi. Pa da, istina je da su engleski novinari sjajni u svom poslu, zato i vode racuna kako se izrazavaju, a opet poenta je malo "pecnuti" javnost, pogotovo one koji ne citaju pazljivo, a drugo ne zaboravite da je Endi Marej najveca nada Velike Britanije posle dugo godina, pa opet i on nije broj 1 bas zbog tog Nadala, tako da logicno je da ce gledati da ga kritikuju gde god ima prostora.

big deal

pre 10 godina

PRP tretman su koristili: Nadal, Verdasko, Blejk , Has, Monfis, Mari, Conga i mnogi drugi. Legalan je. Čemu upirati prst u Nadala kada ga pola igrača koristi.

Pantelic A.

pre 10 godina

Ovo se radi 50 godina! Pa Nemacka je 70 i neke godine osvojila titulu prvaka Sveta u fudbalu upravo sa tim. Kakav je to doping gde ti tvoju krv vade dok si na kondicionom treningu po planinama a potom tu tvoju krv punu kiseonika ti vracaju kada je tesko na turnirima. To rade apsolutno svi sportisti vec decenijama a sada su usavrsili metode da odvajaju i najbolje celije. Ovo nije nikakva hemija i ne moze spadati pod nikakve droge, lekove, hormone itd. Znaci ova transfuzija sopstvene sveze krvi ne moze da se otkrije nikako, takodje nema stetnih posledica po ljudsko zdravlje. Slazem se mozda nije fer to raditi ali je apsolutno cisto cak sta vise u neku ruku i zdravo ako si izlozen velikom naporu. E zato sad Nadal ima kolena ko u 50 godin posto nisu izdrzala taj prejak tempo tenisa on ga bas pretera.

Ratko Jevtovic

pre 10 godina

Ja mislim da on svako jutro picenje i sa casicom ciste sumadijske rakijice.....da oseti atmosferu...
Pozdrav iz Perta, Australija

PRP

pre 10 godina

@strong Prilicno dobro si opisao tretman, s tim sto se ne uzima velika kolicina krvi, vec mala. Jer sve mora biti u skladu sa pravilima. Tretman je jako bolan. Krv se ubaci u tzv centrifugu gde se plazma odvoji i ubrizga u bolno mesto. Tretman ne koristi samo Nadal, vec i ostale njegove kolege, s razlikom sto on javno govori o tome. Tretman boli momentalno, ali bol brzo prodje. Temperatura se javlja retko. Potpuno je legalno, i nema veze sa dopingom. Ne utice na preformanse igraca, samo na oporavak. Evo ja citam komentare ovde i smejem se. Kroz ordinaciju mi je proslo na desetine rekreativaca, sportista, zena koje zele lepse da izgledaju. Bice da su svi dopingovani, po misljenju cenjenih komentatora..

deksonyu

pre 10 godina

ovo Po meni nije Doping. mnogo NBA igrači dolaze u nemačku da Prime ovu terapiju. ubrizgava se baš u uštećeno tetivo. Brajant. Derik Rose, su igrači kojima na taj način spaseno koleno. inače bi bilo kraj karjere....

Objektivan

pre 10 godina

Sram vas bilo! Sad kad je preuzeo prvo mesto, morali ste naći nešto da biste ga mogli pljuvati. A gde je dokaz da se Novak nije dopingovao, molim vas?!

dokle

pre 10 godina

@mika slika Ovo je tretman plazmom, ne ubrizgavanje bocica krvi. Ma nemoguci ste. Ovaj tretman imate u vecini kozmetickih salona, za podmladjivanje lica..

kingfisher

pre 10 godina

Ma vidi sve ove srpske moralne vertikale, puna im usta Nadala. A kad je Troicki u pitanju tamo je sve nepravda i belosvetska zavera protiv vascelog srpstva.

Drzava - TO SAM JA

pre 10 godina

naravno da je legalni doping zato sto ga nema na listi zabranjenih.....to je rupa u atp...i Nadal apsolutno nista nije kriv....decko je na taj nacin samo izlecio povredu!!!
Druga stvar je cinjenica da je tenis potpuno propao...Federer, Marej, Conga, Berdih...tako da Nadal ima samo jednog rivala a to je Novak(koji nije u formi)....ostale on lako dobija sto je i pokazao....
treca stvar...na antidoping testu nije utvrdjeno da je bio dopingovan....da je tako naravno da bi mu se brisali rezultati, suspenzija plus raskidi ugovora...teorija zavere je samo teorija

Inace kako to da ceo svet pati od astme a samo se nas Nole izlecio i moze da igra tenis po 6 sati...posto kujete teorije zavere eto vam jedna...Nole eto srece da dobijes Nobelovu nagradu...iskorenio astmu...svaka cast

RvN10

pre 10 godina

Mislim da 90% ljudi koji su ostavili komentar nisu ni procitali tekst, vec su odmah krenuli sa pljuvanjem. (el.special#2, 8. oktobar 2013 23:22) je sve lepo objasnio. I samo poruka za (Cile, 8. oktobar 2013 23:37), ta dva maratona od po 5,6 sati je odigrao Novak na Australian Openu 2012., 5 protiv Mareja u polufinalu i 6 protiv Nadala u finalu i oba dobio, tako da ti malo ne ide u prilog to sto si napisao. pozz za b92!

ni klot, ni frket

pre 10 godina

"Mnogi drugi sportisti koristili su ovu tehniku, uključujući i Tajgera Vudsa." Ako je ovo doping... sta ce golferu doping???

legalno

pre 10 godina

Prvo nikakav doping nije u pitanju, vec rutinski tretman. Koristili su ga i Hjuit, Federer, Delpo.. Ili mislite da oni samo cekaju da povreda prodje sama od sebe. I da je normalno da Nole sa povredom stopala pobedjuje u Monaku, bez ikakve pomoci.. Legalne naravno.

deniboy

pre 10 godina

Evo jednog "Nadalovca" sa citiranom rečenicom sa Daily Maya
"It should be stressed that the latter process, which involves taking blood and then re-injecting it around the knee tendons, is now ENTIRELY LEGAL and in widespread use"-za one koji ne znaju Engleski zadnje 2 ključne riječi su POTPUNO LEGALNO i u ŠIROKOJ UOPTREBI.Dakle Nadal nije napravio ništa NELEGALNO da bi ga se trebalo sankcionirati,za šta se vi Nadalomrsci lovite to je strašno.

doktor

pre 10 godina

Novak je tokom citave 2011 koristio hiperbaricnu komoru sto je vrlo slicno "krvnom dopingu" pa vi vidite ;-) Majkl Felps je isto to koristio. Mozda to nije (jos uvek) zabranjeno, ali fakat da moze da napravi razliku i da ne moze bas svaki sportista to sebi da priusti zbog cene.

vopi

pre 10 godina

pa sta ako pise Dejli Mejl,kave to veze ima mogu neke novine i u africi da pisu,pa sta?koje novine danas pisu istinu i koje su merodavne?jer vi citate tekst ove teme?VISE TENISERA JE KORISTILO TU LEGALNU TERAPIJU,da podebljam slova,zar u svakoj temi na forumu ljudi citaju samo naslov,NEVEROVATNO!moze i moja baba isto kao i taj novinar da protumaci tu terapiju kao legalni doping,WTF citajte tekst ljudi

deniboy

pre 10 godina

The treatment remains entirely above board. It should also be emphasised that the restored world number one has repeatedly called for all drug tests under tennis’s increasingly beefed up anti doping programme to be made public, as he is fed up at being associated with an issue that has increasingly come to the fore in tennis over the past twelve months.
Ukratko Nadal je tražio da anti-dopnig testovi budu javni jer mu je dosta da ga povezuju sa dopnigom u zadnjih 12 mjeseci.

zelena trava

pre 10 godina

Zar su to novine koje ste nasli da citirate? Gluposti se i stampaju da bi zaludni citali. Ako je radio nesto nedozvoljeno, onda i on sam zna da mu titule ne vrede nista. Samo sto to vise lici na "sta je babi milo...". A o Tiger-u ne vredi trositi reci. Sta ce golfer sa dopingom? Pogledajte kako izgledaju rekreativci i polu-ozbiljni igraci golfa i jasno je kakva im je forma potrebna. Golf je igra vestine i koncentracije, a ne misica, gde ni svoju opremu ne nosite sami, a kamoli da lupate po lopti i trcite 4-5 sati.

Miki

pre 10 godina

@tajson To o cemu ti pricas i ovo sto je koristio Nadal su dve razlicite stvari. Tretman plazmom je rutinska intervencija koju koriste gotovo svi sportisti. Sta mislis kako se fudbaleri tako brzo oporavljaju od povreda?
@RF Ako je nesto legalno, onda je to dozvoljeno i dostupno svima, i nema razloga da neko reaguje.

hmm

pre 10 godina

@Putar Interesantno, ali Novak nije potpisao peticiju. Od velikih imena uradili su to samo Federer, toliko prozivani Nadal i Marej. Uz nekoliko slabije poznatih igraca. Novak je trazio vise vremena da se infomise o situaciji. Inace Nadal i Marej su taj zahtev ponovili pred us open. Ali naravno kod nas objektivnih o tome se ne pise.

ferplej

pre 10 godina

Proguglajte malo pa cete videti da i nasa doktorica Marijana koristi metodu slicnog efekta koja 4 puta brze sanira povredu.I ne da bog da nesto bude od ovoga jer ce onda 90 posto sportista biti kaznjeno,tj svaki spostista koji je ikada bio povredjen..Nece valjda ici u banju da se leci sa babama.Cilj je da se sto pre dovede u normalno stanje,sto kod Nadala nije moguce..On igra sa 90 posto svojih realnih sposobnosti i opet je najbolji

Sima

pre 10 godina

Koliko komentara,... a jel zna neko neki primer ove vrste dopinga?
Čisto me zanima kako to ide? Koliko se krvi vadi, kako se čisti(meša), koliko traje taj proces, koliko je to rizično?..

