Nova vest
Zimski sportovi

Petak, 21.02.2014.

12:04

Zlato Sotnikove predmet polemike

Istorijska zlatna medalja Adeline Sotnikove u umetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju izazvala je polemiku u svetskoj sportskoj javnosti.

Izvor: MN

Autor: MN

Default images

Sumnja se da su sudije pod pritiskom ruske publike bile pristrasne.

Sotnikova je briljirala u svom slobodnom programu - i tehnički i umetnički, ali je imala i grešku prilikom jednog doskoka, što se u sudijskim ocenama nije videlo, kako tvrdi Rojters.

Ruska klizačica je od prvog takta Ronda kapricioza svaki pokret izvodila u potpunom skladu sa muzikom, realizujući čak 11 skokova od kojih sedam trostrukih.

Odmah su krenula pitanja u svetskoj sportskoj javnosti - da li je zlato - prvo za žensko rusko klizanje u istoriji Igara zasluženo, ili je "iskovano" pod pritiskom ogromnih očekivanja publike, deprimirane prethodnim odustajanjem svog klizačkog heroja Jevgenija Plušenka, porazom hokejaša i neuspehom svoje 15. godišnje miljenice Julije Lipnitskaje koja je na kraju zauzela samo peto mesto?

Ulje na vatru sumnji dodaje i činjenica da je konačna razlika između Sotnikove i drugoplasirane Južnokotrejke Kim Ju-Na, koja je takođe briljirala u finalnom programu, bila više nego drastična - čak 5,48 bodova.

Dvostruka olimpijska šampionka Nemica Katraina Vit je posle objavljivanja konačnih rezultata otkrila da je zbunjena ishodom.

Bivši četvorostruki svetski šampion Kanađanin Kurt Brauning koji radi kao TV komentator rekao je da je po njegovom mišljenju Južnokorejka "natklizala" Sotnikovu.

"Pokušavam da shvatim o čemu se radi. Mislio sam da je bilo očigledno da je Ju-Na bila bolja, ali ne radi se tu samo o sistemu suđenja, to je čista matematika", rekao je Brauning.

Južnokorejska klizačica mirno je rekla da nije na njoj da komentariše suđenje i da se "ništa neće promeniti njenim rečima".

Ipak, u Južnoj Koreji se podigla prava bura negodovanja, pošto je u roku od nekoliko sati čak 700.000 ljudi potpisalo peticiju kojom se traži preispitivanje suđenja.

Trostruka olimpijska šampionka Ruskinja Irina Rodnjina odbacuje mogućnost nameštanja.

"Ne razumem odakle kontroverza koja se postavlja po ovom pitanju. Neko očigledno traži skandale. Sigurna sam da tu nema nikakve ruske zavere, jer sudije dolaze iz različitih zemalja", rekla je Rodnjina.

Portparol Međunarodnog olimpijskog komiteta Mark Adams rekao je da u ovom trenutku jedino što može jeste da čestita Sotnikovoj na fantastičnom programu, kao i Južnokorejki Kim Ju-Na.

Sotnikova je osvojila zlato ukupnim rezultatom od 224.59 bodova, ispred Ju Na Kim sa 5.48 bodova zaostatka i Italijanke Karoline Kostner sa 7,86 bodova manje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

23 d

U fokusu

Vidi sve