Sam svoj lekar

pre 10 godina

@PRP:
Ne insistiram,na ideji da se Nadal dopingovao,ali...Mali problem je sto se status PRP-tretmana administrativno odugovlaci,sto omogucava eticke akrobacije.Uskoro cu na operaciju kolena i malo sam se zainteresovao za operativne tehnike.U šali sam rekao svom lekaru(renomirani francurski strucnjak za rame i koleno Dr.Charous....)da zelim koleno kao Nadal,tim povodom smo dotakli PRP tehniku.PRP tretman je predvidjen za lecenje obolelih;trenutno, zvanicno nije zabranjen za upotrebu kod zdravih osoba,sve ostalo je slobodno tumacenje zdravstvenog stanja i etickih vrednosti!Kokain se legalno upotrebljava za lecenje sinusa,ali je zabranjen sportistma?!

plazma

pre 10 godina

@tajson To o cemu pricas je potpuno druga terapija. Ubrizgavanje krvi zivotinja rade neki doktori u sumnjivim ordinacijama. PRP tretman je obican rutinski tretman koji se moze koristiti cak i za kozu lica. Zaista ne razumem zasto je ljudima tesko da nesto novo procitaju, nauce. PRP je sjajna stvar za ljude kojima treba brz i siguran oporavak. Ne mesajte babe i zabe.

croasani su komedija

pre 10 godina

@mika slika Ovo je tretman plazmom, ne ubrizgavanje bocica krvi. Ma nemoguci ste. Ovaj tretman imate u vecini kozmetickih salona, za podmladjivanje lica..
(dokle, 9. oktobar 2013 14:06)

Vidi ovog pametnjakovica. Dakle to je dokaz da nije doping, sto se koristi u salonima, ha ha ha ha... Smejurija na kvadrat. Kao kad bi rekao - steroidi nisu doping, pa koriste ih svi u teretani gde ja vezbam, i aminokiseline i glukozu (pao tvoj Cilic zbog nje) i anabolike itd, itd, sve je to legalno keve mi.

pametnom dosta

pre 10 godina

@strong Prilicno dobro si opisao tretman, s tim sto se ne uzima velika kolicina krvi, vec mala. Jer sve mora biti u skladu sa pravilima. Tretman je jako bolan. Krv se ubaci u tzv centrifugu gde se plazma odvoji i ubrizga u bolno mesto. Tretman ne koristi samo Nadal, vec i ostale njegove kolege, s razlikom sto on javno govori o tome. Tretman boli momentalno, ali bol brzo prodje. Temperatura se javlja retko. Potpuno je legalno, i nema veze sa dopingom. Ne utice na preformanse igraca, samo na oporavak. Evo ja citam komentare ovde i smejem se. Kroz ordinaciju mi je proslo na desetine rekreativaca, sportista, zena koje zele lepse da izgledaju. Bice da su svi dopingovani, po misljenju cenjenih komentatora..
(PRP, 9. oktobar 2013 14:11)

I sve bi to bilo slatko i lepo u redu, da zbog te terapije NE SKACE NIVO HORMONA RASTA U ORGANIZMU U ROKU OD 24 SATA!
A hormon rasta je doping! JASNO, shatro doktore!

damira_90@hotmail.com

pre 10 godina

Nije posteno,sta god da je,on jeste sumnjiv!Rogere,ovoga ce sacuvat ali ti si za mene NAJBOLJI IKADA!Pa makar Nadal imao 30.GS titula.

Antonio Petigru

pre 10 godina

@ REKETNI STIT, 9. oktobar 2013 13:40
Veoma prikladan komentar. Izdvojio bih jednu rečenicu:
"Molim,Vas,manite se kritike Srba,puni smo mana,ali zivimo u harmoniji s njima,mnogo udobnije,nego sto je Vas zivot s nama !"
Moram da primetim da si ovo odlično formulisao i da se isto osećam.
Uvek su mi više prijali takvi Srbi, nego neki drveni advokati, ozlojeđeni do zla boga, sa stalnom potrebom dokazivanja kako su bolji od Srba među kojima žive.
Dragi vopi, nema potrebe da podebljavaš, jako sam dobro pročitao tekst, a otišao sam da vidim i šta je napisao Dejli Mejl. Bolje povedi računa da ako novine ne pišu istinu ne treba baš ni citirati isečke iz tog članka.
Moja primedba je bila na bacanje drvlja i kamenja na ljude, sa kojima živiš i na čijem jeziku pišeš, zbog teksta u nekim Engleskim novinama.

genije fuentes i unckle tony

pre 10 godina

Auu, al se ovaj jedan Hrvat (Nadalov advokat) paspisao pod raznim imenima. Najsmesnije mi je sto u svakom komentaru ne moze da odoli a da ne spomene Novakovu 2011. i recenicu tipa "budimo realni, dajte malo realnosti" itd. Smejurija! Pa nije Novak imao pauzu 8 meseci 2010. Istrazujuci temu Nadala i PRP (Platelet-rich plasma) nasao sam da mnogo medicinski obrazovanih ljudi iznosi tezu po kojoj Nadal uopste i nema povredu kolena. To je alibi prica za povecan nivo hormona rasta u organizmu, te posto je on posledica PRP terapije - onda je to u redu i legalno. Da uprostim - ako ja svesno koristim doping (hormon rasta) a WADI dostavim lekarsku dokumentaciju po kojoj godinama lecim povredu kolena PRP terapijom, onda imam OPRAVDANJE zasto mi je povisen nivo hormona rasta u organizmu. Citava zbrka postoji zbog legalizovanja ove terapije za povrede, pa se Nadalu gleda kroz prste (nije on bilo ko). Mislim da ostala buranija od tenisera ne bi prosla sa istom pricom ko sto je Nadalova, njima bi ladno sankcionisali povecan nivo hormona rasta da se javlja u duzem kontinuitetu, Nadalu ne. Za pojedinacne prave povrede (poput Verdaska) ne prave pitanje. Tu tezu zastupaju mnogi i cude se zasto se to Nadalu dozvoljava jer na delu je ocigledna prevara. Pa zar vam ne izgleda kao prica za naivne ono Nadalovo: "jos me boli koleno, ali ne utice na udarce..." Ha, ha, samo 4 poraza ove sezone, hi, hi. Ma da, jos te boli, pa jos moras da si konstantno na PRP-u. Mislim, pa nismo svi vrane.

game, set and...

pre 10 godina

@ PRP i ostali stručnjaci...

recite fino da se PRP koristi u plastičnoj hirurgiji od 70-tih, naročito za regeneraciju kože... u sportu su DOKAZANI boljitci kod tretmana mišića, a za tendonitise je takođe dokazano da se POGORŠAVAJU, tj. da se oštećeno tkivo nakratko leči, a nakon toga postaje još podložnije povredi – prelazi u hronični tendinitis, a primer za to vam je od tenisera Džejms Blejk...
poenta je da je Nadal koristio PRP da objasni visok nivo hormona rasta u krvi, a gde ga je brizgao, to možemo samo da nagađamo, ili da verujemo Toniju... i kao što već rekoh, informišite se malo o mixu steroidi-faktor rasta, pa se onda zapitajte zašto baš PRP... a kada je počeo, pa verovatno u 17-toj kada je dobio izraslinu na levoj nadlaktici, koja nije bila tu par meseci ranije, a koja se na slici u ovom članku lepo vidi, doduše u za nijansu manjem izdanju od uobičajenog, ali i dalje dovoljno velika da rukav ne može da dođe do sredine mišića, dok na desnoj ima prostora za još jedan...

pozdrav...

genije fuentes i unckle tony

pre 10 godina

(big deal, 9. oktobar 2013 13:40)
Nadal ga koristi godinama u kontinuitetu, za razliku od ostalih nabrojanih.

Antonio Petigru

pre 10 godina

@ prosto ko pasulj, 10. oktobar 2013 09:52
Možda i nije ali lepo piše i koristi se srpskim jezikom, pa zaslužuje i kritike zbog svog pisanja.

el.special#2

pre 10 godina

Ово је смешно шта се све пише! Рафаел Надал је најбољи тенисер свих времена и до тога је дошао давајући надљудске напоре и свако треба да му се поклони. Повреде колена је ризиковао свесно, јер је иако су му сви лекари говорили да због израслине у стопалу, тачније због специјалних патика које му тај бол умањују све се преноси на колена и леђа. Неки су говорили да ће остати богаљ! Што се тиче терапије, па одавно се користе матичне ћелије за лечење најопакијих болести, а то производи организам, тачније узимају се из пупчане врпце. Због чега су ћелије допинг?? -да ли је Меси допингован јер су му из Барсе плаћали терапије, где му је даван баш тај хормон раста!? -Драги моји земљаци, већи је допинг када узмемо два бруфена да би се такмичили у нечему под температуром. Не залазим у то ко је бољи, Надал или Ђоковић,навијам за Нолета, а Рафи се клањам и дивим до земље!

Branko

pre 10 godina

UHHHHHHHHHHHH!!!
Sada se vidi da smo ja I ostali Nolovi navijaci bili upravu. A vi Nadal-ovci treba da se stidite za vase komentare. Bre koji "legalni" doping??? Sta li je uzimao da maskira droge koje je uzimao. Ovaj tip na posten nacin nema sanse protiv Nola. Zadnji turnir u Kini je pravi odnos izmedju Nola I Nadala. Da nije uzimao drogue sigurno nebi osvojio RG I US Open!!!
Nole ti si CAR.
S, velikim postovanjem,
Branko (Teniser) iz Amerike

tiguan

pre 10 godina

Ovaj proces koji je opisan je u tenisu LEGALAN! Jos jednom - LEGALAN! I ponovo za one koji malo teze citaju: L E G A L A N! Da li to moze da dopre do glava Djokovicevih idolopoklonika?! Da li oni uopste znaju znacenje te reci ili joj menjaju znacenje u zavisnosti od konteksta? Da danas Novak kaze da radi potpuno isto, svi ti koji pozivaju na 'oduzimanje titula i spaljivanje na lomaci' bi viknuli u glas - "pa sta, to je ionako dozvoljeno"! E, po tome se ostrasceni ljubitelji sporta razlikuju od realnih.
Moze se raspravljati o tome da li ovaj proces treba da bude dozvoljen ili ne, ali sve dok JESTE DOZVOLJEN optuzivati Nadala za doping BEZ IJEDNOG dokaza da je prekrsio neko pravilo je odlika frustracije, zavisti i gluposti.
Molim lepo - ili dajte dokaz ili zacutite! Najlakse je kao neka baba pljuvati bez osnova.

Goran

pre 10 godina

Postoje dva Nadala: Nadal nakljukan hormonima koji pobedjuje na svim podlogama i Nadal bez hormona koji gubi glatko u prvim kolima. Hormone mu ocigledno daju dozirano samo do Vimbldona a onda ga puste da se iscisti do kraja sezone. Zasto to prolazi nekaznjeno, to je pitanje za zvanicnike.

true_that

pre 10 godina

Cinjenicno stanje, Nadal je strasno spreman, i vecina vas je poprilicno svjesna da na 3 dobijena seta niko, pa cak ni Djokovic i Murray, s njim nema sta traziti.

A sto se dopinga tice, puno su sumnjiviji i Djokovic i Murray, Rafa je spreman od 17-e, a ova dvojica, posebno Novak, su se bas naglo "iscelicili", ali, dangubljenje je to mitomanima pricati...

vopi

pre 10 godina

da je Novak nastavio da dere Rafu kao i 2011g nikada se ne bi pricalo o dopingu,a sada kada Rafa igra fantasticno prica se o njegovom dopingu,u srbiji je uvek postojala neka teorija zavere u vezi svega,pa sta mislite da niko u svetu nije ni pomislio da je Novak nesto koristio 2011g???a ne onda je sve bilo ok posto je derao rafu u 7 finala,pustite coveka na miru koji ima pozitivan skor sa svakim teniserom na planeti

Djordje P

pre 10 godina

Jaoj, kako ste "niski" vi Nadal-se-dopinguje pljuvaci. Kada ga je Nole pobedjivao 2011., a ovaj posle svakog poraza (posto je fin momak) hvalio Noleta, onda niste ni "D" od dopinga spominjali. Sada odjednom svi se bacili na pljuvanje Nadala. Ne znam, ne mogu da garantujem da se nije dopingovao, ali nemate nikakve dokaze ni da jeste. Ako ste ovako vec osuli paljbu po Nadalu, da li ste spremni da priznate da je Nadal najbolji teniser svih vremena (mnogo bolji i od Djokovica) ako se ispostavi da se nije dopingovao? Jer, ako se pokaze da se nije dopingovao, onda su njegovi rezultati iz 2013. vanzemaljski; onda ce se ispostaviti da decko koji ima problema sa povredama ima mnogo vise GS titula od Noleta koji uglavnom (na svu srecu) nema tih poteskoca... A ne, onda cete govoriti kako sponzori stoje iza Nadala i da je u stvari on dopingovan ali se to ne sme otkriti jer je velika kinta u pitanju bla-bla-bla... I tako ce biti sve dok Nole ne bude ponovo pobedjivao Nadala, a ovaj ga hvalio. Jadni ste! Ma, iskidao sam i ja zivce oko Noleta i sve bih dao da se ponovi sezona iz 2011., ali nije fer da bez nekih jacih dokaza pljujete Nadala.

Cile

pre 10 godina

Sta bi nadalovci?Malo malo pa reci 'doping' i 'nadal' se stavljaju u iste recenice.Nema dalje.Ovo su sad britanci pisali tekst.Klupko,polako ali sigurno, pocinje da se odmotava.Realno,mene bi bio blam da navijam za jednog najobicnijeg prevaranta.I da je on cist i sve,tezak je smarac i antiteniser.Ali hemija je to napravila od njega.To je ujka Tonijeva zamisao.On je mastermind ovakvog Nadala.Zar mislite da cist teniser moze u proseku tri sata da stoji 5 metara iza servis linije i da gruva do besvesti?Ili one maratone po 5,6 sati?MARATONE PO 5,6 SATI DVA DANA ZAREDOM? Covek glumi nekog baju,nevinasce,umesto da ga isutiraju sa ATP tura i sve titule oduzmu i raspodele finalistima.Protiv prevaranata samo najostrije.

logika

pre 10 godina

"Postoje dva Nadala: Nadal nakljukan hormonima koji pobedjuje na svim podlogama i Nadal bez hormona koji gubi glatko u prvim kolima. Hormone mu ocigledno daju dozirano samo do Vimbldona a onda ga puste da se iscisti do kraja sezone. Zasto to prolazi nekaznjeno, to je pitanje za zvanicnike.
(Goran, 8. oktobar 2013 23:05)"

Izvini prijatelju, dakle prestali su da mu daju tu terapiju, pa je pukao na Vimbldonu. Kažeš, on se od tada čisti. OK, u periodu čišćenja je osvojio US open, Sinsinati, Montreal, igrao finale Pekinga... Jbt, dobro je da su prestali! Dokumentuj to tvoje saznanje, pa objavi negde, molim te.

sportska realnost

pre 10 godina

Nadal se DOPINGUJE! Ali o tome se cuti jer stoje milioni iza njega. Sponzori, turiniri, imena... Sve to privlaci publiku i kupce a to znaci novac. Isto se tako znalo i za Lens Armstronga ali cutalo se dok nije nekom zasmetao

mrmot

pre 10 godina

"Legalni doping",šta još sve neće da smisle.Vade ti krv,mešaju nešto,muljaju,pa ti ponovo vraćaju i naćiće se neki nadalovac kvazistručnjak koji će da kaže da su tu čista posla?Do mojega.I moja baba zna da je krenuo sa dopingom od 2008.godine,može još sto turnira da naosvaja do kraja karijere,poobara sve rekorde tenisa,što se mene tiče,taj čovek se služi nelegalnim sredstvima,uvek se služio i služiće se do onda kada bude priznao sve kod Opre na kauču.I zato je Federer najveći svih vremena.

Milos

pre 10 godina

Gde ima dima ima i vatre.Najveci fanovi Nadala,cim cuju rec doping,zakopaju glave ko noj u zemlju,jer im je jasno da im je idol i vise nego sumnjiv,ko penal na ivici sesnaesterca.Covek je jedna velika prevara i vestacka tvorevina kako bi se zaustavio Federer,koji bi imao i preko 25 GS do sada da nisu dopingovali spanca.Nazalost,zbog svega toga je i Djokovic morao da postane mnogo veci fizikalac nego tehnicar kako bi se nadmetao sa dopingovanim.

sajber_Bora

pre 10 godina

Mislim da je ovo sada vec otislo predaleko.Mi hocemo da gledamo ljude, a ne dopingovane kiborge na terenu.To sada znaci da ko ima bolji tim lekara, napredniju terapiju, skuplju hiperbaricnu komoru i prljaviji obraz osvaja turnire!Ja zbog toga ne gledam tenis.Gledam ga zato sto i dalje navijam za prirodne talente koji vredno rade da bi postigli vrhunske rezultate. Drago mi je da Novak u svetskoj javnosti ima imidz cistog sportiste i coveka koji zna da se iznervira kada mu ne ide bas najbolje,da aplaudira na dobar potez protivnika, da se nasmeje kad je gusto i koji zna da napravi sou kad treba. Nije sve u peharima, ima nesto i u srcu

sremac

pre 10 godina

Ovaj ima hemije u sebi koliko i nasa Galenika. Ovo sto je izgubio od Djokare mislim da je bilo namerno, jer bi bilo providno da je drogiran vise od americkih atleticara.

Drzava - TO SAM JA

pre 10 godina

naravno da je legalni doping zato sto ga nema na listi zabranjenih.....to je rupa u atp...i Nadal apsolutno nista nije kriv....decko je na taj nacin samo izlecio povredu!!!
Druga stvar je cinjenica da je tenis potpuno propao...Federer, Marej, Conga, Berdih...tako da Nadal ima samo jednog rivala a to je Novak(koji nije u formi)....ostale on lako dobija sto je i pokazao....
treca stvar...na antidoping testu nije utvrdjeno da je bio dopingovan....da je tako naravno da bi mu se brisali rezultati, suspenzija plus raskidi ugovora...teorija zavere je samo teorija

Inace kako to da ceo svet pati od astme a samo se nas Nole izlecio i moze da igra tenis po 6 sati...posto kujete teorije zavere eto vam jedna...Nole eto srece da dobijes Nobelovu nagradu...iskorenio astmu...svaka cast

bla bla

pre 10 godina

A Djokovic izlecio astmu, alergije i poboljsao kondiciju za 130%, gluten dijetom i nekim stranim medom...ili mozda nekim Edisonovim pronalaskom koji je ukraden od Tesle a koji je isto koristio i Felps kad (ni)je pobedio Cavica...

nsnsns

pre 10 godina

Ma dajte koji je ovo doping, ovo moze svako da koristi nema nikakvih supstanci, jednostavno se preciscava sopstvena krv da bi se brze oporavio.
Sad najbolje zabraniti lecenje kad se neko povredi, jer jelte tu se koriste lekovi, koji nisu prirodne supstance...

Zemunac

pre 10 godina

Da se ja pitam, dozvolio bih da se koristi doping u sportu. Jer, mene bas
briga sto ce ti sportisti sutra da se povuku upropascenog zdravlja, imaju
svoje milione, pa neka se lece. Ono sto je meni kao gledaocu bitno je da
vidim spektakl, nove rekorde, atraktivnu igru, trcanje da iznemoglosti.
Sami sportisti mi uopste nisu bitni, cak i ako neki prerano odapne, ima
na milione klinaca koji cekaju da zauzmu njegovo mesto i sou se nastavlja.
Pa i vi koji cete da me kritikujete i sami znate da su npr. skoro svi igraci u Premijer ligi ili Bundesligi dopingovani, pa opet sa uzivanjem
gledate te meceve, a za sudbinu tih sportista vas, ako cemo iskreno, bas
briga. Ako je vama potpuno svejedno, a i sami sportisti su spremni da uniste svoje zdravlje zbog olimpijske medalje ili osvajanja Lige sampiona,
zasto im onda zabranjivati da koriste doping? Pa i u interesu sponzora je
da se postizu sve bolji i bolji rezultati, jer rekordi povecavaju gledanost, a posto ljudsko telo ima odredjene granice, onda je doping nesto neminovno za prevazilazenje tih prirodnih barijera daljim rekordima.
Legalizacijom dopinga se i svi sportisti stavljaju u ravnopravan polozaj,
a ne kao sto sada imamo situaciju da se Nadalu sve dopusta, a nas Troicki
i hrvatski Cilic kaznjavaju.

Stefan

pre 10 godina

Ko bre posle povrede kolena moze da se vrati i osvoji sve moguce najjace turnire u sezoni i nadoknadi minus od 7000 bodova, povreda kolena i ne postoji, povukao se zbog dopa to je i budali jasno, a za to vreme je trenirao kao blesav u zatvorenom prostoru i danju i nocu ali opet nisa specijalno nije napravio jer sve i dalje zavisi samo od Novaka ako on igra svoj tenis kao u Pekingu Spancu ne pomaze nista,,,

xXx

pre 10 godina

A NAŠ Nole koji ga šije 7 puta zaredom čist ko suza, je l'? Ma kako da ne. Ceo život uložiš u tenis i ništa osim tenisa, probiješ se u vrh, stanu sponzori iza tebe i ostali moćnici koji kažu sad ćeš da nam zaradiš pare, a mi ćemo da ti pomognemo u tome.... I šta, mislite da biste smeli da kažete ''ne ja sam pošten i neću da se dopingujem'' ? Kako da ne. Danas se život gubi za 200€ a kamo li za stotine miliona koje se obrću u sportu.

kingfisher

pre 10 godina

Ma vidi sve ove srpske moralne vertikale, puna im usta Nadala. A kad je Troicki u pitanju tamo je sve nepravda i belosvetska zavera protiv vascelog srpstva.

dex

pre 10 godina

Odlicno je ako Nadal samo radi preciscavanje krvi, i to nije nelegalno. Pitanje je da li uzima nesto ,,teze'' i sta je zapravo bila njegova pauza. Medjutim, kao neutralnom posmatracu (koji voli kada Djokovic pobedi, ali nema zivaca da gleda sve partije od po 5 sati, jer ima svoj zivot), ja moram da pitam vas koji pri svakom uspehu nekog drugog tenisera vristite ,,DOPING'', zasto je ovaj Nadalov rezultat nerealan, a Djokovicev od pre dve godine normalna stvar? Tek se oporavio od povrede? Pa Djokovic malo, malo pa nije zavrsavao mec zbog povrede do 2011. a onda krece atomska snaga. Desavalo se da veze po dva-tri meca od po 5 sati i sve ih dobije. Kako je to moguce? Dajte malo realnosti ljudi. Znam da nam je to strano, ali ipak, malo samo nije na odmet.

deniboy

pre 10 godina

Evo jednog "Nadalovca" sa citiranom rečenicom sa Daily Maya
"It should be stressed that the latter process, which involves taking blood and then re-injecting it around the knee tendons, is now ENTIRELY LEGAL and in widespread use"-za one koji ne znaju Engleski zadnje 2 ključne riječi su POTPUNO LEGALNO i u ŠIROKOJ UOPTREBI.Dakle Nadal nije napravio ništa NELEGALNO da bi ga se trebalo sankcionirati,za šta se vi Nadalomrsci lovite to je strašno.

nowave7

pre 10 godina

Ljudi, da li vi citate clanak ili pocnete odmah da pljujete u komentarima? Lepo pise da mu je ta preciscena krv ubrizgana u kolena, u tetive, da bi se brze oporavio od povrede. Pitanje je kakvu, i da li uopste ima neku prednost od toga na terenu u smislu snage i izdrzljivosti. Pa ipak je to tretman povrede. Zato i kazu legalan doping. Da je to uradio dok je igrao, siguran sam da bi snosio posledice.
Da li ste vi svesni da za sportiste mnogi medicinski tretmani nisu dozvoljni, koji su vama na raspolaganju, upravo zato sto su supstance koje se koriste stavljene na listu zabranjenih supstanci. I sad ocekujete da ce oni da trce pet sati ubitacnim tempom i mlate lopticu i da se ne povrede, ili kad se povrede, da ce to samo da zaraste?!
Prosto mi je neverovatan broj zluradih i ostrascenih komentara. Samo malo da razmislite, vi sto pljujete Nadala, a smatrate da je Novak cist, zapitali bi se, da li je moguce da je, eto kako vi tvrdite, Nadal na svim mogucim hemikalijama, a Djokovic nije, i da ga Novak pobedjuje? Vi zaista verujete u to?

Kuvar

pre 10 godina

Ljudi, sta se , BRE, przite?! Procitao je Noletovu knjigu o ishrani i koristio te recepte. Onako kako je taj nacin ishrane pomogao Djokici, tako je pomogao i Nadalu.

Ljuba

pre 10 godina

OVAJ NACIN SE ZOVE KRVNI DOPING I ZABRANJEN JE A PRVI SU GA KORISTILI BICIKLISTI!!!
Evo na primer link http://mojenovosti.com/lat/index.php?option=btg_novosti&idnovost=70261&%D0%91%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%88%D0%B0%D0%BD-%D0%A3%D0%BB%D1%80%D0%B8%D1%85-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D0%B3#.UlR7qRCmXAk

Objektivan

pre 10 godina

Sram vas bilo! Sad kad je preuzeo prvo mesto, morali ste naći nešto da biste ga mogli pljuvati. A gde je dokaz da se Novak nije dopingovao, molim vas?!

strong

pre 10 godina

Još jednom ovo nije krvni doping.Mnogi naši fudbaleri,košarkaši bili su podvrgnuti PRP tretmanu.Ovde mesta patriotizmu nema kao i navijačkim sttrastima.Ovde je reč o najnormalnijem tretmanu koji je totalno prirodan i koji daje rezultate...Krvni doping je nešto drugo.Apelujem na administratora za malo više obrati pažnju na veliki broj komentara u kojima se pored neznanja seje mržnja!

strong

pre 10 godina

Zašto komentarišite nešto o čemu nemate pojma.Opisaću vam ceo proces koji je koristio Nadal.Prvo se uzme veća količina krivi,zatim se krvni elementi običnim centrifugiranjem odvoje i ubace u novi špric na koji se stavlja široka igla.Zatim jedan od lekara uzima sondu ultrazvuka i počinje da "nišani" povređeno mesto,drugi lekar nabija iglu i tretman počinje.Vrlo je bolan i što je najgore to mučenje dugo traje.Tako tretirano mesto se brže oporavlja,međutim dobijaju se temperature itd...Znači nije stvar u krvnom dopingu već o tretmanu povređenog dela tela.Molio bih da se javi neki sportski lekar koji je upućen u ovaj tretman.Kada je Novak pravio one vanzemaljske rezultate svi vi ste bili sigurni da nije u pitanju doping.To su vrhunski sportisti koji su svedeni na potrošni materijal i na kojima se svaka šuša može iživljavati.Podrška i Nadalu i velikom majstoru Novaku.

fILIP

pre 10 godina

Evidentno...Spanci su odavno poznati po dopingovanju u mnogim sportovima:fudbalu,biciklizmu,atletici itd a Nadalov sponzor Nike je bio akter svih najvecih doping afera..

ferplej

pre 10 godina

Proguglajte malo pa cete videti da i nasa doktorica Marijana koristi metodu slicnog efekta koja 4 puta brze sanira povredu.I ne da bog da nesto bude od ovoga jer ce onda 90 posto sportista biti kaznjeno,tj svaki spostista koji je ikada bio povredjen..Nece valjda ici u banju da se leci sa babama.Cilj je da se sto pre dovede u normalno stanje,sto kod Nadala nije moguce..On igra sa 90 posto svojih realnih sposobnosti i opet je najbolji

Исток

pre 10 godina

Ово је само једна варијанта праксе да се играчима убацује њихова "побољшана" крв. Па то раде и сви код нас. Иду на висинске припреме. Због ређег ваздуха се повећа број црвених крвних зрнаца и ниво хемоглобина. Изваде им крв тада, на врхунцу снаге. Онда им ту крв назад убризгају пред важну утакмицу, или важан период сезоне који следи. Играчи се теже умарају, бржи су, снажнији. Да се ја питам ја бих то забранио, јер просто није природно, већ потпуно вештачки процес. Али да се широко практикује, то стоји. Слична је варијанта и ова "филтрација" крви, па се најбоље из крви враћа у крвоток.

Дакле ЗАБРАНИТИ!

Sin po materi

pre 10 godina

Rafa je veliki radnik, barem ga tako mediji koji imaju uvid u karijeru predstavljaju. Po izjavama se uvek vidi i da je pristojan momak. Po ličnom životu takođe. Ne vidim odakle tolika sumnjičavost prema njemu. Ako je to samo zato što nekada pobedi Noleta, onda se treba zapitati kakvi smo to ljudi. Dok se ne dokaže da neko koristi zabranjena sredstva ili izbegava kontrole, ne treba biti sudija, po meni

nemam ime

pre 10 godina

pre nego pocnete da plujete nadala i da verujete svemu sto procitate raspitajte se malo. lepo je verdasko rekao da mu rade PLAZMA TERAPIJU koja se i kod nas radi u svakoj drugoj ordinaciji i vecina nasih sportista je koristi. ona sluzi da se povredjena tetiva, zglob, misic.. brze oporavi i nema veze sa dopingom!!

RvN10

pre 10 godina

Mislim da 90% ljudi koji su ostavili komentar nisu ni procitali tekst, vec su odmah krenuli sa pljuvanjem. (el.special#2, 8. oktobar 2013 23:22) je sve lepo objasnio. I samo poruka za (Cile, 8. oktobar 2013 23:37), ta dva maratona od po 5,6 sati je odigrao Novak na Australian Openu 2012., 5 protiv Mareja u polufinalu i 6 protiv Nadala u finalu i oba dobio, tako da ti malo ne ide u prilog to sto si napisao. pozz za b92!

Damjan Sumerac

pre 10 godina

Šta se čudite pa svi vrhunski sportisti koriste doping a pogotovu teniseri. Nadal je izgubio preko 20 kilograma posle " povrede". Moje teorija je da su ga uhvatili da se dopinguje pa su napravili dogovor da se "povredi" i nastavi naredne godine. E sad pitanje je kako je Nadal izgubio 20kg. Kada sportista prestane da uzima drogu telo koje je naviknuto na saplemente, hormone, anabolike itd. posle prestanka smanjuje, jede, mišiće i skladišti masnoće organizma jer organizam reguje kao da gladuje ako dnevni unosi nisu preko na pr. 4500 kalorija + hormoni anabolici itd. Tim procesom dolazi do velikog gubitka mišićne mase, što meni govori da je sigurno uzimao dopingE (više jer sa onakvim telom i izraženim deltoidima ZA TENISERA je ne moguće da dođe to takvog rezultata prirodnim putem.) Verujte mi znam šta pričam. Nemam ništa protiv Nadala ali od svih tenisera mislim da je on uzimao zaj+++no puno steroida i hormona (ili ima odličnu genetiku) da sad ne navodim šta je mogao da uzima jer ko zna kakvi se sve farmaceutski proizvodi vrte u tim bogatim krugovima. Što se Novaka tiče i on uzima i verujte mi ja ga ne bih ni kritikovao ako bi se to saznalo jer svi ti dopinzi su samo blaga pomoć on i dalje trenira 5,6 sati dnevno, pazi na ishranu spava 9 sati i ima isplaniran svaki minut dana plus to je život bez poroka i zabave tako da skidma kapu obojci jer su vrhunski sportisti.

deniboy

pre 10 godina

The treatment remains entirely above board. It should also be emphasised that the restored world number one has repeatedly called for all drug tests under tennis’s increasingly beefed up anti doping programme to be made public, as he is fed up at being associated with an issue that has increasingly come to the fore in tennis over the past twelve months.
Ukratko Nadal je tražio da anti-dopnig testovi budu javni jer mu je dosta da ga povezuju sa dopnigom u zadnjih 12 mjeseci.

hmm

pre 10 godina

@Putar Interesantno, ali Novak nije potpisao peticiju. Od velikih imena uradili su to samo Federer, toliko prozivani Nadal i Marej. Uz nekoliko slabije poznatih igraca. Novak je trazio vise vremena da se infomise o situaciji. Inace Nadal i Marej su taj zahtev ponovili pred us open. Ali naravno kod nas objektivnih o tome se ne pise.

Vanja

pre 10 godina

Ako je to ono sto mislim, u biciklizmu je tako nesto itekako zabranjeno. Tako da je skandalozno da to nije zabranjeno u tenisu. Kako je to legalni doping, voleo bih da znam.

dejan

pre 10 godina

Da budem iskren, Nadalu i treba omoguciti da se dopinguje, takodje i Mareju, njih dvojica koriste raznorazne metode i dopinge koji se malo tolerisu, a malo su i na granici dozvoljenih. Jel da ne koriste, na sta bi licio danasnji tenis? Nole bi neprekosnoveno vladao, ne bi bil turnira gde ne bi pobedjivao i sigurno niko vise ne bi ni pratio tenis, barem ne koliko se danas prati. Kaze neko, pa sta, koristio je to i Tajger vuds. Pa ok, ali to je USA i kod njih se koristi sve i svasta, to nema veze sa zivotom. Svaka cast Federeru i Djokovicu, na njima e jedino vidi da su cisti. Djokovic koristi hiperbaricnu komoru, ali to je terapija kiseonikom i 100% je legalna stvar, tu nema niceg drugog osim da je uzeo bocu sa kiseonikom i otisao da roni na desetak metara dubine. Kako vidim nema nadalovaca da se jave? Pa i mene bi bilo sramota, da navijam za nekog ko se bode u venu stalno. Mislim da Nole nece potencirati ovaj slucaj sa dopingom, jel je dzentlmen, a kladim se da bi, da je obrnuto, Nadal skocio i trazio svakojake provere i suspenziju.

marko

pre 10 godina

Odgovor za tiguana,kako god bilo i da je sve to legalno kako kazes(a vidi se iz tvog teksta da ne baratas cinjenicama vec samo galamom), Novak je institucija za Rafu u svakom pogledu...

Apel

pre 10 godina

Ljudi, ja sam davno rekao da se u zivotu nicemu ne treba cuditi, da je sve moguce, pa i Ajnstajn je rekao da je glupost bez granica. Ali bez obzira, ipak me s vremena na vreme na momenat dirne glupost u svom stalnom progresu, no brzo se trudim da se povratim i shvatim da je to jednostavno tako. Ja ne znam stvarno da li je toliko tesko procitati pazljivo ovaj zaista kratak tekst. Dakle receno je 1)2011 je metoda legalizovana (ovo je sasvim dovoljno da ucini besmislenim bilo kakvu raspravu) 2) doping ne moze biti ako vi koristite sopstvenu krv, dakle deo sebe da biste sebi pomogli, znaci nema unosa vestackih materija 3) Nadal je sam priznao da ju je koristio. Narode Srbije, urazumi se i pocni vise da razmisljas mozgom, a manje emocijama. Ovde neki kazu da je tezina teksta jer pisu Englezi. Pa da, istina je da su engleski novinari sjajni u svom poslu, zato i vode racuna kako se izrazavaju, a opet poenta je malo "pecnuti" javnost, pogotovo one koji ne citaju pazljivo, a drugo ne zaboravite da je Endi Marej najveca nada Velike Britanije posle dugo godina, pa opet i on nije broj 1 bas zbog tog Nadala, tako da logicno je da ce gledati da ga kritikuju gde god ima prostora.

doktor

pre 10 godina

Novak je tokom citave 2011 koristio hiperbaricnu komoru sto je vrlo slicno "krvnom dopingu" pa vi vidite ;-) Majkl Felps je isto to koristio. Mozda to nije (jos uvek) zabranjeno, ali fakat da moze da napravi razliku i da ne moze bas svaki sportista to sebi da priusti zbog cene.

Vaše ime

pre 10 godina

Naravno da se dopinguje, to je javna tajna. Ali od Nadala mnogi ljudi zarađuju više nego i on sam, kao teniser u vrhu, a najviše kad je broj 1.
Novac je najveće zlo, to se zna, upropastio je mnoge sportove.
Sećam se AO 2012, onaj meč od 6 sati, Novak jadan pada po terenu, Nadal ništa, samo briše znoj, a faca kao da je počeo meč, pogled fokusiran, umora gotovo nema. Ali srce NOvaka je pobedilo.
Ovim mi je Nadal pao u očima, nadao sam se da je čist, ipak, jer mi je lakše da prihvatim da je ''bolji'' teniser prvi, ali sada kad znam da je robot na tronu, a najbolji teniser današnjice drugi, nezasluženo, Nadal je za mene nula.

komentar

pre 10 godina

U tome i jeste stvar,
sve sto radi Nadal
ATP odmah proglasi za legalno.:(

Kada je Djokovic nekada predavao meceve zbog povrede,
samo sto ga nisu razapeli na krst.:(

Kada je Nadal NAMERNO izgubio na Vimbldonu 2013
niko ni reci.:(

zelena trava

pre 10 godina

Zar su to novine koje ste nasli da citirate? Gluposti se i stampaju da bi zaludni citali. Ako je radio nesto nedozvoljeno, onda i on sam zna da mu titule ne vrede nista. Samo sto to vise lici na "sta je babi milo...". A o Tiger-u ne vredi trositi reci. Sta ce golfer sa dopingom? Pogledajte kako izgledaju rekreativci i polu-ozbiljni igraci golfa i jasno je kakva im je forma potrebna. Golf je igra vestine i koncentracije, a ne misica, gde ni svoju opremu ne nosite sami, a kamoli da lupate po lopti i trcite 4-5 sati.

deksonyu

pre 10 godina

ovo Po meni nije Doping. mnogo NBA igrači dolaze u nemačku da Prime ovu terapiju. ubrizgava se baš u uštećeno tetivo. Brajant. Derik Rose, su igrači kojima na taj način spaseno koleno. inače bi bilo kraj karjere....

Ortoped hirurg

pre 10 godina

Nema legalnog ili nelegalnog dopinga.To je doping.Taj vid dopinga su koristili plivaci Istocne Nemacke.Ovo je sam prikrivanje dok bude trajao Rafa Nadal.Onog trenutka kada bude sisao sa teniske scene otkrice se prava stvar.Kao u slucaju Lens Armstrong. Dok je osvajao Tour sve je bilo OK. Lova se obrtala.Kada je prestao onda mu pronasli da je dopingovan. Danas je u igri najveca markentiska kuca na svetu IGM.Tu je i Nike.Rafa markentiski danas vredi preko 200 miliona dolara.Novak za zapad nije markentiski toliko vredan.Izmisljena "povreda" dok se ne ocisti od "vitamina". On je cak i misicnu masu izgubio.Danas kada se okrenu Americki listovi od Sport Ilustrated do US Today na celoj strani je reklama NIKE i naravno Rafa sa vidljivim znakom NIKE i naslovom "Again NO 1"

srboljub

pre 10 godina

Da li se sećate konferencije za štampu od pre par godina, kada je Nadal počeo da se previja od bolova i grčeva u stomaku i da klizi ispod stola? Stop dopingu! Akcija!

Za mene uvek No1e!

pre 10 godina

Pa covek je bre ko iz fabrike da je izasao. Prirodni desnjak kojeg je stric izmaltretirao da igra levom. A tek tripove koje ima po terenu? Kakva bre povreda, napravili su pauzu da bi nasli nacin kako Noletu da stanu na put, pa posle frustracija koje je preziveo 2011. (7 izgubljenih finala od Noleta) jasno je bilo da takav ne moze Noletu na crtu!

game, set and...

pre 10 godina

dragi moji, retki koji staju u odbranu LEGALNOG...

molim Vas pročitajte pažljivo ceo tekst na engleskom, pa onda zaključujte...

PRP tretman je SAMO jedna od stvari koje Nadal koristi a na rubu su legalnosti, tu je i “komorica” kod kuće za koju su Nadalites optuživali Noleta, ali i neka sprava za trčanje, koja mu “smanjuje napor na kolenima”, a Hofin sindrom zabranjuje trčanje!!! na kraju teksta se takođe kaže za PRP da ovo dvoje doktora imaju dokaze da u 24h hormon rasta “poludi” i da ima 100% efekat dopinga, samo što još nije zabranjen... PRP ima dokazanu primenu u oporavku MEKIH tkiva, a za tendonitise od tog tretmana nema dokazanog boljitka, čak se smatra do dovodi do dodatnog slabljenja ili hronične upale... plus do 2010-te se mogao koristiti samo uz doktorski nalaz... ali važno je da je “legalno”...

najbitnija stvar od svega je da hormon rasta “laserski ubrizgan” na određena “povređena” mesta omogućava brži nestanak anaboličnih sredstava iz organizma, tj. njihovo maskiranje, ali pošto niko to nikada nije našao kod čoveka, ne sme se o tome pisati...

razmislite o tome...

Mirko

pre 10 godina

Sve polako dolazi na svoje.
Sada su priznali nekakav "legalni" doping, a za mesec dva ... isplivaće još neki detalji koji nisu ni malo legalni.

Gde ima dima, ima i vatre, a u slučaju nekoga ko se mesecima lečio i posle zalečene povrede (koju i dalje oseća) napraviti ovakve rezultate ... ovo bi mogao da bude veliki šumski požar.

miki

pre 10 godina

Rafa je izjavio da je ''legalni'' doping korstio i 2009, u vreme mastersa u monte karlu, kad je to bilo dozvoljeno.Zabranjen je 2010 i ta zabrana je trajala do pocetka 2011 godine.E pa ako neko veruje da on to nije koristio u tom periodu definitivno ima problem sa glavom.Jednog dana ce se sve razotkriti, kad nike i ostali sponzori ne budu imali vajde od Nadala, Felpsa i drugih.Slavice svet Noleta i Cavica kao i ostale svetkse sportiste koji su se dostojanstveno borili i pobedjivali ''zasticene masine''

dejan

pre 10 godina

Ova Nadal je najveca teniska prevara. Jos kada se pojavio privukao mi je paznju ritualom kod serviranja, nisam mogao da poveruaem sta gledam, tip 'ladno krade sekunde izmisljenim ritualom, sudije tolerisu, a on postaje suetski poznat teniser, velicina. Sve ide super dok se Nole nije pojavio i poceo da ga delje k'o vola u kupusu, da ga izludjuje! Tada cika Toni poseze sa drogicom, jer porazí ne mogu na drugaciji nacin da se sprece. Sad, mislím da ce, nazalost, sve ostati na nouinarskim clancima, jer velika lova je u igri. Steta, jer da nije ovog nadrogiranog, Nole bí vec sad imao 10 slemova, i to dva Garosa!

sasa jokic

pre 10 godina

Nadalov problem jemsto Velika Britanija ima svog tenisera, a oni imaju uticaj, i mogu da otvore neke teme koje mnogi nemogu.
Naravno, ovo je ispipavanje pulsa, cak je u tekstu autor pozitivan, ali poznavajuci kako to funkcionise, ovo ce povuci i druge analize, i verovatno ce isplivati mnogo ozbiljnije stvari.
Realno bio je ovo veliki rizik za Nadala, ali po meni jedini nacin da se vrati u vrh. 2011 je za njega bio ogroman udarac, i bilo je veliko pitanje da li ce psihicki uspeti da prevazidje 7 uzastopnih poraza, i cinjenicu da i Marej hvata zalet.
Pauza je vise bila zbog "hladjenja" od svega prezivljenog, a usput malo su se "pojacali" koje kakvim tretmanima.
Medjutim, kao sto to obicno biva, djavo ne spava, do sada se samo suskalo iza kulisa i medju teniserima, a onda je neko resio da malo proceslja stvari.....ovo je samo pocetak.

slobinator

pre 10 godina

da tu nisu čista posla ja sam to znao odavno i ostavljao komentare pa su mi lupali minuse.meni je on bio sumnjiv još kada je dobio federera na vrhuncu snage u vimbldonu i to pošto je gubio sa 2:0 u setovima.tada je vraćao loptice i iz drugog reda tribina.nekoliko puta ga je novak prosto rasturio i na šljaci ali je on uspevao da dobije mečeve vraćajući neke udarce koje normalan čovek ne bi vratio ni da ima motor u zadnjici.bez tog sumanutog trčanja a imajući u vidu njegov skroman repertoar udaraca nadal bi objektivno bio između 30 i 50 mesta na svetu.

Mihajlo

pre 10 godina

Ova vrsta dopinga se pojavila pre oko 20 godina, glavni problem je bio sto je gotovo nemoguce otkriti ovu prevaru. Španski doktor Eufimijan Fuentes osuden je u aprilu 2011 za organizovanje dopingovanja ovom metodom, davao je usluge dopinga sportistima koji su imali da plate... Gde ovo vodi gospodo, ljude kaznjavaju za doping ako koriste neke najobicnije lekove a ova sofisticirana prevara je legalizovana. Kazne Troickog i Cilica ciji su rezultati smesni kada je tenis u pitanju, valjda moraju nekog da kazne a kiborge tipa Nadal ne, Nike je rekao da je to regularno, ja odustajem od tenisa... Postoje video igrice, tamo su junaci regularni, Viva Espania, viva doping!!!

PSL

pre 10 godina

Interesantna stvar je da su mnogi pisali o dopingu i utaj konteks obavezno stavljali Nadala. Prvo su pisali francuzi, pa englezi i uvek se spominje Nadal. Gde ima dima ima i vatre. Niko nije spomenuo Federera, Mareja ili Novaka. Novak je imao fantastičnu 2011 ali se nije pojavio na terenu posle osam meseci paoze i teške povrede kolena, prema tome Nadal je zaista vrlo sumnjiv.

mika slika

pre 10 godina

zbog ovakvog vida dopinga je austrijska nordiska ski-reprezentacija pre nekoliko godina upala u velike probleme!naime, u njihovom kampu doping kontrola je pronasla flasice krvi, spriceve itd. neki treneri i reprezentativci su dozivotno suspendovani a sada smeju samo da voze sanke...ne razumem zasto je to u tenisu dozvoljeno a u ostalim sportovima ne?!

Nenad

pre 10 godina

Da,kako da ne...Legalni kao canabis u Amsterdamu.Znao je da stane u odbranu Gasqueta kada se dokazalo da ovaj smrce koku.Zasto nije javno receno sa cime mesaju tu krv?Ima na ovim forumima i medju komentatorima ljudi iz sveta farmacije koji bi jasno definisali svaku supstancu koja se koristi prilikom ovakve terapije.Ali,po nekom nepisanom pravilu,priznanja za doping obicno se desavaju mnogo godina nakon sto sportista okonca karijeru.Sto neko rece,"kod Opre na kaucu" :-) Armstrong je cist,najsveziji primer.E,ako je tako,lepo mu oduzeti sve titule i dodeliti finalistima protiv kojih je igrao.Najpravednije.

vopi

pre 10 godina

pa sta ako pise Dejli Mejl,kave to veze ima mogu neke novine i u africi da pisu,pa sta?koje novine danas pisu istinu i koje su merodavne?jer vi citate tekst ove teme?VISE TENISERA JE KORISTILO TU LEGALNU TERAPIJU,da podebljam slova,zar u svakoj temi na forumu ljudi citaju samo naslov,NEVEROVATNO!moze i moja baba isto kao i taj novinar da protumaci tu terapiju kao legalni doping,WTF citajte tekst ljudi

legalno

pre 10 godina

Prvo nikakav doping nije u pitanju, vec rutinski tretman. Koristili su ga i Hjuit, Federer, Delpo.. Ili mislite da oni samo cekaju da povreda prodje sama od sebe. I da je normalno da Nole sa povredom stopala pobedjuje u Monaku, bez ikakve pomoci.. Legalne naravno.

sasa jokic

pre 10 godina

Ja mislim da je ovo cisti spin. Sad ce se ljudi bavkti ovom temom da li je PRP doping ili ne, a skrenuce se tema sa pravog dopinga.
Ponavljam, nemoguce je nakon 7 meseci pauze osvojiti 10 turnira. Covek je trenirao punom parom, i usput se dopunjavao koje cime. Bice ponovo pauza, potpisujem.

vamos dopingos

pre 10 godina

Kada sam prošle godine nekoliko puta komentarisao o fantastičnom fuentesu koji je iznenada naprasno preminuo noć uoči suđenja, a kada je sav dokazni materijal PO NALOGU ŠPANSKOG SUDA uništen kako bi se sakrila imena njegovih klijenata, VI niste objavljivali te komentare. U biciklizmu, fudbalu, rukometu, košarci, (pokušali i odbojci!) Španci odjednom (od 2000-te godine) postadoše prvaci svemira. Lepo je javno rekao Kajzer Franc: nemoguće je da kad mi (Nemci) padamo oni i dalje trče još jače. Rafine uspehe odavno su progasilisumnjivim njegove kolege teniseri, Francuzi, pa zatim i Britanci. Mary, Rafin drugar još iz pionirskih dana je javno iskazao svoje razočaranje tim saznanjima. Fuentesove medalje prikrivaju svetske sportske organizacije, zbog korupcije, finansijskih interesa pa i rasizma.
Tikovi (nečista savest), gubitak kose, sve češći kiseli nervozni osmesi, lažna bolovanja za čiščenje organizma, pa neverovatni supermenski povratak...Isuviše providno. Rafa pobeđuje uglavnom na snagu, upornost, izdržljivost, koje se stiču treningom. Zar stvarno mislite da drugi teniseri ne treniraju?
Ranije sam se divio mom tadašnjem idolu Lensu, bio sam naivan i verovao antidoping agenciji. Vratiće on medalje i titule kada prođe marketinško interesovanje, a šta je sa nepošteno pobeđenim rivalima i sa njihovim neostvarenim karijerama?

Mito

pre 10 godina

Izgleda da i ovde postoje dvostruka merila. Nadal može da se dopinguje a za ostale i kad se posumlja ili se doping test ne izvrši momentalno važe druga pravila. Javna je tajna da su kolena kod Nadala u lošem stanju, a čova igra kao da je potpuno zdrav. Krvni doping je zabranjen posle OI u Moskvi,a ovo je jedan oblik krvnog dopinga.

GT40

pre 10 godina

Stvar je vrlo jednostavna,profit buši gde burgija neće. Zbog velikih sponzorskih kompanija moral se potpuno izgubio. Voleo bih da mi neko nepristrasno objasni kako "doping" može nositi ime "legalan" i biti dozvoljen. Za mene svaki sportista koji ujutru umesto "kifle, jogurta, čokoladice", energetskih preparata pred meč nešto petlja sa bilo kojom medicinskom procedurom, (osim fizioterapeutske), nije legalan. Ovo je sramota, legalno se prave kiborg takmičari. Ovim izjavama tenis je mnogo izgubio,a nije ništa neobično, već očekivano da to dolazi bš od Španaca. A i bilo je sasvim jasno svakom aktivnom sportisti, koji se bar jednom povredio u karijeri, kakvi su stresni ponovni treninzi i dolazak do nekadašnje forme. Postoji strah od nove povrede, postepeno dizanje operećenja....Ovde Nadal, posle 7 meseci od komplikovane povrede kolena, staje na crtu najboljim teniserima sveta ( svih prvih 20 su za respekt), i čisti ih sa terena kao metlom. Kako da ne. Zato je i ova iznudjenja izjava - "objašnjenje" i opravdavanjenje nemogućeg.

3.2.1 kreni

pre 10 godina

(dex, 9. oktobar 2013 10:06)
Pokušavaš spinovanje i ubacivanje našeg nedostatka kritičnosti u odnosu na Novakovu seriju u 2011. Pa evo… Novak je, uz ranije primetne probleme sa disanjem, već 7 godina KONSTANTAN u rezultatima. Razvijao se u fizičkom mislu,sazrevao i sada je u punoj snazi, ali tanak, nebildovan i savitljiv kao sajla.Bio je nekoliko godina treći, pa drugi i onda dve godine prvi. Za to vreme Nadal stalno priča o tom kolenu, malo ga ima malo ga nema na terenu, a onda dodje pripremljen kao Konan Varvarin, a ne kao sa 7-mesečne terapije. Voleo bih da mi neko objasni kako se posle svake povrede, (i to takve vrste da može sportisti i karijeru da okonča) on vrati uvek jači. To je suprotno logici a i biologiji i fiziologiji. Povrede se sportistima saniraju, produžuje karijera a ne unapredjuje.Posle povreda svaki sportista ima blagu stagnaciju a onda podizanje nivoa rezultata. Osim Nadala.Toliko.

big deal

pre 10 godina

PRP tretman su koristili: Nadal, Verdasko, Blejk , Has, Monfis, Mari, Conga i mnogi drugi. Legalan je. Čemu upirati prst u Nadala kada ga pola igrača koristi.

PRP

pre 10 godina

@strong Prilicno dobro si opisao tretman, s tim sto se ne uzima velika kolicina krvi, vec mala. Jer sve mora biti u skladu sa pravilima. Tretman je jako bolan. Krv se ubaci u tzv centrifugu gde se plazma odvoji i ubrizga u bolno mesto. Tretman ne koristi samo Nadal, vec i ostale njegove kolege, s razlikom sto on javno govori o tome. Tretman boli momentalno, ali bol brzo prodje. Temperatura se javlja retko. Potpuno je legalno, i nema veze sa dopingom. Ne utice na preformanse igraca, samo na oporavak. Evo ja citam komentare ovde i smejem se. Kroz ordinaciju mi je proslo na desetine rekreativaca, sportista, zena koje zele lepse da izgledaju. Bice da su svi dopingovani, po misljenju cenjenih komentatora..

Pantelic A.

pre 10 godina

Ovo se radi 50 godina! Pa Nemacka je 70 i neke godine osvojila titulu prvaka Sveta u fudbalu upravo sa tim. Kakav je to doping gde ti tvoju krv vade dok si na kondicionom treningu po planinama a potom tu tvoju krv punu kiseonika ti vracaju kada je tesko na turnirima. To rade apsolutno svi sportisti vec decenijama a sada su usavrsili metode da odvajaju i najbolje celije. Ovo nije nikakva hemija i ne moze spadati pod nikakve droge, lekove, hormone itd. Znaci ova transfuzija sopstvene sveze krvi ne moze da se otkrije nikako, takodje nema stetnih posledica po ljudsko zdravlje. Slazem se mozda nije fer to raditi ali je apsolutno cisto cak sta vise u neku ruku i zdravo ako si izlozen velikom naporu. E zato sad Nadal ima kolena ko u 50 godin posto nisu izdrzala taj prejak tempo tenisa on ga bas pretera.

Milli Vanilli

pre 10 godina

Oho ho. Pocelo klupko da se odvija. Ajde, ajde mozete vi nama jos sto sta reci sta ima u toj krvi. I rengen snimak kolena pre sa "povredom", tokom "rehabilitacije" i sada kada je "izleceno". Moze biti da nikada nije ni bilo problema sa kolenom, barem nije tako izgledalo. Ali moze se utvrditi, sada kada sam Nadal nije hteo o tome da prica. Morali Francuzi da ga prozivaju.
Mozete misliti kakav Hrkules ce se Murray vratiti sa svoje terapije, za Federera cemo videti… A reakcija teniskog sveta cemo tek biti burna.

Uzimaj taj "odmor" Nole i ne cekaj da te ovi hemicari pocnu pobedjivati. Posle kasno da se radujemo Grand Slemovima i privim mestima.

george wordy

pre 10 godina

Kod Nadala je očigledan primer fanatizma, prekomernog naprezanja materijala, povreda kolena samo je jadan signal takvog stanja. To je i psihološka trauma, nerealna psihopatska težnja ka tronu, biti najbolji , po svaku cenu, pa i života. Danas je medicina ta koja od Sportista stvara kiborge. Kolio ta ista medicina može da revitalizuje prenapregnute mišiće, tkiva i organe ,to je pitanje.Pored psiho fizičkih promena , nastaje i promena svesti, prihvatanje sebe kao nadčovekom, koji mora da pobedi. U celoj priči Nadal je žrtva izvesnog projekta, u kojem je uključen tim stručnjaka , naravno novac je u pitanju, koliko ostaje Nadalu i to je pitanje. Vrh organizovanog kriminala jeste trgovina ljudskom krvlju, tkivima, i organima, sve uz pomoć legalnih državnih institucija i vrhunskih timova doktora specijalista medicine, koji su dali Hipokratovu zakletvu. Dobro je da se povela rasprava i o ovoj vrsti dopinga u Sportu, pre svega zbog zaštite života mladih sportista koji postaju žrtve nerealnih projekata , ne toliko svojih koliko onih koji na njima žele da zarade. U pozadini svega je ljudska pohlepa, nezajažljivost, koja najčešće odvodi ljude sa one strane duge.

Miki

pre 10 godina

Koliko god da je spreman ovakav tempo ne bi organizam izdrzao..ne zelim mu zlo naravno ali sa medicinske strane gledano,zavrsice karijeru mnogo ranije nego sto je planirao..ako o tome i razmislja.A sto se tice ove terapije..pa posle onolike price o dopingu necim su morali da zamazu oci narodu..

Stole

pre 10 godina

bas me zanima dal ce isto z apar godina isplivati i za Majkl Felpsa da s edopingovao.Za Karl Luisa se jos ranije to pricalo.Slazem s eda je potrebno znanje da bi se i pored dopinga pobdjivalo u tenisu al kako nadal izgubi od Rosola i Darsisa,Noletu se tako nesto nikad nije desilo,covek te leve uvek dobija sa nulom.

tajson

pre 10 godina

raspitaj te se sta ako nevrate njegovu prociscenu krv sto verujte nemoze da pomogne,nego se stavljaju hormoni i krv pretezno zivotinjskog porekla,kao i sto je Mesi dobijajo hormone rasta koji su totalno zabranjene ali dok je to primao i uzimao nije igrao fudbal,proverite kakav je on bio pre tretmana(kad je stigao kao klinac u Barsu)a vidite rezultate,i guglajte malo sta proizvodi onoliki znoj i sta ga stvara, koja supstanca,verujte necete pisati pozitivno o Nadalu.

game, set and...

pre 10 godina

@ PRP i ostali stručnjaci...

recite fino da se PRP koristi u plastičnoj hirurgiji od 70-tih, naročito za regeneraciju kože... u sportu su DOKAZANI boljitci kod tretmana mišića, a za tendonitise je takođe dokazano da se POGORŠAVAJU, tj. da se oštećeno tkivo nakratko leči, a nakon toga postaje još podložnije povredi – prelazi u hronični tendinitis, a primer za to vam je od tenisera Džejms Blejk...
poenta je da je Nadal koristio PRP da objasni visok nivo hormona rasta u krvi, a gde ga je brizgao, to možemo samo da nagađamo, ili da verujemo Toniju... i kao što već rekoh, informišite se malo o mixu steroidi-faktor rasta, pa se onda zapitajte zašto baš PRP... a kada je počeo, pa verovatno u 17-toj kada je dobio izraslinu na levoj nadlaktici, koja nije bila tu par meseci ranije, a koja se na slici u ovom članku lepo vidi, doduše u za nijansu manjem izdanju od uobičajenog, ali i dalje dovoljno velika da rukav ne može da dođe do sredine mišića, dok na desnoj ima prostora za još jedan...

pozdrav...

Ivan

pre 10 godina

Ja jesam laik, tako da mozda gresim, ali koliko ja znam, ne vidim razliku izmedju ovog slucaja i tog EPO dopinga, zbog kojeg na primer razapinju Armstronga...

Goran

pre 10 godina

Ljubo, nisi dobro procitao vest. Ovo nije krvni doping. Istina, pominje se krv, ali to je jedina slicnost ... ali onima koji ne citaju pazljivo i koji zele da zakljuce nesto - ocigledno dovoljna.

nesporno

pre 10 godina

Nije meni zao tenisera,ni Federera,Djokovica i ostalih vrhunskih tenisera koji su gubili od Nadala,primaju oni velike pare za to i kad izgube.Zao mi je svih onih ljudi,desetine i stotine miliona gledalaca i fanova,koji vide prevaranta na tv-u,celom svetu je jasno da sa njim nisu cista posla,ali nista ne mogu da urade po tom pitanju jer je prevarant tu postavljen sa odredjenom namerom i da bi onima koji finansijski stoje iza prevaranta donosio ogroman profit.I zao mi je svih oni fanova koji podrzavaju ovog prevaranta.Da li su slepi kod ociju ili sta vec,nikada mi nece biti jasno.

Miodrag

pre 10 godina

Stvarno bi bilo glupo oduzeti Nadalinki sve titule jer tada bi Federer imao oko 25 grend slem titula,a nas Nole oko 13-15 najmanje.E to nike i ostali sponzori nece nikad dozvoliti.

Putar

pre 10 godina

Kad su Italijanski odbojkaši oteli svetsko prvenstvo, antidoping kontrola je pokazala da su pozitivni. Kontrolni test je to isto pokazao! NISU IM UZELI TITULU i dodelili Srbima.
U odbojci je mnogo manji novac u pitanju.
samo sukob interesa, kao što se otprilike dešava, može da obelodani istinu.
Samo jedna činjenica govori o istinitosti testova dopinga - peticija koju je potpisalo 30 tenisera da se kontrola obavlja pred kamerama i u prisustvu jedne neutralne osobe.
Novak je potpisao peticiju. Ako neko zna spisak igrača koji su potpisali, molila bih da napiše. Onda će nam, još malo, neke stvari biti jasnije.
Troickom želim maksimalan uspeh na ročištu.

REKETNI STIT

pre 10 godina

@vopi,i ostali:
Komentarisemo clanak objavljen jutros u 'Dejli Mejlu'!Nijedan srpski casopis se nije bavio istraznim radnjama na ovu temu!Yanik Noa nije Srbin,a ipak,javno je prozvao spanske sportiste zbog dopinga,(nije se stavio u odbranu Noleta),osim par tvitera,niko iz spanske sportske javnosti nije podneo tuzbu,ili na drugi nacin argumentovao Noinu klevetu.U clanku se spominju imena strucnjaka(puno ime i prezime),mnogo teza,nego bilo ciji pseudonim u komentarima na stranicama B92.Pritom,tretman PRP,je vec bio zabranjivan za legalnu upotrebu sportista!Mejutim,Vama,je mnogo vaznije da nadjete zamerke Srbima,koji usled nedostatka literalnog talenta,ili zbog neznih godina,sastavljaju trapave recenice,za izraz instiktivne sumnje!Navijacka pristrasnost,opravdano podhranjena slucajem Lens Amstronga,ne ostavlja prostor za sumnju ni kod osoba,koje imaju vise godina zivota iza sebe,nego ispred,a kamoli mladim osobama,kojima je Nole izvor radosti !Molim,Vas,manite se kritike Srba,puni smo mana,ali zivimo u harmoniji s njima,mnogo udobnije,nego sto je Vas zivot s nama !Ako ste Nadalov navijac,uzivajte u negovim uspesima,zasluzili ste,isto kao i on.Dok se ne dokaze da je upotrebljavo zabranjene tretmane zasluzuje postovanje i slavu.Ali ako mu je za to bio potreban doping,,,nemojte kriviti Noletove navijace,jer ih ima mnogo vise van Srbije!

dokle

pre 10 godina

@mika slika Ovo je tretman plazmom, ne ubrizgavanje bocica krvi. Ma nemoguci ste. Ovaj tretman imate u vecini kozmetickih salona, za podmladjivanje lica..

Djole

pre 10 godina

Kao i sa Zistin Enan... Bilo mi je i tad cudno da neko sa metar i po i 55 kila udara loptu jace od Serene Vilijams... Ona je se kao "povukla" sa 26 godina ?!? I kao vratila se na kratko... http://en.wikipedia.org/wiki/Justine_Henin
Samo sto je Nadal mnogo vece ime i zvezda,mnogo vise stvari je u igri,mnogo teze ce stvari da izadju na cistac... Ako ikad izadju (postoji mogucnost da se to nikad ne obelodani)...

neko je u zabludi..a ko?

pre 10 godina

U pitanju je neka vrsta krvne terapije, rece Verdasko koji mi uvek, usput onako vizuelno izgledao kao da se fiksa. Prakticno cistis krv..a od cega od umora?? Pa umor je prirodan proces kao i odmor?? Ali ajde sada da koristimo sve i svasta da bi se brze odmorili?? Meni uopste nije potrebno da je ovo Verdasko rekao jer sam kao laik samo malo razmisljao i nista vise. Kada neko odsustvuje iz fudbala 2 meseca, to znaci da je imao ozbiljnu povredu. Da li se kao igrac vrati i odmah razbija mesecima na terenu?? Odmah daje golove na svakom mecu narednih 6 meseci?? Svaki mec?? A sta onda pricati o nekome ko nije igrao takmicarse meceve, nikakve zvanicne meceve bolje receno SEDAM meseci?? Pa to nije ozbiljna povreda to je VEOMA , VEOMA ozbiljna povreda. Pa nije Rafa valjda imao prelom noge, ne daj Boze? I onda se vrati i sve osvaja i pobedjuje. To je NEMOGUCE. On nije smeo da igra a sve vreme je trenirao uporno kao zver. Vratio se potpuno odmoran, u kondiciji, vrhunskoj i sve zivo razbija i osvaja?? Svaka cast..on je fenomen. Licno me interesuje dokle ce tako, kako ce da izgleda naredna sezona i odbrana 10 turnira koje je osvojio za 5, 6 meseci. Ovo je naucna fantastika pa vi lupajte minuse, to je obicno moje misljenje. Nije realno??

Dragana P.

pre 10 godina

Isto ovo identicno radili su i Lensu. Ako ste gledali emisiju na NG ili Diskaveriju ufff vise ne znam ni ja gde gledah pre vise meseci izvinite - izvade ima krv u planinama onda im ubrizgaju pri naporima i tako dalje i tako dalje... Opasna rabota. Opasan poremecaj funkcionisanja organizma...

damira_90@hotmail.com

pre 10 godina

Nije posteno,sta god da je,on jeste sumnjiv!Rogere,ovoga ce sacuvat ali ti si za mene NAJBOLJI IKADA!Pa makar Nadal imao 30.GS titula.

ni klot, ni frket

pre 10 godina

"Mnogi drugi sportisti koristili su ovu tehniku, uključujući i Tajgera Vudsa." Ako je ovo doping... sta ce golferu doping???

Zuki

pre 10 godina

Hormon rasta je odgovoran za brz oporavak organizma od velikih napora, vecu misicnu masu, u gipkije telo. Njegova kolicina u organizmu muskarca znatno opada posle 25. godine zivota. Zato sa godinama postajemo kruci, tromiji, teze se oporavljamo od napora i povreda i povecava se procenat masti u organizmu.
Neprirodno velike kolicine hormona rasta u zrelom dobu gotovo sigurno dovode do pojave raznih vrsta tumora (neprirodni rast tkiva). Nije mu pametno to sto radi. Mnogo rizikuje, bez obzira da li se takve metode smatraju legalnim ili ne. Moze da se desi da plati preskupo saku sportskih trofeja. A onda ga sve pare ovog sveta nece izleciti.

Dr. Boskovic

pre 10 godina

The efficacy of certain growth factors in healing various injuries and the concentrations of these growth factors found within PRP are the theoretical basis for the use of PRP in tissue repair.[1] The platelets collected in PRP are activated by the addition of thrombin and calcium chloride, which induces the release of these factors from alpha granules. The growth factors and other cytokines present in PRP include:[1][2]Rafini Faktori Rasta:

platelet-derived growth factor
transforming growth factor beta
fibroblast growth factor
insulin-like growth factor 1
insulin-like growth factor 2
vascular endothelial growth factor
epidermal growth factor
Interleukin 8
keratinocyte growth factor
connective tissue growth factor

Nije dokazano da intramuskularna aplikacija im sistemski efekat.
Verujem da se kod Rafaela koristi neka druga i bolja vrste terapije.
On je na kraju krajeva stalno pod povredom pa koristi jake lekove!!!

croasani su komedija

pre 10 godina

@mika slika Ovo je tretman plazmom, ne ubrizgavanje bocica krvi. Ma nemoguci ste. Ovaj tretman imate u vecini kozmetickih salona, za podmladjivanje lica..
(dokle, 9. oktobar 2013 14:06)

Vidi ovog pametnjakovica. Dakle to je dokaz da nije doping, sto se koristi u salonima, ha ha ha ha... Smejurija na kvadrat. Kao kad bi rekao - steroidi nisu doping, pa koriste ih svi u teretani gde ja vezbam, i aminokiseline i glukozu (pao tvoj Cilic zbog nje) i anabolike itd, itd, sve je to legalno keve mi.

pametnom dosta

pre 10 godina

@strong Prilicno dobro si opisao tretman, s tim sto se ne uzima velika kolicina krvi, vec mala. Jer sve mora biti u skladu sa pravilima. Tretman je jako bolan. Krv se ubaci u tzv centrifugu gde se plazma odvoji i ubrizga u bolno mesto. Tretman ne koristi samo Nadal, vec i ostale njegove kolege, s razlikom sto on javno govori o tome. Tretman boli momentalno, ali bol brzo prodje. Temperatura se javlja retko. Potpuno je legalno, i nema veze sa dopingom. Ne utice na preformanse igraca, samo na oporavak. Evo ja citam komentare ovde i smejem se. Kroz ordinaciju mi je proslo na desetine rekreativaca, sportista, zena koje zele lepse da izgledaju. Bice da su svi dopingovani, po misljenju cenjenih komentatora..
(PRP, 9. oktobar 2013 14:11)

I sve bi to bilo slatko i lepo u redu, da zbog te terapije NE SKACE NIVO HORMONA RASTA U ORGANIZMU U ROKU OD 24 SATA!
A hormon rasta je doping! JASNO, shatro doktore!

mister

pre 10 godina

Sramota veeelika!To bi isto bilo da Tipsa kaze isao sam sa Novakom da menjam krv zajedno,deluje :)) Salu na stranu,Nadal je prvo bio normalne konstitucije,pa se onda napucao,leva mu je bila kao u bodi bildera,pa se sada ako primetite opet stesao!Nisu cista posla i niko ne moze da me ubedi da je Nadal veci dasa od Rodzera i Novaka!!!Zavrsio sam DIF,znam sta pricam,ako neko vadi iz vaseg organizma nesto pa ubacuje pod punim treningom ili samo ubacuje pod punim treningom to je doping..Nadal se vratio posle teske povrede i igra kao da je drogiran,kao macka se krece...ALOOOOOO povreda kolena je ozbiljna stvar,a on isto na sljaci,na betonu(a velika je razlika) samo cepa...Federeru se vidi,ne moze vise godine su tu,porodica,covek je genije svog zanata i polakoodlazi,Novak je izbacio gluten iz ishrane sto je dozvoljeno a i dalje je konstantan!!!!!!Nadal je imao vec pauzu zbog povrede pa se vrati jaci,pa opet pauzu vise od pola godina pa se vratio jos jaci ne ide...JESTE on borac,ludak,fanatik ali malo je cudno ovo...

dibidus

pre 10 godina

Лепо кажу легалан допинг!
Сећате се оне српске докторке (фармацеуткиње) Маријане за којом је полудео цео фудбалски свет која је лечила тајанственим методама неке од најбољих фудбалера света. И то је био "легалан допинг" кад су се опорављали у рекордном року.

Sneža

pre 10 godina

@hmm

“ @Putar Interesantno, ali Novak nije potpisao peticiju. Od velikih imena uradili su to samo Federer, toliko prozivani Nadal i Marej. Uz nekoliko slabije poznatih igraca. Novak je trazio vise vremena da se infomise o situaciji. Inace Nadal i Marej su taj zahtev ponovili pred us open. Ali naravno kod nas objektivnih o tome se ne pise.”
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)
(hmm, 9. oktobar 2013 14:04)

Ne znam šta je to u ljudima, a što ih tera da pišu sve i svašta , bilo da je laž ili istina????
Vi, hmm, ste neobavešteni, a evo i potvrde:
- Đoković je potpisao peticiju o promeni načina testioranja po kojoj bi ubuduće u sobi gde se vrše antidoping analize trebalo da postoji kamera, kao i još jedan dodatni svedok. ( http://www.b92.net/sport/tenis/masters/vesti.php?yyyy=2013&mm=10&dd=04&nav_id=761895 )

Sam svoj lekar

pre 10 godina

@PRP:
Ne insistiram,na ideji da se Nadal dopingovao,ali...Mali problem je sto se status PRP-tretmana administrativno odugovlaci,sto omogucava eticke akrobacije.Uskoro cu na operaciju kolena i malo sam se zainteresovao za operativne tehnike.U šali sam rekao svom lekaru(renomirani francurski strucnjak za rame i koleno Dr.Charous....)da zelim koleno kao Nadal,tim povodom smo dotakli PRP tehniku.PRP tretman je predvidjen za lecenje obolelih;trenutno, zvanicno nije zabranjen za upotrebu kod zdravih osoba,sve ostalo je slobodno tumacenje zdravstvenog stanja i etickih vrednosti!Kokain se legalno upotrebljava za lecenje sinusa,ali je zabranjen sportistma?!

Miki

pre 10 godina

@tajson To o cemu ti pricas i ovo sto je koristio Nadal su dve razlicite stvari. Tretman plazmom je rutinska intervencija koju koriste gotovo svi sportisti. Sta mislis kako se fudbaleri tako brzo oporavljaju od povreda?
@RF Ako je nesto legalno, onda je to dozvoljeno i dostupno svima, i nema razloga da neko reaguje.

game, set and...

pre 10 godina

tretman se zove PRP i legalizovan je slučajno upravo 2010-te...

a neko reče da se roka od 2008-me, od svoje 17-te godine, pa računajte kad je to bilo, kad mu je ubrzo nakon toga izrasla ona anomalija na levoj nadlaktici...

pozdrav za Boran-Agu...

Joca S

pre 10 godina

Zbog ovog se u biciklizmu dobija 2godine suspenzije ali tamo nema ogromnih para pa bicikliste mogu da kazne bez posledica, u tenisu i fudbalu je to malo drugacije.

Antonio Petigru

pre 10 godina

@ vopi, 9. oktobar 2013 11:46
A tebi kanda promaklo da o ovome piše Dejli Mejl.
Ali bitno šta radimo i kako se ponašamo mi u Srbiji.

genije fuentes i unckle tony

pre 10 godina

(big deal, 9. oktobar 2013 13:40)
Nadal ga koristi godinama u kontinuitetu, za razliku od ostalih nabrojanih.

Milos

pre 10 godina

Sto sve vise kruze price nadal-doping,sve vise postujem Federera.Tvrdoglav je bio uvek,nije menjao stil igre nikada,nije mu se prilagodjavao,cak i posle najtezih poraza,ima negativan skor sa nadalom 10-21,od toga 2-13 na sljaci,ali drzao se koliko je mogao,i dokle god se ne rascisti stvar sa Nadalom,Federer uvek i zauvek ispred Nadala.Ocigledno je da sa spancem nikada nisu bila cista posla.

Ratko Jevtovic

pre 10 godina

Ja mislim da on svako jutro picenje i sa casicom ciste sumadijske rakijice.....da oseti atmosferu...
Pozdrav iz Perta, Australija

Antonio Petigru

pre 10 godina

@ REKETNI STIT, 9. oktobar 2013 13:40
Veoma prikladan komentar. Izdvojio bih jednu rečenicu:
"Molim,Vas,manite se kritike Srba,puni smo mana,ali zivimo u harmoniji s njima,mnogo udobnije,nego sto je Vas zivot s nama !"
Moram da primetim da si ovo odlično formulisao i da se isto osećam.
Uvek su mi više prijali takvi Srbi, nego neki drveni advokati, ozlojeđeni do zla boga, sa stalnom potrebom dokazivanja kako su bolji od Srba među kojima žive.
Dragi vopi, nema potrebe da podebljavaš, jako sam dobro pročitao tekst, a otišao sam da vidim i šta je napisao Dejli Mejl. Bolje povedi računa da ako novine ne pišu istinu ne treba baš ni citirati isečke iz tog članka.
Moja primedba je bila na bacanje drvlja i kamenja na ljude, sa kojima živiš i na čijem jeziku pišeš, zbog teksta u nekim Engleskim novinama.

genije fuentes i unckle tony

pre 10 godina

Auu, al se ovaj jedan Hrvat (Nadalov advokat) paspisao pod raznim imenima. Najsmesnije mi je sto u svakom komentaru ne moze da odoli a da ne spomene Novakovu 2011. i recenicu tipa "budimo realni, dajte malo realnosti" itd. Smejurija! Pa nije Novak imao pauzu 8 meseci 2010. Istrazujuci temu Nadala i PRP (Platelet-rich plasma) nasao sam da mnogo medicinski obrazovanih ljudi iznosi tezu po kojoj Nadal uopste i nema povredu kolena. To je alibi prica za povecan nivo hormona rasta u organizmu, te posto je on posledica PRP terapije - onda je to u redu i legalno. Da uprostim - ako ja svesno koristim doping (hormon rasta) a WADI dostavim lekarsku dokumentaciju po kojoj godinama lecim povredu kolena PRP terapijom, onda imam OPRAVDANJE zasto mi je povisen nivo hormona rasta u organizmu. Citava zbrka postoji zbog legalizovanja ove terapije za povrede, pa se Nadalu gleda kroz prste (nije on bilo ko). Mislim da ostala buranija od tenisera ne bi prosla sa istom pricom ko sto je Nadalova, njima bi ladno sankcionisali povecan nivo hormona rasta da se javlja u duzem kontinuitetu, Nadalu ne. Za pojedinacne prave povrede (poput Verdaska) ne prave pitanje. Tu tezu zastupaju mnogi i cude se zasto se to Nadalu dozvoljava jer na delu je ocigledna prevara. Pa zar vam ne izgleda kao prica za naivne ono Nadalovo: "jos me boli koleno, ali ne utice na udarce..." Ha, ha, samo 4 poraza ove sezone, hi, hi. Ma da, jos te boli, pa jos moras da si konstantno na PRP-u. Mislim, pa nismo svi vrane.

Antonio Petigru

pre 10 godina

@ prosto ko pasulj, 10. oktobar 2013 09:52
Možda i nije ali lepo piše i koristi se srpskim jezikom, pa zaslužuje i kritike zbog svog pisanja.

Sima

pre 10 godina

Koliko komentara,... a jel zna neko neki primer ove vrste dopinga?
Čisto me zanima kako to ide? Koliko se krvi vadi, kako se čisti(meša), koliko traje taj proces, koliko je to rizično?..

plazma

pre 10 godina

@tajson To o cemu pricas je potpuno druga terapija. Ubrizgavanje krvi zivotinja rade neki doktori u sumnjivim ordinacijama. PRP tretman je obican rutinski tretman koji se moze koristiti cak i za kozu lica. Zaista ne razumem zasto je ljudima tesko da nesto novo procitaju, nauce. PRP je sjajna stvar za ljude kojima treba brz i siguran oporavak. Ne mesajte babe i zabe.